Varomattoman ja piittaamattoman mailalla pelaamisen linjauksiin päivitys – muutokset voimaan välittömästi

Kuvituskuva: Salibandyliitto

Kuvituskuva: Salibandyliitto

Salibandyliitto tiedotti, että erotuomarivaliokunta on päättänyt päivittää varomattoman ja piittamattoman mailalla pelaamisen tulkinnat.

Uudella tulkinnalla seurataan muiden keskeisten salibandymaiden käytäntöä ja sitä aletaan soveltamaan kaikissa Salibandyliiton sarjoissa perjantaista 26.11.2022 alkaen. Tulkinnan pohjana toimii uusien pelisääntöjen määritelmät varomattomuudesta ja piittaamattomuudesta.

Tilanne 1: varomaton mailankäyttö

Tilanteessa, jossa pallollisen pelaajan laukoessa tai syöttäessä maila osuu saattoliikkeen seurauksena vastustajan päähän, tuomitaan jatkossa pieni joukkuerangaistus (2 min). Videoesimerkissä pelaajan tarkoituksena on ainoastaan pelata palloa, ja saatto osuu pelinomaisessa tilanteessa vastustajan kasvoihin.

Tilanne 2: piittaamaton mailankäyttö

Vertailukohtana on tilanne, jossa pallottoman pelaajan piittaamaton mailankäyttö johtaa mailan osumiseen vastustajan päähän. Pelaaja syyllistyy piittaamattomaan peliin mailalla, josta tuomitaan iso joukkuerangaistus (2+2 min).

Lisähuomiona kerrottiin, että erotuomari muodostaa kuitenkin jokaisessa tilanteessa oman tulkintansa tilanteen vakavuudesta (varomaton/piittaamaton/väkivaltainen/raaka). Esimerkiksi laukauksen jälkeisessä saatossa voi tuomarin näkökulmasta olla elementtejä, jotka eivät ole pelinomaisen laukauksen tai saaton mukaisia.