Juha Kivilehto, asteikolla 1-100, kuinka hyvässä kunnossa Classicin miehistö on? ”100”

Juha Kivilehdolla on pohdittavaa ennen keskiviikon neljättä puolivälierää. Kuva: Juhani Järvenpää

Juha Kivilehdolla on pohdittavaa ennen keskiviikon neljättä puolivälierää. Kuva: Juhani Järvenpää

Tampereen Classicin miesten F-liigajoukkue elää vaikeimpia aikoja lähes vuosikymmeneen.

Se putosi edellisen kerran välierien ulkopuolelle keväällä 2015. Tuskaa lienee helpottanut se, että joukkue on voittanut sen jälkeen jokaisen jaossa olleen Suomen mestaruuden.

Nyt se on kuitenkin hyvin lähellä pudota jo puolivälierävaiheessa. Esport Oilers johtaa sarjaa jo 3-0 ja katkon paikka on keskiviikkona Tapiolassa.

– Kaveri on ollut tehokkaampi maalipaikoissa. Me ei olla itse pystytty tuottamaan niin paljon maalipaikkoja mitä me tarvitaan tällä hetkellä yhden maalin tekemiseen, että me pystyttäisiin voittamaan.

– Omalla tekemisellämme me taas tarjotaan kaverille maalipaikkoja, missä he ovat hyviä. Ei tarvitse katsoa kuin maalikoosteita, niin aika paljon tulee meidän omasta pallollisesta pelistä. Joko lahjoitetaan pallo omassa päässä tai sitten otetaan huono ratkaisu huonossa kenttätasapainossa ja kaveri iskee vastaan.

– Se on ollut aika lailla kaikissa kolmessa ottelussa pelin kuva, Classicin päävalmentaja Juha Kivilehto avasi puhelimitse kolmen tappion sarjaa.

Kivilehto nostaa ongelmiksi Classicin hyökkäyspelaamisen tehottomuuden ja pallollisen pelin. Ulkopuolisen silmään Oilersin puolustuspeli on ollut erinomaista. Voi myös sanoa, että juuri sillä saralla Oilers on vienyt Classicia, jonka tavaramerkki on ollut aiemmin vahva puolustuspelaaminen.

– Kaverilla on hyvä konsepti miten he puolustavat. He uhrautuvat ja haluavat auttaa (Joonas) Kaltiaista. He ovat onnistuneet siinä tosi hyvin. Meillä on ollut haasteita murtautua tosi laadukkaille paikoille niin paljon kuin meidän tällä hetkellä pitää yhden maalin eteen päästä.

Classicin omassa puolustuspelaamisessa on ollut ongelmia. Varsinkin Oilersin ykkönen, joka on naulannut kaikki joukkueen 20 maalia, on tehnyt Classicin puolustuspäässä tuhojaan. Classic nojaa puolustuksessa vahvasti miesvartiointiin. Kun Oilersin kuumat pelaajat lyödään 1v1-tilanteisiin Classic-puolustusta vastaan, on seurauksena lähes joka kerta hyvä maalipaikka.

Kivilehto ei allekirjoita, että miesvartioinnissa olisi ollut ongelmia, vaan näkee asian eri kulmasta.

– Ei siinä mielessä, jos katsoo kuinka monta järjestäytyneen hyökkäyksen maalia me ollaan päästetty. Niitä ei tuossa sarjassa ihan hirveän montaa ole.

Kivilehto myös toistaa sen, että Oilers on iskenyt hyvin vastaan ja kurittanut Classicia pallonmenetyksistä läpi sarjan. Se on toki pääosin totta.

Oilersin aivan selkeä vahvuus on ollut myös vahva prässipeli. Oilers ei ole mitenkään rynninyt Classicin niskaan, vaan on malttanut antaa painetta oikeilla hetkillä. Sitä kautta se on saanut myös riistoja hyvissä paikoissa, joista on syntynyt maaleja.

– Hyvinhän he tulevat päälle, ei siinä mitään. Enemmän on kyse meidän henkilökohtaisista virheistä ja vääristä ratkaisuista, kuin siitä että paine olisi kuitenkaan niin hyvä. Yritetään vähän liian vaikeata peliä niissä tilanteissa, kun pitäisi löytää se helpompi ratkaisu tulla pois paineen alta.

Yksi Classicin ratkaisu tulla paineen alta on ollut Alpo Laitila. Laitila pelaa yleensä hyökkääjänä, mutta puolivälierissä nopeaa ja taitavaa Laitilaa on peluutettu pakkinakin. Sieltä hän on päässyt nostamaan prässilinjojen ohi.

– Alpo on hyvä vaihtoehto. On hän sitten puolustaja, sentteri tai laituri. Katsotaan mihin päädytään eli missä Alpo huomenna pelaa, Kivilehto pohti.

Oilers on nollannut Eemeli Salinin. Kuva: Esa Takalo

100-prosenttinen Classic?

Classicin viisikot ovat eläneet läpi kauden, mutta puolivälierissä ei ole ollut ihan varmuutta miten pitäisi pelata ja kuka kenenkin kanssa. Näyttää siltä, että repaleisilla kaudella yhteiset kokemukset ovat jääneet kohtuullisen vähäisiksi. Se on myös näkynyt pallollisessa pelissä ajoittain.

– Varmaan siitäkin on osittain kyse, että kavereita on ollut pois, eikä olla päästy treenaamaan ehjillä viisikoilla. Kokoonpano on elänyt koko kauden ja sama jatkuu edelleenkin. Asioita on jouduttu muokkaamaan, koska ollaan oltu takaa-ajoasemassa ja jotain pitää tehdä, että saataisiin niitä maaleja, että päästäisiin rinnalle ja ohi.

– Ei se ketjujen eläminen ole itsestääntarkoitus, mutta me yritetään löytää ne kuumat pelaajat keneen me luotetaan niissä tilanteissa.

Yksi ilmiselvä alisuorittaja on Classicin perinteinen ykkönen. Eemeli Salin (-11, 0+0), Sami Johansson (-11, 0+1) ja Nico Salo (-10, 0+1) komeilevat koko sarjan tehotilaston viimeisinä. Näin heikosti tämän tason pelaajien ei ole nähty esiintyvän aiemmin. Toki osa kunniasta pitää antaa Oilersin hyvyydelle, mutta ilmiselvästi kentällinen ei pelaa omalla tasollaan.

– Varmaan sama asia kuin muillakin, että pitää löytää keinot päästä paremmin huipputonteille. Hirveä kiire on ja maltti puuttuu siitä. Heidänkin pitää ymmärtää se, että joka vaihtoon heiltäkään ei odoteta sitä maalipaikan luontia. Kaivattaisiin pitkäjänteisyyttä siihen pelaamisen. Kyllä he pystyvät omalla tekemisellään ne paikat luomaan, mutta nyt tuntuu, että on vähän kiire tällä hetkellä.

Asteikolla 1-100, kuinka hyvässä kunnossa Classicin miehistö on?

– 100.

Paras seitsemästä -sarjoja on pelattu salibandyn miesten korkeimmalla sarjatasolla kaudesta 2015-16. Sarjoja on takana yhteensä 39 ennen tätä kevättä, ja aiemmin ei ole yksikään joukkue noussut 0-2-tappiolta saatikka 0-3-tappioasemasta sarjavoittoon.

Classicin ryhmä on äärimmäisen kokenut, ja se on voittanut vaikka mitä Suomen cupeista MM-kultiin. Miten 0-3-asemasta voi vielä nousta?

– Tämä on muuttunut cup-systeemiksi meidän osalta. Se on tulos tai ulos. Meillä on paljon pelaajia, jotka ovat pelanneet peleissä, joissa se yksittäinen peli ratkaisee. Meidän ei tarvitse miettiä mitään muuta kuin yksittäistä vaihtoa, yksittäistä erää ja yksittäistä peliä. Sen pidemmälle meidän ei pidä miettiä.

– Mennään pieni pala kerrallaan. Ei meidän tarvitse, eikä pystytäkään voittamaan sarjaa yksittäisessä pelissä, Kivilehto linjasi.

Julkaisemme keskiviikkoaamuna myös Oilersin pääkäskijän Aleksi Lammin mietteitä.

Oilers-Classic keskiviikkona 22.3. klo 18.30 (Ruudun studio-ottelu klo 18.00)