Miten pysäyttäisit hurjavireisen ykkösviisikkosi, Aleksi Lammi? ”Oli vihulaisen lääke mikä tahansa, niin ei se helppoa ole”

Aleksi Lammi (oikealla takana) on ollut Oilersin päävalmentaja vasta muutaman kuukauden. Kuva: Esa Takalo

Aleksi Lammi (oikealla takana) on ollut Oilersin päävalmentaja vasta muutaman kuukauden. Kuva: Esa Takalo

Esport Oilers on tekemässä miesten F-liigan puolivälierissä jymypaukkua. Se johtaa Classicia vastaan puolivälieräsarjaa jo 3-0 ja keskiviikkona se voi lähettää kuusi viime mestaruutta voittaneen joukkueen kesälaitumille kotikentällään.

Sinänsä Oilersin pärjääminen ei pitäisi olla yllätys, että se lähti puolivälieriin vain sijaa alempaa (5.) kuin Classic (4.). Runkosarjan lopun se väänsi mallikkaasti Aleksi Lammin komennossa voittaen yhdeksän peliä viimeisestä yhdestätoista.

Kuitenkin se on muusta hyvästä menestyksestä huolimatta ollut vaikeuksissa juuri Classicia vastaan viime vuosina.

– Koen, että isossa kuvassa nuo ottelut ovat menneet pääsääntöisesti meidän käsikirjoituksen mukaan. Koen, että ottelusarjan edetessä ollaan pystytty kehittymään ja ottamaan opiksi ja ennen kaikkea reagoimaan otteluiden sisällä. Kaikki pelit eivät ole toki olleet täysin identtisiä keskenään.

– Välillä on jouduttu kyykkimään ja kestämään, ja välillä on saatu pallonkin kanssa hommaa vähän kontrolliin, ja välillä on menty enemmän päästä päähän, mutta koen, että ollaan oltu hyvin hypyllä.

– Kaikkihan nämä ottelut on olleet maalin pelejä, ja ratkaisut on nähty vasta kolmoserässä tai jatkoajalla. Tasaista vääntämistä ja ne pienet marginaalit ovat toistaiseksi kääntyneet meille, Oilersin päävalmentaja Lammi uumoili puhelimitse.

Yksi pelitaktinen seikka, joka on tuottanut Classicille ongelmia, on ollut Oilersin oikealla tavoin ajoitettu prässi. Puhutaan vaikkapa täsmäprässistä, sillä Oilers ei juoksentele kentällä mitenkään päättömästi, vaan käyttää energiaa hyvin.

– Koen, että ollaan tässä pudotuspeleissä onnistuttu tuomaan muutama uusi juttu tuohon meidän pallottomaan pelaamiseen. Runkosarjassa moni vähän huuteli ja kyseli, että missä prässi on? Kyllä me ollaan koko ajan tiedetty se, että ei tuolla pelissä voi 60 minuuttia jahdata vastustajaa.

– Ollaan onnistuttu tunnistamaan eri rytmejä ja onnistuttu vaikeuttamaan Classicin pelin avaamista. Välillä on menty korkeammalla paineella, mutta välillä on karvattu alempaa. Koen, että siinä ollaan onnistuttu ehkä jopa parhaiten.

Oilers on tunnettu hyökkäävyydestään. Aiempina vuosina se on paikoin hyökännyt puolustuksen kustannuksella. Nyt se on puolustanut hyvin nöyrästi ja iskenyt terävästi vastaan aina paikan tulle. Kaiken kaikkiaan sen puolustusalueen puolustuspeli on ollut erinomaista, ja peittopelissä se on päihittänyt Classicin täysin.

– Siitä lähtien kun itse hyppäsin puikkoihin, niin koen, että omaa päätä on saatu tilkittyä aika hyvin. On aika paljon keskitytty ja käytetty energiaa siihen, että miten me halutaan puolustaa ja myös tämän ottelusarjan aikana on pyritty ottamaan opiksi siitä, että mitkä on niitä vastustajan vaarallisimpia aseita. Niitä pyritään tietysti puolustamaan äärimmäisen jämäkästi.

– Totta kai se lähtee siitä, että jokainen pelaaja sitoutuu omaan rooliinsa ja meidän joukkueen pelitapaan. Toistaiseksi on puolustettu ihan okei, Lammi arvioi.

Ylivoimainen ykköskenttä

Tämän kevään Oilersista ei voi tietysti puhua ilman sen ykkösviisikkoa. Aaro Astalan, Justus Kainulaisen, Heikki Iiskolan, Antti Suomelan ja Matias Veikkolan muodostama viisikko on tehnyt joukkueensa kaikki 20 maalia puolivälieräsarjassa. Koko viisikko komeilee tehotilastojen kärjessä lukemalla +16.

Miten itse lähtisit pysäyttämään tuollaista viisikkoa?

– En mä tässä lähde valmiita vastauksia tarjoamaan kaverille, se on Classicin tehtävä miettiä sitä. Näen nämä kaverit viikoittain treeneissä, niin ei lähdetä sinne valmiita vastauksia tarjoamaan. Sanotaan kuitenkin niin, että oli vihulaisen lääke mikä tahansa, niin ei se helppoa ole. Kaveri on pyörittänyt siellä vähän viisikoita ja hakenut ”match upeja”.

Classic on peluuttanut kahta tai tietyllä määrein jopa kolmea eri koostumusta tulikuumaa Oilers-kenttää vastaan. Toistaiseksi Classic-kentälliset eivät ole onnistunut tehtävässään, vaan jälki on ollut tuhoisaa. Classic on onnistunut tekemään Oilersin ykköstä vastaan toistaiseksi vain yhden maalin.

Onko teillä ajateltu tiettyjen pelaajien “pimentämistä”?

– Ei juurikaan. Siellä on vihulaisella heittää kentälle kolme kentällistä maajoukkuejätkiä askiin. On aika turha keskittyä yksittäisiin pelaajiin. Ollaan alusta asti uskottu ja luotettu omaan hommaan, ja sillä me aiotaan mennä tästä hetkestä eteenpäinkin.

– Kaverilla on paljon tulivoimaa ja tiedetään se, että sarja on kaikkea muuta kuin poikki. Vastustaja on kaiken kokenut ja nähnyt, ja nyt on se isoin ja haastavin peli edessä. Uskotaan, että ollaan siihen valmiita.

Varsinkin maanantain kolmospelissä oli kiinnostavaa kuinka paljon Oilersin ykkönen pelasi. Todennäköisesti ainakin noin puolet pelistä. Lammi ei osaa sanoa paljonko kentällinen tarkalleen pelasi, mutta samalla sanoi, että kuormitukseen kiinnitetään huomiota.

Iso peliaika ei ollut kuitenkaan mikään kritiikin kohde, sillä ainakin vielä kolmospelissä kentällinen jaksoi painaa kovalla intensiteetillä, vaikka sunnuntainakin oli ottelu.

Oilersin ykkönen on iskenyt yli kaksi maalia per erä puolivälierissä. Kuva: Juhani Järvenpää

Viimeinen silaus

Classicin kokoonpano-ongelmista on puhuttu pitkin kautta, mutta nyt niitä on ollut Oilersilla käytännössä enemmän. Profiilipelaajista varsinkin Markus Markkolan, Rasmus Kainulaisen ja Ilari Talvitien poissaolot ovat isoja menetyksiä.

Lammi ei tietenkään paljasta, että pelaavatko pelaajat jo keskiviikkona. Sen sijaan hän kehuu muita kentällisiä ykkösen takana.

– Ensimmäinen peli oli vaikea, mutta muissa kentissä on tapahtunut eniten kehitystä ottelusarjan sisällä. Kaltiainen ja Kainulaisen viisikko ovat olleet alusta asti hyvässä iskussa. Uskotaan, että sama jatkuu ja kaikki pystyvät vielä parantamaan.

Oilers oli voittanut Classicin ennen sarjaa pudotuspeleissä viimeksi vuonna 2014. Sunnuntaina se kaatoi Classicin ensi kerran varsinaisella peliajalla sitten vuoden 2015. Classic on ollut Oilersille iso mörkö pidempään, mutta nyt se on saanut henkisen niskalenkin tamperelaisista.

– Uskon, että se ensimmäisen pelin jatkoaikavoitto oli meille tosi iso henkisesti. Se ei ollut kovin kummoinen peli kummaltakaan. Ennen kaikkea näytimme itsellemme, että vastustaja on kaadettavissa ja vastustaja on kaadettavissa sitenkin, että ei pelata mitään huippupeliä.

– Pudotuspelien alussa pelaajat puhui jo itse kopissa, että paljon on puhuttu, että Classic ei ole kaikkien aikojen lyönnissä. Pelaajat nostivat itse esille sitä, että ei tällaista ja näin hyvää Oilersia ole nähty aikoihin. Uskon, että kyllä se lähtee oman tekemisen kautta.

– Vaikka tässä on ollut poissaoloja kokoonpanossa ja muuta niin me ei olla vielä parasta terää tänä keväänä näytetty, Lammi lupasi.

Tarvitseeko mitään parantaa keskiviikkoa tai loppusarjaa ajatellen, vai katkeaako se ihan vanhoilla opeilla?

– Kyllä me edelleen tiedostetaan se, että vastassa on kaiken kokenut, voittanut ja nähnyt vastustaja. Jos jotain keskiviikkona ennen kaikkea mitataan, niin se on meidän pääkoppa. Kaikki pelit ovat olleet maalin pelejä ja ne ovat olleet äärimmäisen pienten marginaalien otteluita, jotka ovat ratkenneet joko jatkoajalla tai viimeisillä minuuteilla.

– Uskotaan siihen, että meidän ykköskentän lento jatkuu. Pitkässä juoksussa kahden muun viisikon pitää myös pystyä tuottamaan pallon kanssa. Toisaalta koen, että meillä on ollut roolit aika selkeät. Ennen kaikkea me ollaan oltu sopeutuvainen joukkue ja reagoitu hyvin. Se on sellainen asia, jota ei voi alleviivata liiaksi.

– Pitää olla koko ajan lamput päällä ja valmiina siihen mihin se peli kutsuu. Ennalta tätä hommaa ei voida käsikirjoittaa eikä halutakaan käsikirjoittaa. Koen, että sillain homman on kääntynyt positiiviseksi. Classic on joutunut reagoimaan meidän tekemiseen, eikä päinvastoin. Se sopii meille.

Classic-Oilers -sarja ei ole vielä ratkennut, mutta Oilersilla on neljä peliä aikaa edetä välieriin. Kuva: Juhani Järvenpää

Kesken kauden pelastajaksi

Lammin pesti Oilersin päävalmentajana alkoi kesken kauden ja vasta vuoden 2023 puolella, kun Heikki Luukkosen sai kenkää. Turkulaislähtöinen Lammi oli kyllä jo nimetty kauden 2023-24 päävalmentajaksi.

Espoossa ja Oilersissa Lammi on vaikuttanut vuodesta 2015 alkaen. Sitä ennen hän opiskeli Jyväskylässä ja vaikutti Happeen organisaatiosssa junioripuolella. Päävalmentajapesti kesken kauden tuli yllättäen.

– Tulihan tämä tosi isona yllätyksenä ja se oli tosi iso ja kova paikka. Heikin (Luukkosen) kanssa oltiin kuitenkin painettu tässä 5,5 vuotta samoista ovista sisään ja Heikki on varmasti ollut oman valmennusuran tietynlainen isoin mentori, niin totta kai se oli kova paikka.

– Kuten heti vaihdoksen jälkeen sanoin, niin totesin seurajohdolle, että en ole hetkeäkään kenenkään jakkaraa sahaamassa. Jos tämmöinen päätös on tarkoitus tehdä, niin olen valmis auttamaan, mutta ne on muut tahot, jotka kantaa vastuun näistä päätöksistä.

Lammi ei niin kauaa ole ehtinyt olla Oilersin pääluotsi, että mitään valtavia muutoksia näkyisi. Joukkueen luottamuksen hän on saavuttanut ihan tulostenkin valossa.

– Oli tiedossa, että se aikajänne siitä hetkestä pudotuspeleihin oli noin 8 viikkoa. Meidän tähtäin oli se, että näissä peleissä mitä nyt isketään, niin ollaan valmiina lyömään parasta tiskiin. Meillä on ollut pienin vivahde-eroin samanhenkinen pelikirja koko tuossa Luukkosen Heikin aikana.

– Lähdettiin sitä kautta lähestymään, että mitkä ovat niitä meidän ryhmän suurimpia vahvuuksia. Semmoinen fiilis oli silloin, että iso kuva on kateissa. Pyrittiin vähän olemaan kaikkea, ja sitten ei oikein oltu erityisen huonoja missään, mutta ei oltu myöskään erityisen hyviä missään. Sitä kautta se lähti, että mitkä on niitä meidän vahvuuksia.

Puolivälierien suhteen Oilersia on voinut kehua eritoten pallottoman pelin toimivuudesta.

– Vaikka runkosarjan loppu sujui tuloksellisesti ihan kelvosti, niin kyllä se iso viesti oli se, että oikeasti meitä mitataan nyt keväällä pelillisten seikkojen osalta. Jotain on varmasti ollut nähtävissä jo tähän mennessä. Koen, että meidän pallottomaan peliin ollaan saatu tuotua vähän eri rytmejä ja pallolliseen pelaamiseen sama homma siinä. Pelikäännöissä ollaan oltu terävämpiä.

– Toiselta puolen voi sanoa, että maanantaina oli meiltä pallollisesti ehkä tämän ottelusarjan paras esitys. Pystyttiin sitä kautta ottamaan vähän kierroksia alas ja luomaan enemmän maalipaikkoja kuin kahdessa ensimmäisessä ottelussa, Lammi pohti.

Lyhyessä ajassa muutoksia ei ole voinut tehdä paljoa, mutta ainakin sana ”reagointi” toistuu paljon Lammin puheenparressa. Ainakin puolivälierissä Oilersista on huokunut yhtenäinen suorittaminen ja rentous.

Varsinaista ”Lammin salibandya” nähdään varmasti enenevissä määrin pidemmässä juoksussa.

– Koen, että pelissä on vielä isossa kuvassa varaa ottaa kehitysaskeleita ja viedä prosessia eteenpäin, mutta koen, että iso juttu on se reagointi, että me ei voida ennakkoon määrittää pelin kuvaa täysin, vaikka aina niin sanotaan ja toivotaan. Meidän pitää olla sopeutuvaisia ja valmiina muuttuviin pelitilanteisiin.

– Tässä kohtaa ei ole vielä hirveästi tulevaan laitettu ajatuksia.

Oilers-Classic keskiviikkona 22.3. klo 18.30 (Ruudun studiolähetys alkaa klo 18.00)