Oilersin ykkösen uskomaton lentokeli jatkuu – Classicin dynastian mureneminen enää voiton päässä

Aaro Astala (vas.) ei ole ollut pysäytettävissä kolmessa ensimmäisessä pelissä. Kuva: Esa Takalo

Aaro Astala (vas.) ei ole ollut pysäytettävissä kolmessa ensimmäisessä pelissä. Kuva: Esa Takalo

Esport Oilers otti maanantaina jo kolmannen puolivälierävoittonsa Tampereen Classicista kaatamalla hallitsevan mestarin Bläk Boksissa lukemin 7-4.

Avauserä oli vauhdikasta peliä, ja molemmat osuivat kolmesti. Toisessa erässä Classic hallitsi hitusen enemmän palloa, mutta ei luonut merkittävää uhkaa. Kumpikaan joukkue ei osunut toisessa erässä kertaakaan.

Kolmoserässä ottelun hahmo Aaro Astala vei Oilersin ensin johtoon, mutta Classic kuittasi Oskari Heikkilän osumalla. Justus Kainulainen vei vieraat uudelleen johtoon juuri ennen päätöskymppiä. Classic-vahti Lassi Toriseva nollasi Kainulaisen vielä rankkarissa, mutta Classic ei saanut viidettä osumaa aikaiseksi. Astala ja Heikki Iiskola osuivat tyhjiin viimeisellä minuutilla.

Classic teki otteluun taktisia muutoksia, ja yritti hyydyttää Oilersin täysin pitelemättömän ykkösviisikon peluutuksellisilla muutoksilla. Tällöin Eetu Sikkisen Classicin ”kakkosviisikon” oli tarkoitus pärjätä Oilersin ykköselle, ja Classicin ”ykkönen” lähti haastamaan Oilersin kakkosviisikkoa.

Se ei siinä kuitenkaan onnistunut, sillä viisikko takoi kaikki Oilersin seitsemän osumaa. Kentällinen Astala (4+2), Kainulainen (1+1), Heikki Iiskola (2+2), Matias Veikkola ja Antti Suomela ovat takoneet sarjassa kaikki joukkueensa 20 maalia kolmeen peliin. Puolustajat Veikkola ja Suomela, eivät ehkä yllä otsikoihin joka pelissä, mutta kummankin puolustus- ja kamppailupelaaminen on ollut erinomaista. Veikkola on kunnostautunut myös peittopelissä. Kentällinen tahkoaa vielä hurjia minuutteja kentällä mikä korostaa korkean tason arvoa.

Astalan lento on ollut erityisen hurjaa. Laituri on iskenyt kolmeen peliin tehot 7+7 (+16) ja johtaa pudotuspelien pistepörssiä ylivoimaisesti. Astalan aiempi pudotuspelien piste-ennätys oli Indiansista kaudelta 2018-19, jolloin hän iski viiteen peliin tehot 5+5.

Kaiken kaikkiaan Oilersin vahva prässipeli on ollut Classicille myrkkyä, eikä se ole päässyt hieromaan pallollista peliään tehokkaasti. Oilers myös katkoo erinomaisesti keskialueella, mikä on seurasta edellä mainitusta. Joukkue on hyydyttänyt Classicin tähtien peliä myös erinomaisella puolustus- ja peittopelillään. Maalivahtipeli meni maanantaina melko tasan, mutta Joonas Kaltiainen on esiintynyt sarjassa vakuuttavasti.

Vaikka tehot ovat levänneet ykkösviisikon varassa, on Oilers onnistunut koko joukkueen mitalla. Se on joutunut pelaamaan repaleisella kokoonpanolla, ja Classicilta löytyy maajoukkuemiehiä kolmeen kentälliseen. Tämä ei ole kuitenkaan näkynyt mainittavasti joukkueiden voimasuhteissa, eikä varsinkaan Classicin eduksi.

Classicilta taas kuvaavaa on, että sen maajoukkuetähtiä vilisevä Nico Salon johtama ykkösviisikko ei ole tehnyt yhtäkään maalia tasavoimin kolmeen peliin. Esimerkiksi Eemeli Salinin kolmen pelin saldo on 0+0. Tämä täytyy lukea myös Oilersin erinomaiseksi onnistumiseksi.

Classic on siis voittanut kuusi viimeistä Suomen mestaruutta ja jäi välierien ulkopuolelle viimeksi 2015. Oilersilla on keskiviikkona mahdollisuus laittaa sarja poikki kotikentällään, kun joukkueet kohtaavat Tapiolassa klo 18.30.