Liigat

Pääkalloennakko: Classic ja PSS ovat kiehtovan kiharainen pari – onko pallo aina vallan väline?

15.03.
2023
Liigat

Kristiina Kauppilan Classic ja Marianne Väliahon PSS kohtaavat välierissä. Kuva: Jarmo Koskela

Tampereen Classic selvitti puolivälierien kiirastulensa ja selvisi naisten F-liigan välieriin, jossa vastaan tulee viime kevään tapaan Porvoon Salibandyseura.

Lähtökohdat:

Harva olisi uskonut, että Classic joutuu tahkoamaan SaiPan kanssa täyden viiden ottelun välieräsarjan. Runkosarjassa kakkoseksi selvinnyt sai B-lohkosta tulleesta lappeenrantalaisjoukkueesta sitkeän vastuksen, joka hyödynsi paikkansa ja kun vastaavasti Classicilla takkusi maalipaikoissa, ottelusarja venyi täysimittaiseksi. Viidennessä pelissä Classic oli kuitenkin selvästi parempi.

PSS:n puolivälieräsarjasta povattiin selvästi tiukempaa, mutta porvoolaiset selvittivät SB-Pron suoraan kolmessa ottelussa. Näin ollen välieräpari muodostui ”kuten pitikin”, kun runkosarjan kakkonen ja kolmonen kohtaavat, mutta ottelusarjan alla on kysymysmerkkejä. Kuinka ison loven SaiPa-sarjan kompurointi jätti Classicin itseluottamukselle vai kääntyvätkö vaikeudet kliseisesti voitoksi siten, että välieräsarjassa Classic on entistäkin latautuneempi heti alusta asti? PSS on kokenut ryhmä, jonka voisi ajatella syttyvän entisestään kevään lämmetessä. Kokemus kovista peleistä sekä onnistunut puolivälieräsarja tuo varmasti luottamusta joukkueen tekemiseen.

Ottelusarjan alku on Classicille tärkeä. Sillä on kotietu ja kun peilataan myös SaiPa-sarjaan, ensimmäinen peli Bläk Boksissa olisi Classicille tärkeä pystyä hoitamaan. 0-1-tilanteesta lähtö sunnuntaiksi Porvooseen takuulla omiaan tukevan Aurora-hallin yleisön eteen ei olisi todellakaan helppo nakki. Alku luo tietysti suunnan ottelusarjalle, mutta tässä tapauksessa se on entistäkin tärkeämpää. Classicin päävalmentajana on ensimmäistä kautta junioreissa meritoitunut Jarkko Rinne. Hänelle SaiPa-sarja oli kiirastuli, josta hän selvisi, mutta PSS asettaa jälleen ottelusarjassa uuden tason haasteen Rinteen valmennusryhmälle.

Oman leimansa Classicin peliin on lyönyt kokoonpanojen eläminen. Esimerkiksi Suvi Hämäläinen aloitti SaiPa-sarjan pakkina, kunnes siirtyi laituriksi. Kristiina Kauppila myös vaihteli pakin ja hyökkääjän tonttien välillä. Hädän hetkellä vanha tuttu ratkaisija Alisa Pöllänen otti ryhmän reppuselkään. Loppuuko ketjulotto välierissä? Ja mikä on tilanne esimerkiksi Elli Kylmäluomalla ja Annu Selinummella, jotka eivät pelanneet puolivälierissä otteluakaan.

Viime kevään hopeamitalistilla ja toissa kevään mestarilla PSS:lla on ollut kauden mittaan omat vaikeutensa. Rikkonaisen syksyn jälkeen joukkue on saanut kuitenkin pakettiaan paremmin kasaan. Tiia Ukkosen lähdettyä vastuuvalmentajan paikalta päävastuun otti seuran toiminnanjohtaja Mikael Lax, mutta valmennusryhmään palasi myös aiempien vuosien pääkäskijä Jukka Kouvalainen. Hänen osaamisensa erityisesti puolustuspelin suhteen tiedetään, joten porvoolaisten alakertaa on tilkitty kuntoon.

Mitä pidemmälle kevät etenee, sen arvokkaammaksi se osa-alue nousee. Classic voi pitää palloja pitkiäkin aikoja ja välillä myös niin sanotusti kaukana vaara-alueilta, mutta tätä kärsivällistä kyykkimistä on perinteisesti kestänyt PSS jos jokin.

Hyökätäkin kuitenkin pitää. PSS:lla on tulivoimaisia pelaajia, mutta maalinteko on tökkinyt. Puolustaminen ja siitä pelin kääntäminen on ryhmällä dna:ssa, mutta pallolliset rallit toisivat PSS:llekin helpotusta ja happea. Jatkuvasti ilman palloa oleminen kuluttaa joukkuetta sekä fyysisesti ja henkisesti, ja syö myös peli-iloa.

Classic pitää oletettavasti palloa PSS:aa enemmän, mutta miten se näkyy tulostaululla? Kuva: Jarmo Koskela

Taistelupari:

Arla Salo, PSS – Juulia Kataja/Noora Laakso, Classic

Kun marginaalit ja maalimäärät ovat pienet, veskarin teoilla on ratkaiseva merkitys. Salo on jo vuosia ollut PSS:n ykkösvahti ja löytänyt pienestä koostaan huolimatta toimivan pelityylin. Minna Paasu on Salolle kokenut stunttaaja.

Classicissa runkosarjassa torjuntavastuun jakoivat Noora Laakso ja Juulia Kataja. Laakso avasi myös SaiPa-sarjan, mutta jatkoaikatappion jälkeen Kataja torjui loput neljä peliä. Pitääkö Kataja loppukevään kiinni ykkösvahdin asemastaan?

Knopit:

Runkosarjassa joukkueiden välillä pisteet menivät Classicille 5-4 ja voitot 2-1. Molemmat voittivat ensin selvästi kotonaan ja kolmas matsi ratkesi vasta rankkarikisassa Classicille.

Joukkueet kohtasivat myös viime kevään välierissä. Ratkaisuun tarvittiin tuolloin täydet viisi ottelua, joista peräti neljä ratkesi yhden maalin erolla, niistä kaksi jatkoajalla. PSS voitti ratkaisevan viidennen pelin kotonaan futisnumeroin 2-1 ja eteni finaaleihin.

Arjen vieraspelit ovat amatööriurheilussa mielipiteitä jakava asia: onko siitä etua lähes suoraan töistä, opiskeluista tai muista arjen askareista hallille ryntäävälle kotijoukkueelle vai useamman tunnin bussissa keskenään istuvalle vierasjoukkueelle? Ainakin ylimääräisiä arjen järjestelyjä aikaisemmin starttaava pelimatka vaatii aina vierasjoukkueelta. Tätä vanhaa klisettä mitataan välierien otteluissa numero 1 ja 3, kun Bläk Boksissa pelataan arki-iltana.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
24.9.2022 PSS – Classic 8-2
6.11.2022 Classic – PSS 6-2
12.2.2023 PSS – Classic 2-3 RL

Näin pelataan:
Pe 17.3.2023 18:30 Ideapark Bläk Boks Classic – PSS
Su 19.3.2023 17:00 Porvoo SBH PSS – Classic
Ke 22.3.2023 18:30 Ideapark Bläk Boks Classic – PSS

Tarvittaessa:
La 25.3.2023 17:00 Porvoo SBH PSS – Classic
Su 26.3.2023 18:30 Ideapark Bläk Boks Classic – PSS

Kumpi voittaa?

Ottelusarja on alkuasetelmiltaan kiharainen. Edessä on varmasti tasaisia pelejä ja voimasuhteiden heilahteluja sarjan edetessä. Alku on tärkeä, mutta sarjasta tulee pitkä. PSS:n kokemus nousee kovassa paikassa esiin ja porvoolaiset punnertavat finaaliin voitoin 3-2.

Pääkallo.fi