Pääkalloennakko: Dynastian mureneminen on lähellä, mutta onko juuri Oilersista kaatamaan Classicia?

Justus Kainulainen on Oilersin ykköstähti. Kuva: Esa Takalo

Justus Kainulainen on Oilersin ykköstähti. Kuva: Esa Takalo

Runkosarjan neljänneksi sijoittunut Classic kohtaa puolivälierissä viidenneksi jääneen Oilersin. Ennakko-odotuksiin nähden molemmat joukkueet alisuorittivat runkosarjassa.

Lähtökohdat:

Tampereen Classic pelasi tuloksellisesti heikoimman runkosarjan sitten kauden 2014-15. Silloin se oli tosin sijan ylempänä. Se on myös edellinen kerta, kun Classic ei voittanut runkosarjaa. Nyt se ei hyvin pitkästä aikaa lähde ykkössuosikkina pudotuspeleihin. Pistekeskiarvot ja muut mittarit ovat laskeneet tällä kaudella palataan niihin pelillisten asioiden kohdalla. Repaleisen joukkueen suorituskykyä kuvaa hyvin, että se hävisi kaikki pelit päävastustajilleen Nokian KrP:lle ja TPS:lle.

Oilersin kautta voi pitää kaksijakoisena. Alkukausi ei ollut erityisen hyvä, ja lopulta Heikki Luukkonen sai lähteä päävalmentajan pestistä. Aleksi Lammin kausi sujui jonkin verran, ja joukkue voitti yhdeksän peliä yhdestätoista. Se ei kuitenkaan auttanut Oilersia neljän sakkiin, ja joukkue lähtee pitkästä aikaa pudotuspeleihin ilman kotietua. Yli kahden pisteen keskiarvon kokonaissuoritus on kuitenkin kelpo suoritus ja loppukausi jätti espoolaisille toiveita kevättä kohden.

Kokoonpanoissa molempien joukkueiden osalta erikoishaasteensa on siinä, että ketkä kaikki saadaan jalkeille? Classicin osalta hyökkäyksessä materiaali on ollut viime aikoina suunnilleen paras mahdollinen, mutta esimerkiksi Ville Lastikka puuttui päätöskierroksella. Enemmän tai vähemmän pois ovat olleet aika lailla kaikki tähtipelaajat. Sami Johansson pelasi aika lailla täyden runkosarjan ja oli joukkueen tehokkain pistein 37+32. Kokoonpanojen suhteen on kiintoisaa siirretäänkö Nico Salo pudotuspeleissä takaisin ykkösen keskelle. Sitä kautta Eetu Sikkinen voisi tuoda kakkosviisikkoon tukea Lastikalle, jonka kausi ei ole paras mahdollinen. Eemeli Salin on tänäkin keväänä tamperelaisten tärkein pelaaja kunnossa pysyessään.

Puolustuksessa kysymysmerkkejä ovat herättäneet muun muassa Mikko Leikkanen ja Janne Lamminen, joka oli viimeisestä runkosarjan pelistä pois. Muuten Classicin tilanne on ollut parempi puolustuspäässä kuin hyökkäyksessä. Tällä kaudella
Classicin puolustuspään pelaamisessa on ollut haasteita, ja puolustajien suoritustaso ei ole ollut totutunlaista. Jää nähtäväksi ovatko puolustuspään parit laminoituja vai tuleeko niihin vielä joitain muutoksia? Salon peluuttaminen pakkina on tietysti yksi mahdollisuus. Ykkösvahtina jatkaa Lassi Toriseva, joka pelasi runkosarjassa melko monesti alle parhaan tasonsa.

Oilersillakin on ollut kokoonpanohaasteita. Varsinkin viimeisistä peleistä puuttui tärkeitä pelaajia, joiden kohtalosta ei ole varmuutta. Rasmus Kainulaisen koko kauden kestänyt loukkaantuminen on ollut valtava takaisku hyökkäyspään luovuudelle. Justus Kainulainen on edelleen oikeutettu ykkösheppa, mutta runkosarjan Oilersin paras tehomies Heikki Iiskola otti hienosti roolia vaikeiden kausien jälkeen. Aaro Astalan tulo tälle kaudelle on myös leventänyt espoolaisten hyökkäysarsenaalia.

Puolustuksellisesti Oilers pelaa itse asiassa ihan hyvää kautta, vaikka sen osalta puhutaan aina ensisijaisesti hyökkäyksestä. Se päästi runkosarjan toiseksi vähiten maaleja. Puolustuspäässä oli myös onnistujia Jesperi Lindforsin johdolla. Antti Suomela palasi tällä kaudella hyvälle tasolle ja voitti liigan tehopörssin, jossa Kainulaisen kenttä kansoitti viisi kärkisijaa. Myös Matias Veikkola pelasi pakissa hyvän kauden, muutaman kehnomman sesongin perään. Joonas Kaltiainen on oikeutettu ykkösvahti, mutta Niko Nordström on onnistunut pelaamissaan otteluissa erittäin hyvin.

Classic on dynastiansa eli kuuden perättäisen SM-kullan ja seitsemän perättäisen runkosarjan voiton putkessa opittu tuntemaan hyvin puolustavana joukkueena. Tällä kaudella se ei ole loistanut sillä saralla, vaikka numeroiden valossa se on onnistunut ok-tasolla. Yksi asia on ollut se, että sen palloton reagointipeli on ollut kehnohkoa ja liian hidasta. Myös ihan staattisissa tilanteissa sillä on ollut ongelmia omassa päässä paljonkin.

Uuden päävalmentajan Juha Kivilehdon olisi ollut hyvä ajaa uudistuksia sisään, mutta miehistön jatkuva vajaus on vaikeuttanut prosessia. Hyökkäyspeli on ehkä hiukan suoraviivaistunut, mutta viisikkotasolla on otettu takapakkia varsinkin reagoinnin ja ryhmityksen osalta. Sen päävastukset ovat taasen viilanneet pelitapojaan juuri Classicin voittaminen mielessään ja se on näkynyt tällä kaudella. Classic ei ole näyttänyt totutulta koneelta, vaan erittäin haavoittuvaiselta maalivahtia ja erikoistilanteita myöten. Sen runkosarjassa on ollut jotain samaa kuin maajoukkueen esityksissä Sveitsin MM-kisoissa. Osin kyse on myös samasta ajatusmallista, että runkosarjassa tai alkusarjassa ei vielä niin tarvitse rutistaa, mutta osin sitä kautta joukkue ajautui lopulta materiaaliin nähden heikolle sijalle. Totta kai poissolot ovat vaikuttaneet suorituksiin, mutta eivät ne kaikkea selitä.

Oilers ei ole sinällään tarjonnut mitään erityistä uutta tällä kaudella. Se on hyökkäysorientoitunut ja hyökkää suoraviivaisesti. Viisikkotasapaino on välillä kehno ja se jättää Classicin tapaiselle joukkueelle liikaa aseita. Ottaen huomioon sen, että Oilers ei juurikaan puolusta pallolla, onnistui sen palloton puolustuspeli vallan hyvin runkosarjassa. Hyökkäyksessä Oilersin vahvuus on luovuudessa ja arvaamattomuudessa.

Oilers on pallottomana vahva ja tämän kiivastahtisessa sarjassa yksi sauma voisi olla tarjota enemmän painetta Classicille. Siinä on tosin sudenkuoppansakin. Kaikkinensa Oilersin pitää joka tapauksessa onnistua monella eri saralla, jos se meinaa Classicin kaataa neljä kertaa. Oilersin kannalta on hyvä, että vaikka se jäi kärkinelikon ulkopuolelle, niin se kohtaa juuri Classicin jolla on sarjassa eittämättä isommat paineet onnistua. Oilersin pelaajiston tason pitäisi riittää Classicin kaatamiseen, mutta Espoossa kovasta miehistöstä ei ole saatu ainakaan toistaiseksi lähellekään täyttä tehoa irti.

Suhteessa materiaaliin Classicin ylivoima on kehno. Lukema 35,7% on sinällään huono, mutta sitä korostaa vielä se, että joukkue sai runkosarjassa eniten ylivoimasaumoja (70) ja oli 8. tehokkain. Alivoimalla Classicin prosentti (75) oli runkosarjan paras.

Oilersin ylivoima oli sarjan neljänneksi parasta (42,3%). Myös alivoimalla se oli neljänneksi paras (65,2%), joten Oilersin erikoistilannepelaaminen ei ole ollut kehnoa suhteessa muihin.

Eemeli Salinin pysäyttäminen on vaikeaa. Kuva: Esa Takalo

Knopit:

Historian valossa Classic on ollut vaikea vastus Oilersille. Oilers voitti Classicin viimeksi varsinaisella peliajalla 20.11.2015. Sen jälkeen pelejä on pelattu 28, joista Oilers on tosin voittanut kolme jatkoajalla tai rankkareissa. Viime vuosien pudotuspelihistoria ei anna Oilersille juuri hyviä viboja, sillä kevään 2021 finaalit menivät Classicille 4-0 samoin kuin kevään 2019 välierät ja kevään 2018 puolivälierät.

Classicin runkosarjan neljäs sija jatkoi mielenkiintoista putkea. Joukkue oli runkosarjasssa kaudella 2008-09 viides, mutta sen jälkeen se on saavuttanut 14 kautta putkeen vähintään kotiedun. Runkosarjan se on voittanut tänä aikana yhdeksän kertaa. Neljäs sija oli silti heikoin runkosarjasuoritus sitten kauden 2008-09.

Ehkä pieni detalji, mutta kummallakaan joukkueella ei ole enää samaa päävalmentajaa kuin kevään 2021 finaaleissa, vaikka molemmat valmensivat vielä kevään 2022 pudotuspeleissä.

Taistelupari:

Lassi Toriseva, Classic – Joonas Kaltiainen, Oilers

Toriseva on yleensä nostanut tasoaan kevään tärkeissä peleissä. Taso nousi Suomen Cupissa ja Champions Cupissa, mutta runkosarjassa ei sujunut. Nyt Classic todella tarvitsisi heti alusta hyvää Torisevaa luukulleen. Kaltiainen on huippuvahti ja parhaalla tasollaan, voi olla ratkaiseva pelaaja siinä, että Oilers pystyy Classicin kaatamaan. Maalivahtien taistosta tulee kiinnostavaa seurattavaa tässä sarjassa.

Kauden aiemmat kohtaamiset:

30.09.2022 18:30 Ideapark Bläk Boks Classic – Oilers 9-1
09.12.2022 18:30 Tapiolan UH Oilers – Classic 6-5 JA
03.03.2023 18:30 Tapiolan UH Oilers – Classic 3-6

Näin pelataan:

To 16.03.2023 18:30 Ideapark Bläk Boks Classic – Oilers
Su 19.03.2023 18:30 Tapiolan UH Oilers – Classic
Ma 20.03.2023 18:30 Ideapark Bläk Boks Classic – Oilers
Ke 22.03.2023 18:30 Tapiolan UH Oilers – Classic

Tarvittaessa:
Pe 24.03.2023 18:30 Ideapark Bläk Boks Classic – Oilers
Su 26.03.2023 17:00 Tapiolan UH Oilers – Classic
Ti 28.03.2023 18:30 Ideapark Bläk Boks Classic – Oilers

Kumpi voittaa?

Oilersilla on täydet saumat kaataa haavoittuvainen Classic tänä keväänä, mutta pystyykö se todella kaatamaan joukkueen? Classicin pelaamisessa ja suoritustasossa on ollut selkeitä hiipumisen merkkejä. Kestääkö sen repaleinen miehistö pudotuspelien kuormaa yleisesti? Siinä on hyvä kysymys, sillä koko joukkueen ”tila” on todellinen kysymysmerkki. Oilersin osalta voi toki myös kyseenalaistaa pelaajien kuntoa.

Classic saa kuitenkin kaivettua parhaan tasonsa esiin tarpeeksi monesti ja jatkaa välieriin voitoin 4-2.