Pääkalloennakko: Kaikkien aikojen liigakarsintasarja – onko Haukoista idän ihmetekoon?

Hawks-pamppu ja -valmentaja Petteri Bergman on entinen Tapanilan Erän voimahahmo. Kuva: Juhani Järvenpää

Hawks-pamppu ja -valmentaja Petteri Bergman on entinen Tapanilan Erän voimahahmo. Kuva: Juhani Järvenpää

Miesten F-liigakarsinnat käynnistyvät perjantaina, kun helsinkiläiset EräViikingit ja Hawks kohtaavat unelmasarjassa. EräViikingit päätyi karsintaan oltuaan liigan 11. ja Hawks tuli mukaan oltuaan Divarin runkosarjan 5.

Lähtökohdat:

Helsingin paikalliskamppailu oli se, jota useat urheilu- ja salibandyromantikot alkoivat pitkin runkosarjaa toivoa. Lähtökohdista mielenkiintoisen tekee se, että SC Hawks ry on perustettu vuonna 2015 silloisen Tapanilan Erän puuhamiehen Petteri Bergmanin toimesta. Hawks viliseekin lukuisia entisiä EräViikinkien pelaajia ja taustahenkilöitä. Edelliskausilla Hawksiin on myös siirtynyt suuremman roolin perässä profiililtaan muutamia sellaisia pelaajia, joita EräViikingit ei olisi strategioissaan halunnut päästää.

EräViikinkien kausi F-liigassa oli hyvin haasteellinen. Odotukset kauteen eivät vaikeiden siirtomarkkinoiden jälkeen olleet katossa, mutta siitä huolimatta joutuminen F-liigan karsintoihin on eittämättä pettymys suurseuralle. 15 ensimmäisestä ottelusta EräViikingeillä oli saldona 5 pistettä, jonka jälkeen vetovastuussa ollut Tomi Rastas joutui väistymään ja pääkäskijän roolin otti Miro Mäkelä.

Mäkelän EräViikingit osoitti pelillisiä ja tuloksellisiakin piristymisen merkkejä keskitalvella esimerkiksi solideilla LASB- ja OLS-kotivoitoilla. Päätöskierroksella kuitenkin ratkesi paikka karsinnoissa toisesta LASB-voitosta huolimatta, sillä Nurmon Jymy varmisti samaan aikaan pisteen tasoittamalla oman ottelunsa ajassa 59.28. Runkosarjan viimeisiä hetkiä vielä hämmensi pelioikeusasia, joka olisi voinut keikauttaa EräViikingit kuiville.

Valmennuksen muutosten lisäksi EräViikingit koki pienoisia muutoksia pelaavassa rosterissaan. Mika Moilanen liittyi joukkueen riveihin marraskuun lopussa ja Janne Salonen joulukuun alkupuolella. Luottopuolustaja Perttu Järvinen oli alkukaudesta pitkään sivussa alaraajavamman myötä, ja joukkueen pistehai Joakim Lund missasi seitsemän ottelua. Joukkueelle myös jobinpostia jo valmiiksi heikentyneeseen rosteriin aiheutti uutinen Tuomas Ahon koko kauden mittaisesta poissaolosta. Loppukaudelle harmia Mosanmäellä aiheuttaa Oliver Sillanpään loukkaantuminen.

EräViikinkien pörssikärjessä viiletti yksinäisessä ylhäisyydessään Lund, jota seurasivat Tommi Rosendahl, Moilanen sekä Sillanpää. Tehotilastoissa parhaimmistoa olivat samat miehet lisättynä Janne Salosella. Tehotilastojen kylmässä päässä taas olivat Tenhosen veljekset Daniel ja Benjamin sekä Patrik Laitinen. Maalivahtirintamalla ykkösmaalivahdin viittaa kantaa Nemo Sipilä, josta karsinnoissa menestyksen ei pitäisi jäädä kiinni.

Hawks taas lähti kauteen 2022-2023 kohtuullisen vähäisillä muutoksilla. Merkittävimpinä lähtijöinä mainittakoon Teemu Kantanen ja Elia Tölli, kun taas tulijapuolilla olivat muun muassa Jasse Tuunanen, Juho Räsänen ja kesken kauden Konsta Kupela. Huomioitavaa, että kaikki ovat pelanneet EräViikinkien organisaatiossa.

Hawks aloitti kautensa erittäin terävästi hankkimalla kahdesta ensimmäisestä ottelusta kaksi voittoa maalierolla 15-1. Kymmenen seuraavaa ottelua meni myllypurolaisilta kuitenkin nihkeämmissä merkeissä sarjataulukkoon tarttuessa niistä 12 pistettä. Loppukausi oli kuitenkin jälleen totutun tasaista menoa pisteiden tarttuessa tasaiseen tahtiin. Paikka F-liigakarsintoihin varmistui muutama kierros ennen runkosarjan loppua.

Hawksin tavaramerkiksi on muodostunut hyvin aktiivinen sekä yhtenäinen puolustuspeli höystettynä vahvalla kääntöpelaamisella. Täten maalimäärät Hawksin otteluissa ovat tyypillisesti pysyneet melko alhaisina. Hawksin tehopisteiden kärkipäätä olivat hyökkääjistä Jasse Tuunanen, Aaro Pohjanmaa sekä viime kauden EräViikinkien P21-kultamitalisti Sakari Kataja-Rahko. Pallollisesti taitava nouseva puolustaja Antti Aarnio oli joukkueen pistepörssin kakkossijalla. Tehotilaston kärjessä runkosarjassa oli jykevä kapteeni Aku Aarnio +14 teholukemallaan. Ennakkoon ykkösmaalivahtina pidetty Severi Hopsu oli vaihtelevasti kaudella joukkueen käytettävissä, mutta Toni Wuorenjuuri pelasi hyvin vahvan runkosarjan ollen koko sarjan parhaita veräjänvartijoita.

EräViikinkien päässä olennaiseen osaan nousee se, miten joukkue pystyy adaptoitumaan suosikin asemaan. Hawks tullee luovuttamaan pallonhallinnan vahvasti EräViikingeille ja keskittymään vahvasti kääntöpelaamiseen ja suoraviivaiseen päätypeliin. EräViikinkien avauspelaamiseen tulee saada lisää juonikkuutta ja erilaisia rytmejä, sillä runkosarjassa he eivät ole vastaavanlaista puolustusmuuria kohdanneet.

Tunnelma halleissa ja muutenkin tunne tulevat näyttämään sarjassa suurta roolia, johon varmasti myös valmistaudutaan molemmissa rooleissa. Kummallakin puolella vilisee paljon entuudestaan tuttuja pelaajia ja joukkueiden sekä seurojen välillä on olemassa runsaasti eri jännitteitä.

ErVillä ei ole varaa hävitä F-liigakarsinnassa. Kuva: Juhani Järvenpää

Knopit:

Jos oli EräViikinkien peräsimessä muutoksia, niin oli myös Hawksilla. Kauteen pääkäskijänä lähtenyt Jari Nissinen joutui syksyllä lopettamaan valmennushommat tältä erää siviilikiireiden takia. Tilalle Hawks hankki monille lajin seuraajille tutun ja arvostetun Bengt Lodeniuksen. Myös Lodenius on entisiä Erän sekä EräViikinkien valmentajia. Hawksin valmennuskolmikko Bergmann, Lodenius ja Liljelund ovat siis kaikki toimineet vastustajansa organisaatiossa ja ovat muutenkin tunnetusti erittäin työteliäitä roolissaan.

Ottelupari on samalla seurojen miesten edustusjoukkueiden ensimmäinen keskinäinen kohtaaminen ainakin kilpatasolla. Kaiken perusteella normaalia pudotuspelivääntöä enemmän on siis luvassa mielenkiintoa myös pelillisten aspektien ulkopuolella, josta Hawksin ottelumainos ”kaikkien aikojen liigakarsinta” antanee osviittaa.

Taistelupari

Kalle Laakso (Hawks) – Tommi Rosendahl (EräViikingit)

Lähtökohtaisesti joukkueiden ykkösketjun sentterit ovat ottelusarjassa suuressa roolissa. Viime kaudella myös pisteiden valossa tykkikauden pelannut Laakso tehtaili tällä kaudella 24 pistettä, joka oli lievä pettymys. Laakso tunnetaan Divarissa monipuolisesta pelaamisestaan ja erityisesti alaspäin pelaaminen nousee suureen rooliin, sillä Haukkojen
on EräViikinkien kokeneempi kaarti Lundilla lisättynä pidettävä mahdollisimman aisoissa.

Rosendahl on luonnollisesti pelillisestikin suuressa vastuussa kapteenin roolinsa lisäksi. Älykäs sentteri on EräViikinkien rosterissa sitä harvempaa ”x-factory”-osastoa, jonka on pystyttävä tuottamaan hyökkäyspäässä tiiviin puolustuksen keskellä. Erityisesti oikealta laukovan Joakim Lundin lavan löytäminen sekä tasakentällisin että ylivoimalla olisi sinipaitaisten kannalta tärkeää.

Kauden aiemmat kohtaamiset:

Näin pelataan:
Pe 17.03.2023 18:30 Mosahalli EräViikingit – Hawks
Su 19.03.2023 17:00 AC Myllypuro Hawks – EräViikingit
Ke 22.03.2023 18:30 Mosahalli EräViikingit – Hawks

Tarvittaessa:
La 25.03.2023 17:00 AC Myllypuro Hawks – EräViikingit
Su 26.03.2023 18:30 Mosahalli EräViikingit – Hawks

Kumpi voittaa?

Otteluista on eittämättä luvassa kiivaita, tasaisia ja tunnelmallisia. EräViikinkien kauden mittaan kehittynyt yhteispeli, tasaisempi maalivahtipeli, vankampi kokemus pudotuspeleistä sekä erityisesti laajempi materiaali kääntävät vaakakupin ottelusarjassa kuitenkin suoraan 3-0 heille.