Pääkalloennakko: Oilers hakee revanssia viime keväästä – KrP lähtee suosikkina sarjaan

Tätä nähtiin paljon puolivälierissä, mutta miten käy välierissä? Kuva: Juhani Järvenpää

Tämän kentän tuulettelua nähtiin paljon puolivälierissä, mutta miten käy välierissä? Kuva: Juhani Järvenpää

Runkosarjan voittaja Nokian KrP kohtaa miesten F-liigan välierissä runkosarjan vitoseksi jääneen Esport Oilersin.

Lähtökohdat:

Molemmat joukkueet selvittivät puolivälierät suoraan neljässä pelissä, mutta sarjat olivat kovin erilaiset. KrP kaatoi odotetusti OLS:n voitoin 4-0. Vaikka numeraalisesti tiukkojakin pelejä nähtiin, oli runkosarjan voittaja kuskin paikalla sarjassa, eikä OLS:lla ollut realistisia mahdollisuuksia jatkopaikkaan.

Oilers suoritti yhden kaikkien aikojen yllätyksistä pudotuspeleissä. Classicin kaataminen ei itsessään sitä ollut, mutta 4-0-sarjaa odotti tuskin kukaan hallitsevaa mestaria vastaan. Oilers onnistui kääntämään sarjassa pienet marginaalit edukseen, ja voitti neljä ”maalin peliä”, joista kaksi vieläpä jatkoajalla.

Nokian KrP:n hyökkäyspään keihäänkärki oli toki puolivälierissäkin sen kivenkova ykkösviisikko, jonka tehokkain pelaaja oli 6+3 naulannut Joonatan Kovanen. Ykkönen jäi tehotilastoissa eniten plussan puolelle puolivälierissä. Joka tapauksessa voinee sanoa enemmänkin, että KrP:n hyökkäyspään onnistumiset jakautuivat melko tasaisesti ja siitä kielii se, että kaikkiaan 10 pelaajaa pääsi maalien makuun ja 14 pisteille neljässä ottelussa. KrP tulee vyörymään laajan materiaalin turvin myös välierissä.

KrP:n puolustus piti kelvollisesti, mutta sitä ei koeteltu vielä juurikaan. Jos aiempina vuosina kyseltiin KrP:n puolustuksen hyökkäysvalmiuden ja pallollisuuden perään, on KrP:n nykyinen puolustuskalusto erittäin hyökkäävä. Miska Mäkinen, Morics Krumins, Nico Jonaeson ja Olli Arkkila on nähty myös hyökkääjinä liigatasolla, mutta nyt kaikki pelaavat pakin paikalla. Suurin tähti Mäkinen on päässyt pikku hiljaa iskuun, mutta loukkaantumista edeltävästä lennosta ei voi vieläkään puhua. Maalivahti Miro Tuomala on ollut pelikunnossa, mutta ei hänkään ollut parhaassa torjuntavireessä vielä puolivälierissä. KrP:lla on silti jalkeilla lähes koko joukkue, josta uupuvat tällä tietoa vain Vili Liponen ja Luka Ainoa.

Oilersilla kokoonpanohaasteita on ollut pitkin kautta, ja niin oli puolivälierissäkin varsinkin hyökkääjistön osalta. Ykkösviisikko Aaro Astala-Justus Kainulainen-Heikki Iiskola-Matias Veikkola-Antti Suomela oli äärimmäisen hyvä Classicia vastaan. Oilersin kannalta voi sanoa, että ehkä liiankin hyvä, mutta jos se jatkaa samalla tasolla, on se myös valtaisa ase. Oilersin 28 maalista vain kaksi tuli muualta kuin ykkösentällisestä, sillä Santeri Lindforskin osui kahdesti vasta paikatessaan Astalaa. Astalan 7+7 ja +16 kolmeen ensimmäiseen peliin oli maaginen suoritus, mutta huono ei ollut Kainulaisen 10+2 saldokaan. Astala oli pois viimeisestä pelistä, mutta oli tiettävästi sairaana, ei loukkaantunut. Markus Markkola oli lähes täysillä mukana, ja Oilers tarvitsee pelimiestä myös välierissä. Rasmus Kainulainen ei ole pelannut tällä kaudella, mutta jos pelaisi, saisi Oilers kasaan kaksi erittäin kovatasoista kentällistä, joita se myös tarvitee, sillä KrP tulee vastaan kovalla ja laajalla kokoonpanolla.

Puolustuspelaaminen toimi Classicia vastaan, mutta puoluspelaajien suhteen Oilersin kokoonpanossa tehtiin kompromisseja. Esimerkiksi Kristian Lamminen pelasi pakin paikalla sarjassa. Lamminen onnistui kyllä tuossa roolissa kohtuullisen hyvin. Marko Juseliuksen ja Ilari Talvitien pelikunto ratkaisee paljon sitä miten Oilers pääsee pelaamaan sarjassa. Puolustuksesta on pakko nostaa esille Veikkola, joka erinomaisen peittopelin lisäksi keräsi neljässä pelissä tililleen peräti pisteet 1+10. Puolivälierissä vahvasti esiintynyt Joonas Kaltiainen jatkaa luonnollisesti tolppien välissä. Kaltiainen voitti puolivälierissä maalivahtien välisen taiston, mutta miten käy välierissä?

Nokian KrP on taktisesti melko lähellä Classicia ja pyrkii pelaamaan pallon kanssa pitkiä hyökkäyksiä. KrP on kuitenkin myös hyvin reaktiivinen joukkue, ja iskee edelleen hanakasti vastaan jos saa tilaisuuden. Se jättää pienen kysymysmerkin kenttätasapainosta, joka on toki varjostanut KrP:ta Näätärokista alkaen. Ongelma ei ole samanlainen kuin muinoin, mutta ei KrP ainakaan aivan liigan kärkitasolla puolusta. Jos Oilers jatkaa samoin kuin puolivälierissä, olisi KrP:n tärkeää pimentää eritoten Oilersin ykköskentällinen.

Jos puolustusta voikin epäillä, niin kolmen vahvan kentällisen turvin Janne Kainulaisen luotsaamalla KrP:lla on sarjan paras hyökkäys. Oilersiin nähden se on myös etevämpi pelaamaan pitkien hyökkäysten kautta. Oilersin pelitapa vaatii käytännössä myös hiukan vastustajan epäonnistumista pallollisessa pelissään, kun taas KrP pyrkii ensisijaisesti hallitsemaan pelitapahtumia. KrP:n joukkuetta voisi luonnehtia myös dynaamiseksi ja hyvin reagoivaksi, joten Oilers ei saa reagointipelistä suurempaa etua sarjassa.

Oilers onnistui puolivälierissä puolustamaan tiiviisti Classicia vastaan ja myös käyttämään omat saumansa erittäin tehokkaasti hyödykseen. Nyt onkin kysymys siitä, että pystyykö se samaan uudestaan? Classic-sarjassa moni asia meni ensinnä nappiin Oilersin kannalta, ja toiseksi Classic epäonnistui monella saralla. Aleksi Lammin johdolla puolustuspelaaminen ja puolustuspelaamisen asenne on saatu viritettyä huipputasolle.

Pallottomana joukkue pelaakin hyvin. Sen ajoittainen prässipelaaminen oli onnistunutta puolivälierissä. Onnistuuko se luomaan samaa uhan tunnetta KrP:lle, joka myös tietää mistä on kyse? Nämä ovat vain kysymysmerkkejä, mutta edelleen pieneksi ongelmaksi voi nostaa pallollisen pelin ”köyhyyden”. Oilers ei juurikaan huilaa pallon kanssa, eikä pelaa myöskään pitkiä hyökkäyksiä. Jos KrP pakottaa Oilersia etenemään hitaammin keskialueen yli, ja prässää maltillisemmin kuin Classic, niin mitkä ovat Oilersin aseet maalintekoon? Sen voi jo nyt sanoa, että Oilers osoitti erittäin kovaa henkistä kanttia puolivälierissä. KrP:ta vastaan se on taas altavastaaja ja enemmän mukavuusalueellaan.

Erikoistilanteet tulevat olemaan isossa roolissa, jos ottelut ovat odotetun tasaisia. Molemmat joukkueet ovat hyviä ylivoimalla. KrP oli runkosarjassa paras joukkue ylivoimalla ja puolivälierissä se iski 60% teholla. Oilers pisti tässä paremmaksi osumalla 4/5 eli 80% teholla Classicia vastaan.

Oilers oli hyvä myös alivoimalla ja pysäytti 3/4 Classicin ylivoimista. KrP:n prosentti oli 57,1 OLS:aa vastaan. KrP:lla onkin ollut tällä kaudella vaikeuksia esimerkiksi 5v6-pelaamisessa. Oilersin kannalta erikoistilanteet voivatkin olla oiva ase tähän sarjaan.

KrP iski puolivälierissä maaleja leveällä rintamalla. Simo Paulaharju osui neljästi. Kuva: Ari Arola

Knopit:

Ensimmäistä kertaa yli 10 vuoteen Heikki Luukkonen ei valmenna kumpaakaan joukkuetta. Luukkonen luotsasi ensin pitkään KrP:ta, kunnes siirtyi Oilersin peräsimeen 2017. Luukkonen sai kuitenkin potkut kesken meneillään olevan kauden. Kummallakaan joukkueella ei siis ole enää samaa päävalmentajaa kuin vuoden takaisissa välierissä.

Päävalmentajat Kainulainen ja Lammi vaikuttivat samaan aikaan Jyväskylässä viime vuosikymmenellä. Kainulainen edusti vielä tuolloin Happeeta pelaajana ja Lammi toimi seurassa juniorivalmentajana. Kainulainen voitti Happeen kanssa SM-kultaa 2014 ja tuosta joukkueesta pelaavat tässä sarjassa KrP:n Eemil Ukkonen ja Tuomala, jotka ovat ainoita aikuisten Suomen mestareita tässä ottelusarjassa.

Paljon puhuttu Oilersin tehokkaista hyökkääjistä, mutta Matias Veikkolan 1+10 neljään otteluun on puolustajalle harvinaisen kova tehosaldo. Äkkiseltään on yhden käden sormilla laskettavissa kaikki sellaiset puolustajat, jotka ovat syöttäneet 10 maalia tai enemmän yksissä pudotuspeleissä. Veikkola nyt jo kahdesti, sillä hän rikkoi syöttörajan myös 2019.

Joukkueiden välisissä historiatilastoissa Oilers johtaa voitoin 20-17. Hyvä huomioida, että joukkueet kohtasivat viime vuoden välierissä ja KrP on voittanut kahden viime kauden 11 ottelusta peräti yhdeksän. Tiukkaa on ollut, sillä peräti seitsemän näistä otteluista on päättynyt jomman kumman voittoon yhden maalin erotuksella.

Taistelupari:

Mikko Laakso, KrP – Heikki Iiskola, Oilers

Samanikäinen (s.1998) kaksikko oli voittamassa Suomelle U19-ikäluokan MM-kultaa vuonna 2017. Oikeille laitureille urat ovat kulkeneet hiukan eri reittejä. Laakso on ollut liigan huippulaitureita vuosia, ja varsinkin tällä kaudella ollut jopa KrP:n ykköshevonen hyökkäyspäässä. Iiskola ehti jo tavallaan breikata viitisen vuotta sitten liigassa, mutta sen jälkeen on ollut vaikeampaa loukkaantumisten takia. Nyt molemmat viilettävät joukkueidensa ykkösviisikoiden oikeassa laidassa ja pelaavat samalla loistokautta. Puolivälierien osalta fokus keskittyi muihin pelaajiin, mutta miten käy välierissä?

Kauden aiemmat kohtaamiset:
28.9. 2022 KrP-Oilers 5-4 rl.
21.12. 2022 Oilers-KrP 5-8
7.3. 2023 KrP-Oilers 6-5

Näin pelataan:
Pe 31.3. klo 18:30 Nokian KrP – Oilers, Raholan lk
Su 2.4. klo 17:00 Oilers – Nokian KrP, Tapiolan UH
Ti 4.4. klo 18:30 Nokian KrP -Oilers, Raholan lk
Pe 7.4. klo 15:00 Oilers – Nokian KrP, Tapiolan UH (Nelonen)

Tarvittaessa:
Su 9.4. klo 17:00 Nokian KrP -Oilers, Raholan lk
Ti 11.4. klo 18:30 Oilers – Nokian KrP, Tapiolan UH
To 13.4. klo 18:30 Nokian KrP -Oilers, Raholan lk

Kumpi voittaa?

Se onkin erittäin hyvä kysymys. Käytännössä Oilers iski puolivälierissä erittäin hyvällä flowlla eteenpäin ja kaatoi sen turvin hallitsevan mestarin. Sitä voisi sillä perusteella pitää jopa suurimpana mestarisuosikkina nyt, mutta näin yksinkertainen asia ei ole. Sen voi tässä vaiheessa sanoa, että jos Oilers saa revittyä saman verran irti ykköstähdistään kuin puolivälierissä, niin KrP tulee olemaan erittäin isoissa vaikeuksissa.

KrP on pelannut ehkäpä vakaimman kauden kaikista liigajoukkueista ja lähti pudotuspeleihin runkosarjan voittajana. Oilersin menestys puolivälierissä aika paljon siihen, että kaikki omat asiat menivät todella nappiin, ja vastustaja horjui omalla sarallaan alle tasonsa. Tämän toistaminen ei ole ihan helppo tehtävä. KrP:ta ei ole vielä tällä kaudella suuresti koeteltu, mutta suuri testi tulee eteen välierissä.

KrP on lopulta enemmän sattuman yläpuolella, ja jatkaa finaaleihin voitoin 4-2.