Pääkalloennakko: Taitoa ja tossua riittää, mutta katkeaako TPS:n voittoputki vieläkään?

EräViikingit perustaa peliään aktiiviseen liikkeeseen. TPS voi kuitenkin avata paketin taidoillaan. Kuva: Juhani Järvenpää

EräViikingit perustaa peliään aktiiviseen liikkeeseen. TPS voi kuitenkin avata paketin taidoillaan. Kuva: Juhani Järvenpää

Voitosta voittoon tämän kauden F-liigassa edennyt TPS saa välierävastustajakseen EräViikingit, joka oli runkosarjan neljäs. Molemmat selvisivät puolivälieristä jatkoon suoraan kolmessa pelissä.

Lähtökohdat:

TPS on voittanut toistaiseksi kaikki ottelunsa kotimaisia vastustajia vastaan tällä kaudella. Ainoa punamerkintä sarakkeeseen tuli Champions Cupin finaalissa ruotsalaista Thorengruppenia vastaan. Runkosarjassa EräViikingit laittoi TPS:n koville viimeisessä ottelussa Mosahallissa, josta TPS selvisi kuivin jaloin vain niukasti 5-4-vierasvoittoon.

Puolivälieräsarjoistaan TPS ja EräViikingit etenivät jatkoon suoraan voiton 3-0. TPS pudotti kyydistä paikallisvastustaja FBC Loiston, ErVi taas oululaisen Rankat Ankat. Sarjan päätteeksi kolmannessa ottelussa ErVi osoitti luonnetta tekemällä voittomaalin kolme sekuntia ennen loppua, vaikka SSRA oli tasoittanut pelin vasta ajassa 59.25.

TPS:n koneen käynnistyminen otti puolivälieräotteluissa aikansa. Ensimmäinen ja kolmas ottelu olivat tasatilanteessa ensimmäisen erän jälkeen ja toinen ottelu vielä toisenkin erän jälkeen. Ensimmäisessä ja kolmannessa ottelussa FBC Loisto teki avausmaalin. Voi tietysti kysyä, onko tällä mitään merkitystä, kun lopputulokset olivat TPS:lle 8-3, 10-2 ja 13-1, mutta selvää on ainakin, että EräViikinkejä vastaan materiaalietu ei käänny TPS:n hyväksi samalla tavalla kuin Loistoa vastaan.

Loisto pelasi pääosin kahdella kentällisellä, joka lopulta väsyi armotta ja jalkojen loppuessa numerot repesivät murskaavaan mittakaavaan. EräViikingit sen sijaan pelaa kolmella kentällisellä ja on käyttänyt irtovaihdoissa jopa neljättä vitjaa. Jos jollakin pelaajalla alkaa liike loppua, tilalle löytyy penkin päästä korvaavat jalat. Kovalla liikkeellä ErVi koettaa ottaa vastustajalta pois tilaa ja aikaa, ja luoda itse tilanteita. Jos joukkue saa pallonriistoja ja käännettyä peliä, joukkueesta löytyy nopeutta karata.

TPS:n maltin on pysyttävä siinä kohtaa, kun vastustajan pelaajat roikkuvat lähellä. Sitä ErVi nimittäin jaksaa varmasti tehdä. EräViikinkien pelaajavartiointi on omanlaisensa koetinkivi, mikä asettaa haasteen. Toisaalta TPS:lla on kyllä yksilötaitoa löytää aukot. Jos TPS jaksaa myllyttää palloralleja, se on tapa saada ErVin merkkauspeli sekaisin. SSRA ei pystynyt tähän riittävän hyvin puolivälierissä, eikä siinä ErViä mitattu, mutta TPS:n taidolla sen pitäisi onnistua, jos vain maltti riittää. 1vs1-tilanteissa esimerkiksi Emilia Pietilä ja Meri-Helmi Höynälä ovat vaarallisia täsmäaseita. Aki Vilander päävalmentajana pystyy tarvittaessa piirtämään pelaajille avauskuvioita, joilla paketti voi aueta.

TPS:aa ei ole oikein testattu pidempien hyökkäysten puolustamisessa tämän kauden aikana. Siinä voisi olla EräViikingeille mahdollisuus testata turkulaisia, jos pidemmät pallolliset hallintajaksot onnistuvat.

Jos TPS jaksaa myllyttää pallon kanssa, se voi sekoittaa ErVin merkkauspelin. Kuva: Juhani Järvenpää

TPS:n tehonaiset ottivat puolivälieristä ilon irti. Milla Nordlund mätti kolmeen peliin 8+8 ja Jenna Saario 9+5. EräViikinkien tehokkaimmat SSRA-sarjassa olivat Inka Lippojoki (4+2) ja Manta Likki (4+1).

Maalivahteihin kumpikaan joukkue ei lähtökohtaisesti kaadu. EräViikinkien osasto on toiminut läpi kauden. Kaikki kolme puolivälierää tolppien välissä oli Elsi Kangasharju, joka torjui peräti 87,72-prosenttisesti, kun taakse meni seitsemän palloa. TPS:n Noora Vuorela tiedetään yhdeksi liigan parhaimmista maalivahdeista. Hän joutui kaivamaan pallon verkostaan yhteensä kuudesti puolivälierissä. Hänenkin torjuntaprosenttinsa kohosi selvästi yli 80 prosentin (83,78).

Taistelupari:

Milla Nordlund, TPS – Elsi Kangasharju, EräViikingit

Nordlund jatkoi FBC Loistoa vastaan siitä, mihin runkosarjassa jäi. Kun tämä hyökkääjä hyppää kaukaloon, DJ:n on syytä siirtää musiikkikoneen hiiri maalilauluraidalle ja sormi play-nappulan läheisyyteen.

Nordlundin ja muiden TPS:n tehonaisten pysäyttämiseen tarvitaan maalivahdilta loistopelastuksia. Katseet kääntyvät Kangasharjuun, joka on nuoresta iästään (23) huolimatta jo kokenut liigatorjuja. Viime keväänä Kangasharju oli välierissä Classicin maalilla.

Knopit:

TPS:n sveitsiläinen Seraina Fitzi teki kauden kahdessa ensimmäisessä kohtaamisessa EräViikinkien verkkoon hattutempun kummassakin, mutta runkosarjan kolmannessa kohtaamisessa hän jäi kiikaritehoihin. Kaikkiaan Fitzi iski tämän kauden runkosarjassa 17 maalia ja nyt pudotuspeleissä saldo on toistaiseksi kolme osumaa.

Joukkueet kohtasivat välierissä myös viime keväänä. Silloin EräViikingit voitti ensimmäisen pelin Turussa, mutta TPS vei nimiinsä kolme seuraavaa ja koko ottelusarjan 3-1. TPS voitti lopulta mestaruuden, ErVi pronssia.

Helsinkiin on historian saatossa tullut salibandyssa 11 naisten Suomen mestaruutta, mutta viimeisimmästä on jo tovi: se tuli keväällä 2007, kun Tapanilan Erä III juhli kultaa.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
24.9.2022 EräViikingit – TPS 0-7
9.11.2022 TPS – EräViikingit 6-3
29.1.2023 EräViikingit – TPS 4-5

Näin pelataan:
La 18.3.2023 18:30 Kupittaan ph TPS – EräViikingit
Su 19.3.2023 14:00 Mosahalli EräViikingit – TPS
Ke 22.3.2023 18:30 Kupittaan ph TPS – EräViikingit

Tarvittaessa:
Pe 24.3.2023 18:30 Mosahalli EräViikingit – TPS
Su 26.3.2023 18:30 Kupittaan ph TPS – EräViikingit

Kumpi voittaa?

Yksi kysymys on, pystyykö TPS selvittämään koko F-liigakauden ilman tappioita vai pystyykö joku joukkue kaatamaan sen. Arviomme mukaan sarakkeeseen tulee välierissä yhden ottelun kokoinen tahra, ja siitä sulka asetetaan kauden jälkeen tehtävänsä ErVin päävalmentajana jättävän Raine Laineen päähän. Sen enempää EräViikingit ei kuitenkaan pysty TPS:n finaalijunaa horjuttamaan, vaan turkulaiset jatkavat loppuotteluihin voitoin 3-1.