Ennakko: KrP nousi finaalien tasolle kakkospelissä – miten käy tiistaina Raholassa?

KrP löysi Näätärockin toiseen finaaliin. Miska Mäkinen iski jo toisen maalinsa. Kuva: Anssi Koskinen

KrP löysi Näätärockin toiseen finaaliin. Miska Mäkinen iski jo toisen maalinsa. Kuva: Anssi Koskinen

Nokian KrP ja TPS jatkavat finaalisarjaansa tiistaina Tampereen Raholassa klo 18.30 alkaen.

Fläppi:

TPS ei muuttanut mitään isommin avauspelistä, eikä ollut syytäkään. Oikeastaan merkittävin muutos nähtiin sunnuntaina kolmoserässä, kun se käänsi peluutuksen niin, että sen erittäin hyvin esiintynyt kakkonen pelasi KrP:n hyvin pelannutta ykköstä vastaan loppupelin.

Se saattoi olla pieni virhe, tai vain pakon sanelemaa. TPS:n kakkonen dominoi pelissä KrP:n kakkosta, ja pääsi jatkuvasti hyville maalipaikoille. Toisaalta KrP:n ykkönen pelasi hyvin Tepsin ykköstä vastaan ennen sitä, ja se sai paikkoja taasen, jotka vähenivät tämän muutoksen myötä. Joka tapauksessa TPS pelasi hyvän ottelun, ja sai myös pelin ensimmäisen 5v5-maalin erän lopussa. Jos KrP ei olisi tullut 6v5-pelissä tasoihin, voisi tässä lukea jotain muuta. Tepsillä oli joka tapauksessa paikat laittaa peli halki, poikki ja pinoon varsinaisella peliajalla.

KrP-valmennus reagoi hyvin perjantain tappioon. Se oli selvästi aktiivisempi, ja kokoonpanomuutoksia voi kuvailla onnistuneiksi. Joskin osa niistä oli ihan pakon sanelemia. Kuitenkin KrP nosti jonkin verran karvausta, mutta ei liikaa, ja sai peliä virtaamaan. Pallon liikuttelu oli avauspeliä parempaa, ja KrP rikkoi TPS:n prässilinjoja paremmin sekä liikutti pakkaa hyvin hyökkäyspäässä.

Joukkueen kakkosviisikolla oli edelleen jonkin verran vaikeuksia omassa päässä, vaikka hyökkäyspeli paranikin. Joka tapauksessa myös sen peli-ilme parani huomattavasti avausottelusta, ja se myös puolusti ansiokkaasti alivoimatilanteetkin, vaikka niistä upposi kaksi omiin. Se puolusti ja kamppaili erinomaisesti koko ottelun.

Mentaliteetti:

TPS laukoi pelissä enemmän, mutta kohtuullisen epätarkasti. Se laukoi seitsemän kutia enemmän, mutta seitsemän kutia vähemmän maalia päin. Kuvaavaa oli, että sen maaliodottama maalia päin kohdistuneissa laukauksissa oli 1,5 numeroa heikompi (4.11) kuin KrP:n (5.61), mutta kokonaisudessaan hitusen korkeampi Floorball Scannerin tilastojen mukaan. Oliko tämä sitten enemmän mentaali- kuin taitoasia, on tässä vain arvuuttelua. Joka tapauksessa siinä jäi parannettavaa.

Sunnuntaina pelattiin kuuma ottelu varsinkin alkuun, mutta TPS:n pää pysyi hyvin kylmänä. Joukkue ei ottanut yhtäkään jäähyä, siinä missä KrP:lle tuomittiin yhteensä 28 minuuttia. TPS on molemmissa peleissä ollut vakaa suorittaja.

KrP tuli vaisun avauspelin jälkeen melko hyvällä rytinällä peliin sunnuntaina. Heti alkuun näytti, että joukkue oli valmiimpi kuin perjantaina. Avauserässä Lauri Alkki ajettiin ulos, ja Valtteri Viitakoski loukkaantui (palasi kentälle). Joka tapauksessa joukkue kesti 5v3- ja 5v4-alivoimat aika hyvin ja päästi niiden aikana vain yhden maalin.

Näytti siltä, että joukkue sai virtaa vastoinkäymisistä. Lopussa se tuli vielä tasoihin päätösminuutilla, ja viimeisen minuutin tasoitus sekä jatkoaikavoitto kertoi hyvää selkärangasta. Jäähyjä joukkue otti alkuun liikaa, ja kurinpidon kanssa joukkue on tehnyt ihan liikaa tuttavuutta pudotuspeleissä. Sitä sopii miettiä.

Sitäkin voi vielä miettiä, että loppuiko Tepsiltä hieman virta sunnuntaina, ja vaikuttiko se aiemmin mainitussa kolmoserän ketju vs ketju -pelissä kuinka paljon? Vaikea sanoa varmasti, mutta loppua kohden oli joitain merkkejä siitä.

Ketju vs. ketju:

Tämä menikin mielenkiintoiseksi. Tepsin ykkönen otti lopulta -3 pelissä, eli epäonnistui pahoin omassa päässä. Toisaalta se teki joukkueen ainoan 5v5-maalin, mutta sen piikkiin meni myös jatkoajan voitto-osuma. KrP:n ykkönen (+2 5v5) teki kaksi maalia 5v5-pelissä, ja oli TPS:n ykköstä vaarallisempi, ollen enemmän pallossa. Eemil Ukkonen toi ykkösen alas puolustusvoimaa, mikä vapautti Miska Mäkistä entisestään. Kun peluutusta vaihdettiin, oli KrP:n ykkösellä ahtaampaa pallon kanssa TPS-kakkosta vastaan.

TPS:n kakkonen oli sunnuntain paras kentällinen ilman maaleja. Se hukkaili paikkoja melko lailla, mutta ei se toisaalta kyllä päästänytkään yhtään osumaa. KrP:n kakkoselta voisi edelleen odottaa parempaa, ja se päästi joukkueen ainoan maalin tasavoimin. Se oli loi avauspeliä paremmin paikkoja. Voittomaali tuli toki Henri Johanssonin lavasta. Kentällisen pelissä oli nyt enemmän vauhtia, kun Valtteri Viitakoski tuli laidalle, ja Juuso Ahola keskelle. Morics Kruminsilla on ollut vaikeuksia tilanteiden tunnistamisessa, ja se johti rankkaritilanteeseen. Tämän vuoksi Olli Arkkila otti paikan lopuksi ja syötti voittomaalin.

Kolmoskenttien peli on edelleen 0-0. KrP:n kolmonen pääsi kuitenkin useammin vaihtamaan pallon kanssa, mikä on etu ykköskentän kannalta. Kentällisten peli on ollut melko ympäripyöreää toistaiseksi, mutta lähtökohtiin nähden TPS:n kolmonen on pärjännyt erinomaisesti.

Oskari Fäldenille kertyi sunnuntaina jo avauserään enemmän torjuntoja kuin avauspelissä. Kuva: Anssi Koskinen

Erikoistilanteista ja maalivahtipelistä:

Vaikka TPS teki kaksi maalia ylivoimalla, olisi sillä ollut hyvät saumat kolmeen ylivoimamaaliin, sillä ylivoima-aikaa oli runsaasti avauserässä. Se myös hukkasi yhden rankkarin kolmoserässä. Ottaen huomioon sen, että KrP osui 6v5 jäi sille vielä hampaankoloon erikoistilanteista.

KrP pelasi lopulta hyvin alivoimalla, ja iski maalin 6v5-pelissä. Voi sanoa, että ottelun kokonaiskuvan kannalta erikoistilanteet menivät sen eduksi, vaikka kaksi maalia meni omiin alivoimalla.

Molemmat maalivahdit pelasivat loisto-ottelut. TPS:n Oskari Fälden torjui 21 kertaa ja mukaan mahtui hyviä pelastuksia. Miro Tuomala pelasi myös erinomaisesti, ja taitavan rankkarilaukojan Miko Kailialan nollaaminen toistamiseen on ehdottomasti sulka hattuun.

Erikoisuudet:

Molemmat pelit ovat päättynyt tasan varsinaisella peliajalla, joten kauden kaikki viisi peliä näiden joukkueiden välillä ovat ratkenneet vasta jatkoajalla tai rankkarikisassa.

Liigan kaikkien aikojen pistehirmu Henri Johansson ei ollut osunut vuosikausiin Turussa Tepsiä vastaan ennen jatkoaikaratkaisua. Johanssonin heräämistä peräänkuulutettiin viime ennakossa. TPS on ollut Johanssonille vaikea vastus, mutta sunnuntaina paikkoja oli jo pariinkin maaliin. Saa nähdä miten konkari jatkaa sarjassa.

Jos ennen sarjaa puhuttiin TPS:n lyijyisyydestä ja sääntöjen rajamailla pelaamisesta, on joukkue jäähyjen valossa pelannut siistimmin. Vain kaksi minuuttia boksia kahteen peliin on finaalien arvoinen suoritus. Alkin ulosajo ja Kruminsin törmäily TPS-maalin edessä etenivät molemmat kurinpidon käsittelyyn, mutta Alkin pelirangaistus kumottiin.

Ennuste:

Tässä parissa ennustaminen ei ole helppoa. KrP löysi sunnuntaina jotain mikä oli vielä perjantaina hukassa. TPS oli silti edelleen vahva, ja pelasi varsinkin kakkoskentän osalta kelpoa pallollista peliä. Varmaan varminta olisi veikata jatkoaikaa.

Oikeastaan aivan turha veikata mitään, koska toinen peli oli jo ensimmäiseen verraten tasainen. Oletetaan, että sarja jatkuu tasaisena, ja se kumpi tekee enemmän maaleja voittaa tiistaina.

Nokian KrP-TPS tiistaina klo 18.30. Ruudun studio pelistä alkaa klo 18.