Kommentti: Salibandyn surkean turvallisuustilanteen ei pitäisi olla vain lajin sisäinen asia

Kuva: Juhani Järvenpää. Vantaan Energia-areenan kaltaisia halleja tarvitaan lisää, jotta pelaamisen turvallisuus voidaan varmistaa.

Kuva: Juhani Järvenpää. Vantaan Energia-areenan kaltaisia halleja tarvitaan lisää, jotta pelaamisen turvallisuus voidaan varmistaa.

Salibandyliiton uusi hallikatselmus kertoi merkittävistä puutteista lähes jokaisessa pääsarjatason hallissa. Kun pahimmat ongelmat liittyivät pelaamiseen turvallisuuteen, on tilanne huolestuttava, kirjoittaa Pääkallon julkaisija Matti Liljaniemi.

Pääsarjoja pelataan niin yksityisissä kuin julkisissa halleissa, ja seurojen tai Liiton mahdollisuudet vaikuttaa olosuhteisiin ovat usein rajalliset. Pehmusteita voidaan lisäillä ja toimitsijapöytää siirrellä, mutta seiniä ei kukaan lajin sisältä pysty toisaalle laittamaan.

Kun kyse on yhdestä Suomen harrastetuimmasta liikuntamuodosta ja myös huippu-urheiluna arvostetusta lajista, olisi suotavaa saada apuja turvallisten olosuhteiden luomiseen julkiselta puolelta. Vaikka vastuu ei kokonaan lankea kunnillekaan, on ainakin moraalinen vastuu suuri, jos paikkakunnan ainoa pääsarjatasolle todellisuudessa kelpaava sali on pelaajille vaarallinen.

Pelinopeus, kontaktien voima ja sitä kautta riskit ovat vain kasvaneet salibandyssa vuosi vuodelta. Kun sitten huippu-urheilijat laitetaan kamppailemaan täysillä halleissa, missä seinät tulevat pahimmillaan vastaan alle metrin päässä kaukalosta, on resepti jopa pelottava.

Jääkiekon puolella Liiga voi määrätä jokaisen seuran hankkimaan halliinsa ns. joustokaukalon pelaajien turvallisuutta tukemaan, mutta salibandyssa yhdelläkään pääsarjaseuralla ei ole pankkitilillä sellaisia rahoja, joilla asiat voisi kokonaisuutena pistää kuntoon.

Samoin yksityisten hallien omistajat eivät varsinaisesti kieri rahasäiliössään. Näiden osalta olosuhteiden parantamisen maksajan löytäminen on vielä haastavampaa.

Kaikkialla missä pääsarjoja pelataan julkisissa tiloissa, pitäisi painetta erityisesti peliturvallisuuden petraamiseen antaa päättäjille laajalla rintamalla. Jokainen kuntalainen voi tietysti vaikuttaa asiaan myös, eikä prässin tarvitse lähteä pelkästään liiton ja seurojen pomoilta.

– Työtä parempien salibandyolosuhteiden puolesta tulee jatkaa väsymättä, hallikatselmusta koordinoinut Salibandyliiton yhteiskuntasuhdejohtaja Jari Kinnunen kertoi tiedotteessa.

– Ainakin Nokian KrP ja Jyväskylän Happee pääsevät reilun vuoden päästä pelaamaan uusiin olosuhteisiin. Myös Tampereella ja Raumalla on parempaa luvassa Hakametsä Sport Kampuksen ja Karin kampuksen valmistuttua.

– Jyväskylän Hippos-hanke on ollut vastatuulessa, mutta sen nytkähdettyä liikkeelle myös Jyväskylän salibandyolosuhteet kohenevat merkittävästi. Suomen pääkaupunki Helsinki on pitkäaikainen murheenkryyni.

– Useita hankkeita mm. Helsinki Garden ja Royal Areena ovat olleet vireillä, mutta niiden toteutuminen on vielä melko monen mutka takana, Kinnunen harmitteli.

Nämä kaikki ovat positiivisia uutisia lajille ja erityisesti pääsarjaseuroille – sekä ennen kaikkea pelaajille. Nyt tarvitaan vain vielä lisää vauhtia olosuhteiden kuntoon laittamiselle kaikilla paikkakunnilla.