Liigapelaaja Vaajala väitteli lääketieteestä vain 24-vuotiaana: ”Kyllähän ne tietää, että en mä mistään mitään tiedä vielä”

Matias Vaajala on 24-vuotiaana kolminkertainen salibandyn Suomen mestari ja väitellyt lääkietieteestä. Kuva: Esa Takalo

Matias Vaajala on 24-vuotiaana kolminkertainen salibandyn Suomen mestari ja väitellyt lääkietieteestä. Kuva: Esa Takalo

Tampereen Classic otti lauantaina vakuuttavan miesten Super Cup-voiton kaatamalla TPS:n finaalissa lukemin 7-2 Tallinnassa.

Harjoituskauden päätöspeliksi ottelu oli hyvinkin laadukas ja intensiteetti oli kohdillaan. Lopputuloskin hiukan hämää ottelun kokonaiskuvan suhteen, sillä Classic osui kahdesti vielä tyhjiin ja Oskar Sillanpää esiintyi edukseen Classic-maalilla.

– Mentiin tosi kovaa ja varsinkin siihen nähden missä vaiheessa kausi on nyt. Mun mielestä peli oli tosi laadukasta, Classic-laituri Matias Vaajala arvioi pelin jälkeen.

Classic puolusti kaikkinensa vahvasti, mistä kertoo myös päästettyjen maalien määrä. Se myös käänsi hyvin ja löysi tiloja TPS:n puolustusalueelta vastustajaa paremmin.

– Ehkä se oli tuo oman pään pelaaminen. Aika vähän kaveri sai huippupaikkoja. Toki tuossa lopussa niitä tuli ilman maalivahtia, mutta kaikkinensa huippusektorin paikkoja vähän vähemmän, kuin mitä meillä oli.

Classicin kannalta voitto tuli henkisesti hyvään väliin. Joukkue nimittäin putosi kaksi viikkoa sitten Champions Cupista menettämällä kahden maalin johdon Storvretaa vastaan varsinaisen peliajan tappioksi viimeisellä vitosella. Classic oli voittanut ensimmäisen pelin, joten edessä oli jatkoaika, jonka aikana Storvreta iski vielä voittomaalin.

– Kyllä se silloin harmitti tosi paljon. Se oli pahin mahdollinen tapa hävitä tuollaisia. Periaatteessa kaikki oli meidän käsissä, mutta sitten käy tuollainen sulaminen. Meni vähän aikaa ja sitten oli paluu arkeen. Koulua ja treeniä niin kyllä se siitä unohtui aika äkkiä.

– Totta kai kiva kun oli tällainen mahdollisuus heti parin viikon päästä korjata asia.

Esimerkillistä ajankäyttöä

Vaajala ei ole Classicin tähtisikermässä kovinkaan usein esillä, jos lehdistön palstamilleillä mitataan. Monella kaudella hän on ollut kentällä pienemmän roolin tunnollinen työmyyrä, vaikka esimerkiksi pallollista pelitaitoa löytyykin.

Vaajala nousi alkukesästä otsikoihin Aamulehdessä, joka kertoi Vaajalan väitelleen itsensä lääketieteestä Tampereen yliopistossa verrattaen nuorella iällä ennen kuin hän oli edes aloittanut ensimmäistä harjoitteluaan terveyskeskuksessa. Tässä vaiheessa on kuitenkin paikallaan lisätä, että vaikka Vaajala on väitellyt hyväksytysti niin hän ei ole tehnyt vielä kaikkia tutkintoon kuuluvia opintoja.

Väittelit 24-vuotiaana ja olet pelannut liigassa monta vuotta. Miten tällainen onnistui?

– Se on hyvä kysymys ja sitä on välillä itekin mietitty, mutta kait se tärkein asia on, että joustoa on tullut yliopiston puolelta ja seuran puolelta. Iso vaikutus oli tietysti korona-ajalla sen suhteen miten pystyi itse rytmittämään omaa arkeaan. Oli iso asia alussa varsinkin.

Vaajala kertoo, että välillä päivät ovat venyneet ihan aamusta iltaan, mutta hän on yleisesti ottaen pystynyt edistämään tutkintoaan hyvin koulun ohessa ja on pystynyt myös harjoittelemaan tasapainoisesti samalla.

Ala on lääketiede, joten tuleeko joukkuekavereilta paljon kysymyksiä, että ”mites tää nyt menee?”

– Välillä tulee, mutta kyllä se enemmän meemin puolella on, kun kyllähän ne tietää, että en mä mistään mitään tiedä vielä.

– Enenevissä määrin tiedän koko ajan asioista ja pystyn joskus jopa auttamaankin, Vaajala kuittaa vaatimattomasti.

Classic esiintyi hyvin Super Cupissa. Viime kaudella startti oli nihkeämpi. Kuva: Janne Hirvensalo

Ankkoja, nopeita laseja ja parempi ilme

Viime kausi oli Classicille vaikea ja sen standardeilla tuloksellisesti heikko, vaikka se voitti Suomen Cupin. Koko kauden kestäneen kipuilun kruunasi 0-4-tappiosarja Oilersia vastaan F-liigan puolivälierissä.

– Oli tosi vaikea ja tosi rikkonainen kausi. Uutta asiaa oli paljon ja sellaista mitä aikaisemmilla kausilla ei ole ollut.

– Ainakin henkilökohtaisesti on tuntunut paremmalta tähän kauteen valmistautuminen ja varmasti monella muulla on sama homma. Paha sanoa vielä tässä vaiheessa, mutta uskon ainakin, että tulee erilainen Classic tällä kaudella, Vaajala pohtii.

Vaajala on pelannut viisi kautta liigassa ja saavuttanut kolme SM-kultaa. Vaikka joukkueen kannalta edelliskausi oli vaikea, oli se Vaajalalle edellistä parempi. Hän toteaakin, että kehitystä on tullut kaudesta toiseen ja toivoo, että nousukäyrälle tulee jatkoa.

Classic on onnistunut hämmentämään muutaman kerran kauden alla. Kesällä sosiaalisessa mediassa ihmeteltiin ankkoja ja Super Cupin otteluun joukkue kurvasi kentälle niin sanotut ”nopeat lasit” päässään.

– Pakko kyllä sanoa, että kyllä ollaan välillä pelaajatkin ihan yhtä pihalla kuin ulkopuolisetkin. Välillä tulee tällaisia. Nyt tuli ilmoitus, että mennään muuten lasit päässä sitten tohon peliin. Saa nähdä mitä tuleman pitää.

Kuka näissä tempauksissa on kapellimestarina?

– Vaihtelee, mutta kyllä tuo Salon ”Nisse” (Nico) on monesti se joka näitä keksii.

– Tästä ankka-skenestä en tiedä kuka siinä oli kapellimestarina, mutta ”Niso” monesti, Vaajala paljastaa.

Vaajalan väittelyaiheesta lisää täältä

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen