Luukkonen Espoon derbyjen muistoista: ”“Syöksypuskumaali” toi koko jengille kaivattua rentoutta”

Oilersin ja Indiansin väliset derbyt ovat kiinnostaneet viime vuosina paljon. Kuva: Juhani Järvenpää

Oilersin ja Indiansin väliset derbyt ovat kiinnostaneet viime vuosina paljon. Kuva: Juhani Järvenpää

Perjantaina pelataan miesten F-liigassa peräti kaksi derbyä, kun SPV ja Jymy kohtaavat Seinäjoella sekä Oilers ja Indians Tapiolan Urheiluhallissa.

Varsinkin jälkimmäinen on noussut viimeisen kymmenen vuoden aikana merkittäväksi paikallisväännöksi. Yleisöä pelit ovat kiinnostaneet mukavasti ja lisäjännitettä on tuonut kolmena perättäisenä keväänä (20-22) pelatut paikalliset puolivälieräsarjat.

Kaiken kaikkiaan joukkueet ovat kohdanneet liigassa 44 kertaa ja 34 kertaa voittajaksi on julistettu Oilers. Otteluun lähdetään sarjataulukon osalta siitä tilanteesta, että kakkosena oleva Oilers on voittanut kaikki pelit ja kerännyt yhdeksän pistettä. Indians on kerännyt kolmesta pelistä kuusi pistettä ja on viidentenä.

Pääkallon kauden 2023-24 asiantuntija Heikki Luukkonen tuntee Espoon derbyt erinomaisesti, sillä hän luotsasi Oilersia syksystä 2017 tammikuun 2023. Siihen välille mahtui yhteensä 25 derbypeliä, joista Luukkosen joukkue voitti 18.

Espoon derby on teikäläiselle erittäin tuttu tapahtuma. Näkyikö se jotenkin joukkueiden arjessa ennen peliä?

– Näkyi ehdottomasti. Derbyviikoilla kaikesta tekemisestä aisti, että seuraavan matsin voittamiseksi ollaan valmiit tekemään hitusen enemmän ja paneutumaan yksityiskohtiin. Espoolaisissa joukkueissa on lukuisia pelaajia, joille paikallispelit ovat äärettömän tärkeitä.

– Kuvittelisin, että tälläkin viikolla ikoninen Lindforsin öljyveljespari ja Indians-taustaiset Markus Markkola ja Heikki Iiskola ovat valmiina tekemään kaiken mahdollisen voiton eteen. Epäilen, että myös Eetu Nykänen on liittynyt tähän latausyksikköön.

Onko otteluissa olemassa aito “jännite” vai tarvitseeko sitä lietsoa valmennuksen toimesta?

– Halu voittaa paikallismatsi on varmasti korkea molemmissa leireissä. Lataus on takuulla tapissa, joten valmennuksen tehtävänä on kohdistaa energia voittamisen kannalta merkityksellisiin seikkoihin. Joukkueiden välillä on korkea keskinäinen kunnioitus ja lukuisia ystävyyssuhteita, joten jännite on ehdottoman positiivinen.

Aaro Astala ja Markus Markkola ovat molemmaat edustaneet molempia espoolaisjoukkueita. Ensiksi Indiansia, ja nykyään Oilersia. Kuva: Jarmo Koskela

Mitkä ovat olleet parhaita muistoja Espoon derbyistä itsellesi?

– Mieleenpainuvia muistoja on ollut useita. Aaro Astalan ensimmäinen maali Indiansin verkkoon oli epätodellinen hetki. Olin niin monesti todistanut herran venyttävän öljynuottaa, että tilanne tuntui erityiseltä. Maali symboloi myös upeasti Astalaa ihmisenä ja hänen kunnioitustaan entistä seuraansa kohtaan. Häkeltynyt maalintekijä ei luonnollisestikaan tuulettanut osumaansa, vaan yritti eleillään hillitä ja hiljentää juhlivat joukkuekaverit – jopa koko hallin.

– Jäähallin kirkkaissa valoissa isketyistä derbyistä mieleen on jäänyt matsi, jossa olimme jokusen maalin perässä ja Heimo tukevasti kuskin paikalla. Kirvesniemi Indiansin maalilla torjui kuin muuri ja koko joukkue puolusti esimerkillisen uhrautuvasti. Emme olleet ottelun alkupuolella juurikaan päässeet edes maalipaikoille ja peli oli melkoista puristamista.

– Epätoivon vimmalla yritimme yksinkertaistaa peliä ja toimittaa palloa luukulle. Painotimme laitahyökkääjien pallottomia liikkeitä maalinedustalle ja irtopallojen lanaamista verkkoon. Pääosin isommissa tiloissa kentällä operoiva Markus Markkola teki epäröimättä työtä käskettyä ja tottumattomana totesi pikaisesti Indiansin puolustajat kamppailuvoimaisiksi lojuen katollaan maalin edustalla. Onnekkaiden pomppujen myötä pallo osui maassa pitkin pituuttaan viruvan Markkolan otsaan ja lipui siitä yli maaliviivan. Olimme tulleet peliin mukaan ja “syöksypuskumaali” toi koko jengille kaivattua rentoutta kääntäen koko ottelun.

– Indiansin lähettäminen kesälomalle Santeri Lindforsin jatkoaikamaalilla ja sitä edeltäneet alivoimamaalit ottelun loppuhetkillä ovat myös jääneet poikkeuksellisen hyvin mieleen derbykohokohtina.

Mistä pelillisistä lähtökohdista lähdetään perjantain peliin, ja kumpi on ennakkosuosikki?

– Näen Oilersin melko selvänä ennakkosuosikkina perjantain mittelössä, mikäli joukkueet pääsevät iskemään oletetuilla kokoonpanoilla. Mitä enemmän matsissa on virtausta ja maalintekotilanteita, sitä vahvemmin vaaka kallistuu kotijoukkueelle. Indiansin mahdollisuudet paranevat vähämaalisessa kyttäysottelussa, jossa intensiteetti on matala ja maalihanat tiukalla.

– Justus Kainulaisen ja Riku Reunamäen johtamat kentälliset ovat olleet oivassa tehovireessä. Varsinkin vastahyökkäykset ovat sujuneet mallikkaasti. Kolikon toinen puoli on, että omissakin on punalamppu kuumottanut ja parannettavaa on kaikissa puolustuspelin vaiheissa. Eetu Sorvalin kolmoskenttä on pelannut tasapainoisesti ja roolinsa mukaisesti.

– Indiansin ykköstykit Leevi Aurasen ympärillä ovat luoneet reilusti maaliodottamaa, mutta viimeistelyssä on vielä varaa parantaa rutkasti. Viime kauden paras pistemies Christian Remes jahtaa vielä kauden avausosumaansa ja iskisi sen varmasti mielellään entistä seuraansa vastaan. Alatalon ja Pasasen viisikoissa on lukuisia lupaavia nuoria pelaajia, jotka ovat väläytelleet alkukauden otteluissa. Henkilökohtaista taitoa ja laukaisu-uhkaa on riittävästi, mutta ratkaisut ovat paikoin hätäisiä, eikä yhteispeli ole vielä löytänyt uomiinsa.

– Avausmaalin merkitys on ottelussa poikkeuksellisen suuri ja vaikuttaa oleellisesti asetelmiin. Lähtökohtaisesti Oilers haluaa ottaa aloitteen ottelussa ja tullee prässäämään Indiansia vähintäänkin negatiivisissa tilanteenvaihdoissa. Indiansin pallottoman pelin valinta lienee 1-2-2-karvaus keskialueella varsin pitkällä ja kapealla viisikolla.

– Pallollisessa pelaamisessa nopeat käännöt ovat osa Öljymiesten DNA:ta. Organisoitua vastustajaa vastaan Oilers pelaa varsin pitkillä etäisyyksillä pyrkien etenemään laitakaistoilta. Mikäli keltapaitojen työskentelyetäisyydet ovat liian pitkät ja palloa päästään pelaamaan puolustusmuodon läpi tai sisään tulee omassa päässä kiire.

– Jos viisikko on tiivis ja riittävän aktiivinen palkintona voi olla ylivoimaisia vastahyökkäyksiä, joiden päättämisessä Indians on kehittynyt. Heimon hyökkäyspeli on aiempia kausia rohkeampaa ja laitakaistalla etenemisestä seuraa useammin poikittaissyöttö syvän hyödyntämisen sijaan. Oilersin vastahyökkäysuhka huomioiden näissä ratkaisuissa on oltava huolellinen. Indiansin haasteena hyökkäysalueella on ollut maalinedustapelaaminen, jonka parantaminen lisäisi myös uhkaa syvän kautta hyökkäämiseen.

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen