Pääkalloennakko: EräViikingit – pohjakosketus nähtiin jo?

EräViikinkien kausi päättyi viime kaudella karsintoihin. Kuva: Mika Hilska

EräViikinkien kausi päättyi viime kaudella karsintoihin. Kuva: Mika Hilska

Helsinkiläinen EräViikingit sijoittui kauden 2022-23 F-liigan runkosarjassa sijalle 11. Sen jälkeen se karsi sarjapaikastaan, ja säilytti paikkansa täpärästi kaatamalla LNM:n voitoin 3-2.

Lähtökohdat:
EräViikingit ei ole lunastanut potentiaaliaan viime kausina, vaan se on alisuorittanut lähtökohtiin nähden. Välillä se on pelannut ihan kelvollisesti, mutta tulos ei ole seurannut suorituksia. Tästä johtuen se on ollut pudotuspelien ulkopuolella kolmena keväänä peräjälkeen.

ErVi lähtee hakemaan ensi kaudella pelaamiseensa kokonaisvaltaisempaa muutosta. Se pyrkii parantamaan reagointipeliään, ja sen tavoitteena onkin hallita pelin rytmiä pallon kanssa ja ilman. Tarkoitus on yrittää myös pysyä pallossa pidempiä pätkiä, joka on tavoitteena aika yleinen.

Käytännössä Ervi on aiemminkin pyrkinyt pallonhallintaan, mutta sen pelistä on tullut herkästi tehotonta pimputtelua pelin ulkokehikoilla. Ajoittain myös pelaajien rajalliset pallolliset taidot ovat asettaneet haasteensa pelaamiselle. EräViikingit ei ole ollut kovin dynaaminen joukkue ja siihen haetaan muutosta.

Miro Mäkelä otti viime kaudella ohjat kesken kauden ja pääsee jatkamaan työtään kohtuullisen puhtaalta pöydältä. Mäkelä sai ErViin jo hiukan nostetta viime kauden lopuksi, joten valmennusosaston suhteen EräViikinkien tilanne vaikuttaa vakaalta. Mäkelän onnistuminen alleviivaisi organisaation aiempia epäonnistumisia. ErVin tulee kehittyä myös toimiston puolella.

Kokoonpano:
Jos 13 pelaajaa vaihtaa maisemaa edellisestä kaudesta, niin on vaikea löytää oikeaa sanaa kuvailemaan vaihtuvuutta. Näin EräViikingeille joka tapauksessa kävi kauden jälkeen. ErVi menetti rutkasti kokemusta, ja toki myös tehopisteitä, kun tietää Joakim Lundin ja Tommi Rosendahlin olleen viime kaudella ihan ylivoimaisia tehopelaajia joukkueessa. Mika Moilasen ja Jani Kukkolan käyrä oli jo toki jokseenkin laskussa, mutta kokemusarvo suuri.

Mitä EräViikingit sitten sai? Kiinnostavia tshekkipelaajia ainakin. Matej Penicka on tiettävästi aloittanut eri hyvin uudessa seurassa. Simon Stransky voi olla F-liigatasolle kovakin tekijä vielä. Bohumil Piskacek vahvistaa puolustusta ja Lukas Kriz maalivahtiosastoa. Happeesta EV nappasi kohtuu kokeneet Ilmari Aarelan ja Tommi Wianderin, ja loput uudet pelaajat ovat toistaiseksi kokemattomia nuorukaisia.

Vaikka kuulostaa siltä, että ErVillä jäi luu käteen, niin sen ulkomaalaishankinnat ovat lähtökohtaisesti ilmeisen onnistuneita. Kokoonpanoa on myös lähdetty rakentamaan pidemmällä tähtäimellä. Enää nuoret pelaajat eivät voi mennä kokeneiden konkareiden selän taakse piiloon. Joukkueen kokoonpano on siitäkin kiinnostava, että se on sekoitus nuoria pelaajia ja EräViikinkien tapauksessa aidosti ulkomaalaisvahvistuksia. Puolustuksen liideri Tuomas Aho on hyvä valinta kapteeniksi, mutta on loukkaantuneena alkukaudesta.

Onko Lassi Koivisto uusi ”Mosan keiju”? Kuva: Mika Hilska

Mielenkiintoinen pelaaja: Lassi Koivisto
Rightin laitahyökkääjä on syntynyt vuonna 2005 ja parhaat päivät ovat oletettavasti edessä. Koivisto on fyysisesti vielä raakile, mutta pelaa ennakkoluulottomasti. Väläytteli ratkaisuvoimaa liigakarsinnoissa. Taitava pelaaja, jolta löytyy myös yllätyksellisyyttä ja maalintekotaitoa, jota ErVi toden totta tarvitseekin.

Mahdollisuudet:
ErVin mahdollisuudet eivät ole toki ihan pilvissä asti, mutta kuten alussa todettiin, se on alisuorittanut viime vuosina liigassa. Ihan nappisuorituksella se voi mennä pudotuspeleihin, sillä sijoilla 8-12 on kohtuullisen tasaista tulevallakin kaudella. Jos ajatellaan sitä, että seurassa otettiin vähän takapakkia, ja rakennetaan rauhassa, niin suora sarjapaikka olisi jo hyvä suoritus. ErVillä on osaava valmennus ja potentiaalinen porukka, mutta potentiaali pitää vielä saada puristettua nuoresta ryhmästä irti. Yleisesti ottaen nähdään, että EräViikingeissä on nyt parempi ”meno” kuin vuosi sitten, ja parempaa tulostakin odotetaan. Harjoituskaudella esitykset ovat olleet lupauksia antavia.

Uhat:
Uhkia tulee toki jo joukkueen tämän hetken koostumuksesta. Sekä nuorissa pelaajissa että ulkomaalaispelaajissa on omat kysymysmerkkinsä, ja miten käy jos kausi lähtee taas huonosti käyntiin? Pelaajisto ei ole erityisen nimekäs, mutta sitä ei ihan liikaa kannata tuijottaa. Voi silti kysyä, että onko joukkueessa esimerkiksi ratkaisuvoimaa ja johtajuutta tarpeeksi? Maalivahtiosastolla Kriz tai nuori Touko Ojala eivät ole Nemo Sipilän veroisia torjujia, ja Sipilän rooli oli viime kausina iso. Periaatteessa voisi ajatella, että ErVillä ei ole paineita, kun viime kausi oli niin huono, mutta kyllä sen pitää sarjapaikkansa säilyttää. Pelillisesti joukkue pyrkii kehittymään maltillisesti, mutta siinä suhteessa se ei saa kilpailuetua muihin nähden. ErVin kokoonpano ei ole erityisen laaja, mikä voi aiheuttaa 33 pelin runkosarjassa ongelmia.

Perustelu sijoitukselle: 9-12
Voisi sanoa, että tähän kauteen lähtee EräViikingit vuonna 0. Se on osin totta, ja osin ei ole. Kehitys alaspäin on ollut vääjäämätöntä, ja nyt joukkue lähtee pysäyttämään sitä. Seuraava etappi on nimittäin Inssi-Divari. Pudotuspeleihin ei riitä, mutta EräViikinkien kannalta olisi plussaa edes se jos siitä saataisiin nostettua positiivisia asioita esille, sillä ilon aiheet ovat olleet kortilla viime vuodet.

Joukkuekohtaisissa kausiennakoissa joukkueet arvioidaan karkeasti eri kategorioihin eli 1-4, 5-8 ja 9-12. Kun joukkuekohtaiset ennakot on julkaistu, julkaistaan myös ranking sijoituksineen kokonaisuudessaan tarkemmilla perusteluilla.

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen