Pääkalloennakko: FBC Turku – tavoitteena suora säilyminen

FBC Turku tuuletti viime kaudella liigapaikkaa karsintojen päätteeksi. Kuva: Jarmo Koskela

FBC Turku tuuletti viime kaudella liigapaikkaa karsintojen päätteeksi. Kuva: Jarmo Koskela

FBC Turku oli vaikeuksissa ensimmäisellä liigakaudellaan. Se oli selkeästi runkosarjan viimeinen eli 12., mutta selvitti liigakarsinnat kunnialla ja jatkaa liigassa.

Lähtökohdat:
Jos FBC Turulta ei odotettu suurtekoja viime kaudella niin tuskin tulevallakaan. FBC:lle suora sarjapaikka kaudelle 2024-25 olisi jo kova juttu.

FBC Turku tarvitsee kehitystä monellakin saralla tulevaa ajatellen. Se jäi pahasti jalkoihin viime kaudella monessakin ottelussa. Ei liene yllätys, että pääkehityskohteita on pallon kanssa pelaaminen. Lähinnä FBC Turku pyrkii parempaan hallintaan pelivälineen kanssa, sillä pelkkä kyykkiminen on erittäin raskasta.

Jos materiaalia katsoo niin joukkue voisi myös profiloitua inhorealistisemmin tiiviin puolustuspelin ja vastaiskujen kautta, sillä BeeCeen kokoonpano ei varsinaisesti huou sitä, että se palloa hallitsemalla nappaisi voittoja. Joka tapauksessa Turussa on sama kehityskohde kuin monessa muussakin paikassa. Tehokkuutta se kaipaisi myös lisää, sillä viime vuonna joukkue teki erittäin vähän maaleja. Ei se toisaalta puolustuspelilläänkään loistanut.

Päävalmentajan pestin ottaneella Juuso Silenillä tulee olemaan vaikea kausi debyyttipäävalmentajana. Joka tapauksessa hänkin sai viime kaudella jonkin verran oppia liigasta, kuten muukin joukkue.

Kokoonpano:
FBC:n kesä oli kaksijakoinen siirtomarkkinoilla. Toisaalta se menetti pitkän ajan runkopelaajia, mutta toisaalta tilallekin tuli mukavasti osaamista. Lähtijöistä Pyry Kauppinen vei mukanaan rajallisia tehoja ja Julius Huppunen tulevaisuuden tähtipotentiaalia. Tulijoista suurin mielenkiinto osuu Juuso Varjokumpuun ja draft-ykkösvalinta Krisjanis Tiltinsiin.

Viime kauden perusteella suurimpia odotuksia voi heittää hyökkäyspäässä Aaro Ollikaisen, Nikolas Laaksosen ja Juuso Forsmanin hartioille. Verneri Tuononen iski nuoreksi pelaajaksi mukavat 13 maalia avauskaudellaan liigassa. Äkkiseltään tulijoissa ei ole mitään hyökkäyspään sateentekijöitä, joten kiinnostavaa nähdä miten hyökkäyspelin kanssa käy tulevalla kaudella.

Puolustuksessa Varjokumpu tuo vahvistusta, mutta muuten se on melko ohut. Maalivahtiosastolla Jens Beijar onnistui viime kaudella ihan hyvin, eikä FBC Turku maalivahtiin kaatunut missään vaiheessa. Sekä kokoonpanon että kokonaisuuden kannalta haastavinta FBC:n kannalta on se, että joukkue on materiaaliltaan sarjan huonoin.

Aaro Ollikaisen (tuulettaa edessä) maalit ovat tärkeässä roolissa tulevallakin kaudella. Kuva: Anssi Koskinen

Mielenkiintoinen pelaaja: Krisjanis Tiltins

Tiltins esiintyi viime kaudella Latvian MM-joukkueessa. Edellinen kausi meni kuitenkin pieleen loukkaantumisten vuoksi, ja Tiltinsiä ei nytkään välttämättä nähdä heti alkukaudesta askissa. Monipuolinen pelaaja, joka voi löytää paikan niin puolustuksesta kuin hyökkäyksestä. Parikymppisen pelaamisen kokonaisvaltaisuutta pidetään suurena vahvuutena ja tiettävästi myös FBC:ssä ykkösvarauksesta odotetaan merkittävää vahvistusta.

Mahdollisuudet:
FBC pelaa parhaimmillaan suoran säilyjän paikasta, se lienee tässä vaiheessa realismia. On haasteita, mutta toisaalta ei minkään sortin ulkoisia paineita. Jos BeeCee tällä kaudella onnistuu niin kutsuttuja päävastustajiaan vastaan paremmin kuin viime kaudella, niin suoran säilyjän paikka voi irrota. Karsinnoissa joukkue kuitenkin osoitti kuuluvansa liigaan eikä Divariin. Turussa ollaan nyt valmiimpia liigaan kuin viime kaudella, jolloin se oli kiistatta melko naiivisti liikkeellä. Loppukautta kohden nähtiin, että ainakin jotain oli otettu onkeen.

Uhat:
FBC:n jos jonkun joukkueen pitää ulosmitatata materiaalistaan lähes kaikki irti. Se ei ole tietenkään mahdottomuus, mutta ei helppo lähtökohta. Maalinteko oli viime kaudella ongelma, eikä nykymateriaalissa ole nähtävissä merkittävää parannusta sen suhteen. Kyseessä on edelleen kohtuullisen kokematon liigajoukkue, ja nyt tarvittaisiin kollektiivinen tasonnosto. Jos kauden alku on jälleen vaikea, niin löytyykö henkistä kanttia? FBC ei kestä ainakaan avainpelaajien loukkaantumisia.

Perustelu sijoitukselle: 9-12
Yllä on perusteltu jo aika pitkälti niitä askelmerkkejä, joiden perusteella FBC Turku on osa häntänelikkoa. Turkulaisten pudotuspelipelipaikka on tämän hetken tietojen valossa hyvin vaikea perustella, joten kellarikerros kutsuu.

Joukkuekohtaisissa kausiennakoissa joukkueet arvioidaan karkeasti eri kategorioihin eli 1-4, 5-8 ja 9-12. Kun joukkuekohtaiset ennakot on julkaistu, julkaistaan myös ranking sijoituksineen kokonaisuudessaan.

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen