Pääkalloennakko: Happee – pelkkä pudotuspelipaikka ei riitä

Pelillisen kehityksen lisäksi Jyväskylässä on jälleen nähty vanhan Hirviteatterin huumaa. Kuva: Esa Jokinen

Pelillisen kehityksen lisäksi Jyväskylässä on jälleen nähty vanhan Hirviteatterin huumaa. Kuva: Esa Jokinen
Jyväskylän Happee ylitti monien odotuksen viime kaudella ja eteni välieriin hyvän runkosarjan jälkeen. Lopullinen sijoitus oli kuitenkin neljäs.

Lähtökohdat:
Happee lähtee kauteen parantamaan sijoitustaan, ja seuraava askel olisi finaalipaikka. 2010-luvun menestysjoukkue on ollut tasaisen nousujohteinen viime kausina, ja kehityskäyrä on ollut ylöspäin.

Happee on pari kautta parantanut eritoten pallollista peliään, jonka kautta se on rytmittänyt hyökkäyksiä aiempia kausia verkkaisemmin. Se on myös avittanut puolustuspeliä. Happee lähtee monipuolistamaan peliään vielä hyökkäysalueella. Paikoin sen hyökkäysalueen hyökkäyspeli oli melko tehotonta, vaikka se alueelle pääsikin. Myös vastaiskuihin haetaan lisää terävyyttä.

Puolustuksellisesti Happee pyrkii parantamaan peittopeliään ja puolustusta teknisesti. Viime kaudella Happee päästi runkosarjassa kolmanneksi vähiten maaleja, mikä oli osin hyvän maalivahtipelin ansiota. Hirvirytkeen jälkeen Happee on löytänyt itsensä, ja Tero Kotilainen lähtee kehittämään joukkueen jo olemassa olevia vahvuuksia entisestään. Valmennuspuolelle uutena mukaan tuli Sveitsissä viime kaudet vaikuttanut Iivo Pantzar.

Kokoonpano:
Happeelta lähti kokemusta Juuso Heikkisen ja Markus Laakson muodossa. Myös Helsinkiin siirtyneet Tommi Wiander ja Ilmari Aarela veivät mukanaan liigakokemusta useamman kauden mitalla. Uusista pelaajista sveitsiläinen Stefan Hutzli on kiinnostava nimi. Puolustuspään erikoisosaaja Joel Lahti palasi Wiler-Ersigenistä Keski-Suomeen ja on selkeä vahvistus.

Hyökkäyspäässä Happeella on hyvä ryhmä kasassa. Ykköskentällinen Markus Salmi-Kaapo Siekkinen-Niko Laiti on kovaa valuuttaa liigatasolla. Kokenut Jami Manninen on edelleen tärkeä pelimies ja erinomainen esimerkiksi ylivoimalla. Roni Laasonen ja Teuvo Kinnunen osaavat tehdä maaleja, mutta molemmilta voisi odottaa tasaisempaa suoritustasoa.

Puolustuksessa ykköshahmo on kokenut Jonne Junkkarinen, joka taitaa myös pelin rytmittämisen. Monipuolinen Markus Sipronen onnistui pakin paikalla viime kaudella varsinkin ylöspäin. Puolustuspeliä Sipronen voi vielä petrata. Happeella on pallollisesti hyvä puolustus, mutta se kaipaisi vielä vähän fyysistä pelotetta. Maalivahtiosastolla tuli muutoksia ja ykkösvahdin paikan ottanee Pietari Jääskeläinen, jolla ei ole ennestään kokemusta huippujoukkueen ykkösvahdin tontilta. Liigassa hän on kuitenkin osoittanut kykynsä jo aiemmilla kausilla.

Kaikkinensa Happeella on hyvä tilanne, kun sillä on ratkaisurooleissa jo 2000-luvun talentteja. Rinki voisi olla hiukan leveämpikin. Perttu Koljosen tilanne kauteen lähdettäessä on epäselvä loukkaantumisten osalta.

Joel Lahti tuo Happee-puolustukseen jykevyyttä. Arkistokuva: Esa Jokinen

Mielenkiintoinen pelaaja: Joel Lahti
Yli 200 liigapeliä Happeessa pelannut Lahti ei ole tilastojen valossa hehkutetuin pelaaja. Liigassa Lahti on ollut yksi sarjan parhaista laukausten peittäjistä vuosien ajan. Edellisellä liigakaudellaan 2021-22 Lahti iski runkosarjassa tehot 14+14, mikä on puolustuspelaajalle kova lukema. Lahti on eittämättä hyvä vahvistus Happeelle ja tuo puolustuspäähän kaivattua jämäkkyyttä.

Mahdollisuudet:
Happee voi hyvin toistaa viime vuoden tempun ja edetä välieriin asti. Sillä on meneillään hyvä prosessi, joka on edennyt mallikkaasti jo useamman kauden ajan. Happeen ykkösviisikon pelaajat olivat jo viime kaudella erinomaisia, ja kehitystä tullee vielä lisää tulevalla kaudella. Joukkue on rakenne näyttää paremmalta kuin viime kaudella, ja varsinkin kahteen ensimmäiseen kentälliseen Happeessa riittää pelimiehiä haastamaan liigan kärkeä.

Uhat:
Yksi uhka on simppelisti maalivahtipelaamisessa. Laaksolla oli iso rooli Happeen menestyksessä viime kaudella, ja Jääskeläinen joutuu vaikeaan paikkaan. Happeen pelaajarinki ei ole leveimmästä päästä, ja se ei kestä juurikaan avainpelaajien poissaoloja. Happee pelaa toisinaan hyvännäköistä peliä, mutta se saattaa muodostua paikoin melko tehottomaksi. Varsinkin välierissä TPS:aa vastaan se riisuttiin aika helposti aseista. Voi kuulostaa kaukaa haetulta, mutta otsikoissa olleista talousvaikeuksista voi tulla vielä omanlaisiaan ongelmia kauden aikana.

Perustelu sijoitukselle: 5-8
Happee jatkaa hyvää työtään liigan kärkikastin takana. Rutiinitasoltaan se ei ole kärkinelikon joukkue, mutta voi yltää sinne onnistuessaan. Happee on kentän puolella onnistunut viime vuosina, ja se on ylemmässä keskikastissa niitä joukkueita, jotka voivat olla tulevaisuudessa sarjan kärkeä, jos kehitys jatkuu.

Happeen organisaatiossa on tehty paljon töitä talouden tasapainottamiseksi, mutta organisaatiolla on vielä pitkä taival edessään sen suhteen. Happeen pitkän tähtäimen kuva onkin hiukan häilyvä. Tulevalla kaudella todennäköisin kohtalo on puolivälierissä putoaminen.

Joukkuekohtaisissa kausiennakoissa joukkueet arvioidaan karkeasti eri kategorioihin eli 1-4, 5-8 ja 9-12. Kun joukkuekohtaiset ennakot on julkaistu, julkaistaan myös ranking sijoituksineen kokonaisuudessaan.

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen