Top5: Miesten F-liigan parhaat maalivahdit kaudella 2023-24

Miro Tuomala taitaa pallojen pysäyttämisen. Kuva: Esa Takalo

Miro Tuomala taitaa pallojen pysäyttämisen. Kuva: Esa Takalo

Miesten F-liigakausi käynnistyy perjantaina 15.9. Arvioimme sarjan parhaat maalivahdit ohessa.

5. Santtu Pohjonen, LASB
Pohjonen on ollut vuosia LASBin tuki ja turva. Entinen nuorten maajoukkuevahti on hyvä torjuja, mutta ei mitenkään erityisen moderni vahti. Pohjosen on sanottu voittavan liigavahdeista eniten oman xG-lukemansa, mikä kertoo hyvää Pohjosen osaamisesta. Toisaalta Pohjosta ei ole juuri testattu ihan huippujoukkueissa. Palkintokaapista löytyy yksi pronssimitali KrP:sta kaudelta 2017-18. Hyvistä otteista huolimatta Pohjonen ei ole koskaan esiintynyt miesten maajoukkueessa.

4. Lassi Toriseva, Classic
Torisevan aivan absoluuttisen paras taso on mahdollisesti maailman paras, ja näitä otteita on nähty aika ajoin kansainvälisissä peleissä. Viime kaudella niitä on nähty kuitenkin liian vähän Torisevalta, ja toisaalta suorastaan heikkojakin otteita liian usein. Joka tapauksessa Toriseva on ollut Classicin ykkösvahti koko sen menestysvuosien ajan ja on kiistatta hyvä maalivahti. Normaalissa pelivireessä hänellä ei ole merkittäviä heikkouksia.

3. Markus Laakso, Esport Oilers
Listauksen kokonein liigapelaaja löysi varsinkin Jyväskylässä itsensä. Viime kaudella oli runkosarjan paras maalivahti, ja saattoi omalla toimannallaan pelastaa Happeelle useammankin pisteen. Kaksinkertainen hopeamitalisti on kehittynyt liigassa koko ajan, ja pääsee nyt isolla vastuulla suuren mitalisuosikin ykköstorjujaksi. Hyvin torjuva Laakso on kyllä osoittanut tasonsa liigassa, mutta paineet Espoossa ovat Keski-Suomea kovemmat.

2. Miro Tuomala, Nokian KrP
Lempinimellä ”Pitkä Poika” kulkeva kaksimetrinen Tuomala on kärsinyt useista loukkaantumisista urallaan, ja viime kaudesta meni iso osa sivu suun. Tuomala kuitenkin toipui kevääksi ja esitti jälleen erinomaisia otteita tärkeissä paikoissa. Tuomala on kuulemma heti kauden alussa kunnossa, mikä on hyvä uutinen mestaruutta tavoittelevalle KrP:lle. Isokokoinen Tuomala on kaikesta huolimatta hyvin liikkuva yksilö ja ehtii erinomaisesti pallojen eteen tiukoissakin paikoissa.

1. Oskari Fälden, TPS
Fälden, 23, torjui TPS:n mestariksi viime kaudella ja on ollut liigan eliittiä jo parin kauden ajan pelipaikallaan. TPS puolustaa yleisesti hyvin, mutta maalivahdillekin piisaa yleensä tehtävää. Fälden on ollut omassa roolissaan pääosin hyvin varma suorittaja ja sellaista kärkipään joukkue ehdottomasti kaipaa ja tarvitsee. Fäldenin kannalta lienee vain positiivista, että kirittäjänä on Olli Kuisman tasoinen vahti. Myös Fälden on huomattavan isokokoinen ja lähes kaksimetrinen mitaltaan. Turkulainen on yleensä maalillaan rauhallinen ja varma torjuja, jolla ei ole suuria heikkouksia.

* huom. F-liigan viime vuosien maalivahtitilastot ovat kadonneet internetin mustaan aukkoon, joten niitä ei ole käytetty artikkelissa.

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen