Mestarisuosikki KrP ei ole vakuuttanut alkukaudesta: ”Tehtyjä maaleja juhlitaan virkamiesmäisen eleettömästi”

Nokian KrP ja Classic kohtaavat lauantaina. Kuva: Esa Takalo

Nokian KrP ja Classic kohtaavat lauantaina. Kuva: Esa Takalo

Tällä viikolla pelataan mielenkiintoisia otteluita miesten F-liigassa.

Ehkäpä kiinnostavin kohtaaminen on KrP-Classic-peli, joka pelataan lauantaina Raholassa. Classic on ollut vakuuttava ja johtaa sarjaa, kun KrP:n kausi on lähtenyt takellellen. Pääkallon asiantuntija Heikki Luukkonen arvioi lähtökohtia derbyn alla.

Viikonloppuna pelataan erittäin mielenkiintoinen Pirkanmaan derby. Miten arvioit lähtökohtia KrP-Classic-peliin?

– Indians yllätti Classicin sarja-avauksessa, mutta sen jälkeen C-armada on edennyt myötätuulessa ja on ansaitusti sarjan keulilla. Vaikka pistepussi on lihonut tasaisesti, niin matkalle mahtuu myös karikoita. Useampikin avainpelaaja on ollut sivussa otteluista, joten kokoonpanon syvyyttä ja mukautuvuutta on mitattu jo alkukaudesta.

– Mielenkiintoinen käänne tapahtui Eemeli Salinin palattua kokoonpanoon ErVi-kohtaamiseen. Pelipaikka ei löytynytkään totutusti Nico Salon rinnalta, vaan Eetu Sikkisen viisikosta. Muutoksen myötä joukkue on tasapainoisempi ja erityisesti Oskari Heikkilän vahvuudet saadaan paremmin esiin.

– Classic ei ole esiintynyt häikäisevällä tasolla illasta toiseen, mutta mestaruusvuosilta tuttu kellokorttiryhmä on palannut. Rutiinitaso on korkea ja erityisesti kärkiotteluissa koko joukkue sitoutuu puolustamaan, sekä pelaamaan kypsän epäitsekkäästi. Ryhmän avainpelaajat ovat voittaneet yhdessä kaiken ja lapa ei tärise tiukoissakaan tilanteissa.

– Nokialaisten kauden alku on ollut haastava. Rahola on ryöstetty jo kahdesti (Oilers ja Jymy), Lahden vierailusta jäi valju maku. Kokoonpano ja pelipaikat ovat eläneet poikkeuksellisen paljon. Näädät on kärsinyt muutamista poissaoloista, mutta joukkue on ollut huolestuttavan poissaoleva.

– Odotettavissa on tiukka kamppailu, mutta tunnekontrollista varmasti muistutetaan molemmissa leireissä, sillä vastakkain ovat kaksi F-liigan tehokkainta ylivoimaa. Kumpikaan joukkue ei karvaa yltiöpäisesti ja pallonhallintavaiheissa halutaan edetä maltilla, hyvässä viisikkotasapainossa vastahyökkäysuhka minimoiden.

– Joukkueiden pelaajistot ovat leveät ja laadukkaat, eikä voimasuhteissa ole järin suuria eroja. Oletetuilla kokoonpanoilla Classicilla saattaa olla hienoinen etu kolmannessa viisikossa. Ottelun merkityksestä johtuen, en yllättyisi, mikäli joukkueet painottaisivat voimakkaasti kahden kentän peluutusrytmiä.

– Maalivahtipelin onnistuminen on avainasia ottelun lopputuloksen suhteen ja sen yllä on molemmissa leireissä kysymysmerkkejä. Lähtökohtaiset vastuunkantajat Tuomala ja Toriseva ovat kärsineet kauden alla loukkaantumisista. Säästeliäästi peluutetut ykköshevoset eivät ole vielä alkukaudesta esiintyneet huipputasollaan.

– Parhaimmillaan molemmat ovat maailmanluokkaa ja voivat voittaa yksittäisen ottelun joukkueelleen. Viime kaudella KrP vei kaikki runkosarjaderbyt, Classic puolestaan Suomen Cupin välieräottelun. Tasapainoisemman alkukauden vuoksi pidän tamperelaisia ottelussa hienoisena suosikkina, mutta Näätien voitto ei olisi järin suuri yllätys.

Mikä KrP:n kohdalla on sakannut tähän mennessä? (paineet, ulospuhallus vai?)

– Näädät on kokenut kahtena peräkkäisenä keväänä kirvelevät finaalitappiot. Joukkue on lähtenyt tähän kauteen huuhtomaan kultaa ja vain mestaruus kelpaa. Asetelma on haastava, sillä kausi on pitkä ja mestaruudesta pelataan vasta keväällä. Uuden sivun kääntäminen ei ole helppoa, sillä hävityn finaalisarjan analysointi ottaa aikansa niin pelaajilta, kuin valmentajiltakin.

– On vaikeaa olla läsnä tässä ja nyt, rakentaa uutta kautta ja tarinaa, kun alitajunnassa on finaalisarjan kääntäminen voitoksi. KrP:n alkukausi on ollut vaisu ja joukkue on ollut poissaoleva. Otteluiden käännekohdissa joukkue ei ole ollut totutun terävä ja esimerkiksi tehtyjä maaleja juhlitaan virkamiesmäisen eleettömästi, oman pään peitoista ei oikein kukaan jaksa innostua. Mikäli Näädät mielivät mestariksi, niin parhaat lähtökohdat varmistaa olemalla läsnä ja laittamalla joka ilta parastaan niin peli- kuin harjoituskentälläkin.

– Parhaimmillaan KrP on ollut erinomainen hallitsemaan pelin rytmiä pallolla. Pelitavan vaateet ovat korkea taitotaso, mukautuvat viisikkorakenteet ja ratkaisuiden oikea-aikaisuus. Alkukauden aikana KrP:n hyökkäyspeli on ollut turhan hätäistä ja peliä on pakotettu sooloilulla. Haasteina ovat olleet kokoonpanomuutokset, joista osa on ollut pakollista reagointia, osa pelipaikkojen ja roolitusten hakemista.

– Näätien kokoonpanossa on varsin vähän perinteisiä toppariprofiileja, eikä puolustuspeli ole joukkueen vahvuus. Viisikoiden roolituksissa on painotettu hyökkäyspelitaitoja. Pallollisen pelin ollessa uomissaan joukkue selviää myös puolustusvaiheesta, mutta kun hyökkäyspeli pätkii ja puolustuspelaamisen vaade kasvaa joutuu joukkue epämukavuusalueelle.

– Matkalla mestaruuteen peliä tulee kehittää ja monipuolistaa, mutta joskus on tarpeen ottaa askel taaksepäin, palata joukkueen ydinvahvuuksiin. Kun perusta on valettu huolella, saadaan tukeva pohja rakentaa uutta. Näätien prosessi on tämän kauden osalta vielä pahasti vaiheessa ja aika näyttää nouseeko tämä ryhmä mestaruustasolle.

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen