Mistä Jyväskylän kaupungin ukaasissa on kyse? Happee on hoitanut vanhoja velkojaan, mutta uudempia on rästissä

Happee juhli viime viikolla voittoa Oilersista ja cupin jatkopaikkaa. Kuvituskuva: Esa Jokinen

Happee juhli viime viikolla voittoa Oilersista ja cupin jatkopaikkaa. Kuvituskuva: Esa Jokinen

Keskisuomalainen uutisoi

keskiviikkona, että Happee ja Happee Steamers ovat menettämässä kaikki vuoronsa kaupungin liikuntapaikoissa.

Kyse on siitä, että salibandyseurat eivät ole maksaneet velvoitteitaan sovitusti.

– Happeen ja Happee Steamersin vuorot tullaan perumaan nyt 1.11. alkaen. Vuoroperuutukset tehdään aina seitsemäksi vuorokaudeksi kerrallaan. Sitä mukaan, kun vuorot vapautetaan, ne menevät jatkomyyntiin, Jyväskylän liikuntajohtaja Anna-Leena Sahindal kertoi jutussa.

Päätös vaikuttaa otsikoinninkin perusteella lopulliselta, mutta jutussa oli kuitenkin kohta, joka antoi osviittaa myös mahdollisesta toisenlaisesta ratkaisusta:

Voi tosin olla, että salibandyseurat löytävät vielä rahaa maksuihin ja vuorojen peruutus raukeaa. Happee on ollut samassa tilanteessa jo muutaman kerran, mutta tähän asti seura on lopulta velvoitteensa hoitanut. Tällä kertaa Keskisuomalaisen tavoittamat seuran henkilöt tyytyivät toteamaan, että asian selvittely on kesken.

– Kaupungin suuntaan näyttää siltä, että velvoitteet ovat hoitamatta ja sen mukaan mennään. Totta kai odotuksenamme on, että Happeekin pystyy maksut hoitamaan, Sahindal totesi.

Jos päätös tällaisenaan pitää, niin Happee Steamersin Divarin kotiottelu, ja kaikki Happeen vuorot peruuntuvat marraskuun alussa.

Mistä on kyse?

Pääkallo tavoitti Sahindalin kommentoimaan asiaa, koska kommenttien perusteella vuorojen peruutuksen osalta ei saanut täyttä varmuutta. Sahindal kertoo, että ei ole tarkoituksena hankaloittaa Happeen tilannetta, mutta seuran suuntaan on annettu muistutus jo syyskuussa, ja viimeinen rästin hoitamispäivä oli 15.10. eli 10 päivää sitten. Sahindalin mukaan asiassa on joustettu Happeen suuntaan.

– Kyse on siitä, että Happee ei ole noudattanut Instrumin kanssa tehtyä maksusuunnitelmaa, Sahindal avaa.

Happeen kohdalla on puhuttu paljon vanhasta velasta. Sahindal avaa asiaa hyvin, sillä monesti seuran kohdalla velkojen kohdalla puurot ja vellit menevät sekaisin. Happeella on ollut vuosi sitten vanhaa velkaa vielä 46 000 euroa, mutta se on maksettu käytännössä pois, ja Sahindal puhuu enää 500 eurosta. Eli kun Petri Kauko sanoi viime viikolla Pääkallolle haastattelussa, että velkaa on lyhennetty paljon viime vuosina, se pitää paikkansa.

Mistä velasta nyt sitten puhutaan? Sahindal kertoo, että viime vuosina Happee on kerryttänyt uutta velkaa kaupungille, jota oli puheluhetkellä 23 310 euroa. Tästä on tehty maksusuunnitelma viime keväänä. Jos Happee hoitaa maksusuunnitelmansa mukaisen maksun, niin velka lyhenee 1700 eurolla, mikä on rästin suurus. Tätä summaa ei ole kaupungin mukaan hoidettu ajoissa, ja siksi se on laittanut Happeen marraskuun vuorot uhan alle.

Haastatteluhetkellä Sahindalin mukaan maksua ei ollut hoidettu. Haastattelu tehtiin alkuillasta keskiviikkona.

Puhelun aikana selviää, että Happeella on ollut kolmaskin velka kaupungille, joka on koskenut tämän syksyn vuoroja. Niitäkään se ei ole saanut ajallaan, mutta ne on Sahindalin mukaan maksettu. Laskuja on ollut yhdeksän kappaletta.

Entä onko asiassa vielä jokin takaportti, eli onko päätös vuorojen perumisesta täysin lopullinen?

Tähän Sahindal vastaa melko lailla kautta rantain, mutta haluaa muistuttaa, että se ei halua vaikeuttaa Happeen toimintaa. Myös siksi, että kyseessä on iso junioriseura. Hän sanoo, että päätös vuoron perumisesta on tehty, mutta:

– Se laitetaan fyysisesti täytäntöön torstaiaamuna. Jos asiat ovat siihen täytäntöönpanoon mennessä selvitetty Happeen puolesta, niin sitten vuorot säilyisi.

Sahindal haluaa kuitenkin muistuttaa, että mitään velkoja ei olla antamassa anteeksi.

Happee Steamersilla pitäisi olla kotipeli ÅIF:ia vastaan 4.11. Kuvituskuva: Esa Jokinen

Happeesta ei kommentoida toistaiseksi

Pääkallo tavoitti Sahindalin jälkeen Happee-manageri Petri Kaukon. Hän kertoo Happeen selvittävän asiaa kaupungin kanssa. Sen enempää hän ei kommentoi tässä vaiheessa, sillä asiat ovat auki kaupungin suuntaan.

Ennen Keskisuomalaisen isoa uutista Kauko oli Keskisuomalaisen urheilupodcastin vieraana, eikä siinä siis käsitelty tuoreinta kaupungin ja seuran välistä rästiasiaa. Siinä Kauko avasi laajemmin sitä, mistä ongelmat ovat kummunneet.

Kaukon mukaan viimeisimmän puheenjohtajan aloittaessa velkaa oli melkein 300 000 ja sitä on lyhennetty, kuten ylhäältäkin selviää. Hän sanoi haastattelussa, että ehkä jälkikäteen ajatellen olisi ollut helpompaa ajaa seura nurin siinä vaiheessa, mutta toisaalta jotain siinä olisi menetettykin liigapaikan muodossa.

Kaukon mukaan tilanne oli hyvä ennen koronaviruspandemiaa ja rahaa tuli sisään. Koronan aikana oli menoja, muttei tuloja. Tämä sopii myös siihen tietoon, että seuralle on tullut viime vuosina uutta velkaa. Tästä syksystä Kauko kertoi, että pelaajamäärät ovat laskeneet, ja se on vaikeuttanut seuran toimintaa. Pelaajia on ollut ennakoitua vähemmän.

Aiemmassa Pääkallon haastattelussa tuli myös esille kysymys siitä, että menevätkö seurassa junioreiden ja edustuksen rahat sekaisin, sillä niitä ei ole Happee ry:ssä eriytetty. Hän sanoi saman kuin Pääkallolle, että edustustoimintaa ei ole pyöritetty junioreiden rahoilla. Sen lisäksi hän toisti myös sen, että tulevaisuudessa eriyttäminen on varmasti paikallaan.

Happee nousi talousasioistaan otsikoihin vain pari viikkoa sitten. Silloin kyse oli maksurästien vuoksi urheilukauppaan jääneistä junioreiden verkkareista.

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen