Sokalle ja Junkkarille pelikieltoa liigakarsinnassa – ”Tahallisesti lyö mailansa lavalla”

Kuva: F-liiga

Kurinpitodelegaatio määräsi SalBan Miikka Sokalle yhden ottelun pelikiellon ja Rangersin Jonatan Junkkarille kahden ottelun pelikiellon liigakarsintojen rikkeistä.

Sokan rike tapahtui sunnuntain SalBa-M-Team-ottelussa. Pelikieltoa perusteltiin seuraavasti:

Tilanne tapahtuu SalBan puolustusalueen kulmauksessa, jossa SalBan pelaaja syöttää paineistettuna pallon maalin takaa kohti omaa kulmapistettä. SalBan Sokka ja M-Teamin Mahlberg säntäävät kaukalon laidasta kimpoavaan irtopalloon. SalBan Sokka ehtii palloon ensin ollen tilanteessa Mahlbergia edellä. Sokka leikkaa omalla juoksuliikkeellään pallon ja Mahlbergin väliin. Päästessään pallolle Sokka siirtää mailan oikeaan käteen (yläkäsi mailassa), liikkuu kohti omaa kulmapistettä ja ponnistaa kohti viereensä liikkuvaa Mahlbergia. Tilanteessa Sokan vapaan käden kyynärpää osuu Mahlbergia päähän ja Mahlberg kaatuu kentän pintaan. Tilanteesta ei tuomita ottelussa rangaistuksia.

Kurinpitodelegaatio katsoo, että Sokan olisi ollut mahdollista pelata tilanne toisin. Mahlberg kurottaa kohti palloa ja on tämän takia tavallista matalammassa peliasennossa. Tämä on seikka, joka Sokan olisi pitänyt tilanteessa myös paremmin huomioida. Kurinpitodelegaatio pitää erityisen tuomittavana, että Sokan vapaan käden kyynärpää osuu tilanteessa Mahlbergia päähän.

Delegaatio perusteli päätöstä myös esimerkkitapauksen kautta ja antoi yhden ottelun pelikiellon.

Päätös kokonaisuudessaan

Video:

Junkkarin tapaus sattui sunnuntain Rangers-FBC Turku -pelissä ja sitä perusteltiin seuraavasti:

Tilanne tapahtuu pelin ollessa keskeytettynä Rangersin pelaajan lauottua pallon laidan yli. FBC Turun Tuominen kävelee keskialueella ja Rangersin Junkkari juoksee omalle puolustusalueelleen. Junkkari tulee tilanteeseen monen metrin päästä ja hänellä on esteetön näkymä Tuomiseen. Tuominen kävelee hitaasti ennen kontaktia. Kurinpitodelegaatio katsoo, että Junkkari tahallisesti lyö mailansa lavalla Tuomista. Tuominen on kameraan nähden selin, mutta kurinpitodelegaatio katsoo, että videolta voi mailan asennosta päätellä, että se osuu Tuomista genitaalialueelle. Tilanteesta ei pelissä tuomita rangaistusta.

Kurinpitodelegaatio katsoo, että Junkkarin tekoa ankaroittavana seikkana on katsottava, että mailalla tehty lyönti kohdistuu genitaalialueelle ja se tapahtuu pelitilanteen ulkopuolella. Lieventävänä seikkana kurinpitodelegaatio pitää sitä, että lyönti ei ole kovin voimakas. Kurinpitodelegaatio kuitenkin huomauttaa, että genitaalialueelle osuessaan tällainen vähemmänkin kova isku voi olla kivulias ja vaarallinen.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että teko on erittäin epäurheilijamainen ja lajiin kuulumaton teko. Kurinpitodelegaatio katsoo, että Junkkari on käyttäytynyt pääsarjojen sarjamääräysten 53 §:n 3 kohdassa tarkoitetulla tavalla väkivaltaisesti ja epäurheilijamaisesti siten, että hänelle on määrättävä 54 §:n mukainen rangaistus.

Kurinpitodelegaatio määrää Rangersin Junkkarille kahden ottelun pelikiellon.

Kurinpitopäätökseen