Edellytys otteluiden siirtämiselle on, että suurin osa joukkueesta on määrätty karanteeniin. Ottelusiirron syyksi hyväksytään toimivaltaisen tartuntatautiviranomaisen antama varsinainen karanteenimääräys tai kirjallisesti antama vahva suositus joukkueen siirtämiseksi omaehtoiseen karanteeniin.
"suurin osa" - kuinka tämä määritellään. Oletan, että "suurin osa" on matemaatisesti yli puolet joukkueen jäsenistä. Kuuluuko joukkueeseen kaikki kuluvalla kaudella kyseisen joukkueen kyseisessä liiton sarjassa ennen kyseistä peruutusharkintaa kokoonpanoon merkityt, vai kuinka joukkueen jäsenyys määritetään? Pelaajia ei edustusjoukkueita lukuunottamatta eikä aina silloinkaan kiinnitetä yhteen joukkueeseen, vaan he liikkuvat useamman joukkueen peleissä.
Salibandyliitto vaikutta lähtökohtaisesti skeptiseltä jäsenseurojensa rehellisyyden suhteen. Kai se on syynä siihen, että ohjeessa on katsottu aiheelliseksi nostaa erityisesti esille tämä:
Mikäli joukkueen/seuran todetaan kuitenkin tartuntailmoituksella tarkoituksellisesti harhauttaneen sarjajärjestäjää, viedään tällaiset tapaukset aina kurinpitokäsittelyyn.
Yksittäisten ottelujen järjestelyohjeessa on muuten kielletty riskiryhmäläisten "toimiminen katsojana". Aika rajua:
"Salibandyliiton alaisissa, yksittäisissä ottelussa ei tule toimia pelaajana, toimihenkilönä, katsojana tai erotuomarina, mikäli henkilöllä on pieniäkään sairauden oireita tai hän kuuluu koronaviruksen kannalta keskeiseen riskiryhmään."
THL:n listaus tässä:
Tämänhetkisen tiedon perusteella yli 70-vuotiaat henkilöt ovat muita alttiimpia saamaan vakavan koronavirusinfektion.
Ikääntyneet - ohjeita yli 70-vuotiaille
Vakavan koronavirusinfektion vaaraa voivat lisätä myös ne perussairaudet, jotka merkittävästi huonontavat keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä, esimerkiksi:
- Vaikea-asteinen sydänsairaus
- Huonossa hoitotasapainossa oleva keuhkosairaus
- Diabetes, johon liittyy elinvaurioita
- Krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta
- Vastustuskykyä heikentävä tauti kuten aktiivisessa solunsalpaajahoidossa oleva syöpätauti
- Vastustuskykyä voimakkaasti heikentävä lääkitys (esimerkiksi suuriannoksinen kortisonihoito)
Hoitava lääkäri arvioi tarvittaessa, onko henkilön perussairaus niin vaikea, että hänellä on riski saada vakava koronavirusinfektio. Lääkäri ottaa myös kantaa siihen, pitäisikö lääkitystä muuttaa.
Muita tekijöitä, jotka yleisesti ottaen heikentävät keuhkojen toimintaa ja saattavat lisätä koronavirusinfektion riskiä terveydelle, ovat
- sairaalloinen ylipaino (BMI eli Body Mass Index yli 40)
- päivittäinen tupakointi, myös sähkötupakointi.
Ihanko oikeasti Salibandyliitto kieltää yllä mainituista asioista kärsivien, tai jopa ylipainoisten tai tupakoivien ihmisten pääsyn peleihin?
Käykää sisään olkaa hyvä, vaakan kautta, reippasti vaan olkaa hyvä. Ja sitten PEF-puhallus, verenpaineen mittaus ja otetaanpa vielä ne veren sokerit.... Mitenkäs se pissa kulkee ja onkos tullut rankaistua maksaa viime aikoina?