Pääkallo.fi

COVID-19 vaikutus salibandykentille

Viestejä
428
Erikoinen tulkinta. Hyvä puheenvuoro, ei vähättelevä. Tauti on ikävä, mutta ei sellainen rutto kuin vielä keväällä osa väestä uskoi.
No siis tauti ja ennen kaikkea kokonaistilanne on muuttunut keväästä ettei tätä voida sillälailla verrata keskenään (saati sitten voida sanoa, että "keväällä olisi ylireagoitu yms..." ). Keväällä siihen piti suhtautua kuin ruttoon ja tehdä akutteja, tiukkoja ratkaisuja jotta ollaan tässä suht-ok-tilanteessa nyt syksyllä.

Kehitykseen on esitetty useita syitä.
 1. Ensiksi, tällä hetkellä uusia tartuntoja löydetään paljon alle 40-vuotiaiden joukossa. Nuoren väestön riski sairastua vaikeaan tautimuotoon on selvästi alhaisempi kuin ikäihmisten.
 2. Toiseksi, testaus on tehostunut: tartunnan saaneet havaitaan entistä nopeammin ja heidät voidaan eristää, samalla kun altistuneita jäljitetään ja asetetaan karanteeniin.
 3. Lisääntynyt testaus paljastaa entistä enemmän lieviä ja oireettomia tartuntoja, mikä alentaa tilastoissa näkyvää tapauskuolleisuutta. Kolmanneksi, taudin hoidot ja hoitohenkilökunnan osaaminen ovat kehittyneet.
 4. Neljänneksi, suojaus- ja rajoitustoimet ovat tehonneet. Hygienia, turvavälit ja kasvomaskit vähentävät infektiossa tarttuvien virusten määrää, jolloin taudinkuva todennäköisesti jää lievemmäksi.
 5. Viidenneksi, tauti ei ole päässyt leviämään hoivakodeissa ja tuetun asumisen piirissä asuvan vanhusväestön keskuudessa.
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
275
No siis tauti ja ennen kaikkea kokonaistilanne on muuttunut keväästä ettei tätä voida sillälailla verrata keskenään (saati sitten voida sanoa, että "keväällä olisi ylireagoitu yms..." ). Keväällä siihen piti suhtautua kuin ruttoon ja tehdä tiukkoja ratkaisuja jotta ollaan tässä suht-ok-tilanteessa nyt syksyllä.
En tiedä mistä tuo suluissa oleva lainaus on, mutta ainakaan minä en niin sanonut enkä sitä mieltä ole. Kevät hoidettiin suhteellisen hyvin.
 
Viestejä
169
Näistä päivän luvuista ei kannata aamukahveja vetää henkosiin ja panikoida, yleensä iltapäivään mennessä saadaan selitykset näille korkeammille luvuille. Nytkin vain muutama tartunta tullut laajojen karanteenien ja tunnettujen tartuntaketjujen ulkopuolelta. Lisäksi THL järjestelmissä aina viiveitä ja saattaa rykästä maakunnissa viikonloppuna todetut tapaukset kaikki tiistaille.
 
Viestejä
428
Näistä päivän luvuista ei kannata aamukahveja vetää henkosiin ja panikoida, yleensä iltapäivään mennessä saadaan selitykset näille korkeammille luvuille.
Tämän vuoksi kannattaakin katsoa seitsemän päivän liukuvaa keskiarvoa, joka on nyt suurempi kuin keväällä, kun tuli totaalinen yhteiskunnallinen lockdown.
 
Viestejä
169
Nyt myös tehdään moninkerroin enemmän testejä kun keväällä, jolloin oireettomiakin tartuntoja jää haaviin. Siksi ei ole kevään data täysin vertailukelpoista tämän hetkiseen.

Eli en tästäkään ole niin kovin huolestunut. Juuri oli uutisessa (varmaan jo linkattu tännekin, en muista tarkkaan mikä tämän päivän jutuista) että tällä hetkellä tilanne on yhä hallinnassa ja keväästä on opittu + hoito/suojausmenetelmät ovat kehittyneet, eli riskiryhmiä pystytään suojaamaan paremmin.

Huolestun vasta jos suurin osa sairastuneista nuorista ja terveistä ihmisistä alkaa kaatumaan sairaalan vuoteille, mitä ei toistaiseksi näytä tapahtuvan.
 
Viestejä
169
Kevään lockdown oli täysin aiheellinen koska virusta ei vielä tunnettu. Nyt mielestäni on saatu tarpeeksi dataa tukemaan sitä, että yhteiskunta tulee pitää mahdollisimman normaalina ja panostetaan siihen, ettei tauti pääse leviämään esim. vanhainkoteihin. Ehkä myös riskiryhmäläisten on syytä pitää lockdownia syksylläkin, mutta ei koko Suomen.
 
Viestejä
428
Kevään lockdown oli täysin aiheellinen koska virusta ei vielä tunnettu. Nyt mielestäni on saatu tarpeeksi dataa tukemaan sitä, että yhteiskunta tulee pitää mahdollisimman normaalina ja panostetaan siihen, ettei tauti pääse leviämään esim. vanhainkoteihin. Ehkä myös riskiryhmäläisten on syytä pitää lockdownia syksylläkin, mutta ei koko Suomen.
Kyllä, listasinkin yllä viisi kohtaa mikä erottaa tämän tilanteen keväästä.

Mutta tästä huolimatta tuo liukuva keskiarvo on niissä luvuissa, kun mentiin lockdown-moodiin keväällä - ja en ole sanomassa tai ehdottamassa tätä nyt tähän tilanteeseen. Nyt kun ollaan "viisaampia", niin tuo käyrä tuskin nousee niin voimakkkaasti kun mitä keväällä, mutta silti se näyttäisi olevan voimakkaassakin nousussa.

Ja onhan THL:n Salmisenkin kommentit muuttunut tässä kevään aikana: Näin THL:n koronalausunnot ovat muuttuneet – 20.1.2020: ”Tapausten todennäköisyys Suomessa on hyvin pieni”
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
54
Alkaa vähän vaikuttaa, että jäähallien ilma on erityisen otollinen koronaviruksen leviämiselle.
Huonoja uutisia nämä ovat kyllä salibandylle, jossa ollaan kuitenkin vastustajan iholla ilman kypärää tms. Tuskin jäähallien ilmalla on tämän kanssa mitään tekemistä. Vaihtopenkki ja pukuhuoneet ovat varmasti ne paikat, jossa tämä leviää sitten oman joukkueen kesken
 
Viestejä
330
Edellytys otteluiden siirtämiselle on, että suurin osa joukkueesta on määrätty karanteeniin. Ottelusiirron syyksi hyväksytään toimivaltaisen tartuntatautiviranomaisen antama varsinainen karanteenimääräys tai kirjallisesti antama vahva suositus joukkueen siirtämiseksi omaehtoiseen karanteeniin.

"suurin osa" - kuinka tämä määritellään. Oletan, että "suurin osa" on matemaatisesti yli puolet joukkueen jäsenistä. Kuuluuko joukkueeseen kaikki kuluvalla kaudella kyseisen joukkueen kyseisessä liiton sarjassa ennen kyseistä peruutusharkintaa kokoonpanoon merkityt, vai kuinka joukkueen jäsenyys määritetään? Pelaajia ei edustusjoukkueita lukuunottamatta eikä aina silloinkaan kiinnitetä yhteen joukkueeseen, vaan he liikkuvat useamman joukkueen peleissä.

Salibandyliitto vaikutta lähtökohtaisesti skeptiseltä jäsenseurojensa rehellisyyden suhteen. Kai se on syynä siihen, että ohjeessa on katsottu aiheelliseksi nostaa erityisesti esille tämä: Mikäli joukkueen/seuran todetaan kuitenkin tartuntailmoituksella tarkoituksellisesti harhauttaneen sarjajärjestäjää, viedään tällaiset tapaukset aina kurinpitokäsittelyyn.

Yksittäisten ottelujen järjestelyohjeessa on muuten kielletty riskiryhmäläisten "toimiminen katsojana". Aika rajua:

"Salibandyliiton alaisissa, yksittäisissä ottelussa ei tule toimia pelaajana, toimihenkilönä, katsojana tai erotuomarina, mikäli henkilöllä on pieniäkään sairauden oireita tai hän kuuluu koronaviruksen kannalta keskeiseen riskiryhmään."

THL:n listaus tässä:

Tämänhetkisen tiedon perusteella yli 70-vuotiaat henkilöt ovat muita alttiimpia saamaan vakavan koronavirusinfektion.
Ikääntyneet - ohjeita yli 70-vuotiaille

Vakavan koronavirusinfektion vaaraa voivat lisätä myös ne perussairaudet, jotka merkittävästi huonontavat keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä, esimerkiksi:

 • Vaikea-asteinen sydänsairaus
 • Huonossa hoitotasapainossa oleva keuhkosairaus
 • Diabetes, johon liittyy elinvaurioita
 • Krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta
 • Vastustuskykyä heikentävä tauti kuten aktiivisessa solunsalpaajahoidossa oleva syöpätauti
 • Vastustuskykyä voimakkaasti heikentävä lääkitys (esimerkiksi suuriannoksinen kortisonihoito)
Hoitava lääkäri arvioi tarvittaessa, onko henkilön perussairaus niin vaikea, että hänellä on riski saada vakava koronavirusinfektio. Lääkäri ottaa myös kantaa siihen, pitäisikö lääkitystä muuttaa.

Muita tekijöitä, jotka yleisesti ottaen heikentävät keuhkojen toimintaa ja saattavat lisätä koronavirusinfektion riskiä terveydelle, ovat

 • sairaalloinen ylipaino (BMI eli Body Mass Index yli 40)
 • päivittäinen tupakointi, myös sähkötupakointi.
Ihanko oikeasti Salibandyliitto kieltää yllä mainituista asioista kärsivien, tai jopa ylipainoisten tai tupakoivien ihmisten pääsyn peleihin?

Käykää sisään olkaa hyvä, vaakan kautta, reippasti vaan olkaa hyvä. Ja sitten PEF-puhallus, verenpaineen mittaus ja otetaanpa vielä ne veren sokerit.... Mitenkäs se pissa kulkee ja onkos tullut rankaistua maksaa viime aikoina?
 
Viimeksi muokattu:
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös