Itseäni kangasmaskissa vähän tökkii se, että se estää
Jos se karkaa, missä muodossa?
Onko sinulla hyvää selitystä miksi 40-50vrk sitten alkanut toinen aalto ei ole realisoitunut sairaanhoidossa juuri millään tavalla?
Jos tartuntojen määrä kasvaa suureksi, jo pelkät sairaspoissaolot ja karanteenit vaikeuttavat kaikkien alojen työntekoa. Tästä seuraa toiminnallisia haasteita ja tappioita yrityksille, sekä julkisille toimijoille. Moni työpaikka joutuu vaikeuksiin kun tietty määrä avainhenkilöitä on on pois, toiminta voi lamaantua pahastikin. Julkisilla toimijoilla etenkin terveydenhuollon henkilöiden sairastuminen tai karanteeni voi vaikeuttaa laajasti koko terveydenhuoltoa, mikä hidastaa koko yhteiskunnan toimintaa.
Sairaalahoitoa tarvitsevien suhteellisen määrän pienentyminen on erinomainen asia. Syyksi tähän uskon tartuntojen painopisteen siirtymisen nuorempiin ja siten perusterveempiin henkilöihin. Lisäksi apua on tuonut koronan diagnosoinnin ja hoidon kehittyminen.
Tein THL:n tämän päiväisen tiedotustilaisuuden yhdestä kalvosta liitteenä olevan taulukon. Taulukosta näkee seuraavat asiat:
- 1.aallossa (helmi-heinäkuu) tapaukset jakautuivat tasaisesti ikäluokkiin 20-59, kuhunkin 18-19% kaikista tapauksista. Eniten vakavia tapauksia oli julkisuuden tietojen mukaan ikääntyneiden joukossa, mutta myös työikäisissä yli 50-vuotiaissa. Heitä oli 1.aallon sairastuneita 39%, 2. aallossa heidän osuutensa on pudonnut 20%:iin.
- Eniten 2. aallossa on kasvanut tapausten määrä kk-keskiarvona ikäluokassa 10-19v. 72=>194 tapausta/kk eli huimat 171%. Asiantuntijoiden mukaan suurin osa noista tapauksista on ikäluokassa 15-19v. Lienee perusteltua todeta, että nuorten joukossa on tapahtunut suurin kasvu tartuntojen esiintymisessä.
- Toiseksi eniten 2. aallossa on kasvanut tapausten määrä kk-keskiarvona ikäluokassa 20-29v. 226=>303 tapausta/kk.
- Em. fakta on ristiriidassa sen väitteen kanssa, että baareissa (sisältää kaikki kaupalliset bailumestat) piilee suurin riski, sillä uskon 15-19 vuoitiaiden käyvän baarissa paljon vähemmän kuin 20-29 vuotiaiden. Ehkä kotibailut, hengailu porukassa, koulu ja harrastukset ovat tartunnan leviämiselle hyviä paikkoja? Baareissa käy 15-19v nuoria lukumääräisesti varmasti vähemmän kuin 30-49 vuotiaita jo ihan ikäluokkien lukumäärän suuren eron vuoksi. Silti tartuntojen kasvoa on ikäluokassa 10-19v tosiaan reippaasti lukuun 194kpl/kk, kun taas koko 30-49v ikäluokassa tartuntojen kk keskiaravo on pudonnut 213:sta 175:een!
- 2.aallossa suurimman riskin ikäluokan eli 70+ vuotiaiden tartunnat ovat pudonneet 146kpl/kk tasolle 42kpl/kk
Eivätköhän tilastot aiemmin mainitun diagnostiikan ja hoidon kehityksen ohella selitä pitkälti tautiin sairastuneitten vähentyneen sairaalahoidon tarpeen.
Mielenkiintoista ja huolestuttavaa on salibandyn kannalta sen aktiivisimpien ikäluokkien olevan juuri tartunnoissa eniten absoluuttista määrää ja osuutta kaikista tartunnoista kasvattaneita ikäluokkia eli 10-19v ja 20-29v. Myös alle 10v lasten tartuntojen määrä on kasvanut. Kaikkien yli 30v ikäluokkien määrä on pudonnut - vanhemmilla ikäluokilla enemmän, yli 70%.
Mielenkiintoista olisi tilasto siitä, monellako arjessa maskia käyttäneellä on todettu koronavirus.