Pääkallo.fi

COVID-19 vaikutus salibandykentille

Viestejä
113
Erittäin hyvä kannanotto nimimerkiltä Bolandsskolan. Nyt on se hetki seurojen ottaa esimerkillään ja otteluohjeistuksillaan vahvempi vastuu siitä, että sarjat voidaan pelata mahdollisimman pitkälle.

Eihän maskien käytössä ole kyse 100% suojasta vrs. 0% ilman maskia. Kaikilla teoillamme (käsien pesulla, maskilla, hihaan pärskimisellä) vähennämme sitä teoreettista 100 % tartunnan riskiä/tartuttamista pienemmäksi. Vaikka maski käy välillä leualla, suojaa se kasvoilla ollessaan aina enemmän, kuin kokonaan ilman maskia.
 
Viestejä
113
SSRA-manageri laukoi kovia kommentteja:


Täysin eri mieltä asiasta. Jokainen meistä voi tehdä asioita oikein eikä aina odottaa, että "joku" sanoo, tekee tai ohjeista kädestä pitäen.
 
Viestejä
14
Ilmeisesti monelta on mennyt ohi 24.9. ilmoitus: ”Salibandyliitto suosittelee vahvasti kasvomaskien käyttöä katsomoissa ja muissa hallien julkisissa tiloissa liikuttaessa.”, kun katsomossa tänään vain 1/4:lla maskit. Jos lasten terveys ei jostain syystä kiinnosta, luulisi sen kiinnostavan, että tämä SM-lysti loppuu lyhyeen, jos homma ei pysy kurissa. Sillä, mitä kukin oman elämänsä COVID19-asiantuntija nyt ajattelee maskien tehosta tms., ei ole merkitystä.

(Edit. kirjoitin tämän siis tuonne C2-poikien SM-sarjaan mutta oli siirretty tänne ja sopii toki muihinkin sarjoihin.)
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
33
Hups, korjataan tuota kustannusta. Eli 13 kotiottelua runkosarjassa ja noin 700 katsojaa/ottelu. Maskit kaikille katsojille yhteensä noin 2800€.
 
Viestejä
275
Ei varmaan ErVin tarvinnut edes erikseen ilmoittaa että katsojamäärää on rajoitettu😂 Siellähän on kyllä pitkän linjan kokemusta hyvistä turvaväleistä ja väljyydestä katsomossa 👍
 

Jussi Koivunen

Turussa A-poikien TPS–Oilers matsissa 110 katsojaa tilastoinnin mukaan. @Arto Kilponen moniko näistä käytti kasvomaskia oikein kuten sinä käytät (eli kuinka monella ei ollut)?
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:

Jussi Koivunen

Turhaa vittuilua🥱

Myönnän. Oli kyllä.

Harmi kun ei tähän ketjuun kukaan ole keksinyt tiettyihin kohtiin kirjoittaa: ”Turhaa kiukuttelua”. Tai on kai useampikin yrittänyt.

Jos ois toisaalla yhtä helppoa ollut ymmärtää, niin ois voinut toi edellinen ja tämäkin turha viesti jäädä kirjoittamatta ja moni muukin.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Viestejä
7,698
Turussa ei näkynyt leuan alla roikkuvia maskeja. Katsojista sanoisin ehkä 30%:lla olleen maski, mutta en minä niitä laskenut, joten voin olla pahastikin väärässä. Minusta katsoen lähimmillä katsojilla ei ollut. Itse olin ehkä viiden metrin päässä seuraavasta katsojasta.
 
Viestejä
100
Olen kuvitellut että Salibandyväki on fiksua porukkaa. No nyt kun seuraa suhtautumista Koronaa ja siitä annettuihin suosituksiin on mieli muuttunut. Miksi ollaan niin tyhmiä että pitää odottaa kaikessa PAKKOA. Eikö kaikki voisi ryhdistäytyä nyt. Vai pelataanko kausi 20/21 vuosilla 21/22???
 
Viestejä
779
Ihmisillä on plajon addiktioita. Urheilun harrastaminen tai seuraaminen on monella jo addiktion luonteista. Addikti hakee aina syyt, joilla hän perustelee addiktion toteuttamisen. Addiktioon kuuluu olennaisena piirteenä myös joustamattomuus, ts. addiktio pitää toteuttaa itselle tyydytystä tuovalla "oikealla" tavalla.

Tunnistaako kukaan tuosta itsensä?

Koronan takia meidän pitäisi pystyä tunnistamaan ne toiminnot, jotka eivät ole meille välttämättömiä, vaan addiktioita, ja siten niistä on mahdollista luopua tai niiden toteutusta muuttaa väliaikaisesti. Tällä tarkoitan siis nimenomaan joustamattomuutta ja haluttomuutta sopeutua toteuttamaan se oma addiktio hiukan itselle väärällä tavalla.

Urheilun saralla olen lukenut monen lajiammattilaisen ja harrastajan todennen, että "jos kausi jää väliin, laji kuolee". Se on vahvasti liioiteltua, ei lajit mihinkään kuole. Lopettaneita tulee varmasti enemmän, kun tauon aikana vähemmän lajiin motivoituneilla laji unohtuu ja tulee muita kiinnostuksen kohteita. Mutta siirtymää harrastuksissa voi tulla molempiin suuntiin, kun osa porukasta hakee uutta suuntaa. On muitakin ääriheittoja, jolla pyritään torppaamaan kaikki muutokset.

Seuroista 99% ei kuole. Joo, joku edustusjoukkue kolkuttelee konkurssin portteja, jos se itsepäisesti jatkaa kustannusten tuottamista tulojen puuttuessa. Se on valinta ja johtamiskysymys. Pään pensaasen laitto ainakaan ei auta.

Ratkaisuja toivottavsti haetaan siihen skenaarioon, että lajia voisi harjoitella omissa joukkueissa, ja pelejäkin pelata. Joitakin ratkaisuja on toteutettu, mutta aika vähän tähän mennessä. Listaan alle joitain ideoita mitä toimenpiteitä voisi harkita, siinä on käytössä olevia ja uusia. Ja varmasti hyvin vajaa lista.

Harjoittelun mahdollistaminen koronaturvallisuutta lisäten:
  1. Jokainen harjoittelee yhdessä ryhmässä, eikä käy muissa ryhmissä (altistus ryhmien välillä pienenee - pienemmät karanteeniryhmät) Huom! myös valmentajat, jääkiekossa seuratoimija taisi olla koronan levittäjä Keski-Uusimaalla.
  2. Pukukoppeja ei käytetä lainkaan tai mahdollisimman vähän - säbässä ei edes tarvitse. Ainakin PK-seudulla ei niitä koppeja juuri edes ole, kamat vaihdetaan kentän reunalla. Pelikamat päälle jo kotona. Eli nyt se suihkuhygienia hallilla pois toistaiseksi ja hikisenä kotiin suihkuun.
Pelaamisen muutokset koronaturvallisuutta lisäten:
  1. Turnausmuotoisuus pois tai pienet turnaukset (altistustapauksessa pienempi altistuneitten määrä ja siten leviämisriski)
  2. Paikalliset pelit, joilla kausi alkuun, siitä tasoittain ylialueellisiin ja valtakunnallisiin, jos koronatilanne se sallii. (ylialueellinen leviämisriski on tällöinpienempi). Tähän saatetaan joutua pian, koska eri alueitten AVIen määräykset voivat asettaa jomman kumman joukkueen alueen pelaajille kokoontumisesteen. Nostan tässä esille jääkiekon mestiksen lohkojaon tälle kaudelle. Mestis vertautuu hyvin säbäliigaan, vaikkakin mestiksessä taitaa olla isommat budjetit.
  3. Yleisön määrää rajoitetaan reilusti , asetetaan katsojille ja toimihenkilöille maskipakko. Seurat aidosti myyvät numeroidut istumapaikat ja siten takaavat turvavälit tarvittaessa järjestyshenkilöiden avulla. Eilinen pesisifinaali osoitti ettei lajiniilot eikä seurat mitään ohjeita kunnioita. Vaikka viikkoa aikaisemmin Kouvolassa töpättiin, niin Sotkamossa tehtiin sama möhläys eilen uudelleen.
  4. Liitto auttaa seuroja ja neuvottelee lipunmyyntiä sisältäviin tapahtumiin striimit, joihin hankitaan sponsorit, joilta saadaan lippu- ja oheismyyntitulojen korvaus seuroille. Uskon, että vastuulliseen toimintaan saadaan yritykset ja kannattajat antamaan rahaa. Tähän liittyen striimeihin korkeampi kk- maksu tai pelikohtainen nettilippu. Kulttuurin puolella ainakin Karanteeniteatteri käynnisti jo keväällä nettiteatterilähetykset, joihin väki osti lippuja enemmän kuin serveri eka näytöksessä kesti!
  5. Me harrastajat maksamme poikkeustilanteessa hiukan enemmän, että saamme lajia seurata. Ei se kymppi kuussa kovin monelle meistä mahdoton maksaa ole. Tarkoitan tällä jäsenen toimintamaksuja tai jäsenmaksuja seuralle.
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
100
Jokainen harjoittelee yhdessä ryhmässä, eikä käy muissa ryhmissä (altistus ryhmien välillä pienenee - pienmmät karanteeniryhmät) Huom! myös valmentajat, jääkiekossa seuratoimija taisi olla koronan levittäjä Keski-Uusimaalla.
Tässä se ongelma piilee. Pelaaja saattaa olla "kiinnitettynä" liiga joukkueeseen, A-poikiin sekä B-poikiin. Siinä kun sopivasti "surffaat" joukkueiden välillä tartuttavana niin pahimmassa tapauksessa 3 joukkuetta karanteenissa
 
Viestejä
1,043
Helsingin ja Uudenmaan alueella aika paljon ilmennyt tartuntoja, saa nähdä milloin seuraavat ottelusiirrot tulevat julki
 
Viestejä
1,568
Pilvilinnoissa varmaan kiva idea, mutta täysin mahdoton toteuttaa. Sitä paitsi, ei jokaisella joukkueella ole välttämättä edes omaa vuoroa, tai ainakaan etteikö vuoro olisi jotenkin jaettu. Miten saadaan Jyväskylän porukka tiistain klo 18 pelaamaan aladivaria Tampereelle? Mistä saadaan tuomarit ja toimitsijat yhden pelin pikatapahtumiin?
Selkeintä on ohjeistaa, että pelitapahtumissa ei kokoonnuta, kentälle mennään vasta edellisten poistuttua jne. Pukukopit eivät ole käytössä ja sitä rataa.
Tai Oulusta olisi kiva ajella pelaamaan arkena yhtä alasarjapeliä Kittilään tai Sodankylään.

Vaikka turnauksiin kokoontuu 10 joukkuetta, niin eihän ne joukkueet silti yhtä aikaa ole hallilla. Jos porukka noudattaa liiton ohjeita, niin en näe hirvittävästi eroa, että pelataanko turnauksia vai harkkavuoroilla näitä pelejä. Jos pelataan harkkavuoroilla, niin siellä halleilla pyörii harkkavuorojen aikana enemmän sekalaista porukkaa erilaisilla höntsävuoroilla, joten mahdollisia altistuneita on vaikeampi jäljittää.

Olipas surullista tekemistä Espoon yleisöltä eilen, maskeja näkyi ehkä parikymmentä. Tällä menolla ei varmaan kenenkään tarvitse kauaa peleissä käydä. Hävetkää jokainen katsomossa ilman maskia ollut, vaarannatte seurojen taloudelliset toimintaedellytykset!
Koko maskikeskustelu on mennyt ihan yli. Jos maskit olisivat yksiselitteisesti tärkeä ja merkittävä keino estää viruksen leviäminen, niin suositus olisi annettu jo aikapäiviä sitten. Nyt eri tutkimukset antavat erilaisia tuloksia hyödyistä ja jopa haitoista.Ja esim. jossain Belgiassa on ollut maskipakko ja ei nuo tulokset nyt hirveästi mairittele, vaikka joku Eeva Ruotsalainen viime viikolla julistikin, että virus pysähtyy, jos kaikki käyttävät maskia. Vissiin meillä on sitten eri korona kuin Belgiassa.
 
Viestejä
7,698
Koko maskikeskustelu on mennyt ihan yli. Jos maskit olisivat yksiselitteisesti tärkeä ja merkittävä keino estää viruksen leviäminen, niin suositus olisi annettu jo aikapäiviä sitten. Nyt eri tutkimukset antavat erilaisia tuloksia hyödyistä ja jopa haitoista.Ja esim. jossain Belgiassa on ollut maskipakko ja ei nuo tulokset nyt hirveästi mairittele, vaikka joku Eeva Ruotsalainen viime viikolla julistikin, että virus pysähtyy, jos kaikki käyttävät maskia. Vissiin meillä on sitten eri korona kuin Belgiassa.

Jos tuo Suomessa salibandypiireissä koettaisiin jotenkin erityisen tarpeelliseksi, seurat velvoitettaisiin (ei mikään "oiskivaku"-suositus, vaan nimenomaan velvoitettaisiin) poistamaan yleisöstä ihmiset, joilla maskia ei ole. Siis ihan siinä missä joku tuomari voi heitättää jonkun känniörveltäjän pihalle, tuomari sanoisi, että "peli ei jatku/ala, ennenkuin maskittomat ovat ulkona" ja seura hoitaisi heidät ulos. Niskuroijille sitten määräaikaisia porttikieltoja. Helppo toteuttaa suoralla määräyksellä, jos tämä katsottaisiin tarpeelliseksi.
 
Viestejä
558
Jos tuo Suomessa salibandypiireissä koettaisiin jotenkin erityisen tarpeelliseksi, seurat velvoitettaisiin (ei mikään "oiskivaku"-suositus, vaan nimenomaan velvoitettaisiin) poistamaan yleisöstä ihmiset, joilla maskia ei ole. Siis ihan siinä missä joku tuomari voi heitättää jonkun känniörveltäjän pihalle, tuomari sanoisi, että "peli ei jatku/ala, ennenkuin maskittomat ovat ulkona" ja seura hoitaisi heidät ulos. Niskuroijille sitten määräaikaisia porttikieltoja. Helppo toteuttaa suoralla määräyksellä, jos tämä katsottaisiin tarpeelliseksi.
Ei ole, ellei asiasta ole ensin viranomaismääräystä. Nyt kun viranomaisilta on suositus, voi liitoltakin olla vain suositus.
Jos oikeasti haluttaisiin maskeja katsomoihin, tulisi niitä jakaa lipunmyynnin / sisääntulon yhteydessä. Ja maskinaamaiselta järkkäriltä vielä katsomoon menomatkalla ystävällinen muistutus. Sosiaalinen paine kyllä saisi suuren osa sitten käyttämään, jos ei heti ekassa matsissa, niin seuraavassa tai sitä seuraavassa sitä myöten kun maskien määrä ympärillä kasvaisi (ryhmäilmiö).
 
Viestejä
7,698
Ei ole, ellei asiasta ole ensin viranomaismääräystä. Nyt kun viranomaisilta on suositus, voi liitoltakin olla vain suositus.

Eikö tuomari pysty tekemään jotain "mielivaltaisia" päätöksiä ottelun alkamisen suhteen? Esimerkiksi hallin ulkopuolella ohikulkijoille törkeyksien huutelu on toki paheksuttavaa, muttei laitonta (toki siinäkin on rajansa). Hallin sisäpuolella jos tätä tapahtuu, niin tuomari voi sanoa, että kyseinen katsoja poistetaan tai peli ei jatku. Vastaavasti vaikka tiettyyn paikkaan meneminen esim. pelikentälle. Ei siinäkään käsittääkseni mitään laitonta ole, mutta jokainen ymmärtää, ettei sinne kesken pelin voi mennä. Ei tästäkään mitään viranomaismääräystä ole, mutta tuomari voi tehdä sellaisen mielivaltaisen päätöksen, ettei peli jatku, ennenkuin ylimääräiset ovat pois kentältä.

Yksityistilaisuuksissa järjestäjä saa kai määrätä aika pitkälti muutenkin asiat. Esimerkiksi viime kaudella yhdessä ottelussa kiellettiin kaikki äänentoistoon soveltuva välineistö (mikrofonit, kuulolaitteet ja vastaavat) eikä siihenkään käsittääkseni kellään ollut mitään sanomista.

Jos oikeasti haluttaisiin maskeja katsomoihin, tulisi niitä jakaa lipunmyynnin / sisääntulon yhteydessä. Ja maskinaamaiselta järkkäriltä vielä katsomoon menomatkalla ystävällinen muistutus. Sosiaalinen paine kyllä saisi suuren osa sitten käyttämään, jos ei heti ekassa matsissa, niin seuraavassa tai sitä seuraavassa sitä myöten kun maskien määrä ympärillä kasvaisi (ryhmäilmiö).

Samaa mieltä. Tuossa toissapäivänä keskustelin erään pelaajan kanssa ja hänkin totesi, ettei ole maskia käyttänyt, mutta todennäköisesti alkaa käyttämään siinä vaiheessa kun sosiaalinen paine kasvaa liian suureksi.
 
Viestejä
507
Jos tuo Suomessa salibandypiireissä koettaisiin jotenkin erityisen tarpeelliseksi, seurat velvoitettaisiin (ei mikään "oiskivaku"-suositus, vaan nimenomaan velvoitettaisiin) poistamaan yleisöstä ihmiset, joilla maskia ei ole. Siis ihan siinä missä joku tuomari voi heitättää jonkun känniörveltäjän pihalle, tuomari sanoisi, että "peli ei jatku/ala, ennenkuin maskittomat ovat ulkona" ja seura hoitaisi heidät ulos. Niskuroijille sitten määräaikaisia porttikieltoja. Helppo toteuttaa suoralla määräyksellä, jos tämä katsottaisiin tarpeelliseksi.
Eihän tuo onnistu koska maskipakkoa ei ole. Aivan sama kuin seuroille annettaisiin vapaus poistaa yleisöstä seurapaidattomat tai liian kirjavaa lippistä käyttävät henkilöt.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös