Pääkallo.fi

COVID-19 vaikutus salibandykentille

Viestejä
617
Pointtini meni näemmä niin pahasti ohi, että otan takkini ja poistun. Jatkakaa.
 
Viestejä
4,400
Ainoa lähes auringonvarma juttu taitaa olla positiivinen testitulos.
Mikä tässä on tämän päivän tilanne? Onko oikeasti jo niin, että "false positive"-tuloksia näissä ei ole? Muistan näistä olleen silloin keväällä puhetta, että testitulosten luotettavuus ei ollut sinne päinkään, mutta varmasti tässä puolen vuoden aikana on ehtinyt tapahtua paljonkin tämän suhteen.
 
Viestejä
40
Rangersin pelaajat ei siis oppineet ekasta kerrasta. Jokaisen pelaajan tulisi välttää turhia sosiaalisia tilanteita, kannattaisi suurin aika olla vaan kotona eikä pyrkiä yökerhoihin ja biletätää
 
Viestejä
869
Rangersin pelaajat ei siis oppineet ekasta kerrasta. Jokaisen pelaajan tulisi välttää turhia sosiaalisia tilanteita, kannattaisi suurin aika olla vaan kotona eikä pyrkiä yökerhoihin ja biletätää
Jos nyt ei lähdettäisi ketään syyllistämään. Sen viruksen voi saada, vaikka olisi kuinka vähentänyt sosiaaliset tilanteet minimiin.

Aika vaikea on kuitenkaan divarissa pelata ja välttää täysin sosiaalisia tilanteita.
 
Viestejä
516
Tässä nyt ainakin THL:ltä:
"Pintojen osuus viruksen leviämisessä ei nykytiedon mukaan ole merkittävä. "

Se, että onko THL:ään tässäkään luottamista, on toki asia erikseen.
Virus voi tarttua myös kosketuksen kautta pinnoilta, joille on hiljattain päätynyt sairastuneen hengitystie-eritteitä.

Herkillä laboratoriomenetelmillä on havaittu, että virus voi säilyä erilaisilla pinnoilla muutamista tunneista jopa kolmeen päivään. Teoreettisista tutkimuksista ei kuitenkaan voi tehdä suoria päätelmiä siitä, miten virus säilyy arkiympäristössä. Pintojen osuus viruksen leviämisessä ei nykytiedon mukaan ole merkittävä.


Minun mielestä on hyvä, että asiaa käsitellään ennaltaehkäisevästi, riskien minimoimiseksi sen sijaan, että aletaan toimimaan kun tavara iskeytyy tuulettimeen - varsinkin, kun on kyse pienestä, helposti toteutettavasti asiasta. Mutta toki jos on vastustushenkinen, niin voihan tästäkin nähdä jostain negatiivista...

Toki korttimaksua tukee myös tämä: Lähikontaktissa korona voi tarttua myös kosketuksen välityksellä, jos sairastunut on esimerkiksi yskinyt käsiinsä ja on sen jälkeen koskenut toiseen ihmiseen.
 
Viestejä
483
En tiedä mitä merkittävää tarkoitusta palvelee käteismaksukeskustelu, sillä se on varsin mitätön yksityiskohta. Toki saahan sitä niistäkin keskustella.

Tutkimuksia koronan suhteen tehdään ympäri maailmaa. Minua mietityttää suomalaisten vakaa usko omiin asiantuntijoihinsa, vaikka Suomessa resurssit ovat kansainvälisesti verrattuna vähäiset. Lisäksi Suomessa tartuntojen edelleen vähäinen määrä ei ole mahdollistanut kattavaa ja pitkäaikaista tutkimusta taudin käyttäytymisestä.

Tässä on mielestäni yksi syy viimeaikaisiin kahinoihin viranomaisten antamista lausunnoista. He ovat toimineet aiemmin kertyneen, muiden tartuntatautien antaman tiedon pohjalta, ja sitä vahvasti koronaan projisoiden. Siihen kun lisätään poliittinen paine, valtiolliset toimijat helposti ovat muuta kuin objektiivisia tieteellisiä tutkimustahoja.

Koronatestien (PCR ja pikatesti) on raportoitu omaavan vaihtelevan kokoisia virheitä tarkkuuden (false negative) ja herkkyyden (false positive) suhteen. Arviot virheellisen tuloksien osuudesta liikkuvat isolla alueella eli 2-50%. Näistä false negative on vaarallinen virhe, false positive taas harmillinen.

Varmasti voidaan todeta, että auringontarkkaa testiä ei tällä hetkellä ole.

Kaiken kukkuraksi testi ei tietenkään havaitse virusta, jos sitä ei taudin vaiheesta johtuen tai testin oton epäonnistuessa saada tikulle napattua. Myöhemmin tehty testi voi sitten antaa toisen tuloksen, mutta siinä välissä tartuttaja on ehtinyt virusta levittää. Näinhän kävi ainakin Kuhmon ryppäässä.
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
86
Minua mietityttää suomalaisten vakaa usko omiin asiantuntijoihinsa, vaikka Suomessa resurssit ovat kansainvälisesti verrattuna vähäiset.
Mua taas yhä useammin nettikeskusteluihin erehtyessäni mietityttää asiantuntemuksen ja tutkitun tiedon jatkuvasti toistuva aliarviointi omalta fiilispohjalta.

Niin tylsää kuin se monille keskustelupalstojen tietäjille onkin - koulutettu ja kokenut asiantuntija on keskimäärin ja todennäköisesti aika pirusti parempi arvioimaan monimutkaisia ja epävarmoja kokonaisuuksia, kuin yksittäinen valikoituja nettiartikkeleita ahmiva ja niihin tunteellisesti reagoiva maallikko. Tätä on toki usein vaikea hyväksyä, koska mikäpä olisi ihmiselle rakkaampaa, kuin omassa päässä syntynyt ajatus.
 
Viestejä
86
Miksi sotkea vahvaa mutuilua tosiasioilla?
Aika usein maallikon mutu on "maalaisjärkeä", ja taustalla naiivi kuvitelma että asiaa työkseen miettivä koulutettu ammattilainen ei vain ole sitä tullut ajatelleeksi.

Toisaalta kyllä maallikolla voi olla mutuilussa mukana ihan oikeaakin faktaa ja pointteja. Se on kuitenkin ihan eri juttu, mikä osuus sillä faktalla on kokonaisuudessa kun arvioidaan vaikka jotain väestötason suosituksia. Tälläisiä kokonaisarvioita on somepohjalta käytännössä mahdotonta tehdä.

Esimerkiksi Arto sanoo, että todistetusti kolikoista ei ole tullut tartuntoja. Eipä kai (sikäli kun varmaa tietoa tuosta on edes järkevää vaatia), mutta se suositus voi silti olla perusteltu osa isompaa linjausta jolla pyritään kanssakäymisen ja kontaktien rajoittamiseen ja siihen, että isot massat tuon asian tiedostavat ja muistavat keskimäärin paremmin.
 
Viestejä
814
Tutkimuksia koronan suhteen tehdään ympäri maailmaa. Minua mietityttää suomalaisten vakaa usko omiin asiantuntijoihinsa, vaikka Suomessa resurssit ovat kansainvälisesti verrattuna vähäiset.
Tähän jotenkin sisältyy olettamus ettei suomalaiset asiantuntijat pohjaisi päätöksiään kansainvälisiin tutkimuksiin. Tietenkin pohjaavat.
 
Viestejä
38
Loppuuko pelit vai kuinka vahva suositus tämä on? Aikuisten sisäliikuntaharrastuksia suositellaan keskeytettäväksi isossa osassa maata

klo 14:28: Saarikon mukaan joukkueurheilulajit, joissa taudin leviäminen on pisaratartuntana todennäköisempää. Tällaisia lajeja ovat esimerkiksi salibandy ja koripallo.

klo 14:25: Iltalehden Tommi Parkkonen kysyy, mitkä lajit pitää keskeyttää.

klo 14:20: Saarikko: Aikuisten sisäliikuntaharrastuksia suositellaan keskeytettäväksi korkean tartuntariskin takia. Suositus koskee alueita, jotka ovat epidemian kiihtymisvaiheessa. Näitä alueita on tällä hetkellä seitsemän.
 
Viestejä
169
No selvää pitäisi olla että aikuisten pelit loppuvat. Mikä on sitten raja? Onko liigan pelaaminen harrastamista? Taitaa mennä aluekohtaiseksi säädöksi ilman logiikkaa suhteessa toisiinsa.

Ei tuo nyt kovin selkeältä vaikuta.
 
Viestejä
483
Tähän jotenkin sisältyy olettamus ettei suomalaiset asiantuntijat pohjaisi päätöksiään kansainvälisiin tutkimuksiin. Tietenkin pohjaavat.
Millä perusteella välität että pohjaavat? Jo keväällä Suomi otti toisen linjan kuin WHO ja ulkomaiset tutkijat raportoivat. Näin toimittiin esimerkiksi kuuluisasta maskisuosituksessa, vaikka siinä todennäköisesti päättäjät sanelivat asiantuntijoille uloslausuttavan "yksiäänisen" virallisen linjan. Samoin lausuttiin etteivät lapset levitä tautia, vaikka Saksassa tehty tutkimus osoitti, että kyllä levittävät. Nyt asiasta ei liene enää erimielisyyttä.
 
Viestejä
117
Millä perusteella välität että pohjaavat? Jo keväällä Suomi otti toisen linjan kuin WHO ja ulkomaiset tutkijat raportoivat. Näin toimittiin esimerkiksi kuuluisasta maskisuosituksessa, vaikka siinä todennäköisesti päättäjät sanelivat asiantuntijoille uloslausuttavan "yksiäänisen" virallisen linjan. Samoin lausuttiin etteivät lapset levitä tautia, vaikka Saksassa tehty tutkimus osoitti, että kyllä levittävät. Nyt asiasta ei liene enää erimielisyyttä.
Kyllä ne on WHO:n ja ECDC:n linjaa sekä Lancetin julkaisuja seurailleet. Tosin tulleet joitakin viikkoja perässä. Ainoastaan Aallon ja VTT:n tutkimukset tai mallinnukset ennemminkin oli itsenäisiä, mutta THL:n, ministeriön ja Mäkelän oli kaikki kirjallisuuskatsauksia eli vetivät yhteen tutkimusta ja tutkimusperusteista tietoa maailmalta.
 
Viestejä
314
Pesäpallon systeemi olisi tässä kohtaa hyvä. Annetaan joukkueille mahdollisuus jättää kausi pelaamatta (vaikka olisivat sen jo aloittaneet), ilman pelkoa sarjatason pudotuksesta. Harrastaminen on kuitenkin muutenkin vapaaehtoinen asia. Jokainen, joka on tätä kautta lähtenyt pelaamaan, varmasti tietää mahdollisuudesta altistua koronalle. Joukkueet joutuivat ilmoittautumaan sarjoihin, koska muuten menettää sarjapaikan. Jos jonkin joukkueen pelaajat eivät halua ottaa riskiä, pitäisi antaa joukkueille mahdollisuus jättää kausi tässä kohtaa kesken (tai väliin, jos jollakin on kausi vielä aloittamatta). Annetaan niiden pelata, jotka ovat valmiita ottamaan riskin.
 
Viestejä
483
Hallituksen tänään julkistamat suositukset jättävät paljon kysymyksiä, kuinka alueet niitä tulevat tulkitsemaan. Listailen tähän mitä mieleen tulee, ja hiukan pohdintaa. Keskityn tietysti salibandyn näkökulmaan. Lainaukset kursivoituna valtioneuvoston sivuilla olevasta materiaalista
Alleviivaan mielestäni erityisesti huomioitavat seikat.

Epidemian perustason alueilla suositellaan, että yli 50 hengen yleisötilaisuuksissa ja harrastuksissa huomioidaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeet hygieniasuosituksista ja turvaväleistä.

Harrastustoiminnassa ja julkisten tilojen käytössä on huolehdittava, että osallistujien ja seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa.


Oikeastaan ainoa tulkintaa edellyttävä asia yo. tekstissä on tosiasiallisen lähikontaktin määrittely. Jos mennään kuten tähän asti, treenit ja pelit jatkuu.

Epidemian kiihtymisvaiheessa hallitus suosittelee alueellista tai paikallista suositusta yli 20 hengen yksityistilaisuuksien järjestämisen välttämisestä.

Kaikissa yleisötilaisuuksissa edellytetään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeen noudattamista. Yleisötilaisuuksien osanottajamäärä rajataan sisätiloissa puoleen normaalista paikkamäärästä.

Julkisten tilojen käytössä
täytyy huolehtia siitä, että osallistujien ja seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa. Lisäksi asiakasmäärä sisätiloissa rajataan puoleen normaalista asiakasmäärästä.

Tilojen käyttörajoitusten perusteella suositellaan aikuisten sisätiloissa tapahtuvan ryhmäharrastustoiminnan keskeyttämistä korkean
tartuntariskin tilanteissa.

Kaikenikäisten ryhmäharrastustoiminta on järjestettävä siten, että osallistujien ja seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa.

Yllä mainitussa huomioni kiinnitti etenkin tämä lause: Tilojen käyttörajoitusten perusteella suositellaan aikuisten sisätiloissa tapahtuvan ryhmäharrastustoiminnan keskeyttämistä korkean tartuntariskin tilanteissa. Käsitän sen niin, että "Tilojen käyttörajoitusten perusteella" viittaa yksityis- ja yleisötilaisuuksien osaallistujamääriin niin, että mikäli niitä ylitetään, syntyy "korkean tartuntariskin tilanne". Tällöin ryhmäharrastustoiminta tulisi keskeyttää. Tulkitsen tuota siis siten , että ryhmäharrastamista ei kielletä, kunhan pysytään tilojen käyttörajoitusten puitteissa. Keskeytys olisi tehtävä jos tilaan tulee liikaa yleisöä tai osallistujia.

Epidemian leviämisvaiheessa hallitus suosittelee alueellista tai paikallista suositusta yli 10 hengen yksityistilaisuuksien välttämisestä. Tarvittaessa yleisötilaisuuksien järjestäminen voidaan kieltää kokonaan.

Hallitus myös suosittelee ryhmäharrastustoiminnan keskeyttämistä tilojen käyttörajoitusten perusteella tarvittaessa kokonaan. Lasten ja nuorten harrastusten kohdalla on kuitenkin syytä käyttää erityistä harkintaa.

Tarvittaessa julkiset tilat voidaan sulkea kokonaan, huomioiden tilojen käytön luonne.


Hallitus suosittelee suosituksia, melkoista ohjausta tuollainen... mutta tarvittaessa yleisötilaisuudet voidaan kieltää. Silloin ei yleisölle avoimia pelejä järjestettäisi, eikö niin? Mutta mahdollisten suositusten sisältö jää nähtäväksi.

Jälleen nuo "tilojen käyttörajoitukset". Eli jos käyttörajat paukkuu, voi paikallinen/alueellinen viranomainen (AVI?) sulkea julkiset tilat. En kyllä ymmärrä, mitä tuolla "huomioiden tilojen käytön luonne" tarkoitetaan.

Ja kontaktit on sitten tässä vaihtoehdossa kielletty myös lapsilta ja nuorilta.

Kysymyksiä ja pohdintaa:

1. Voiko joku taho määrätä suljettavaksi yksityiset tilat ja kieltää ryhmäharrastustoiminnan niissä?
2. Mitä on ryhmäharrastustoiminta salibandyn sarjatoiminnan osalta? Oma tulkintani on kaikki muu kuin aikuisten pääsarjat, mahdollisesti vain F-liigat ovat muuta kuin harrastustoimintaa
3. Alueellinen/paikallinen käsitykseni mukaan tarkoittaa, että suosituksia ja määräyksiä voi tulla ihan yksittäiseen kuntaan, maakuntaan, tai johonkin muuhun kokonaisuuteen - vaikkap osa maakunnan kunnista.
4. Jos toiminta ylittää em. alueet, esim joukkueeseen kuuluu jäseniä eri rajoitusten piirissä olevista kunnista, tai pelissä on vastaklkain eri alueiden joukkueet, minkä alueen ohjeet koskevat kutakin osallistujaa?
5. Pelit lienevät useimmiten yleisötilaisuuksia, siis niihin on myös varsinaiseen peliin osallistumattomilla pääsy sallittu, lipulla tai ilman. Jos peli "suljetaan, muuttuuko se yksityistilaisuudeksi? Entäs nimetyn ryhmän kuten harjoitukset, kumpia ne ovat: yksityis- vai yleisötilaisuuksia?
6. Mikä on "nuorten" ikäraja valtioneuvoston mielestä? Toivottavasti lajin sääntöjen mukaan A-juniorit ovat vielä nuoria , vaikka he ovatkin pääosin täysi-ikäisiä.
7. Junioreilta ei helpolla harrastuksia laiteta tauolle. Ainoa mikä tulee mieleen on valtakunnalliset sarjat, kun niissä saatetaan ylittää epidemian osalta eri vaiheessa olevien alueiden rajoja.

EDIT. Juuri tuli liiton linjaus, että yleisö ei pääse leviämis- ja kiihtymisalueilla turnausmuotoisten sarjojen katsomoihin. Nyt he, joilla on maskit ja mahdollisuus pitää turvaetäisyys, häädetään ensimmäisenä. Jotenkin oma ensituntuma on, että jos yleisö nakataan pellolle, niin kai niistä toistensa päälle hönkivistä pelaajistakin pitäisi huolehtia?

EDIT 2. Jos lähikontakteihin suhtaudutaan nyt tiukemmin, kuten ministerien lausunnoista voisi päätellä, se yksinään voi pysäyttää sarjatoiminnan aikuisten harrastesarjoissa kaikissa eli perus-, kiihtymis- ja leviämisvaiheessa. Myös harjoitusten osallistujamäärä voi olla max 10 (leviämisvaihe) tai 20 (kiihtymisvaihe) jos treenit katsotaan yksityistilaisuudeksi, vai?
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
4,400
No, kunhan nyt Suomen Cupin pelaisivat loppuun, niin muulla ei niin väliä. Kaikki muut sarjat on kuitenkin aloitettu ihan äsken.
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
28
Aika mielenkiintoinen on tämä liiton uusi ohjeistus. Sen perusteella aika suoraan sanotaan, että suositusta harrastustoiminnan pysäyttämisessä kiihtymis- tai leviämisvaiheessa ei aiota noudattaa, vaan odotetaan että tulee vielä velvoittavampi ohjeistus esim. lain muodossa. Saas nähdä mikä on tilanne huomenna. Toisaalta ymmärrettävää. Olisihan toiminnan pysäyttäminen paha isku niin liitolle itselleen tai esim. halliyrittäjille ja monille seuroille myös.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös