Pääkallo.fi

Naisten liiga 2020-21

Viestejä
163
Naiset toisaalta aloittavat liigauransa nuorempana ja lopettavat kokeneina ja suurin syy on biologinen pelikello, jolla ei ole vaikutusta mm miespelaajien uriin.
Tilastokeskuksen tuoreimman tilaston mukaan ensisynnyttäjien keski-ikä on 29,6 vuotta, joten kovin monen lopettamispäätöksen taustalta tuskin löytyy perheen perustaminen.
 
Viestejä
818
Laskin mielenkiinnosta paikkakunnan naisjoukkueiden keski-ikiä.

TPS jalkapallo naiset 21,7 v.
TPS jääkiekko naiset 21,1 v.
TPS salibandy naiset 21,5 v.
FBC Loisto salibandy naiset 18,6 v

Vertailuksi

TPS jääkiekko miehet 23,2 v.
TPS salibandy miehet 24,4 v.

Kaikki em. joukkueet pelaavat maan korkeimmalla sarjatasolla. Nuoria joukkueita kaikki verrattuna yksilölajeihin. Loistolla jalkeilla pelaajien iältään poikkeuksellisen nuori ja homogeeninen ryhmä. Muut johtopäätökset saatte tehdä itse.
 
Viestejä
163
Meinaan, että ihmiset tekevät itsenäisesti päätöksensä riippumatta tilastoista.
No turhaan tässä sitten yritän faktoja kiistää. Naisten yleisin syy lopettamiselle on biologinen pelikello.

NLA+NLB keski-ikä btw oli kauden päättyessä helmikuussa karvan alle 23 vuotta.
 

Salibandyn pelikohteet

F-liiga M
1X2
1X2
EräViikingit - Happee
13.9 18.30
4.955.601.44
Jymy - LASB
13.9 18.30
1.495.204.75
OLS - Indians
14.9 18.00
9.507.501.19
Näytä kaikki
>
Viestejä
8,149
Eli jos ymmärsin tämän logiikan oikein, niin fliigassa on C-junnut pelaamassa ja jollain joukkueella ei silti ole tarpeeksi pelaajia, niin siksi on tärkeätä, että niitä fliigajoukkueita pitää olla ainakin 16. Nostetaan ensi kaudeksi määrä samantien kolmeenkymmeneen, niin kaikilla on kivaa.
 
Viestejä
10
On, iso syy on tässä on yksinkertaisesti pelaajamassa.



On melko kärjistettyä sanoa, että "C-ikäiset pärjäävät liigassa", kun ei tule heti mieleen esimerkkiä C-ikäisestä joka pärjää vaikka NLA:ssa. (Ja sillä varauksella, että se yksi-kaksi kolmoskentän esimerkkiä löytyisi, niin se ei silti tarkoita että "C-ikäiset pärjäävät liigassa).



Naiset toisaalta aloittavat liigauransa nuorempana ja lopettavat kokeneina ja suurin syy on biologinen pelikello, jolla ei ole vaikutusta mm miespelaajien uriin.

Pelaajamassalla on varmasti iso vaikutus joka tasolla, varsinkin maakunnissa. Jos alasarjoissakin joutuu matkustamaan 100-200 km peleihin niin se saattaa olla monelle syy jättää laji. Liigatasolla oletan että seuroilla on vaikeuksia motivoida 25+ v. pelaajia jos kauteen liittyy paljon talkoita ja maksunaisen roolia. Pelaajamassa ei kuitenkaan riitä. Seurojen organisaatioiden on myös syytä edes muistuttaa ammattimaista jotta pelaajat voivat keskittyä olennaiseen.

Jos c-tytöt ei pärjää liigassa niin miksi tästä ikärajasta edes keskustellaan?

En usko että biologia on kovinkaan suuri syy vaan lähinnä se että tyttöjen/naisten pelaamisen eteen pitää tehdä isompia uhrauksia. Pelimatkat ovat pidempiä junioreissa ja alasarjoissa, seurat eivät pysty tarjoamaan yhtä hyviä soppareita kuin miehissä jne. Silloin myös opinnot, työura ja myös perheen perustaminen houkuttelee enemmän kun peliurasta luopuminen ei tunnu niin isolta menetykseltä. Uskoisin että monen pelaajan siviiliura ja/tai perhesuunnitelma muuttuisi jos pelaamisesta saisi kunnon liksaa.
 
Viestejä
7
Naisten puolella tuntuu todellakin olevan ongelmana, ettei niitä pelaajia riitä 16 tasokkaaseen liigajoukkueeseen. Olen nähnyt Loiston mukana olleen 13-vuotiaan tytön pelaavan ja hän on taidoiltansa todella hyvä ja varmasti tulevaisuuden huippupelaaja. Se intohimo millä hän treenaa on on jotain käsittämätöntä. Toki olen sitä mieltä, että tuon ikäisten pitäisi pelata vielä junnupelejä, ei naisten. Taitotasoltaan juniorit alkavat usein ajamaan naisten ohi, fysiikka ei vain kaikilla riitä, nopeus ja taito kylläkin. Ongelma juontaa varmasti juurensa osittain siitä, että on useita vuosia menty mielestäni useassa seurassa tasoltaan huonolla valmennuksella. Huippuvalmentajia on tyttöihin vaikea saada. Myöskään junioripolkuun ei monessakaan seurassa olla tyttöpuolelle panostettu juurikaan, isoillakin seuroilla puuttuu välistä kokonaisia ikäluokkia. Naisten puolella sponsorirahaa pyörii myös niin vähän, että monet pelaajat maksavat itse pelaamisensa liigassa. Miesten puolella tuskin kukaan joutuu itse maksamaan pelimatkojaan. Lisäksi Järjestään joukkueet menettävät näitä huippupelaajia naapurimaahan, jossa pelitaso on paljon kovempi ja siellä huiput voivat keskittyä enemmän pelaamiseen, tämä laskee suomen liigan tasoa. Jotta niitä pelaajia saadaan lisää, joukkueisiin nostetaan koko ajan lisää nuorempia. Jotta naisten taso ja pelaajamäärät saadaan nostettua, tarvitaan seuroilta tukea arvostusta ja panostusta. Katsomoihin tarvitaan myös maksavia katsojia, jotta sponsorien mielenkiinto kasvaa. Rahaa tarvitaan myös tyttö ja naispuolella, jotta saadaan valmennusta ja olosuhteita parannettua.
 
Viestejä
8,149
Onko jollain täältä tietoa kertoa, että miten naisten fliigalla ja sen pelaajilla menee taloudellisesti vs. vaikka naisten jalkapallon kansojen liiga (eikun mikä se Veikkausliigan vastine on?) tai naisten SM-Liiga? Miehissähän varsinkin SM-Liigan ja fliigan välillä se ero on valtava, mutta onko naisten puolella ero yhtä selvä?
 
Viestejä
10
Samaa ihmettelen itsekin, kun keskustelu alkoi siitä, kun yhdessä harjoituspelissä eräs seura peluutti yhtä C-ikäistä tyttöä. Siitä vedettiin nopea johtopäätös, että "C-tytöt pärjäävät liigassa".

Saatoin toki tehdä hätäisen johtopäätöksen c-tyttöjen pärjäämisestä liigassa, mutta artikkelin mukaan kyse oli d-ikäisestä tytöstä. Jännä että iso osa valmentajista itse ovat myöntyväisiä ikärajalle. Herää kysymys että kuka siellä päättää peluutuksesta. Ikään kuin valmentajat eivät voi vastustaa kiusausta peluuttaa nuoria jos ikärajaa ei ole. Vai onko vain niin että ne joukkueet joissa nuoria ei juuri ole, haluaa ikärajan. Esim. Seppo Pulkkinen puhuu ylipeluuttamisesta, mutta näkisin että se on hieman eri asia. Toki ikärajalla rajattaisiin yksi ylipeluuttamisen mahdollisuus pois.
 
Viestejä
10
Onko jollain täältä tietoa kertoa, että miten naisten fliigalla ja sen pelaajilla menee taloudellisesti vs. vaikka naisten jalkapallon kansojen liiga (eikun mikä se Veikkausliigan vastine on?) tai naisten SM-Liiga? Miehissähän varsinkin SM-Liigan ja fliigan välillä se ero on valtava, mutta onko naisten puolella ero yhtä selvä?

 
Viestejä
10
Vastasit omaan kysymykseesi hyvin.

"Terve! Olen naisten f liiga valmentaja. En ole peluuttanut c-ikäistä tyttöä neljään kuukauteen" 😆

Ehkä seuroilla ei yksinkertaisesti ole vaihtoehtoja, eli vanhempia pelaajia. Toisaalta, pelasihan maajoukkueessakin 16-vuotias viime kisoissa. Ei ehkä c-ikäinen tuolloin, mutta vaikea nähdä että hän ei olisi c- ikäisenä pystynyt pelaamaan liigaa jos seuraavalla kaudella pääsee kisoihin.
 
Viestejä
240
Ihan mielenkiinnosta kysyn, joutuiko Hifk maksamaan minkä verran ( tai ei ollenkaan), kun luopuivat miesten suomisarja paikasta? Vai onko tuo salassa pidettävää tietoa?
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös