Pääkallo.fi

Pääkallon mielipidepalsta

joelsiltanen

Ylläpidon jäsen
Viestejä
5,826
Mielipidepalstalla julkaistaan lukijoiden tai laji-ihmisten vapaamuotoisia kirjoituksia. Julkaisemme kirjoituksia tarvittaessa myös nimimerkeillä. Kirjoituksen voi lähettää osoitteeseen vihjeet@paakallo.fi tai muulla tavoin. Vaikkapa tekstiviestitse jos siltä tuntuu. Muokkaamme kirjoitusasuja ja -muotoja tarpeen mukaan.

Toimituksen yhteystiedot: Yhteystiedot

Aiheesta lisää torstaina 7.5, jolloin ensimmäinen kirjoitus julkaistaan.
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
8,098
Ihan jokaista mielipidekirjoitusta varten ei taideta luoda omaa kirjoitusprofiilia, joten tuo nyt neutraalein vaihtoehto.

Yksi vaihtoehto voisi olla joku geneerinen vierailijaprofiili?
 
Viestejä
105
Kyllähän tuo naisten divarijako kartalla näyttää siltä ettei ole mietitty loppuun asti, mutta toisaalta siellä on varmasti tuplaviikonloppuja otteluohjelmassa, jolloin matkustuskilometrit puoliintuvat ja eriarvoisuuskin tasaantuu.
 

joelsiltanen

Ylläpidon jäsen
Viestejä
5,826
Mielipidekirjoitus tällä kertaa toimituksen sisältä. Katsaus aiheeseen, miksi laji ei breikkaa isoissa medioissa:

 
Viestejä
8,098
Mielipidekirjoitus tällä kertaa toimituksen sisältä. Katsaus aiheeseen, miksi laji ei breikkaa isoissa medioissa:

"Miesten Salibandyliigan pitää olla kotimainen ykköstuote salibandyssa. "
Helvetin hyvin sanottu 36 tuntia sen jälkeen kun koko paska on heitetty roskakoriin.

Sinällään olen kyllä täysin samaa mieltä.
 
Viestejä
94
Mielipidekirjoitus tällä kertaa toimituksen sisältä. Katsaus aiheeseen, miksi laji ei breikkaa isoissa medioissa:
Pari poimintaa erinomaisesta kirjoituksesta.
Ei ole tarpeeksi fanikulttuuria, ei ole tarpeeksi seuroja, joita koetaan merkityksellisiksi. Ei ole tarpeeksi idoleitakaan.

Paikallisuutta voisi edelleen korostaa monessa asiassa, koska ruohunjuuritasolta kumpuaa lopulta se tärkein voima. Se, että joku kokee olevansa tepsiläinen, saipalainen, osa familya tai heimoa, on jo iso asia.
Salibandy on erittäin harrastettu laji. Ihan virallisia lisenssipelaajia on paljon ja määrä on kasvanut koko 2000-luvun. N. kaikki alle nelikymppiset ovat joskus pitäneet mailaa kädessään. Lisenssipelaajien päälle tulee vielä iso nippu puulaakiharrastajia.

Suurelle osalle salibandy vain on juuri sitä: harrastus ja liikuntaa. Ei kuntolenkkeilykään breikkaa valtamedioissa.

Kilpasalibandy on sitten ihan oma lajinsa taas. Ja se on merkittävästi pienempi kuin moni muu palloilulaji. Plus kuten Joel jutussaan totesi, vielä tv-lajina (tai ainakin toteutuksena) aika heikkoa.

Seuroilla on ihan kourallinen niitä faneja. Se ei ole ihan helppo, eikä lyhyt prosessi, että seuraavista ikäpolvista saadaan niitä faneja kasvatettua, jotka todella suhtautuisivat omaan liigajoukkueeseensa intohimoisesti.

Liiton tehtävä on viedä koko lajia eteenpäin ja siinä luonnollisesti tuo valtava harrastajamassa on se, mikä pitää asettaa ensisijalle. Mutta liigan ja liigaseurojen pitäisi tehdä vielä nykyistä enemmän duunia, että myös kilpasalibandyn arvostus nousisi ennen kuin kannattaa alkaa huutaa medianäkyvyyden perään.
 
Viestejä
815
Ihan ensimmäinen askel voisi olla, että nämä kilpapelaajat itse arvostaisivat lajia sen verran etteivät kutsuisi sitä sählyksi. Sählystä puhuminen vesittää kaikki pyrkimykset markkinoida peliä vakavasti otettavana kilpaurheiluna.
 
Viestejä
1,021
Ihan ensimmäinen askel voisi olla, että nämä kilpapelaajat itse arvostaisivat lajia sen verran etteivät kutsuisi sitä sählyksi. Sählystä puhuminen vesittää kaikki pyrkimykset markkinoida peliä vakavasti otettavana kilpaurheiluna.

Tämä ei ole minusta ihan näin yksinkertainen juttu.

Nimityksenä sähly on ollut salibandyn vastainen lyömäase nyt jotain kolmisenkymmentä vuotta - juuri siksi, että se provosoi lajin seuraajia, pelaajia ja harrastajia. Nyt kun laji-ihmiset itse ovat ottaneet sählyn käyttöön, ei se enää toimi samalla tavalla ärsykkeenä. Vähän sama, kuin jääkiekon pelaajaa koettaisi ärsyttää kutsumalla lajia lätkäksi. Ei tehoa. "Ai pelaan sählyä? No niin pelaan, liigassa."

Vaikka sählystä en itse kauheasti nimityksenä tykkää, otan sen laji-ihmisten käytössä hyvin vastaan. Näin yksi lajia halventavista keinoista menettää tehonsa. Olkoot sähly siis salibandylle sitä, mitä lätkä on jääkiekolle.

Koululiikuntalaji on sitten salibandyn kendo... :)
 
Viestejä
206
Hyvä kirjoitus Siltaselta

F-liigan lanseeraus oli mielestäni onnistunut, joka nosti hetkellisesti näkyvyyttä mediassa mutta miksi sitä ei sarjakauden aikana ole?

1. Resurssit
- vastaavan medianäkyvyyden eteen pitäisi tehdä töitä päivittäin seuroissa ja liigassa.
- onko liigalla riittävän hyvät kontaktit mediaan, kaikilla tasoilla.
- onko seuroissa riittävästi osaamista?

2. F-liiga tuotteena
- itse peli on viime vuosina parantunut meille katsojille kuten vauhtia, taitoa ja taktista osaamista.
- paikallispelien määrä ja taso on kasvanut
- tapahtumaottelut ovat olleet suosittuja mutta eikö ottelut voisi olla aina tapahtumia?
- pelejä liian vähän kauden aikana, media ei saa säännöllistä seurattavaa
- voisiko sarja pelata kolminkertaisena?
- palvelut katsojille on surkeat jos halutaan muitakin kuin salibandyn sisäpiiriä katsomoon
- nuoremmille kuluttajille ja perheille vaihtoehtoina on elokuvateatterit ja ravintolat sekä muut urheilulajit joissa palvelut ovat yleensä huomattavasti paremmat kuin salibandyhalleissa.
- hallit ovat yleensä ahtaita ja epäsiistejä joissa 2020 luvun katsojia ei ole ajateltu yhtään.
- myös uusissa salibandyhalleissa on liikaa puutteita yleisöpalveluissa
- ottelutapahtumat ovat pääosin pelkästään ottelun aikaisia 90-luvun tuotteita, poikkeuksina esimerkiksi Espoon Derbyt

3. Media
- urheilutoimitukset eivät arvosta salibandyä huippu-urheiluna, samoin salibandyn omat aktiivit
- urheilutoimittajat tuntevat jo lajin mutta päättäjät toimituksissa ovat konservatiivisia, seuraavat perinteisiä palloilulajeja mielummin.
- valtamedian toimitukset ovat keskittyneet Helsinkiin jossa ei pelata liigatasolla salibandyä mutta pääkaupunkiseudulla on 4 laadukasta joukkuetta jotka saavat halutessaan paikallisjännitettä ottelutapahtumiin.
- seurat eivät tuota medialle aktiivisesti valmista materiaalia medialle kuten esimerkiksi jääkiekossa, jalkapallossa ja koripallossa
- jos ei itse uskota salibandyyn huippu-urheiluna niin miksi media uskoisi?

4. Muuta
- muutos kansainvälisessä ja kotimaisessa urheilussa on jo osittain tapahtunut mutta onko salibandyn päättäjät sen sisäistänyt eli urheilu on viihdettä yleisölle.
- Koronan jälkeisessä ajassa tulee rajumpia taloudellisia muutoksia myös seuroihin ja mediaan
- salibandyllä on tulevaisuuden etuna että pelaajille ei ole lähdetty maksaman ylisuuria palkkioita.
- salibandy tarvitsee out of the box ajattelua ja visioita, Peter Vesterbacka on jo hyvä sellainen.
 
Viestejä
698
Vaikka verovähennysoikeuden laajentaminen yleishyödyllisiin yhdistyksiin auttaisikin niiden taloutta, on siinä silti vakava ongelma.
Mikäli suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa muokattaisiin kohti sellaista amerikkalaista mallia, missä olisi enemmän mahdollisuuksia lahjoittaa ja saada lahjoitusta vastaava verovähennys, olisi se tosiasiallisesti myös askel tai muutos kohti mallia, jossa veronmaksaja saisi päättää, mihin hänen maksamansa verot kohdentuvat. Ts. vähennetty osuus olisi pois yleisestä veropotista.
Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta tuskin kestäisi sitä, ja eteen tulisi sitten joidenkin yhteiskunnan palvelujen karsimisia.

Urheiluseurojen tukemiseen tulee löytää joku muu malli.

 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös