Liigat

Mikä ihmeen Crackers? ”Meidän kuuluu pelata liigaa”

29.05.
2015
2 Kommenttia
26
Liigat
Nähdäänkö ensi kaudella Crackersin juhlaa? Kuva: Pekka Vainio

Nähdäänkö ensi kaudella Crackersin juhlaa? Kuva: Pekka Vainio

Kotkalainen salibandyseura Crackers teki historiaa, kun se nousi naisten Salibandyliigaan. Crackers nousi sarjaporrasta ylemmäs, kun Kajaanin Papas joutui luopumaan liigapaikastaan. Crackers on ensimmäinen kotkalainen joukkue salibandyn pääsarjatasolla. Joukkue oli pelannut ykkösdivarissa vuodesta 2011. Päävalmentaja Timi Laine on tehnyt pitkäjänteistä työtä joukkueen kanssa kahdeksan vuotta, ja nyt joukkue sai palkinnon työstään.

— On nöyrä, kiitollinen ja vähän liikuttunutkin olo, tulee väkisin mieleen aika kahdeksan vuotta ja se kun tämän joukkueen kanssa aloitettiin. Muistan kun tytöt saapuivat pieneen Helilän koulun saliin, ja aloitettiin yhdessä harrastamaan salibandya. Matkan aikana tavoitteetkin kasvoivat isommiksi, ja jossain vaiheessa puhuttiin myös että joskus vielä pelattaisiin liigaa omalla joukkueella, kotkalaisista tytöistä muodostuvalla joukkueella, Laine kertoo matkasta liigaan.

— Aina ei ole ollut helppoa, aina ei ole mennyt putkeen kaikki, mutta tällä hetkellä tuntuu siltä että kaikesta huolimatta kannatti nähdä ne vaikeatkin hetket. Nyt se työ palkitaan, Laine jatkaa.

Viime kaudella ykkösdivarissa pelanneessa joukkueessa peräti 14 pelaajaa 16 pelaajasta oli kotkalaisia. Oman kylän joukkueesta voi siis puhua. Joukkueen runko on pysynyt hyvin samana, kahdeksan vuotta sitten aloittaneesta ryhmästä on iso osa vielä mukana.

— Kaikki on omia junnuja, poislukien puolustaja Lotta Vesterinen ja maalivahti Sanna Viitanen, omalla ryhmällä menty nämä kahdeksan vuotta. Vuosien varrella tytöillä olisi ollut ottajia, kuitenkin ovat olleet uskollisia omalle tekemiselle. Ei voi olla muuta kuin nöyränä ja kiitollinen, että he ovat jaksaneet nämä kaikki vuodet uskoa tähän hommaan. Ison panoksen ovat antaneet. Tämä on heidän saavutus, Laine sanoo.

Joukkue pelasi päättyneellä kaudella naisten ykkösdivisioonassa erittäin nuorella joukkueella. Crackersin keski-ikä oli vain 20 vuotta. Nousu varmistui erittäin myöhään, mikä tulee tuomaan haasteita ensimmäiseen liigakauteen valmistuvalle Crackersille.

— Ollaan siinä mielessä nöyriä ja realistisia, että ollaan kyllä jäljessä muita ryhmiä. Vaikka oltaisiin voitettu viimeiset ottelut ja noustu suoraan, ollaan silti reilusti takamatkalla ja tämä on iso hyppy meille. Pieni mahdollisuus menestyä on kuitenkin. Vuosi vuodelta ollaan kehitytty ja pelaaminen on parantunut koko ajan. Jos samalla kehitystyöllä halutaan jatkaa, niin uskotaan, että ainakin jossain määrin voidaan haastaa kokeneempia ryhmiä, Laine kommentoi tulevaa kautta.

Kuitenkaan ihan kokemattomalla ryhmällä ei Crackers joudu liigaan lähtemään. Joukkueesta löytyy vuoden 2012 alle 19-vuotiaiden maailmanmestari Renate Taka-aho. Sen lisäksi osalla pelaajista löytyy kokemusta liigaympyröistä eri seurojen kanssa tehtyjen farmisopimusten myötä. Yksi heistä on joukkueen kapteeni, Henna Pynnönen, jolla on liigakokemusta Kajaanin Papasin paidassa kymmenen ottelun verran toissa kaudelta.

 Joukkueen kapteeni Henna Pynnönen (keskellä) johdattaa joukkueen liigakentille. Kuva: Pekka Vainio

Joukkueen kapteeni Henna Pynnönen (keskellä) johdattaa joukkueen liigakentille. Kuva: Pekka Vainio

— Fiilis on uskomattoman hyvä, ollaan tehty duunia niin monta vuotta tämän päivän eteen. Ollaan oltu tosi monta kertaa lähellä paikkaa liigassa, ja nyt se monen vuoden odotus palkitaan. Kuitenkin ensi kaudella meidän on pakko nostaa omaa tasoa liigan tasolle. Koska vaikka saadaankin tämä paikka kabinetin kautta, ei voida lähteä mitenkään altavastaajana sarjaan, vaan on pakko ottaa tämä haaste vastaan. Odotan että tulemme pärjäämään samalla tavalla kuin muut sarjaan nousseet joukkueet (02-Jyväskylä ja JoKa). Vedetään peli kerrallaan ja katsotaan mihin tulos riittää, kapteeni Pynnönen kertoo.

Joukkueesta löytyy myös tulivoimaa. Paras pistenainen Ada Väisänen teki ykkösdivisioonan runkosarjassa yli 50 tehopistettä.

— Olemme ansainneet tämän paikan vaikka nousimmekin takaoven kautta. Meidän kuuluu pelata liigaa. Olen odottanut kauan sitä hetkeä, jolloin pääsen viimeistelemään ensimmäisen liigamaalini, Väisänen sanoo.

Yksi Crackersin runkopelaajista, maalivahti Sanna Viitanen, tuli viime kaudeksi joukkueeseen GRIFK:stä, ja nousi viime kaudella yhdeksi joukkueen tärkeimmistä pelaajista.

— Ensimmäinen kausi Crackersissa, ja yhteinen saavutus tämä. En voisi olla ylpeämpi joukkueestani. Jokainen kirvoitettu hikipisara on tämän fiiliksen arvoinen, unelmat toteutuu kun niihin uskoo tarpeeksi. Sitoutuneen joukkueen kanssa on hyvä alkaa valmistautua ensi kauden haasteisiin. Oma motivaatiokäyräni lähti huimaan nousuun, kun tieto tästä paikasta tuli.

– Henkilökohtaisesti viime kausi oli urani paras, enkä halua tehdä poikkeusta tulevanakaan kautena, mutta liiganousu tarkoittaa maalivahdille paljon töitä. Otan kuitenkin haasteen vastaan, ja haluan olla taas ensi keväänä entistä parempi ja kokeneempi. Minulla on jo omat selkeät tavoitteet, joita alan ensi kautta ajatellen työstämään, Viitanen kommentoi liiganousua.

Crackers on aloittanut liigajoukkueen rakentamisen. Uutena pelaajana rinkiin on liittynyt maalivahti Laura Karppinen. Nyt Crackersillä on edessä kova treenikausi ennen syksyllä starttaavaa liigakautta. Jos nuoren joukkueen jokavuotinen kehitys jatkuu samanlaisena, niin mielenkiinnolla jäämme odottamaan mihin asti se riittää.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Feliks Heikkinen
Feliks Heikkinen
BA
29/05/2015
Crackers tulee olemaan ensi kaudella vahva ja yllättää monet! Puolustuksessa Jasmin Kokkonen tulee olemaan monelle hyökkääjälle todella vaikea kierrettävä!
SK
29/05/2015
Hatunnosto Crackersille hyvästä duunista, ei mikään keräilyjoukkue! Hyvä juttu liigallekkin että saadaan uusia naamoja ja joukkueita ensi kaudelle näinkin paljon, joten positiivisin mielin odotan ensi kautta! Tsemppiä Crackers kesään ja yllättäkää syksyllä! :)

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.