KSML: SM-hopeajoukkueen vyö kireällä – ”Kyllä me ollaan vakavan paikan äärellä”

Happee on pelasi miesten Salibandyliigan finaaleissa vuosina 2014 ja 2015. Isoista yleisömääristä huolimatta talouden kanssa on edelleen haasteita. Kuva: Topi Naskali

Happee on pelasi miesten Salibandyliigan finaaleissa vuosina 2014 ja 2015. Finaalien suurista yleisömääristä huolimatta talouden kanssa on edelleen haasteita. Kuva: Topi Naskali
Happee pelasi miesten Salibandyliigan finaaleissa vuosina 2014 ja 2015. Isoista yleisömääristä huolimatta talouden kanssa on edelleen haasteita. Kuva: Topi Naskali

Happee on esiintynyt edellisen kahden kauden aikana miesten Salibandyliigan finaaleissa. Viime vuosien menestyksestä ja isoista yleisötapahtumista huolimatta, seuran taloudelliset haasteet nousivat esille muutama viikko sitten julkaistussa Keskisuomalaisen artikkelissa, jonka Pääkallo.fi uutisoi seuraavanlaisesti.

Happee joutui Taloussanomien julkaisemalle protestilistalle, koska se oli näkemyserojen vuoksi jättänyt maksamatta arvonlisäveroon liittyviä maksuja yli 18 000 tuhannen euron edestä. Happeen puheenjohtaja Timo Kovala selvensi tiistain Keskisuomalaisessa seuran taloudellista tilannetta. Hän kuvaili protestilistalle joutumista lähes lipsahdukseksi.

- Totta kai olisi haluttu pysyä pois listoilta. Tuollainen lisää turhia huhujakin, Kovala sanaili.

Kuten todettua, niin Happee on myös menestynyt ja sen otteluissa on riittänyt väkeä. Lipputuloja on tullut mukavasti, mutta sponsoripuolella tilanne on ollut tiukempi.

- Me ei olla onnistuttu muuttamaan menestystä tarpeeksi hyvin euroiksi, Happeen puheenjohtaja Timo Kovala myönsi Keskisuomalaiselle.

- Ottelutapahtuma meillä on kyllä kannattava ja lipputuloja on tullut. Ja tietysti jäähallissa pelattujen finaaleiden lipputulot ovat olleet meille merkittäviä. Mutta sitten yrityksillä ovat todella tiukat markkinointibudjetit. On jouduttu huomaamaan, että SM-kulta ei lopulta paljon paina, Kovala jatkoi.

Happeen tapauksessa taloudelliset haasteet ovat tuttuja eritoten viime vuosikymmeneltä. Kovalan mukaan tilanne ei ole niin huono kuin aikoinaan, vaikka vanhat velat kummittelevat edelleen.

– Pitkällä tähtäimellä ollaan menty eteenpäin. Mähän tulin puheenjohtajaksi aivan karmeaan tilanteeseen, tosin silloinkin miesten joukkueen budjetti oli jo pistetty minimiin. Kulut oli laitettu kuriin. Silloisista velkojista on aika hyvin päästy, meillä on jäänyt vain ne pitkäaikaisimmat ja suurimmat, Kovala selvensi.

– Mutta on tämä raskasta, kun koko ajan mennään kädestä suuhun. Tällä viikolla kokoonnutaan suunnittelemaan seuran strategiaa eli kyllä me ollaan vakavan paikan äärellä. Maksusuunnitelmia joudumme välillä tekemään ja miesten budjettikin jonkin verran kohoaa taas ensi kaudeksi ihan hintojen nousemisen vuoksi, Kovala jatkoi.

Happee on menestynyt hyvin viime vuosina ja sen pelaajia on totuttu näkemään maajoukkuekuvioissa. Jalat pysyvät kuitenkin maassa, koska tiukan talouskurin myötä yksikään pelaaja ei saa palkkaa seurassa.

– Matkakulut, salimaksut, pelaamisen oheen tarvittavat varusteet, huollon kulut, liigalisenssimaksut ja muut liitolle menevät kulut. Ne ovat meidän suurimmat menoerät, kommentoi Kovala.

Vaikka salibandy ei ole muutenkaan laji, jossa suuret rahasummat vaihtavat omistajaa, niin Happeen 100 000 euron kausibudjetti on varsin pieni. Tuon rahamäärän kokoamista Kovala ei pidä ylivoimaisena tehtävänä, vaikka sponsorirahoitus on tiukassa Jyväskylän alueella.

Happeen naisten tilanne on vielä miehiäkin haasteellisempi. Huhujen mukaan naisten budjettia on jouduttu avustamaan miesten joukkueen kustannuksella. Kovalan mukaan huhut eivät ole totta ainakaan viime kauden osalta.

– Aiemmin esimerkiksi yleiskuluja ei ole jyvitetty näin tarkasti, mutta olemme lisänneet tarkkuutta tässäkin. Tällä hetkellä naisten joukkueen tilanne on tasapainoinen eli naiset keräävät omalla toiminnallaan budjettinsa rahat. Pelaajia yritetään aktivoida tekemään muutakin kuin maksamaan toimintamaksun. Perinteisesti naissalibandyssa pelaajat joutuvat jotain itse maksamaan, selvensi Kovala Keskisuomalaiselle.

Siinä missä edustusjoukkueiden kulut on pidetty alhaisina, niin myös Happeen organisaatio on palkkamenojen suhteen sangen kevyt.

– Meillä on vain muutama osa-aikainen työntekijä. Kyllä me ohuella resurssilla mennään ja ollaan me mietitty, miten saadaan enemmän voimaa tekemiseen, Kovala kertoi.

Seuran reaaliteetteja määrittää kuitenkin se, että työntekijöiden pitäisi pystyä tuottamaan seuralle enemmän rahaa kuin mitä rekrytoituun kuluu. Kovala myöntääkin, että tämän vuoksi seura on ollut varovainen uusien työntekijöiden palkkaamisen suhteen.

Lähde: Tiistain Keskisuomalaisen printtiversio

30 comments

  1. Salibandysta ei tämän kummoisempaa ammattilaislajia Suomeen tule. Ne pärjäävät vähän paremmin joilla on taustallaan sählyyn hurahtanut varakas taustahamo (SSV Kurre Westerlund, KRP Salmela) joka on valmis laittamaan toimintaan omaa rahaansa. Muut kituuttaa juonioreilta rahastamalla tai julkisen rahan avustuksilla, jotka nekin tulee sählyn osalta tulevaisuudessa pienemään. Ei kovin menestyksekäs tulevaisuus lajilla bisnepuolella.

  2. Sähly on useimmille pelureille mukava, maksuton harrastus vielä huipputasollakin.

  3. Kyllähän esimerkiksi Salmelan panos on valtaisa KRP:n liigajoukkueen talouden kannalta mutta ei se sinne omasta pussista rahaa kylvä vaan rahat tulee Salmelan hankkimilta sponsoreilta. Mikä on tietysti viisasta toimintaa jatkuvuuden kannalta.

  4. Ja esim. fudiksessa ei maksateta esim. rakennettuja halleja junnuilla? Ja kyllähän rahastetaan, vaikka on ihan ammattilaislaji;-). Hyvä se ettei ole ammattilaislaji, niin on junnujen vanhemmilla varaa maksaa, kiekon trendi on sitten ihan toinen, vaikka kyllähän säbäkin sm-tasolla maksaa jo aika paljon…

  5. Sponsorirahat salibandyyn tulevat laskemaan kun ei saa vastinetta. Ottelutapahtumien faciliteetit ovat surkeat, ei saa asiakkaita kiinnostumaan otteluihin. Laji saa syyttää itseään, on oltu vuosia paikallaan kun on odoteltu että suuri harrastajamäärä tuo myös maksavat isot katsomot ja sponsorit. Näin ei käynyt ja nyt juna kääntyy, seurojen taloudet joutuvat vaikeuksiin. Voisin sponsoroida muutamalla kymppitonnilla mutta se vaatisi brändin seuran nimen tilalle. Laji jää harrastelajiksi mutta on mukava sellainen. Ikävää on se että menestyksen nälkäiset seurat rahastavat kiemuroitten kautta juniorien vanhemmat, mikäli kausimaksu alkaa olemaan luokkaa 1500,- niin kyselkää sitten jo tarkemmin rahavirrat.

  6. Euro on mielestäni oikeassa. Sählyn etsikkoaika on jo mennyt. Mitään läpimurtoa suuren yleisön suosioon ei ole nähty ja tuskin myöskään nähdään. On voitettu MM-kultaa parikin kertaa ja laji on lanseerattu kaikille suomalaisille, ja siltikään mitään ei tapahdu. Yleisömäärien kasvu perustuu katsojalukujen vääristelyyn ja ilmaislippuihin jne. Mukavana liikuntamuotona sählyllä on aina paikkansa urheilukartalla.

  7. Jos jotakin ei tapahdu vuodessa, kahdessa tai kymmenessäkään, ei se tarkoita, etteikö sitä voisi koskaan tapahtua. Teknologia kehittyy huimaa vauhtia nykypäivänä. Kaksi vuotta on jo pitkä aika sillä saralla. Vaikka trendit ja muoti-ilmiöt vaihtuvat nopeasti, evoluutiota se ei kiinnosta *askan vertaa.

    On ehdottoman väärin ajatella, että ”kyllä se kehitys aikanaan tapahtuu” ja odottaa asioiden järjestyvän itsestään. Jos joka vuosi odotetaan sitä ihmeellistä hetkeä, koskaan ei tapahdu mitään. Kieltämättä moni on odottanut saavutetun menestyksen ja aseman (kyllä salibandy koko ajan pikkuhiljaa on nostanut päätään) hyödyntämistä paremmin…

  8. Mitä tarkoittaa kyllä saliabandy on koko ajan pikkuhiljaa nostanut päätään. On varmaan, mutta tilanne on se että nykyiset yleisömäärät ovat käytännössä ei lippuja maksavaa yleisöä. On väärin että yhteiskunnan tuilla lajille ja juniorien kausimaksuilla rahoitetaan liigajoukkueet. Laji pitää tuotteistaa niin mielenkiintoiseksi että lipputuloja ihan oikeasti tulee ja samoin sponsoreita jotka voi käyttää lajia busineksen rakentamisen apuna. Näitä rahoja on oikeutettua käyttää pelaajien palkkioihin. Nyt on vallalla harha että nykyiset yleisömäärät ovat maksavia ja siellä taustalla käytetään junioreille tarkoitettuja ja liikkumiseen tarkoitettuja varoja väärin. Mutta tilanne tulee muuttumaan, nykyinen taloudellinen tilanne tulee karsimaan yhteiskunnan rahallisia tukia ja siihen seurojen pitää alkaa varautumaan.

  9. Veikkaan sponsoritulojen myös kääntyvän laskuun sählyn osalta. Sponsorirahasta käydään koko ajan kovenevaa kilpailua. Erilaisia taide-, viihde -ja urheilukohteita on koko ajan kilpailemassa enemmän samoista euroista. Sponsorointia harrastavat tahot ovat nykyään todella tarkkoja mihin rahansa laittavat, ja sählyn asema ei nyt mikään erityisen vahva tässä kilpailussa ole. Tv-katsojamäärät ja muut tärkeimmät mittarit ovat todella heikkoja. Sählyliitossa valtava määrä väkeä palkattuna töissä ja se nielee jäsenmaksuja isot summat vuosittain. Ei kovin ruusuinen tulevaisuus, jos ei asioita tehdä paremmin.

  10. Salibandy luonteeltaan nyt on vaan sellainen laji jota mennään mielummin itse pelaamaan ennemmin kuin katselemaan. Sitä voi harrastaa ympärivuoden suhteellisen edullisesti ja hyvät pelit saa aikaan vaikka olisi aloittelijan taidot.

  11. Jos on jääkiekko marginaalilaji, ni mitäs säbä sitte on.
    Näissei palkkoja makseta, jos ei rahaa ole.
    Joillakin on Tamppiareena, ja kakkosta kolmosta vedetään, ei tartte, ku marssia muutama sata metriä.
    Speve on onnistunut sponsoreissa aika hyvin, Ja Passo.
    Mut money talks and bullshit walks.
    Iso osa pelureista tässä lajissa maksaa paitansa itse.

  12. JONSKU aivan oikeassa, liiton ja liigan palkkalistoilla liika ihmisiä mutta se karsiutuu, voin sen luvata. Viimeksi perustettiin yhteiskuntasuhteiden vai mikä fucking johtajan virka, HALOO. Laittakaa sitä rahaa ennemmin seuroille jos ette osaa muuta kuin perustaa johtajan virkoja, joilla ei mitään merkitystä, tai onhan uusia naamoja jakamassa palkintoja. Laji jäi tälle tasolle ja sormi osoittaa saamatonta yläkerran porukkaa. Niinkuin moni on todennut, onneksi tämä on hyvä ja edullinen liikuntamuoto kaiken ikäisille.

  13. Ei salibandyliitto tule vähentämään henkilökuntaa, vaan pikemminkin tulevaisuudessa kasvattamaan palkallisten määrää, jotta jokaisella olisi entistä leppoisampaan töissä. Nykyisinkin taitaa olla suuria vaikeuksia keksiä kaikille tekemistä. Palavereita ja kokouksia pitää järjestää paljon, että saadaan työaika kulumaan. Liitto on erittäin varakas, sillä lisenssimaksuja kertyy ruhtinaallisesti vuodessa ja valtionavustuksiakin satoja tuhansia. Lajiin niitä ei käytetä, vaan palkkojen ja päivärahojen maksuun. Sählyliitolla lienee jo eniten lajiliitoista väkeä töissä ja lisää palkataan.

  14. Toivottavasti ylläolevat ovat väärässä, mutta joo duunia on tehtävä. Mutta ite muistan vielä hyvin, kuinka esim. fudisliiga oli vitsi, missä kauden ekat matsit pelattiin puulaakitason hiekkakentillä–> nykyisin on jo ihan faniryhmiäkin:-D. Parjattu yksi finaali mun mielestä tulee nostamaan lajin näkyvyyttä edes kerran vuodessa muillekin kuin lajiniiloille…

  15. Täsmennän, että en tarkoita väärässä ongelmien kanssa. Etenkin tämä pitäisi jollain saada muutettua: ”Salibandy luonteeltaan nyt on vaan sellainen laji jota mennään mielummin itse pelaamaan ennemmin kuin katselemaan”. Aina toki helpompaa osoitella ongelmaa, kuin löytää viisasten kivi ratkaisemaan.

    Se mistä taasen säbäväen pitäisi olla ylpeä, kuinka monta pelikenttää on pystytty rakentamaan ja miten ne pärjäävät ostovuoroilla. Jos vertaa perinteisiin sisäpalloilulajeihin, niin toi saavutus on jo itsessään hieno. Ei oo tainnut korikset ja lentikset tota tehä, toki ei näillä lajeilla ole tähän ollut edes tarvetta.

    Ja myös ois mielekästä miettiä, miten korkealle niitä tavoitteita lajin kasvulle on järkevää asettaa. Esim. lätkässä fanipohja on ihan eri tasolla ja kulkee isältä-pojalle, tota vastaan säbän taitaa olla aika mahdotonta ees taistella? Ja toisaalta onko siinnä edes järkeä?

    Ite aloitellut omat pelit silloin kivikaudella ja siitähän ollaan menty todella paljon eteenpäin. Noihin aikoihin ei tainnut monikaan edes tietää, että lajin mm-kisat on meneillään, nykyään sentään finaalia ja semejä joku viittii kattoa.

  16. Salibandyliiga ei myöskään säväytä urheilullisesti. Jos käyn katsomassa jääkiekon SM-liigaa näen siellä suorituksia joihin tiedän etten itse pysty. Samoin jos menen esimerkiksi katsomaan esimerkiksi Noora-Lotta Nezirin suoritusta se säväyttää. Salibandyliigassa näkee vielä sen tasoisia kavereita, että ne näyttää sohvaperunallekin keskinkertaiselta bulleroinnilta.

  17. No sohvaperuna-Jaska on hyvä ja hyppää sitten liigajoukkueen mukaan jos se noin helpolta näyttää. Selvästikkään et salibandysta kovinkaan paljoa ymmärrä vaan kuulut vanhaan Sähly- koulukuntaan, jossa kaikkia lajin pelaajia pidetään epäonnistuneina lätkän pelaajina. Ja sanoisin että Jarkko Ruudun ja kumppanien suoritukset on niitä jotka näyttää enemmän tuolta ”keskinkertaiselta bulleroinnilta”

  18. Ei täällä kukaan ole puhunut nykysählynpelaajista epäonnistuneina lätkäpelaajina. #KOVALAJI edustaa sitä yksinkertaista koulukuntaa, jolla herne on heti syvällä nenässä pienestäkin kritiikistä. Sitten ihmetellään ettei laji kehity ja yleisöä ei kiinosta. Ei kai tuollainen #KOVALAJIn edustama mentaliteetti, jossa luullaan jo olevansa eliittiurheilijoita vaikka ei vielä olla lähelläkään kehitä muuta kuin kusipäisyyttä, se todellinen kehitys jää tällöin toteutumatta. Voin vielä kertoa kuka olen. Olen MAKSAVA katsoja, mutta en välttämättä ikuisesti.

  19. Jaska ”Salibandyliigassa näkee vielä sen tasoisia kavereita, että ne näyttää sohvaperunallekin keskinkertaiselta bulleroinnilta.” Halusi tai ei, niin kyllähän näitä vaan vielä on. Ei toki parhaissa jengeissä, mutta kun kattoo liigan ei-kärkipään jengejä, niin no joo..

  20. Jos palataan tuohon Happee-caseen, niin onhan tuo toimintaympäristä Keski-Suomessa aika haastava. Jyppi vie kaiken ja loppuja murusia jakamassa on melkein kaikki muut lajit, paitsi loppuun näivettynyt lentopallo. Alueen talous- ja työttömyysluvut maan huonoimmat ja mitään ei tehdä, että homma alkaisi vetämään. Mutta onhan noita talousvaikeuksiin ajautuneita pääsarjaseuroja muuallakin ja muissa lajeissa, joten ei tuossa mitään uutta ole eikä siitä kannata lajia itsessään naulata. Eikä tuo nyt Happeen loppu ole, mutta entisestään tietty hankaloittaa pelillistä menestystä, kun ne joile maksetaan muualla, lähtevät jos pystyvät. Ja tietysti oma haasteensa tulee siitä, että sellaisia 5 mestaruuden putkiin kykeneviä ikäluokkia enää junnumylly tuota, vaikka siihen näyttää moni seuraihminen tuudittautuneen. Siellä se taloutta isompi pommi kytee, kun ei pystytä vahvistuksille maksamaan. Tiedä siten mitä tennareita tai neonvärisiä kengännauhoja Mihulle olisi tarjottu, jos kerran ei ole rahaa millä maksaa.

    Mutta kun tuo taloustilanne on ollut jo pidempään mikä on, niin hattua täytyy ukoille nostaa, että urheilullinen menestys per käytetty euro on ollut vähintään kohtuullinen.

  21. Tsemppiä Happeelle täältä Seinäjoelta. Toivottavasti saatte asiat tavalla tai toisella hyvälle mallille. Mun mielestä salibandyllä on siinä mielessä etsikkoaika, että nyt kun jääkiekko on karannut maksu-tv:n taa, on muilla palloilulajeilla mahdollisuus kaapata edes hieman osuuksia tuosta vapautuneesta potista. Totta kai jääkiekko kiinnostaa niillä paikkakunnilla, joilla sitä pelataan. Sen sijaan muilla paikkakunnilla tilanne ei välttämättä ole sama. Sinällään on yllätys, että vanhat luurangot edelleen haittaavat Happeen toimintaa. Jotenkin ajattelin, että ne olisi saatu hoidettua jo tähän mennessä.

    Fakta on kuitenkin se, että Suomessa kaikissa lajeissa täytyy löytyä aina se hullu (henkilö tai yritys), joka satsaa rahaa joukkueeseen ja lajiin. Ei jääkiekko tai jalkapallo ole tässä yhtään eri asemassa. Harvassa ovat ne, jotka pystyvät pyörittämään toimintaansa voitollisena ilman merkittävää ulkopuolista tukea.

  22. Hieman tuli puskista tuo Happeen tilanne. Tosiaan sitä kuvitteli, että pöytä olisi jo pääosin putsattu vanhoista, kun menestystä ja yleisökin on viime aikoina ollut kohtalaisesti. Ja lisäksi pelaajat tekevät hommia talkoilla. Sinällään tuo pelaajien seurauskollisuus minimaalisilla korvauksilla on ihailtavaa, ja jopa ihmeteltävää. Hieman tuollaiset lähes lipsahdus -tyyppiset selittelyt protestilistalle joutumisesta kuulostavat kyllä kovin amatöörimäisiltä. Onko talousosaaminen riittävällä tasolla kun tuollaisia näkemyseroja ja lipsahduksia esiintyy? Kaveriporukka-hengessä tämäkin seura on aikoinaan kasaan polkaistu, ja edelleen toiminnasta paistaa jonkin asteinen harrastelijamaisuus. En tunne taustoja eli mitä velkoja siellä kummittelee. Vero-sellaisia? Kaupungille? Onko mitään saumaa neuvotella joidenkin velkojen anteeksi annosta, puolittamisesta tms? Valtiolta ei armoa heru, mutta olisiko paikallisesti halua tukea arvokasta toimintaa antamalla hieman helpotusta taloudelliseen ahdinkoon?

  23. 100K on lähellä BSM-sarjaa pelaavan joukkueen budjettia. Ollaan ns kipurajoilla.

  24. Happee ei ole ainoa, tulevaisuudessa muutkin yli varojen eläneet säbä seurat ovat vaikeuksissa. Valtiovallan on pakko karsia kuluja niinkuin nyt näette mitä on meneillään. Lisäksi maksavaa yleisöä ei tule, rahat menevät perusasioihin. Työttömyys kasvaa ja työssäkäyvien kulut nousee. Harrastuksista ei ole varaa maksaa ainakaan liikaa (lue: ylläpitää edustusta). Nämä realiteetit määrittävät tulevaisuuden ja kaikki jotka ovat eri mieltä ovat väärässä.

  25. Jaska hei miks heität noin vaajaat settiii ;DDD oot sä iha kunnos ?

  26. Arjalainen: Jos tuntui vajaalta setiltä niin ehkä se on sun vastaanotin joka pätkii. 🙂

  27. Totta turiset Palokan orsi: ” toimintaympäristö Keski-Suomessa aika haastava. Jyppi vie kaiken ja loppuja murusia jakamassa on melkein kaikki muut lajit…”.

    Jypin tekemisiä seurataan mm. mediassa enemmän kuin Happeen, esim. viime sunnuntain Ylen televisioiman BeachVolleyn loppuottelun alussa ”esiteltiin” Jyväskylää ja sen tapahtumia. En huomannut, että Happeesta olisi ollut vilaustakaan nähtävänä, mutta Jyppiä jälleen oli. On niin epistä.

    Odotan innolla Happeen tulevan kauden otteluohjelman julkisua ja kausikorttimyynnin alkamista, minä ainakin aion olla kannustamassa ja kannattamassa Happeeta,

  28. Jonskulla taitaa jonkun muun lajin edustajana puntti tutista 😉 Säbä nousee. Senhän nyt näkee silmärei’illäänkin. Kiinnostus kasvaa.

  29. Oli muuten hyvä pointti Jaskalta. Näin itsekin lajia yli vuosikymmenen harrastaneena en näe Salibandyliigassa suorituksia joihin en itse pystyisi, toisin kuin monessa muussa lajissa. Suurimmat erot ilmenevät fysiikkapuolella ja pelikäsityksissä, arvostan pelaajia jotka elävät ns. huippu-urheilijan elämää vaikkeivät lajilla elantoaan tienaakaan, mutten siltikään ostaisi kausikorttia vain ihaillakseni paremmassa kunnossa olevien peliä.

    Odotan huutelua alasarjoissa pelaavasta ex-junnulupauksesta jolla ei vain riittänyt.