Liigat

Pääkalloennakko: Naisten pudotuspeleissä yksi ylivoimainen mestarisuosikki

24.03.
2017
1 Kommentti
8
Liigat

Eliisa Alanko (toinen vas.) ja Nina Rantala (oik.) tekivät tuhoisaa jälkeä naisten Salibandyliigan runkosarjassa. Kuva: Esa Takalo

Naisten Salibandyliigan runkosarja sahattiin päätökseensä menneenä lauantaina. Puolivälierät käynnistyvät tulevana lauantaina, joten ennakoimme totutusti kaikki ensimmäisen pudotuspelivaiheen otteluparit.

Classic, Tampere (1.) – Koovee, Tampere (8.)

Lähtökohdat:
Tampereen Classic oli kauden alla sarjan selkeä ykkössuosikki ja runkosarjassa joukkue osoitti, että odotukset eivät olleet lainkaan vääriä. Joukkue teki salibandyhistoriaa voittamalla kaikki 22 ottelua ja maalierokin jäi mukavasti 139 maalia plussan puolelle. Ainoa tahra koko kaudella tuli Suomen Cupin välierissä, kun joukkue hävisi TPS:lle ja jäi yllättäen finaalin ulkopuolelle.

Ylivoima ei ole sinänsä mysteeri, sillä joukkueesta löytyy myös sarjan paras materiaali ja maajoukkuepelaajia lähes kahden kentällisen verran. Ykkösvitja on maailman mittakaavassakin todella kova, ja Nina Rantala rikkoi menneellä kaudella naisten liigan yhden kauden piste-ennätyksen 22 ottelussa (44+40=84). Rantalan ketjukaveri Eliisa Alanko oli pörssikakkonen pistein 41+35=76, ja piste-eroa seuraavaan olikin sitten lähes 30 yksikköä. Joukkueen kannalta positiivista on myös se, että Alisa Pöllänen ja Ella Alanko ovat tervehtyneet kauden mittaan ja ovat mukana vahvuudessa. Kaikkinensa Classicilla löytyy laatua maalin suulta, puolustuksesta ja hyökkäyksestä.

Tampereen Kooveen runkosarja oli klassisessa mielessä vuoristorataa ja vahvoja kausia nähtiin vähemmän kuin huonoja. Täten nuori ryhmä varmisti puolivälieräpaikan vasta viimeisellä kierroksella. Sinänsä heikko suorittaminen osui erikoiseen aikaan, että Kooveelta on pikku hiljaa odotettu nousua jopa sarjan kärkinelikkoon.

Syytä huonoihin otteisiin voi etsiä vaikka siitä, että Kaupin tehokaksoset Oona ja Veera missasivat lähes koko kauden loukkaantumisten vuoksi. Veera Kauppi pelasi ainoastaan kolme ottelua ja iski niissä pisteet 9+3. Kooveen kannalta on ikävää, että laituri missasi vielä runkosarjan neljä viimeistä peliä. Kooveelta löytyy myös muita nuoria ja lahjakkaita pelureita. Erityisesti Ellinoora Huotarilta ja Mia Valleniukselta voidaan odottaa vielä enemmän pudotuspeleissä. Maalivahti- ja puolustusosastolta vaaditaan ihmetekoja, jos Koovee mieli Classicia haastamaan.

Taistelupari:
Laura Loisa, Classic – Kristiina Tarkiainen, Koovee

Koska pelaajiston selkeä materiaaliero menee Classicin hyväksi, niin maalivahtipeli nousee tärkeään asemaan. Molemmissa päissä torjujien pitää onnistua hiukan eri tavalla, sillä Kooveen maalia kohti tulee varmasti huomattavasti enemmän kuteja. Toisaalta taasen Classic-vahdin pitää olla erityisen hereillä, jos ja kun laukauksia ei tule paljoa. Classic saattaa peluuttaa myös Anna-Mari Linnoista, joka pelasi runkosarjassa varsinkin ennakkoon heikompia vastaan ja onnistui erinomaisesti.

Aiemmat kohtaamiset:
15.10. 2016 Koovee-Classic 4-9
27.1. 2017 Classic-Koovee 10-4

Näin pelataan:
La 25.3. 13:00 Classic – Koovee Tampere Areena
Su 26.3. 15:30 Koovee – Classic Spiral-halli
Ke 29.3. 18:30 Classic – Koovee Tampere Areena
La 1.4. 17:45 Koovee – Classic Spiral-halli (tarvittaessa)
Su 2.4. 15:00 Classic – Koovee Tampere Areena (tarvittaessa)

Kumpi voittaa:
Classic on ollut koko kauden erittäin vakuuttava ja on melkein mahdoton nähdä, että alavireisesti esiintyneestä Kooveesta olisi ykkössuosikin haastajaksi. Yksikin voitto olisi Kooveen osalta kova temppu, mutta tämän hetken lähtökohdista uskomme sarjan menevän 3-0 Classicille.

Heidi Lirkkiä hymyilytti vielä runkosarjassa, mutta miten kaksosten kohtaamisessa käy pudotuspeleissä? Kuva: Juhani Järvenpää

SB-Pro, Nurmijärvi (2.) – NST, Lappeenranta (7.)

Lähtökohdat:
Normaaleissa olosuhteissa SB-Pron runkosarjaa voisi pitää erinomaisena suorituksena ja niin voi toki nytkin ajatella. Joukkue hävisi ainoastaan kolme kertaa ja kaksi tappioista tuli Classicia vastaan. Kakkostilalle yltänyt joukkue keräsi kahdeksan pistettä enemmän kuin kolmanneksi yltänyt SSRA.

Nurmijärveläisittäin kovaa jälkeä on tehnyt ykkösviisikko, joka on sangen hyökkäysvoimainen. Karoliina ja Elina Kujala ovat olleet totutusti joukkueen kovimpia pistenikkareita. Elina Kujala pelasi ison osan kautta puolustajana ja oli silti joukkueensa ykkösteholinko, joten pelipaikan vaihtaminen sujui kokeneelta pelurilta erittäin hyvin. Varsinkin kaksi ensimmäistä viisikkoa ovat sangen laadukkaita ja maalivahtiosasto on hyvällä tolalla. Kokeneempien pelaajien rinnalle on noussut menneellä kaudella muun muassa Daniela Westerlund, mikä on tärkeä asia joukkueen tulevaisuuden kannalta. SB-Pro on Classicin jälkeen sarjan laadukkain kokonaisuus.

Harvoin on hallitseva mestari lähtenyt kauteen niin hankalista lähtökohdista kuin Lappeenrannan NST. Päävalmentaja ja useampi pelaaja lähti tai lopetti mestaruuden myötä ja rosteri muuttui huomattavasti vaatimattomammaksi kuin edelliskaudella.

Muutamaa pienoista romahdusta huomioimatta joukkue kaatoi pääosin heikommat tai samantasoiset joukkueet, mutta hävisi ylemmäksi sijoittuneille. Runkosarja päättyi neljän ottelu voitottomaan putkeen ja seitsemänteen sijaan, mutta toisaalta nelostilaan jäi matkaa vain kolme pistettä. Hyökkäyspäässä ryhmä ei ollut erityisen vahva, vaan sarjassa oli ainoastaan kaksi joukkuetta, jotka tekivät vähemmän maaleja kuin NST ja ne olivat O2 (toiseksi viimeinen) ja Steelers (viimeinen). Joukkueen ykköstähti löytyy kuitenkin hyökkäyspäästä, sillä Juuli Hakkarainen on pelaaja, joka mahtuisi usean kärkijoukkueen kahteen parhaaseen vitjaan. Viime kaudella vähäisemmälle vastuulle jäänyt Heidi Lirkki onnistui hyvin runkosarjassa. Puolustuspäässä Inka Lampinen on tärkeä tekijä ja samaa voi sanoa runkosarjassa koko sarjan eniten laukauksia pysäyttäneesta Minna Paasusta.

Taistelupari:
Jaana Lirkki, SB-Pro – Heidi Lirkki, NST

Siskokset ovat joukkueidensa ykkössenttereitä ja ovat tällä kaudella molemmat olleet tärkeissä rooleissa. Kumpikaan ei ole profiloitunut erityisesti pistelinkoina, mutta runkosarjassa kaksoset ovat onnistunivat silläkin saralla, sillä Jaana iski pisteet 15+13=28 ja Heidi tehot 13+12=25. Heistä varsinkin viimeiseksi mainittu on nostanut profiiliaan tällä sesongilla. Molemmilla on vierellään sen verran hyökkääviä pelaajia, että puolustusvastuutakin on tiedossa reippaasti, ja silloin kaksoset pääsevät varmasti vääntämään myös toisiaan vastaan.

Aiemmat kohtaamiset:
26.11. 2016 SB-Pro-NST 5-1
11.3. 2017 NST-SB-Pro 3-7

Näin pelataan:
La 25.3. 14:00 SB-Pro – NST Campo-Sport
Su 26.3. 17:00 NST – SB-Pro Lappeenrannan UT
Ke 29.3. 18:30 SB-Pro – NST Campo-Sport
La 1.4. 14:00 NST – SB-Pro Huhtiniemen LK (tarvittaessa)
Su 2.4. 14:00 SB-Pro – NST Campo-Sport (tarvittaessa)

Kumpi voittaa:
SB-Pro on ennakkoon kovempi nippua ja lähtee selkeähkönä ennakkosuosikkina sarjaan. Paineet ovat tässä sarjassa nurmijärveläisten niskassa, vaikka NST hallitseva mestari onkin. SB-Pro etenee välieriin voitoin 3-1.

Se kaikkein rankoin ankka. Emmi Niemelän rooli tulee korostumaan kevään edetessä. Kuva: Esa Takalo

SSRA, Oulu (3.) – M-Team, Helsinki (6.)

Lähtökohdat:
SSRA eli Rankat Ankat oli niin sanotusti uusi liigajoukkue kauteen lähdettäessä, vaikka joukkueen pelaajilta löytyy aiempaa liigakokemusta muun muassa OLS:n ja Papasin riveistä. Silti runkosarjan kolmostila on kova saavutus ja joukkue on pelannut hyvin varsinkin vuonna 2017, jolloin tappioita on kertynyt ainoastaan kaksi kappaletta. Näistä toinen tuli TPS:aa vastaan Suomen Cupin finaalissa ja toinen voittamatonta Classicia vastaan.

Joukkueessa löytyy vahvoja yksilöitä, mutta kaikkinensa materiaali on varsinkin kahden ensimmäisen kentän osalta hyvä. MM-kisoissakin esiintynyt Emmi Niemelä on joukkueen selkeä ykköspelaaja. Myös MM-tasolla aiemmin urallaan esiintynyt Hanna-Mari Uimonen on kokemuksensa ja juonikkuutensa vuoksi tärkeä pelaaja. Puolustuksen johtohahmo on Sanna Risteli. Hyökkäys on äkkiseltään joukkueen selkeämpi vahvuus kuin puolustuspelaaminen.

M-Team päätti runkosarjan kolmeen voittoon ja oli lopulta runkosarjan kuudes. Varsinkin toinen runkosarjan kierros onnistui helsinkiläisiltä paremmin kuin syksyn vastaava. Joukkueen runko on edelleen melko nuori, mutta nuorillakin pelaajilla on jo suhteellisen paljon kokemusta. Naisten joukkueen onneksi seuran A-tytöt eivät pelaa tällä kaudella SM-sarjan pudotuspeleissä ja se ei syö pelaajistoa tai keskittymistä joukkueelta.

Joukkueen ykköspelaaja on jo naisten maajoukkueessakin siipiään kokeillut Trine Sällström, joka on vahva lähes kaikilla pelin osa-alueilla. Ykkösvitjan sentteri Taru Nordman on tehoineen hyökkäyspään johtohahmo. Maalissa vastuu on jakautunut Laura Stillin sekä Arla Salon välillä ja maalivahtiosastosta M-Teamin menestys ei vaikuta jäävän kiinni.

Taistelupari:
Emmi Niemelä, SSRA – Trine Sällström, M-Team

Vahva, kokenut ja maalinteon taitava Niemelä on joukkueensa tärkein pelaaja. Niemelä on kokonaisvaltaisesti joukkueensa paras pelaaja ja rooli vain korostuu kevään edetessä. Sällström on 19-vuotiaaksi jo hyvin kokonaisvaltainen pelaaja ja pystyy auttamaan joukkuettaan kentän molemmissa päissä. Vaikka rooli on tällä hetkellä kakkosvitjan takalinjoilla, niin varsinkin pallollisessa pelissä Sällströmistä on suuri apu joukkueelle.

Aiemmat kohtaamiset:
9.10. 2016 M-Team-SSRA 4-2
29.1. 2017 SSRA-M-Team 5-0

Näin pelataan:
La 25.3. 15:00 SSRA – M-Team Kastelli
Su 26.3. 17:45 M-Team – SSRA Ruskeasuo AC
Ke 29.3. 18:30 SSRA – M-Team Kastelli
La 1.4. 15:45 M-Team – SSRA Ruskeasuo AC (tarvittaessa)
Su 2.4. 18:30 SSRA – M-Team Kastelli (tarvittaessa)

Kumpi voittaa:
SSRA on ennakkoon vahvempi joukkue, jolle välierien ulkopuolelle jääminen olisi kauden esitysten perusteella iso pettymys. M-Team keskittää kaiken tarmonsa naisten pudotuspeleihin, joten sillä on hyvät saumat napata ainakin yksi voitto kotonaan. Rankat Ankat etenee kuitenkin välieriin voitoin 3-1.

Laura Rantanen oli TPS:n avainpelaajia runkosarjassa. Pistenikkarin tärkeys kasvanee kevään myötä. Kuva: Mika Hilska

TPS, Turku (4.) – PSS, Porvoo (5.)

Lähtökohdat:
TPS on ollut yksi kauden valopilkkuja ja se voitti tammikuussa naisten Suomen Cupin monien yllätykseksi. Ehkä se kaikkein kovin temppu oli kuitenkin Classicin kaataminen, sillä tamperelaisarmada ei ole suostunut häviämään muille joukkueille koko kauden aikana. Runkosarjan neljäs sija oli hyvä saavutus vielä melko nuorelta joukkueelta, jonka parhaat vuodet ovat vielä edessä, jos nippu pysyy suunnilleen kasassa.

Hyökkäyspäästä palloseurasta löytyy vahvoja nimiä. Laura Rantanen on pelannut nappikauden ja on muodostanut todella vahvan ykkösvitjan yhdessä Jenna Saarion ja Milla Nordlundin kanssa. Ainakaan ykkösviisikon tehoista joukkueen esiintyminen ei pitäisi jäädä kiinni, mutta luonnollisesti välieriin etenemineen vaatii vahvaa joukkueen kokonaissuoritusta. Maalin suulla Noora Vuorela antaa kliseisesti joukkueelleen mahdollisuuden menestyä. TPS:n kannalta mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että ringetessä ja jääkiekossa kantimensa kerännyt Susanna Tapani saatetaan vielä nähdä joukkueen vahvuudessa kevään edetessä.

PSS on myös joukkue, jota voidaan pitää tulevaisuuden ryhmänä, mutta toisaalta sama odotusarvo ei voi jatkua loputtomiin. Tällä kaudella porvoolaiset pelasivat pääosin hyvin, vaikka syyskaudella mahtui myös vaikeita jaksoja. Suorittaminen oli melko tasavahvaa siinäkin mielessä, että joukkueen maaliero oli 96-95, josta tehtyä maalimäärää voi pitää pienenä suhteessa sarjasijoitukseen.

Joukkue kaipaisikin erityisesti esimerkiksi tehokasta Julia Turusta, joka on missannut lähes koko kauden. Toistaiseksi tehokkain pelaaja on ollut Riikka Pohjola, jonka pistemäärä (8+9) on sangen vaatimaton. Toisaalta ratkaisijoita on löytynyt sangen laajalta rintamalta. Kaiken kokenut Mia Karjalainen on luonnollisesti joukkueen ykköspelaaja. Hän on pelaajana johtotähti, ja tuo myös kapteenin roolissa tärkeän lisä joukkueen tekemiseen.

Taistelupari:
Laura Rantanen, TPS – Mia Karjalainen, PSS

Rantanen ei ole iältään vielä erityisen vanha, mutta on ehtinyt pelaamaan liigatasolla jo pitkään. Yli 100 liigapelin kokemus on erittäin tärkeää nuorelle joukkueelle ja Rantanen on eittämättä tärkeä palanen myös pelillisesti. Karjalainen on yksi koko sarjan ykköshahmoista ja tuo kokemuksellaan paljon lisäarvoa. Loukkaantui kesken kauden, mutta oli loppukaudesta mukana vahvuudessa ja se vaihe sujuikin PSS:lta vahvasti.

Aiemmat kohtaamiset:
24.11. 2016 TPS-PSS 2-5
11.3. 2017 PSS-TPS 3-2 ja.

Näin pelataan:
La 25.3. 18:30 TPS – PSS Leaf-Areena
Su 26.3. 18:30 PSS – TPS Aurora
Ke 29.3. 18:30 TPS – PSS Leaf-Areena
La 1.4. 15:00 PSS – TPS Aurora (tarvittaessa)
Su 2.4. 15:00 TPS – PSS Leaf-Areena (tarvittaessa)

Kumpi voittaa:
Tämä sarja on ennakkoon kaikkein tiukin. Jos turkulaisryhmä ei suoriudu kuten miesten joukkue samassa vaiheessa, niin edessä on pitkä sarja. TPS on tässä hienoinen ennakkosuosikki ja etenee välieriin lopulta voitoin 3-2.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.
BGBJ
24/03/2017
Kiitos tästä!
KooVeetä ei nyt auta erkkikään! Toivotaan, että Veera nähdään kentällä ja maajoukkueessa.
Mitkä olisi normaalit olosuhteet? SB Pron hienoutta joukkueena osoittaa se, että alkusyksyn "nyt se ei pärjää" puheista on saatu uudet pelaajat hyvin peliin mukaan - kertoo ennen kaikkea hyvästä joukkuehengestä ja pelaajien keskittymisestä varsinaiseen tekemiseen.
NST on hyvää ja fyysistä salibandyä pelaava joukkue, joka antaa täyden vastuksen Prolle!
Mteami se saattaa juosta Ankoilta jalat alta.
Onko tässä jo puhuttu muutaman vuoden ajan nuorista lupaavista joukkueista ja ihmetelty kun ei kuitenkaan nousta loppupeleihin. Jotakin puuttuu!

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.