Ruotsi löi Suomen MM-finaalissa 5-1 – Pääkallo.fi seurasi minuutti minuutilta

Ruotsi vei alkusarjan ottelun 8-2 ja Suomi pääsee nyt yrittämään revanssia. Kuva: IFF

Jonna Mäkelä torjui MM-finaalissa monta avopaikkaa ja kuului Suomen onnistujiin. Kuva: IFF

Naisten salibandyn MM-kisat huipentuivat Tshekin Ostravassa MM-finaaliin Suomi-Ruotsi. Pääkallo.fi seurasi ottelua minuutti minuutilta ja poimi tähän uutiseen myös Twitteristä kommentteja tagilla #salibandy. Ruotsi voitti ottelun 5-1.

Suomen ja Ruotsin MM-finaali näkyi suorana Yle TV2:lta kello 16.20 alkaen. Yle Areena (suora linkki Yle Areenan streamiin) ja IFF:n YouTube-kanava (suora linkki IFF:n streamiin) näyttivät ottelun niin ikään suorana.

Pääkallo.fi raportoi MM-finaalista paikan päältä Ostravasta toimituspäällikkö Joel Siltasen johdolla. Suomessa kotitoimitus seurasi ottelua usean toimittajan voimin. Facebookissa kannattaa ottaa seurantaan Pääkallo.fi:n Facebook-sivu ja Twitterissä tili @paakallofi. Ottelusta voi twiitata tagilla #salibandy.

11 Laura Manninen

Maalissa 1 Jonna Mäkelä (varalla 30 Laura Loisa)

Pääkallo.fi seurasi ottelua minuutti minuutilta:

7 minuuttia ennen ottelun alkua: Joukkueet juoksevat kentälle tulilieskojen vierestä. Huikea tunnelma hallissa!
4 minuuttia ennen ottelun alkua: Kansallislaulut. Suomen naiset laulavat isolla asenteella!
1 minuutti ennen ottelun alkua: Jonna Mäkelä astelee maaliin. Suomen avauskenttä: Kujalat.

1.erä:
0.30 Ruotsi ensimmäiset sekunnit pallossa. Suomelta hyvä vastahyökkäys, mutta Kokko lyö ohi pallosta, eikä saa syötettyä maalin eteen.
1 min: Ruotsin Amanda Larssonilla loistopaikka maalin edessä, mutta laukaus ohi.
2 min: Ruotsi liikuttelee palloa taitavasti. Suomen pallollinen peli vaiheessa.
3 min: Katri Luomaniemellä avopaikka maalin edessä, mutta Ruotsin Malin Marklund torjuu.
4 min: Suomi pelee fyysisesti ja ajaa kovaa runkoon. Hienoa!
5 min: Ruotsi joutuu vetäytymään ja passailemaan. Hyvältä näyttää toistaiseksi Suomen kannalta.
6 min: Tasaista. Molemmat pallossa.
7 min: Mäkelän jalkatorjunta pitää lukemat 0-0:ssa.
8 min: Nyt Ruotsi saa myllyä käyntiin, mutta pyörittelee laidoilla.
9 min: Pelin tempo matala. Suomi säätelee vauhtia.
10 min: Jonna Mäkelältä jo pari hyvää torjuntaa. Hän on hereillä. Ruotsalaispelaaja saa kovuutta ja lentää yli laidan. Puhtaasti.
11 min: Suomi todella vähän viime minuutteina pallollisena. Ote siirtyy Ruotsille entistä tukevammin. Jonna Mäkelä tulee vastaan ja sakset pelastavat. Lukemat edelleen 0-0.
12 min: Raitanen tiputtaa jo mailansa maalin edessä. Suomi taistelee. Hyvä vastahyökkäys kolmoskentältä, mutta pallo valuu kulmaan.
13 min: Ruotsi tulee nyt jo kahdella karvaamaan päätykulmaan. Suomi selvittää tilanteen.
14 min: Anna Wijk lähellä karata, mutta Jonna Mäkelän vastaantulo nollaa tilanteen. Laukaukset Ruotsille 6-0.
15 min: Alanko nousee vauhdilla hienosti ja löytää Luomaniemen. Veto peittoon.
16 min: Suomi pelaa edelleen todella fyysisesti. Ruotsin pelaajat tuntuvat paikoin jo turhautuvan. Suomella ei vielä yhtään kunnon laukausta kohti maalia.
17 min: Suomi purkaa mukavasti keskustan kautta Ruotsin karvausta, mutta pientä hätäilyä päädyssä. Alanko heittää yksin kulmasta pallon maalille ja luopuu pallosta aivan liian helposti.
18 min: Suomella loistopaikka, mutta Hannonen antaa maalin eteen huonon syötön Pölläselle ja maalivahti Marklund pääsee palloon.
19 min: Pallo pomppii Ruotsin maalin edessä, mutta suomalaiset eivät osu palloon. Vastahyökkäyksestä Jonna Mäkelältä hieno jalkatorjunta.
20 min: Ruotsi hallitsee ja Jonna Mäkelä pelastaa Suomen maalittomassa tasatilanteessa 0-0 erätauolle. Mäkelällä avauserässä 11 torjuntaa. Pöytäkirjassa Malin Marklundille on merkitty hämmentävästi kahdeksan torjuntaa, mutta lienevät kosketuksia palloon.

2. erä:
20-21 min: Ruotsi aloittaa pallollisena. Vain 30 sekuntia kuluu, kun Sandra Mattson tekee maalin edestä Ruotsille 1-0-johdon. Hieno syöttö Anna Jakobssonilta pieneen tilaan ja kliininen viimeistely yläriman kautta. Jonna Mäkelä voimaton. Mattson nousi turnauksen kymmenennellä maalillaan kisojen maalipörssin kärkeen.
21 min: Suomi joutuu avaamaan pitkillä syötöillä, jotka jäävät Ruotsille. Ruotsi yrittää myllyttää lisäosumia.
22 min: Nyt on Suomen kulmissa tilaa ja aikaa. Ruotsi ollut lähes koko ottelun 2. erän alun pallossa. Heti perään Elina Kujalalla paikka, mutta laukaus laidasta ohi.
23 min: Ruotsi prässää ajoittain kahdella pelaajalla. Suomi avaa paikoiltaan, liikettä pitäisi saada enemmän.
24 min: Karjalainen laukoo puolesta kentästä peittoon ja Ruotsille ylivoimahyökkäys. Se tyrehtyy hyvään syötönkatkoon.
25 min: Suomen ykkönen pelaa pallon Ruotsin päähän, mutta viimeinen syöttö heikko. Ruotsi vastahyökkäyksestä avopaikkaan, mutta Mäkelä torjuu.
26 min: Jonna Mäkelä ottaa jo maskia pois päästään pienen tauon aikana. Punainen naama. Hikinen ilta käynnissä. Tiia Ukkonen laukoo vasemmalta ohi.
27 min: Ukkonen nousee hienosti, mutta laukaus ohi. Eliisa Alanko karvaa sen jälkeen vielä pallon pois ruotsalaisilta, mutta ei pääse laukomaan.
28 min: Pitkä avaus ja Ruotsin Anna Jakobsson kiertää laidasta Jonna Mäkelän: ajassa 27.51 2-0 Ruotsille. Hienon pitkän syötön tarjoili Moa Tschop.
29 min: Eliisa Alanko on karate läpiajoon, mutta Ruotsin pakki katkaisee viime hetkellä. Rantalalla perään paikka kavennukseen, mutta huono laukaus pomppivasta pallosta.
30 min: Suomella ei ole hyökkäyspään kulmissa yhtään tilaa. Ruotsin puolustajat riistävät pallon jatkuvasti.
31 min: Suomen pakkipari Raitanen-Kokko pelaavat kovaa, eivätkä anna yhtään tilaa. Lisää huutaisi tällaista fyysisyyttä alakertaan.
32 min: Ruotsille vihelletään jäähy ajassa 32.55. Moa Tschöp penkille helpohkosti omassa päädyssä. Nyt olisi loistopaikka kavennukseen.
33 min: Uimosella paikka maalin edessä, mutta ei saa kunnon laukausta aikaan. Ruotsi pääsee palloon alivoimalla ja kuluttaa tärkeitä sekunteja.
34 min: Uimosen paikka jäi Suomen ainoaksi. Jakobssonilla loistopaikka yhdellä kädellä siirtää Ruotsi kolmen maalin johtoon, mutta ohjaus ohi maalin. Suomelta kesy ylivoima ja tilanne edelleen Ruotsille 2-0.
35 min: Kokko myöhässä Ruotsin pystysyötössä, mutta pääsee paikkaamaan tilanteen ja pallo pois Suomen maalilta.
36 min: Uimosella hyvä paikka laidassa, mutta laukaus suoraan syötöstä ohi. Suomen parhaita tilanteita tässä ottelussa toistaiseksi.
37 min: Tunnelma aavistuksen laskenut isäntämaa-Tshekin pronssipelistä. Suomen pitäisi saada kavennus, niin yleisöön saataisiin liikettä.
38 min: Ruotsi myllyttää. Pitkä palloralli ja perään vapaalyönti kulmassa, kun Suomi rikkoo. Maalin edessä paikka, mutta pallo yli Jonna Mäkelän maalin.
39 min: Ukkoselta hyvä nousu, joka päättyy pallonmenetykseen. Vastahyökkäyksestä Ruotsilla avopaikka, mutta tilanne kariutuu syöttelyyn avopaikoista.
40 min: Kaksi erää pelattu ja Ruotsi johtaa 2-0. Maalintekijät Sandra Mattson ja Anna Jakobsson. Ruotsi hallitsee ja erän alkuun tärkeä johtomaali. Suomella riittää tekemistä nousta takaa ohi. Torjunnat kahden erän jälkeen: Jonna Mäkelä 24 (2. erässä: 13) ja Malin Marklund 11 (2. erässä: 3).

3. erä:
41 min: Suomi vie aloituksen. Vapaasta paikasta siirrellään kun pitäisi laukoa.
42 min: Laura Manninen ensimmäistä kertaa ottelussa pallossa. Torvet laulavat. Molemmat hierovat vuorotellen palloa alakerrassa.
43 min: Anna Jakobsson nokikkain Jonna Mäkelän kanssa. Mäkelä venyttää upeaan torjuntaan kyljellään. Tilanne edelleen 2-0 Ruotsille. Pelaajien ilmeet keskittyneitä molemmilla vaihtopenkeillä.
44 min: Pallo pelataan Suomen hyökkäyspäätyyn. Pöllänen menettää pallon hetkellisesti, mutta kaivaa tilanteesta vaparin. Syöttö maalin eteen, mutta ei pompi sisään.
45 min: Ruotsi pallossa. Pöllänen haastaa hyvin, mutta isokokoiset ruotsalaiset nappaavat pallon.
46 min: Ruotsi jäädyttää peliä. Maaleja ei tarvitse enää tehdä, eikä se ota riskejä. Pakki-pakki-syöttöjä. Anna Wijk läpi ja yrittää rystyujutusta, mutta pallo karkaa kulmaan laukaisuhetkellä. Kolmas maali lähellä.
47 min: Ruotsi myllyttää. Pallo käy jo Suomen ylärimassa. Ei maalia. Uimoselta perään röyhkeä nousu, mutta pienestä kulmasta pallo Marklundin napaan. Hyvä peitto.
48 min: Suomi pyrkii karvaamaan ylempää, mikä avaa paikkoja 1vs1-tilanteisiin Suomen maalin edessä. Ruotsi liikuttaa palloa ja Suomi jatkuvasti askeleen perässä.
49 min: Suomen valmentajan Karo Kuussaaren huudot kaikuvat. Jotain pitäisi tehdä. Heti perään Anna Jakobsson viimeistelee maalin kulmalta ratkaisevan tuntuisesti suoraan syötöstä 3-0. Jakobssonille turnauksen yhdeksäs maali ajassa 49.43. Loistosyöttö Sandra Mattsonilta. Ruotsin ykkönen on erittäin kova.
50 min: Ruotsi myllyttää ja Suomen avainpelaajat näyttävät väsyvän. Vieläkö löytyy uusi vaihde Suomelta?
51 min: Suomi pääsee 2vs1-hyökkäyksen ja Pöllänen syöttää Ilmolalle tyhjän maalin eteen avopaikan. Laukaus harmittavasti ohi pallosta, eikä kavennusta tule. Suomen paras paikka tässä erässä.
52 min: Suomen pelaajien kasvoilla huolestuttavan lyötyjä ilmeitä. Äskeisestä avopaikasta olisi pitänyt tehdä.
53 min: Karo Kuussaari kutsuu joukkonsa palaveriin. ”Uskotaan, uskotaan” oli äänekkäin viesti.
54 min: Tiia Raitanen saa pahan tällin kulmatilanteessa ja talutetaan pois kentältä. Raitanen irvistää ja jää makaamaan kentän laidalle jalka ylhäällä.
55 min: Ruotsin Anna Wijk saa jäähyn ajassa 54.49. Nyt tarjotaan Suomelle kavennuspaikkaa. Jonna Mäkelä juoksee maaliltaan pois ja Suomi yrittää kuudella naisella kavennusta. Ruotsi pääsee hyvään hyökkäykseen, mutta Mäkelä ehtii juosta maalilleen takaisin.
56 min: Suomelta kehnoa ylivoimaa, mutta heti tämän jälkeen ainoasta laukauksesta tulee kavennus ajassa 56.08! Nina Rantala tällää suoraan Henna Ilmolan syötöstä laidasta komeasti 1-3! Vieläkö Suomi nousee?
57 min: Jonna Mäkelä jää penkille ja Suomi pyörittää palloa. Laukauksia satelee. Eliisa Alangon laukaus menee ohi ja heti perään Ruotsi pääsee palloon ja Anna Jakobsson tekee 4-1 Suomen verkkoon. Jakobsonille hattutemppu täyteen ja turnauksen kymmenes maali. Tasoihin maalipörssin kärkeen.
58 min: Jonna Mäkelä palaa Suomen maalille ja juoksee pois kun Suomi pääsee palloon. Suomi yrittää kavennusta, mutta Ruotsi pääsee palloon ja kuluttaa sekunteja pois. Mäkelä penkille.
59 min: Mäkelä juoksee maalilleen aavistuksen myöhässä ja Ruotsi pääsee kaunistelemaan vielä 5-1:een. Victoria Wikström syöttää pallon päädystä ja Cassandra Edberg pääsee tekemään Suomen pelaajien keskeltä tyhjiin.
60 min: Päätössummeri soi. Ruotsi on maailmanmestari! Kaksi viimeistä maalia Ruotsi teki tyhjiin. Joukkueen ehdoton sankari oli kolme maalia tehnyt Anna Jakobsson. Suomelta erottui etenkin vahvan pelin pelannut maalivahti Jonna Mäkelä.