Salibandy mukana vuoden 2017 World Gamesissa – karsinnat MM-kisojen yhteydessä, kisajoukkueissa 14 pelaajaa

IFF:n pääsihteeri John Liljelund valaisi Pääkallo.fi:lle World Games -tapahtumaan liittyviä seikkoja. Kuva: IFF

IFF:n pääsihteeri John Liljelund valaisi Pääkallo.fi:lle World Games -tapahtumaan liittyviä seikkoja. Kuva: IFF
IFF:n pääsihteeri John Liljelund valaisi Pääkallo.fi:lle World Games -tapahtumaan liittyviä seikkoja. Kuva: IFF

Pääkallo.fi:n #takaisinheittotorstaissa muisteltiin vuoden 1997 World Games -tapahtumaa. Seuraavan kerran salibandya nähdään noissa yhteyksissä ensi vuonna kun laji kuuluu monilajikisojen viralliseen ohjelmaan Puolan Wroclawissa.

World Games on tapahtumana eräänlainen esiaste olympiastatusta tavoitteleville lajeille. Kansainvälisen salibandyliiton IFF:n pääsihteeri John Liljelund kertoo tulevan vuoden kisoihin liittyvistä seikoista auliisti.

– Karsinnat pelataan MM-kisojen yhteydessä. Nuo kisat ovat meidän olympialaiset, ja meidän tapa osoittaa, että olemme valmiit isompiin kekkereihin, sillä näitä isompia kekkereitä ovat vain olympialaiset, Liljelund linjasi.

Turnaukseen tulee osallistumaan ainoastaan kuusi miesten joukkuetta. Itse kisat mitellään aikavälillä 20.-30.7. Joukkueiden koko on huomattavan poikkeava verrattuna vaikkapa MM-kisoihin tai sarjapeleihin.

– Salibandy on saanut kisoihin kuuden joukkueen kiintiön. Joukkueissa saa olla mukana 14+1, eli 14 pelaajaa ja yksi valmentaja. Ehtona oli myös se, että parhaiden joukkueiden on osallistuttava. Me emme ole automaattisesti mukana ohjelmassa jatkossa, vaan uusien KOK:n sääntöjen mukaan nämä ovat näytön paikkoja, joissa katsotaan onko lajilla edellytyksiä antaa markkinoille jotain, Liljelund selvensi.

Erillisiä karsintoja ei tulla järjestämään, vaan joulukuun MM-kisojen panokset ovat normaalia kovemmat.

– Itse karsinnat pelataan joulukuun MM-kisojen yhteydessä. Kolme mitalistia on automaattisesti mukana kisoissa. Mukaan tulee paras Puolan naapurimaa, jos se ei mahdu noiden kolmen sakkiin. Siinä pointtina on se, että saadaan läheltä ihmisiä paikan päälle. Tämä tarkoittaa sitä, että Suomen, Ruotsin ja Sveitsin kannattaa olla kolmen parhaan joukossa. Mukaan tulee myös paras ei-eurooppalainen maa edellyttäen, että se on 12 parhaan joukossa. Puola on automaattisesti mukana, Liljelund valaisi karsintajärjestelmää.

Word Games on tapahtuman sen verran suuri asia salibandyn olympiaunelman kannalta, että IFF aikoo panostaa tosissaan tapahtuman markkinointiin seuraavan vuoden ajan.

– World Gamesit tulevat olemaan ensi vuoden keskeisin juttu, jota me markkinoimme ylipäänsä koko ajan. Meidän hallitus tekee aiheesta julkaistavan toimintaohjelman syyskuun alussa. Tämä kaikki tarkoittaa siis sitä, että MM-kisoissa pelataan ensi vuonna paljon muustakin kuin pelkästään mitaleista. Välierät ja pronssipeli voivat ratkaista paljon tämän suhteen. Finalistit ovat siis suoraan mukana World Gamesissa, Liljelund kertoi.

Tapahtuman kotisivut

Lue myös:
Muistatko kun salibandya esiteltiin vuoden 1997 World Games -kisoissa?

17 comments

  1. Siis jos Tshekki on kolmas niin se MM-kisojen nelonen pääsee myös mukaan? Jos niin on, niin eihän top-4 maiden tarvitse kuin päästä välieriin ja melkoinen yllätys olisi jos näin ei käy. Typeräähän se olisikin jättää yksi kovista pois jonkun Sambian tieltä, mahdollisimman paljon mahdollisimman kovia pelejä vain niin pääsee laji oikeuksiinsa. Hieno homma kuitenkin, että salibandykin murtautuu pikkuhiljaa isompiin ympyröihin, kunhan lajia ei lähdetä liiaksi muuttamaan olympiapaikan vuoksi esimerkiksi nyt 4vs4-kokeiluin. 14 pelaajalla saa kuitenkin kaksi täyttä kenttää mukaan, mikä vielä menettelee. Yhden pelaajan kun olisi vielä saanut lisää niin olisi kolme hyökkäysketjua ja kaksi pakkiparia, mikä riittäisi jo loistavasti ja vähentäisi riskiä ylipassiiviseen pelityyliin.

  2. Samaa mieltä. Ei 4 vs 4 kokeiluja. Maaleja tulee peleissä jo tarpeeksi.

  3. Niin jos nyt oikein alkaa laskemaan, niin tossahan on kolme ketjua ja viisi pakkia… parempi ois ehken 13+2, ei tarviis kenttäpelaajan pukea jos veskalle loukki…

  4. Eiku spede, toihan olikin plus yx valmentaja… joo yx peluri lisää ois kyllä hyvä

  5. Kettunen voisi olla pelaajavalmentaja, Kohonen totta kai mukaan. 1985 jälkeen syntyneillä ei mitään saumaa. Tuolla ei pärjää kun kokemuksella.

  6. Mahtava juttu salibandylle tämä! Ajankohta vaan mielenkiintoinen säbäkauteen nähden, heinäkuun lopulla. 14+1 joukkueen koko myös hyvä kokeilu. Nykyselläänhän kotimaan sarjoissa saa olla 18 pelaajaa kokoonpanossa. Tuota voisi hyvin tiputtaa parilla, niin saataisiin turhat vilttipelaajat pois

  7. Jos joukkueen kokoa pienennetään niin kuinka lammi pystyy sitten lupaamaan lähi alueen keskin kertaisille c ja b junioreille paikan liiga peleihin kokoon panoon? Millä pieni seura voi sitten houkutella pelaajia kun ei voi luvata ”pelipaikkaa” liikassa?

  8. Ei kettuselle, ei kohoselle. Mutta ööö voi hyvinkin olla oikeassa… On katkeruutta lam..eiku lahtea kohtaan

  9. Toivottavasti tällä ”meidän on pakko päästä olympialaisiin” – asenteella ei haitata kotimaisten sarjojen kehitystä.
    Pahoin pelkään, että tämä IFF asenne ja projekti syö myös ssbl ja sliigan resursseja.

  10. Vähän jaan samaa huolta Oldiesin kanssa. Miksi olympiapaikkaa jahdataan hullun kiilto silmissä? Tai en minä tiedä jahdataanko edes, ei kai se nyt paljoa resursseja syö jos muun lobbaamisen ohessa tyrkytetään tuonnekin.

    Niitä aiempia puheita tosin koko lajin peukaloimisesta pelkästään siksi, että päästäisiin olympialaisiin, pidän aika pähkähulluina. Ne läpsytellään kerran neljään vuoteen.

    Sitten taas, jos nähdään että koko lajia ennekaikkea pelin puolesta palvelisi vaikka 4 vs 4-muoto paremmin, niin sehän on jo ihan oleellisesti eri näkökulma…

  11. Se 4vs4 eduiksi oli mainittu, että euroopan isoille koris tms muille areenoille kenttä mahtuisi paremmin. Ei tarviis uusia rakentaa. Toki suosio tällä hetkellä vielä sillä tasolla, että onko oleellista. Ekaksi kotoisen liigan plaijarit loppuunmyydyiksi… tällä hetkellä edes finaalit( yksittäiset/sarjat) ei ole tuota. Puhumattakaan välieristä, surkein tilanne etelässä muttei muuallakaan saada tupia täpötäyteen…

  12. TPS veti keskimäärin yli 1000 katsojaa Marli Areenalle pleijareissa, joten surkea tilanne keskittyy pääkaupunkiseudulle, ei koko eteläiseen Suomeen.

    Mutta joo, ei salibandyn maailman valloitus mistään olympialaisista lähde. Laji pitää saada myytyä Jenkkeihin. Sen jälkeen on mahdollista saada maailman laajuisia sponsorisopimuksia ja rahaa lajiin. Kaikki lajit, alamäkiluistelusta lähtien, muuttuu ammattilaisiksi ja niissä alkaa liikkua rahaa, kunhan ne saadaan myytyä jenkeille. IFF:n kannattaisi unohtaa olympialaiset ja satsata lajin myymiseen jenkeille. Kiina on tietenkin toinen vaihtoehto, mutta sitä kautta se rahan saaminen lajiin kestää vaan paljon kauemmin.

  13. Etelässä tosiaan tilanne heikoin, muttei tasaisen varmasti pelejä myy loppuun monikaan seura. Toisaalta tommoien tuhannen keskiarvo lienee jo aika huipussaan. Ja perinteisesti turussa käydään silloin kun pärjätään ja kun ei pärjätä kukaan ei käy. Tps:n lätkäporukka todiste. Ja niinku jyskälässä, ei isompaa hallia myydä edes joka kerta finaaleissa loppuun. Nää on realiteetit, toki aina voi tuudittautua että muualla on huonommin ja ei fudistakaan kato kukaan suomessa. Pois lukien stadin derby

  14. Mitä hyötyä on tästä vastakkain asettelusta? Pääkaupunkiseutu vs. muu suomi voisi olla hyvä kokeilla otteluna mutta muuten on turha rakentaa jännitteitä salibandyyn.
    Nyt vaan sattuu olemaan niin että pääosin salibandyn harrastajat ja seurat ovat suurissa kaupungeissa, tämä olisi nähtävä vahvuutena koska potentiaalia kasvuun on juuri siellä.
    Tulevana kautena on liigassa 4 seuraa pääkaupunkiseudulta, yleisömäärät yhteensä, yhdellä sarjakierroksella on parhainmillaan yli 2000, eli kaikki on suhteellista..

  15. Itse pelaajana en näe järkevänä pelisysteemiin koskemista. 5vs5 pelillä täytyy päästä olympiakarkeloihin mikä takaa lajille huiman nousun! Kun Salibandy saa olympiastatuksen, Veljemme Venäjältä heräävät ja perustavat samantein ammattilaissarjan ja sitten alkaa raha liikkua

  16. Omaleimaisesta lajista (5vs5) täysin erätaukoviihdykkeeksikö ja vitsiksi (4vs4)? sanoo:

    Jos ei olympiapaikka heru 5 vs. 5 systeemillä, jolle laji on kehitetty, niin sitten saa olla herumatta ollenkaan. Täysin typeryyttä edes harkita mitään 4 vs. 4 kuvioita sen hinnalla, että päästäisiin olympialaisiin. Mitä sillä olympiapaikalla sitten pidemmän päälle saavutettaisiin, jos hintana olisi tuhota periaatteessa laji, ja kehittää uusi?

    Laji on kehitetty 5 vs. 5:lle, ja saa sellaisena myös pysyä. Erikseen ovat nämä sählyn sm:t ja muut, joissa voidaan pelata pienemmillä pelaajamäärillä.
    Ja sitten tuo vielä, että 4 vs. 4 kenttä mahtuisi isoille korisareenoille paremmin..? Silloinhan sitä ollaan edelleen toisen lajin ehdoilla, joten ei kannata! Jos ei säbähallia rakenneta erikseen tai sen kokoista areenaa, että 5:llä pelaajalla mahtuu pelaamaan, niin ei kannata lähteä myöskään kumartelemaan muita lajeja ja olla vietävänä.

    Marginaalissa ollaan, jos lähdetään 4 vs. 4:lle sen takia, ettei Euroopassa ole tilaa isommalle kaukalolle. Jos muutos ei ole lajilähtöinen, kuten ei vaikuta olevan, silloin saa jäädä Eurooppa valloittamatta.

    Suomalaiset kansanedustajat menivät myymään valtakunnan sähköverkomme, ja nyt samat mettäläiset ovat tuhoamassa kehittämänsä lajin, jotteivät isojen korisareenoiden eurooppalaiset suuttuisi. Anna mun kaikki kestää..

  17. Omaleimaisesta lajista (5vs5) täysin erätaukoviihdykkeeksikö ja vitsiksi (4vs4)? sanoo:

    Lisäys vielä edelliseen: Futsalia pelataan ympäri maailmaa, ja sen kenttä on lähes salibandykentän kokoinen. Onko taas niin, että on esitetty yksi vaihtoehto (koriskentät) eikä nähdä muita mahdollisuuksia?
    Jos salibandya alettaisiin pelaamaan futsal-kentillä (lähestulkoon lisää vain kaukalo), ei pitäisi olla isojen korisareenoiden eurooppalaisillakaan mitään nillittämistä.