Juniorit

Pääkalloennakko: EräViikinkien ja TPS:n armadat vahvoilla A-tyttöjen SM-sarjassa

27.09.
2017
12 Kommenttia
12
Juniorit

Vahvistunut EräViikingit on A-tyttöjen voittajasuosikki. Kuva: Esa Takalo

A-tyttöjen SM-sarja käynnistyy keskiviikkona 27.9. yhdellä ottelulla, kun A-tyttöjen hallitseva mestari Tampereen Koovee ja viime vuonna B-tytöissä SM-kultaa juhlinut turkulainen FBC Loisto mittaavat toisiaan ensiksi mainitun kotikentällä.

A-tyttöjen SM-sarjan paikat eivät periydy edelliseltä kaudelta, vaan paikoista karsittiin viidessä lohkossa. Tyttöjunioreissa vuosien varrella vahvasti esiintynyt ja viime kaudella A-tytöissä hopealle yltänyt PSS jäi yllättäen SM-sarjan ulkopuolelle.

Varsinkin EräViikingit vahvistui selkeästi kesän aikana, kun sen edustusjoukkue sai uusia pelaajia M-Teamista, SB-Prosta sekä PSS:sta. TPS on nimien perusteella toinen kova nippu A-tyttöjen SM-sarjassa. Viime kaudella mestaruutta juhlinut Koovee menetti osan terävimmästä kärjestä 1997-ikäluokan kasvettua pois juniori-ikäluokista.

Tästä päästäänkin siihen, että muutaman joukkueen kohdalta taso määrittyy myös sen mukaan, että kuinka hyvin omat ottelut osuvat suhteessa naisten edustusjoukkueiden peleihin. Voi kuitenkin todeta, että tyttöjen SM-sarja on tasainen ja varsinkin terävän kärjen takana tekee tiukkaa.

Tasaisuus kertoo osaltaan siitä, että hyvää työtä tehdään muuallakin kuin aikuisten liigajoukkueiden parissa. Kärkikolmikon jälkeen joukkueen arvottaminen järjestykseen onkin melko haasteellinen tehtävä.

1. EräViikingit, Helsinki

EräViikingit oli viime kaudella A-tyttöjen SM-nelonen, mutta tulevalla kaudella se on sarjan ykkössuosikki. EräViikingit selvitti tiensä SM-sarjaan kaatamalla Classicin, Hatsinan ja O2-Jyväskylän.

Taustat sekä joukkue ovat kunnossa EräViikingeillä ja haluaa panostaa kahteen sarjaan. Tämä tarkoittaa sitä, että naisten liigajoukkueen mukana olevia käytetään myös A-junioreissa. Jos kaikkia liigapelaajia ei ole mukana, niin EräViikingit ei välttämättä ole sarjan kärkitasoa.

Joukkueen ykköspelaajia ovat naisten maajoukkueessakin esiintynyt puolustaja Trine Sällström sekä hyökkääjät Milja-Maaria Saarikoski, Daniela Westerlund, Maura Paajanen sekä Taru Nordman. Kaksi viimeiseksi mainittua ovat Suomen U19-maajoukkueen kantavia voimia ja kaikilta heiltä löytyy jo reippaasti kokemusta naisten liigatasolta. Myös Westerlund on nähty naisten maajoukkuepaidassa tämän vuoden aikana.

Seuraa häntä: Trine Sällström

2. TPS, Turku

TPS:lle povattiin jopa A-junioreiden Suomen mestaruutta viime kaudella, mutta joukkueen tie nousi pystyyn puolivälierissä Northern Starsia vastaan, kun naisten liigavahvistukset uupuivat kokoonpanosta. Tämän kauden karsinnoissa turkulaiset kohtasivat ainoastaan SB-Pron ja Pirkkalan Pirkat. Molemmat joukkueet kaatuivat selkein luvuin.

TPS on parhaalla kokoonpanolla myös vankka mestariehdokas. TPS:n tilanne on sinällään hyvin samanlainen kuin EräViikingeillä, että iso osa avainpelaajista on avainpelaajia myös naisten SM-sarjassa. Sillä on tietysti mahdollisesti isokin vaikutus kevään edetessä. Joukkueen kannalta on tärkeää, että pelaajisto on jo pidemmältä ajalta tuttu ja yhtenäinen. Taitoa turkulaisryhmästä löytyy runsaasti.

TPS:n A-tyttöjen parhaalla kokoonpanolla pärjäisi hyvin myös naisten liigassa. Jannike Grönroos ja Salla Ranta ovat nuorten maajoukkuepuolustajia. Sarjan ehkäpä kirkkain hyökkääjätähti on Jenna Saario, joka on debytoinut jo naisten maajoukkueessa ja mätkinyt ison kasan pisteitä naisten liigassa. Tämän lisäksi voidaan mainita vielä Jasmin Saario ja Noora Rantanen, jotka ovat tärkeitä pelaajia naisten edustuksessakin.

Seuraa häntä: Jenna Saario

3. SSRA, Oulu

SSRA ei pelannut viime vuonna A-tyttöjen SM-sarjassa. Tämän syksyn karsinnoissa joukkue kaatoi PSS:n, SBS Wirmon sekä Kapa-65:n yhdistelmäjoukkueen ja Rangersin edeten suoraan SM-sarjaan.

Vaikka se kuulostaa jo toistolta, niin SSRA:n tilanne on myös haastava päällekkäisyyksien kanssa, kun yli puolet pelaajista on mukana myös liiganaisissa. SSRA:lla osa huippupelaajista on vielä selkeästi B-ikäisiä ja se lisää haastetta vielä ylemmäksi arvioituihin nähden. Oululaisten parhaat yksilöt ovat kuitenkin erinomaisia pelaajia.

SSRA:n pelaajistosta löytyy myös nuorten maajoukkuepelaajia kuten Elli Kylmäluoma ja Jonna Virkkunen. Tämän lisäksi muun muassa Saara Pilto ja Julia Kaan ovat ehdottomia tulevaisuuden nimiä.

Seuraa häntä: Saara Pilto

4. Koovee, Tampere

Tampereen Koovee lähtee A-tyttöjen sarjaan hallitsevana Suomen mestarina, mutta sitä ei voida pitää sarjan suurimpana ennakkosuosikkina. Koovee selvitti karsintalohkonsa näytöstyyliin kaatamalla LASB/Panthersin, ÅIF:n ja Steelersin.

Juniorisarjoissa Kooveen menestyksen takuupelaajia olivat viime vuosina Kaupin siskokset (Veera ja Oona), jotka eivät enää kuulu tamperelaisten vahvuuteen. Kooveesta löytyy kuitenkin paljon lahjakkaita pelaajia, joten mitään katastrofia ei kannata odottaa tamperelaisten suhteen.

Tuulia Aho on pelannut pitkään jo Kooveen edustuksessa ja on esiintynyt myös nuorten maajoukkueessa. Marianne Viteli on kuuluu nykyiseen U19-maajoukkueeseen, kuten Aino Lahtikin. Jemina ja Julia Ruostila takaavat jatkuvuutta Kooveen pelaajistossa.

Seuraa häntä: Marianne Viteli

Koovee juhli keväällä A-tyttöjen Suomen mestaruutta. Kuva: Esa Takalo

5. Loisto, Turku

Loisto taipui viime vuoden puolivälierissä mestaruuden voittaneelle Kooveelle. B-tytöissä turkulaisseura juhli mestaruutta, joten pelaajiston laadullinen pohja on sangen vankka. Karsinnoista joukkue eteni suoraan SM-sarjaan kaatamalla Northern Starsin, FB Factorin sekä Pelicansin.

Loiston pelaajistosta suuri osa on mukana myös seuran edustusjoukkueessa. Joukkueen kannalta hyvä asia on se, että seuran edustus pelaa ykkösdivisioonassa, eikä naisten liigassa, joka on varsinkin keväällä kuormittavampi. Joukkuetta ei voi luonnehtia ”valmiiksi”, vaan Loisto saattaa parhaana päivänä voittaa kenet vaan ja taas toisaalta hävitä kelle vaan huonona päivänä

Pelaajiston parhaimmistoa ovat 2001- ja 2002-syntyneet talentit. Heitä ovat tyttöjen maajoukkueeseen valittu Nea Keihäs sekä Ulla Valtola ja Annu Kakko.

Seuraa häntä: Nea Keihäs

6. Northern Stars, Espoo

Northern Stars nappasi keväällä A-tyttöjen pronssia EräViikinkien nenän edestä. Karsinnoissa espoolaisryhmä hävisi Loistolle, eikä edennyt SM-sarjaan suoraan, mutta ansaitsi paikkansa lyömällä O2-Jyväskylän jatkopeleissä.

Northern Starsia kehutaan hyvin organisoiduksi kokonaisuudeksi, joka pelaa hyvää puolustus- ja joukkuepeliä valmentajansa Jouni Laakkosen johdolla. Northern Stars on pelkästään nais- ja tyttösalibandyyn erikoistunut seura ja tällä hetkellä sen A-juniorit pystyvät keskittymään omaan sarjaan, eikä heillä ole tarvetta pitää esimerkiksi edustusjoukkuetta pystyssä. Northern Stars voi yltää jopa mitaleille, mutta tiukassa sarjassa tehtävä on haastava.

Northern Stars on tasainen ryhmä, jossa ei ole erityisiä tähti- tai maajoukkuepelaajia. Pelaajistosta voidaan kuitenkin nostaa esimerkiksi hyvin maalipuiden väliin osuva Nelly Baumgartner.

Seuraa häntä: Nelly Baumgartner

Northern Stars haastaa kenet tahansa A-junioreiden sarjassa. Kuva: Esa Takalo

7. Steelers, Hämeenlinna

Steelers ei pelannut viime kaudella A-tyttöjen SM-sarjassa, mutta B-junioreissa se ylsi pronssille asti. Karsinnoissa se jäi lohkonsa kakkoseksi hävittyään Kooveelle, mutta kaatoi jatkopelissä SBS Wirmo/Kapa-65 -yhdistelmäjoukkueen.

Joukkueen kärki on terävä ja ykkösketju sekä ykkösvahti ovat kovaa valuuttaa, jonka jälkeen materiaalissa tulee laadun suhteen pienoinen kuilu. Kärkiyksilöt riittävät toki jossain määrin, mutta rutinoituneempia joukkueita vastaan tarvitsisi olla enemmänkin vastuunkantajia. Parhaat pelaajat ovat tärkeitä pelaajia myös seuran naisten joukkueessa, joka pelaa ensi kaudella 1. divisioonassa.

Jotkut pelaajat saivat vastuuta jo viime kaudella naisten liigatasolla. Annu Selinummi ja Juulia Kataja ovat talentteja, jotka kuuluvat myös Suomen U19-maajoukkueeseen.

Seuraa häntä: Annu Selinummi

8. Pelicans, Lahti

Viime kaudella PHSB:n nimellä kulkenut Pelicans ei esiintynyt A-tyttöjen runkosarjassa, mutta ylsi playoff-karsintaan, jossa tuloksena oli selkeä tappio. Tämän vuoden karsinnoissa joukkue hävisin Northern Starsille ja Loistolle, mutta nitisti SB-Pron jatkokarsinnassa.

Pelicans on sarjassa niin sanottu ”musta hevonen”, mutta joukkueessa on tiettävästi aimo annos taitoa. Joukkue kuuluu myös siihen kategoriaan, joka saattaa parhaimmillaan yllättää kenet vaan, mutta toisaalta hävitäkin yllättävästi. Osa pelaajista esiintyy myös naisten ykkösdivisioonassa seuran nimen alla.

Pelicans on kohtalaisen nimetön kokonaisuus, mutta esimerkiksi Ira Töyrylä on kovan luokan pelaaja hyökkäyspäässä.

Seuraa häntä: Ira Töyrylä

Uumoilemme Classicille haasteellista kautta A-tytöissä. Kuva: Esa Takalo

9. Classic, Tampere

Tampereen Classic tippui viime kaudella A-tyttöjen SM-sarjan puolivälierissä PSS:lle niukkojen tappioiden myötä. Tämän vuoden karsinnoissa joukkue hävisi EräViikingeille ja pelasi tasan O2:n kanssa, mutta kaatoi Hatsinan. Jatkopeleissä Pirkat kaatui rankkarikisassa ja SM-sarjapaikka varmistui.

Classicin rosteria voisi kuvailla melko kapeaksi, vaikka joukkueesta löytyy muutamia todella kovia pelaajia. Classicin naistenkin kokoonpano kaventui hiukan, joten osa pelaajista saa vastuuta kahdella saralla. A-juniorijoukkueen taso on kuitenkin erityisen kapea ykkösvitjan ja hyvän maalivahdin jälkeen.

Joukkueen ykköspelaaja on naistenkin kokoonpanoon kuuluva Jenna Ruokostenpohja. Julia Woivalin ja nuorten maajoukkuepelaaja Ella Salonen ovat tulevaisuuden nimiä, mutta isoja pelaajia jo nyt. Maalivahti Elsi Kangasharju kuuluu U19-maajoukkueeseen.

Seuraa häntä: Jenna Ruokostenpohja

10.LASB/Panthers, Lahti

Lahtelaisen LASBin ja riihimäkeläisen Panthersin yhteisjoukkue on uusi tuttavuus tyttöjen SM-sarjoissa. Panthers tosin onnistui viime kaudella etenemään B-tyttöjen puolivälieriin playoff-karsinnan kautta, ja tie tyssäsi lopulta siihen. Joukkue ei edennyt SM-sarjaan suoraan karsinnoista, mutta järjesti jymypaukun pudottamalla PSS:n jatkopelissä.

Yhteistyöjoukkue ei ole mikään automaattinen heittopussi ja ryhmä saattaa ottaa yllätyksellisiäkin voittoja. Osoituksena tästä voidaan pitää juuri PSS:n pudottamista. Tämän joukkueen rasituksena ei ole aikuisten edustusjoukkueen SM-tason pelit.

Tämä joukkue ei ole ihan niin nimivahva kuin ylemmäksi arvioidut, mutta huippuyksilöitä löytyy esimerkiksi 01-ikäluokasta. Kärkipelaajaksi voidaan nostaa taitava Kaie Sinor.

Seuraa häntä: Kaie Sinor

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.