Maajoukkueet

Päävalmentaja ja toimitusjohtaja – Lasse Kurronen toivoo, että voisi juhlia MM-kultaa tukka päässä: ”Viimeksi tuli aika hurja palauteryöppy”

07.12.
2017
Maajoukkueet

Lasse Kurronen johtaa joukkuettaan kohti unelmaa, eli MM-kultaa. Kuva: IFF

Suomen naisten salibandymaajoukkue on aloittanut Bratislavan MM-urakan kolmella voitolla. A-lohkon voittaja kohtaa torstain puolivälierissä Slovakian.

Alkulohkossa sinivalkoinen ryhmä kaatoi Tshekin maalein 5-1, Norjan lukemin 10-1 ja Latvian loppuluvuin 12-1. Päävalmentaja Lasse Kurrosen mukaan alkusarja sujui suomalaisittain mukavasti.

– Aika ”smooth” esitys tähän asti. Tosi tyytyväinen olen, ja ollaan pelattu aika energiaa säästäen, ja silti tulos on aika hyvä. Alkusarja on sujunut varsin mallikkaasti, Kurronen kertoi maajoukkueen hotellilla keskiviikkona.

Kurronen painotti ennen kisoja, että pallonhallinta on yksi seikka, jota joukkueen pelissä painotetaan. Sen kannalta on nähty hyviä ja huonoja otteluita.

– Tshekkiä vastaan onnistuimme siinä erinomaisesti. Saatiin heidät pois pallosta ja juoksutettua karvausta. Norjaa ja Latviaa vastaan pallonhallinta oli käytännössä koko pelin meillä, mutta silti paineettomassa tilassa tuli aika paljon syöttövirheitä. Ehkä niiden pelien luonnekin oli sellainen, että keskittyminen menee muuhun. Ei nyt täydellistä, mutta riittävän hyviä suorituksia, ja sitä kautta olen tyytyväinen, Kurronen kommentoi.

Katsojan silmään Suomi on onnistunut varsinkin pallon kanssa puolustamisessa, mutta hyökkäyspelissä on ollut vielä kehitysvaraa. Kurronen allekirjoittaa väitteen ainakin osiltaan.

– Hyökkäämisessä on ollut ajoittain huolimattomuutta, ja pikkaisen välillä oikaistaan asioita ja yritetään liian vaikeita suorituksia. Se on aika luonnollista peleissä, joissa on tavallaan melko ylivoimainen.

Jotain parannettavaakin varmasti löytyy alkusarjan peleistä?

– Toki nyt kokonaisuudessa ja syöttövirheiden määrä pitää saada pienemmäksi. Lähestytään kuitenkin niitä pelejä, joissa niistä rangaistaan, ja ne voivat ratkaista isoja asioita. Meidän puolustuspeliä ei ole vielä varsinaisesti testattu tässä turnauksessa, ja vaikka maalivahdit ovat pelanneet hyvin, niin ovat päässeet suhteellisen helpolla toistaiseksi. Se on osa-alue, josta ei vielä hirveästi pysty sanomaan. Hyökkäystehot, eli nuo 27 maalia alkusarjaan on meille ihan kelpo suoritus, joten sen suhteen olen tyytyväinen.

Suomen ykkösvahti on…

Yksi juttu, joka on mietityttänyt monia kisojen seuraajia on ollut Suomen ykköshyökkäysvitjan tehottomuus. Normaalisti paljon pisteitä latovat laiturit Nina Rantala (1+1) ja Eliisa Alanko (0+0) ovat esiintyneet totuttuun tasoonsa nähden vaisusti. Kurronen ei ole huolissaan keihäänkärkiensä peliesityksistä.

– Heidän suhteen tärkeintä on se, että viisikon ilmapiiri säilyy hyvänä ja he eivät rupea itse turhautumaan. Sitten rupeaa huolettamaan, kun he itse turhautuvat. Tietävät itse tilanteen, eikä ole pahemmin tarvinnut muistutella, Kurronen kertoi.

Suomen maalilla on torjunut tähän mennessä vuorotellen Tiltu Siltanen ja Noora Vuorela, joista ensiksi mainitulle kertyi alkusarjassa kaksi peliä. Kurroselta on kysytty kyllästymiseen asti sitä, että kumpi on joukkueen ykköstorjuja. Päävalmentaja jatkoi johdonmukaisella linjallaan.

– No se on Tiltu Siltanen tai Noora Vuorela. Lupaan, että se tässä loppuviikon aikana selviää.

Kumpi aloittaa Slovakiaa vastaan?

– En tiedä vielä.

Oona Kauppi ja Minna Kallio ovat molemmat MM-debytantteja, mutta kumpikaan ei ole vielä päässyt pelikentille. Poissaolojen syyksi on ilmoitettu flunssa. Kurronen elätteli toiveita, että molemmat nähdään torstaina Suomen kokoonpanossa.

– Toivon mukaan huomenna on jaloilla se rosteri, jolla tänne kisoihin lähdettiin. Minna Kallio oli tänään jo lajiharjoituksissa ja vaikutti, että kaikki on ok. Oona teki oman treenin ulkona. Molempien kehitys on mennyt hyvään suuntaan, mutta katsotaan vielä tilannetta. Toiveissa olisi, että huomenna on jalkeilla täysi rosteri, Kurronen uumoili.

Kitkerän finaalitappion käsittely söi energiaa

Kurronen, 32, hyppäsi naisten päävalmentajaksi alkuvuonna 2016. Kurrosta voi siis pitää verrattaen nuorena maajoukkueen päävalmentajana. Ennen päävalmentajan pestiä lappeenrantalainen toimi kolme vuotta NST:n naisten joukkueen päävalmentajana. NST-pesti päättyi Suomen mestaruuteen keväällä 2016.

Harvoin pelaajat ovat maajoukkueissa päävalmentajaa iäkkäämpiä, mutta Suomen joukkueestakin löytyy nyt kaksi sellaista pelaajaa ja he ovat Katri Luomaniemi (33) ja Minna Kallio (35). Kurrosen mukaan ei ole haaste, että osa pelaajista on häntä vanhempia.

– Sitä en koe haasteena. NST:ssä oli kuitenkin jo kolmen kauden ajan sama tilanne, eli olin päävalmentaja ja mukana oli paljonkin pelaajia, jotka olivat iällisesti vanhempia kuin minä. En minä sitä ikäasiaa koe ongelmaksi tai haasteeksi.

– Tässä on enemmänkin ollut haasteena niitä seikkoja kuin kenellä tahansa maajoukkuevalmentajalla on, eli esimerkiksi se, miten viedään läpi täyspitkä maajoukkuetapahtuma järkevästi. Meillä on ollut tapahtumissa välillä liikaa tekemistä ja välillä liian vähän. Balanssin hakeminen on ottanut aikansa, mutta en koe ikää ongelmaksi, vaan yleisesti ottaen tehtävän uutuus ja uudet asiat ovat nitä seikkoja, jotka ovat ottaneet pikkuisen aikaa, Kurronen paalutti.

Kurronen (toinen oik.) on joutunut vastaamaan medialle erityisesti maalivahtivalinnoistaan.Suomen joukkueella ei ole virallista ykkösvahtia kisoissa. Kuva: Mika Hilska

Viime MM-kisat päättyivät suomalaisittain kitkerään finaalitappioon Ruotsia vastaan. Tuolloin My Kippilän rankkarimaali hylättiin, ja Ruotsi vei lopulta voiton rankkarikisassa. Asiaa piti luonnollisesti käsitellä vielä myöhemmässä vaiheessa.

– Me ei ihan hirveästi sitä käsitelty heti kärkeen. Meidän tilanne oli se, että kun peli oli ollut joulukuussa, niin aloitimme huhtikuussa. Se kauden jälkeinen EFT on sellainen nopea pyrähdys. Pelaajat tulevat sinne aika takki tyhjänä, ja siinä pelattiin pelit ja lähdettiin pois. Kesäleirillä startattiin sitten tämä uusi juttu.

– NST:ssä oli näitä samoja pelaajia, jotka kärsivät tappion MM-finaalissa, mutta he saivat sitten vähän takaisin, kun voitettiin Superfinaali, mutta esimerkiksi Classicin pelaajille tuli kaksi aika kitkerää hopeaa lyhyen ajan sisään, niin totta kai se otti aikaa, ja osa lopetti siinä vaiheessa uransakin. En tiedä olisiko jotku päätökset olleet sitten toisenlaisia, jos olisi käynyt toisin.

– Kyllä motivaation suhteen jouduttiin tekemään todella paljon töitä ja hyväksyttiin kuitenkin se, että meillä on vähän ajan päästä uusi mahdollisuus yrittää. Siihen meni paljon energiaa valmennukselta, mutta tietysti pelaajille se on ollut se kova paikka, Kurronen avasi.

Kurrosen tiimissä on yksi erikoisuus, sillä hänen vaimonsa Heidi Kurronen toimii joukkueen hierojana ja huoltajana. Kurronen vähän kiusaantuu, kun häneltä kysyy, että miten yhteispeli vaimon kanssa sujuu maajoukkueen mukana.

– Aika hyvin siinä mielessä, että molemmilla on täällä selkeästi oma roolinsa, ja ihan hirveästi ei tehdä täällä samoja asioita. Meillä on hyvä kemia myös koko johtotiimissä, ja Heidi on rautainen ammattilainen. Hän on pelannut maajoukkueessa ja valmentanut kovalla tasolla, joten hän tietää, mitä tämä homma on.

– Voin nyt sen tässä paljastaa, että hän on ainoa henkilö tässä tiimissä, jota en ole itse rekrytoinut. Hänet on liiton toimesta haluttu tähän ryhmään mukaan. Totta kai tämä helpottaa meidän kotiarkea, ja on ollut lottovoitto, että päästään samoille reissuille.

Huomautin tässä välissä, että kyse oli ainoastaan yhteisestä toiminnasta, ei rekrytointiprosessista.

– Molemmat ovat sen verran pitkään pelanneet, valmentaneet ja tehneet, että täällä suhde on ammatillinen, ja kotona tilanne on toinen.

Ette siis nuku samassa huoneessa?

– Ei nukuta (naurahtaa).

Haastava siviiliura

Nuorehkoksi mieheksi Kurronen on pärjännyt elämässään sangen hyvin. Harva 32-vuotias on nimittäin maajoukkueen päävalmentaja ja samaan aikaan melko suuren yrityksen toimitusjohtaja.

– Meillä on konepajateollisuuden perheyritys Lappeenrannassa. Tehdään sellaisia kuljetinjärjestelmiä ympäri maailmaa. Siinä olen ollut nyt 15 vuotta töissä. Kyseessä on isäni aikanaan perustama firma, ja minä olen ollut toimitusjohtaja nyt viimeiset 1,5 vuotta. Meillä on 60 henkeä töissä, ja on siinä monenlaista tekemistä, kun toiminta on kansainvälistä ja kyseessä ei ole enää ihan mikään nyrkkipaja, kun sitä porukkaa on tuon verran.

– Kun tämän maajoukkuetyön asettaa siihen rinnalle, niin välillä joutuu pysähtymään ja miettimään, että onko kaikki langat käsissä vai ei. Mielekästä työtä ja johtamistahan se käytännössä on vähän niin kuin tämäkin. Meillä on tässä kaikilla omat roolinsa. Markus Huhtimo katsoo paljon videoita ja vetää treenit. Irina Peltolalla on oma roolinsa ja hän antaa omat näkemyksensä peleistä ja juttelee paljon yksilöiden kanssa. Tommi Seikkula on vähän samantyyppinen.

– Tällaista managerin hommaa tämä on meikäläiselle, että näissä töissä on aika paljon samankaltaisuuksia, Kurronen arvioi.

Kahden haasteellisen työn sovittaminen on tietysti ajoittain, noh, haasteellista.

– Toki tässä joutuu säätämäänkin. On sellaisia reissuja, että kun lähdetään jostakin pelipaikasta lentokentältä, niin saatan mennä johonkin muuhun kohteeseen kuin tulla Suomeen. Aikataulujen sovittaminen on tässä se haasteellisin juttu.

Vuoden 2016 SM-kultajuhlien jälkeen tuli sanomista. Kuvassa Kurrosta viedään kultaiseen suihkuun. Kuva: Salibandyliiga

Hiustenleikkuusta tuli sanomista

Suomi on aloittanut kisat odotetun vahvasti. Äkkiseltään suurimmat suosikit ovat kisojen ykkösennakkosuosikki Ruotsi ja Suomi. Suomen joukkueessa on ulkopuolisen silmään vallinnut hyvä henki ja joukkueen jäseniltä kysyttäessä se on myös seikka, jota halutaan korostaa.

Missä asioissa Suomi on tällä hetkellä parempi kuin Ruotsi?

– Ryhmädynamiikassa ollaan edellä ja toivon mukaan voittamisen halussa.

Vuoden 2016 Suomen mestaruuden jälkeen Jonna Mäkelä kertoi Pääkallo.fille, että Kurrosen ja muun valmennusryhmän tukka ajellaan, ja niin myös tapahtui. Maailmanmestaruus olisi toki vielä isompi saavutus, mutta Kurronen toppuuttelee ajatusta hiustenleikkuusta.

– Sellaista diiliä ei ole nyt tehty joukkueen kanssa. Täytyy sanoa, että siitä tuli silloin aika hurja palauteryöppy. Ei kotona eikä töissä tykätty siitä tempauksesta. Oltiin vielä silloin menossa naimisiin, joten hääkuvasta tuli vähän erinäköinen. Toivon mukaan saadaan voittaa maailmanmestaruus ja pitää vielä ihan tukka päässä, Kurronen naurahti.

Haastattelua tehtäessä oli keskiviikko 6.12. eli Suomi juhli satavuotista taivaltaan. Suomen maajoukkueen päävalmentajana toimiminen juhlapäivän yhteydessä sai miehen herkistymään.

– Aamulla oli Etelä-Saimaassa aukeaman kokoinen juttu minusta, valmentamisesta ja yrityksestä, niin aamulla kun sitä lueskelin, niin vähän meinasi tulla tippa silmään. Kyllä tämä on kunnia-asia, ja itsenäisyys sekä suomalaisuus ovat seikkoja, jotka merkitsevät minulle paljon. Tänään se löi vähän tunnettakin päälle, ja koen, että tämä on eräänlainen kunniatehtävä, Kurronen vakuutti.

MM-puolivälierä Suomi-Slovakia torstaina klo 18. Yle TV2 näyttää kamppailun suorana.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen