Elämänmuutos on sana, joka kuvaa Mika ”Amu” Ahosta, mutta se liittyy vahvasti myös tämän kauden EräViikinkeihin. Sen tulokset ovatkin alkaneet näkyä jo tässä vaiheessa niin valmentajassa kuin joukkueessa.
Oilersin ja EräViikinkien lähtökohdat Salibandyliigan perjantai-illan paikalliskamppailuun olivat hyvin erilaiset. Espoolaiset saivat avauspelissään Oulussa kylvettää Luistinseuraa mielin määrin viikko sitten, kun taas ErVi joutui tosissaan painimaan pisteistä Porin Karhuja vastaan.
Voitto irtosi lopulta vasta rankkarikisassa.
Tapiolan urheiluhallissa pisteet matkasivat EräViikingeille kuitenkin 3–7-lukemin, eikä viimeisen erän jälkeen Oilersille jäänyt seliteltävää.
Hieman yllättäen ErVin kolmosketju nousi ratkaisijaksi. Kolme osumaa päätöserässä, joilla tasatilanne muuttui 3–6-vierasjohdoksi. Jani Kukkolan iskemä viimeinen maali sinetöi pelin lopullisesti.
Kolmosketjun Perttu Järvinen osui kahdesti viimeisellä 20-minuuttisella, Mika Majalahti kerran ja Eero Nuutinen syötti kaksi kihautusta.
Peli-ilme lämmitti ottelun jälkeen myös ErVin päävalmentajan Mika ”Amu” Ahosen mieltä.
– Se oli nousujohteinen peli. Toisessa erässä jäimme munimaan pallon kanssa niin kuin kanalassa, vaikka olisi pitänyt nöyrästi mennä eteenpäin. Kolmannessa pelasimme fiksusti pallon kanssa ja saimme kairattua voiton, Ahonen tuumi urheiluhallin pukukoppikäytävällä.
Oilers haastoi helsinkiläisvieraat huomattavasti Karhuja aktiivisemmin, ja se myös vaikutti sopineen Ahosen ryhmälle.
– Tämä peli erosi todella paljon edellisestä. Karhut piti mökkiä alhaalla, eikä kukaan ole tottunut meiltä pelaamaan sellaista vastaan, kun ei sellaista ole viime vuosina liigassa juuri nähty. Peli muuttui tänään heti, kun molemmat yrittivät vähän karvatakin.
Amu pisti miehet kuntokuurille
Voidaan jopa sanoa, että ErVissä eletään hieman uudenlaisen toimintakulttuurin aikaa.
Viime kauden puolivälierissä putoaminen Indiansia vastaan pisti valmennuksen mietteliääksi. Kesällä treeniohjelmaan lisättiin täysin uusi vaihe, kun määrää nostettiin pelaajien kunnon kohentamiseksi.
Tulokset alkavat näkyä jo näin alkusyksystä.
– Jaksamme jo paljon paremmin. Olemme useassa pelissä pystyneet ratkaisemaan viimeisissä erissä. Kyllähän se palvelee, kun jaksaa kesällä tehdä töitä, Ahonen kertoi.
Monille pelaajille Ahosen uusi ajattelutapa tuli niin sanotusti puun takaa.
– Olihan se varmasti alkuun vähän sokki, mutta kyllä he ymmärsivät sen. Viime kevät opetti, ettei näin voi pelata ja että nyt täytyy alkaa tehdä tosissaan töitä.
Helsingin Sanomien haastattelussa Ahonen sanoi, että ”pimputtelu loppuu nyt”.
Mitä tarkoitit ”pimputtelulla?”
– Sitä, että harjoittelu on nyt huomattavasti kovempaa kuin ennen. On toki kevyempiäkin päiviä mukana, mutta työmäärä on niin korkealla, että nyt tehdään tosissaan. Olemme tehneet paljon voimaa ja fysiikkaa uuden koutsin myötä. Sekin on auttanut, että hänellä on jääkiekkotaustaa.
Liittyykö ”pimputtelun lopettaminen” pelitapaanne?
– Siinä mielessä liittyy, että halusin kauden alussa meidän pelaavan aktiivisempaa peliä. Se tarkoittaa sitä, että pitää olla parempi kunto. Pitää jaksaa mennäkin, jotta voi olla aktiivinen. Keväällä saatetaan jokaisella playoff-kierroksella pelata seiskapeliin asti. Siellä ei voi olla paskassa kunnossa.
Muutos ei suinkaan koske pelkästään joukkuetta. Myös Ahonen on joutunut miettimään omia valintojaan uusiksi, pakon edessä.
Viime keväänä hänellä diagnosoitiin kakkostyypin diabetes. Vuosia jatkuneet huonot elämäntavat piti muuttaa kertalaakista.
– Nyt on jo huomattavasti terveempi olo kuin keväällä. Olen saanut hoidettua diabetestä napeilla, eikä piikkiä ole käytössä. Sitten pitää muistaa katsoa, mitä syö ja liikkua samalla.
– Nyt on kaapissa muutakin kuin huonoa ruokaa. Sinne on tullut jopa vihreää – salaatteja, ErVi-luotsi naurahti.
Pienestä vitsailusta huolimatta Ahosesta aistii, että hän ei laske vain leikkiä.
Valmentajana hän ei suoraan koe olevansa esimerkkinä joukkueelle elämäntavoissa. Terveysasiosta on kuitenkin keskusteltu pelaajien kanssa tosissaan, ja muun muassa alkoholi on ollut yksi puheenaiheista. Tissuttelulle ja juhlimiselle on asetettu tiukat rajat kauden ajaksi.
Ahonen kertoi Diabetes-lehden haastattelussa, että baaritiski ja -kaappi saivat lähteä hänen kotoaan heti viime kevään diagnoosin jälkeen.
– Olemme jo puhuneet, että playoffien alkaessa pitää jättää kaikki huono pois. Sama oli myös kesällä alkoholin käytön suhteen. Totta kai olemme pitäneet sellaisia iltoja, joissa saa ottaa, kun niin sanotaan.
– Mutta kilpailukaudella pullot pysyvät kiinni. Minä sanon, kun tulee sellainen väli, että saa ottaa. Kilpailukaudella siinä ei kuitenkaan ole mitään järkeä. Alkoholilla pilaa helposti yhden treeniviikon kokonaan. Sen verran tiedän, kun on tullut otettua, että on itsekin ollut aika väsynyt seuraavalla viikolla.
Se voi olla viisas ratkaisu. EräViikinkien kova tahti jatkuu nimittäin heti yhden välipäivän jälkeen sunnuntaina, kun se saa Vantaalle vieraakseen Jyväskylän Happeen.