Ulkomaat

IBM: Ruotsin Superliigan ympärillä kuohuu – perustavatko seurat oman sarjan?

15.12.
2018
Ulkomaat

SSL:n ympärillä käydään kiivasta keskustelua. Kuva: Per Wiklund.

Ruotsin Superliigan ympärillä kuohuu tällä hetkellä. Ruotsin pääsarjaa koskevasta tilanteesta uutisoi Innebandymagazinet.

Jo aiemmin syksyn aikana on käyty konflikteja SSL-seurojen ja Ruotsin salibandyliiton välillä. Vielä tarkemmin sanoen liiton ja liigaseuroja edustavan FSSL (Föreningen Svenska Superligan) välillä.

Liigaseurat ovat osoittaneet tyytymättömyytensä liittoa kohtaan esimerkiksi tulonjaon suhteen niin sponsori- ja vedonlyöntitulojen osalta. FSSL ja seurat eivät ole myöskään samoilla linjoilla liiton kanssa sarjan kehittämistä koskevien ajatusten suhteen. Seurat käytännössä kokevat, ettei heillä ole riittävästi sananvaltaa Superliigaa koskevissa päätöksentekoprosesseissa.

Seurat ovat uhanneet perustaa oman sarjan, mikäli heidän vaatimuksiinsa ei vastata. He listasivat syksyllä vaatimuksista kirjallisen version.

Ruotsin salibandyliitto ilmoitti torstaina lopettavansa neuvottelut FSSL:n kanssa Superliigan osalta. Liiton mukaan se haluaa osoittaa seuroille, että sarjan eriyttäminen heikentäisi ruotsalaista kehitystä, jonka mukaan sekä huippu- että ruohonjuuritaso toimivat yhdessä.

– Seuroille on tarjottu isompaa päätösvaltaa ja suurempaa siivua sponsorituloista, mutta emme voi antaa oikeuksia täysin seuroille. Ruotsin salibandyliitolla on vastuu ruotsalaisesta salibandysta kokonaisuutena, mikä tarkoittaa sitä, että kaikkien on saatava osansa resursseista, Ruotsin salibandyliiton hallituksen jäsen Klas Hedlund kommentoi Innebandymagazinetin artikkelissa.

Vaatimusten hylkäämisestä ja keskustelun päättämisestä huolimatta Hedlund sanoo että liitto on samaa mieltä seurojen kanssa siitä, että salibandyn vetovoimaa ja resursseja tulee saada kasvatettua. Sitä varten liitto haluaa löytää seurojen kanssa yhdessä tavan vahvistaa Superliigaa.

28 Superliigan seuraa edustava FSSL julkaisi nopeasti vastineen lehdistötiedotteen muodossa. Sen mukaan liiton päätös ei tue ruotsalaista salibandya ja näin ollen FSSL:n täytyy käynnistää vaihtoehtoinen suunnitelma tulevaa ajatellen.

FSSL:n tiedotteessa vipuvartena käytetään muun muassa sitä, että Ruotsi ei taaskaan voittanut maailmanmestaruutta ja että maa ei ole enää vahvin kansainvälisesti. Liigaa on seurojen mukaan kehitettävä, mutta liiton päätös ei tue tuota kehitystä.

Neuvottelujen lopettamista pidetään tiukkasävyisessä tiedotteessa hyvin epäkunnioittavana tekona. Tiedotteen mukaan myös seuroja ja jopa pelaajia on painostettu asian tiimoilta.

Tiedotteen lopussa mainitaan, että valmistava työ uuden sarjan perustamiseksi on ollut käynnissä jo pitkään, mutta nyt edessä on konkreettinen työ asian edistämiseksi.

– Kun aika on kypsä, palaamme asiaan konkreettisemman informaation kera siitä, mitä tulevaisuus tuo maailman parhaalle liigalle, tiedotteen päätteeksi todetaan.

Innebandymagazinetin artikkeleita:
Extra – Innebandyförbundet avslutar förhandlingarna om SSL
FSSL: ”Vi går vidare med en alternativ plan”

Ilkka Kittilä
Ilkka Kittilä
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Vaasa

Twitter: @ilkkakittila