Suomen joukkueen MM-suoritukset arvioitu – katso kallokeskiarvot pelaaja pelaajalta

Turnauksen päätteeksi Suomi juhli MM-kultaa. Kuva: Ville Vuorinen / Salibandyliitto.

Turnauksen päätteeksi Suomi juhli MM-kultaa. Kuva: Ville Vuorinen / Salibandyliitto.

Pääkallo.fi jakoi Prahan MM-kisoissa arvosanoja jokaisen ottelun jälkeen kallojen muodossa asteikolla 1-5. Oheisessa artikkelissa käydään läpi arvosanat, niiden keskiarvot ja pelaajien suoritukset kisoissa.

Kaikissa otteluista esiintyneistä pelaajista paras oli keskiarvolla 3,83 pelannut Ville Lastikka. Keskiarvollisesti vähintään 3,5 kallon arvoisesti esiintyivät koko kisojen osalta hänen lisäkseen kippari Nico Salo, välierässä ja finaalissa loistavasti esiintynyt Joonas Pylsy sekä maalivahtikaksikko Eero Kosonen ja Lassi Toriseva.

Arvosanat järjestyksessä Ruotsi-ottelu, Tanska-ottelu, Norja-ottelu, Saksa-puolivälierä, Tshekki-välierä ja Ruotsi-finaali.

Kallokeskiarvot (finaalin avanneen kokoonpanon kentittäin järjestettynä)

Eemeli Salin 4,3,3,3,3,3 = 3,17
Tehopisteet: 1+6=7

Tasaisen varmaa suorittamista läpi kisojen. Ei hekumallisia suorituksia, mutta onnistui stabiilisti osana Classic-viisikkoa. Teki tärkeää työtä omiin eritoten takakarvauksen osalta. Löysi oletetun varmasti laituriparinsa Sami Johanssonin.

Nico Salo 4,4,3,3,3,4 = 3,5
Tehopisteet: 4+1=5

Joukkueen kapteeni oli parhaimmillaan silloin, kun piti. Pelasi totutun monipuolisesti ja vaikka osassa peleistä ei päässyt huipputasolle, nosti tasoaan perussuorituksesta silloin, kun vaadittiin. Johti joukkuetta esimerkillä.

Sami Johansson 4,3,4,3,3,3 = 3,33
Tehopisteet: 8+3=11

Koko kisojen pistepörssissä kahdeksas. Pelillisesti pyöri välillä tapahtumien ulkopuolella ja räppäsi pari maaleistaankin tyhjään rysään. Ei sillä, että olisivat olleet vähäpätöisiä osumia. Tasaisen hyvä turnaus joka tapauksessa, mutta ei säkenöiviä otteita.

Janne Lamminen 4,3,3,3,3,3 = 3,17
Tehopisteet: 0+2

Classic-viisikon ”huomaamattomin” jäsen turnauksessa. Teki rajusti töitä ja otti tärkeitä riistoja. Jakoi siinä sivussa pari mainiota maalisyöttöäkin, joista toinen finaalissa. Varmaa suorittamista, mutta ei kokonaisuutena huipputurnaus Lammiselta.

Krister Savonen 4,3,3,3,3,3 = 3,17
Tehopisteet: 0+1

Savonen ei tehoilla turhaan mässäile yleensäkään, mutta siitä huolimatta turnauksen aikana ei välttämättä nähty parasta Savosta. Kyseessä on yksi maailman parhaista puolustajista, joten odotustaso on korkea. Ei joutunut venymään huippusuorituksiin. Perussuoritus riitti ja onnistui saamaan itsestään kovimmissa paikoissa hieman enemmän irti.

Peter Kotilainen 3,1,-,3,4,5 = 3,2
Tehopisteet: 5+2=7

Tanska-pelin yksi kallo tiputtaa Kotilaisen keskiarvoa merkittävästi. Turnauksen alussa yksin puskemista, mutta paransi huimasti pudotuspelivaiheessa. Nousujohteinen turnaus, jonka heikoimmat hetket todella heikkoja, mutta vastaavasti parhaat osat maailmanluokkaa.

Joonas Pylsy 3,2,4,2,5,5 = 3,5
Tehopisteet: 5+2=7

Löysi oman paikkansa Lastikan ja Kotilaisen välistä ja koko kentällinen onnistui mainiosti. Pylsy-show viskasi Tshekin pronssipeliin ja viimeistään nyt voidaan todeta, että Pylsy on erinomainen pelaaja kansainvälisissä peleissä. Turnauksen alussa hakemista, mutta kaiken kaikkiaan Classic-pelaajalta hyvä turnaus.

Ville Lastikka 3,4,4,2,5,5 = 3,83
Tehopisteet: 5+5=10

Salibandyn MM-taivaalla tuikkii näiden kisojen jälkeen uusi tähti. Pari peliä meni ennenkö Lastikka pääsi vauhtiin, mutta sen jälkeen kokonaisvaltaisesti todella hyvää suorittamista. Tehoja tuli, puolusti hyvin pallolla ja ilman ja onnistui kovissa paikoissa. Kisojen paras suomalaispelaaja.

Mikko Leikkanen 2,2,2,2,4,4 = 2,67
Tehopisteet: 1+1=2

Vaikea turnauksen alkupuoli, josta ropisi kahta kalloa per peli. Pudotuspelivaiheessa löysi kuitenkin uuden vaihteen ja pystyi nousemaan sille tasolle, jota Leikkaselta sopi ennen turnausta odottaakin. Kuritti välierässä Tshekkiä MM-avausmaalillaan.

Juha Kivilehto 2,2,3,3,4,5 = 3,17
Tehopisteet: 2+2=4

Kun pelit kovenevat, Kivilehdon pidot paranevat. Konkaripuolustajan otteet olivat perussuorituksia tai sen alle pitkän aikaa kisoissa, mutta finaalissa mies räjäytti pankin kahdella maalillaan ja kokonaisvaltaisesti loistavalle pelaamisellaan. Näytti jälleen arvostelijoilleen, miksi joukkueeseen edelleen kuului.

Lauri Kapanen 2,3,2,-,3,3 = 2,6
Tehopisteet: 2+1=3

Vihdoin ensimmäisen MM-kultansa saavuttanut Kapanen oli pitkään pienessä roolissa turnauksen aikana. Pystyi pelaamaan parhaimmillaan omaan tasoonsa nähden perussuorituksiin ja väläytteli muutamina hetkinä. Parempaankin olisi varmasti ollut kokeneella pelimiehellä kuitenkin rahkeita.

Jani Kukkola 3,2,2,2,2,2 = 2,17
Tehopisteet: 1+4=5

Kokeneelta sentteriltä yllättävän vaisu turnaus. Paljon nähtiin outoja menetyksiä ja harhasyöttöjä, joita Kukkolan repertuaariin ei yleensä kuulu. Toi varmasti joukkueeseen paljon kentän ulkopuolella, mutta kentän puolella parannettavaa jäi lähes pelistä toiseen viidestä tehopisteestä huolimatta.

Mikko Hautaniemi 2,3,-,2,-,3 = 2,5
Tehopisteet: 1+0=1

Ennen kisoja puhuttiin ”X-factorista”, jota Hautaniemi joukkueeseen tuo isona ja ulottuvana pelaajana. Sitä ei kuitenkaan juuri kisojen aikana ulosmitattu. Ajoittain pystyi perussuorituksiin, mutta joutui välillä yllättävänkin helposti vaikeuksiin kentällä. Pistesarake jäi myös hienoa MM-avausosumaa lukuunottamatta laihaksi.

Tatu Väänänen 2,3,3,2,2,3 = 2,5
Tehopisteet: 0+2=2

Väänänen on aiemmissa kisoissa ollut eritoten pallollisena vuorenvarma suorittaja, mutta nyt pallo poltteli jopa erikoisen paljon lavassa. Pystyi pallottomana edelleen raastamaan ja voittamaan pelivälinettä omille, mutta jäi reippaasti totutusta tasostaan eritoten pallollisten ongelmien vuoksi.

Lauri Stenfors 3,-,-,3,3,3 = 3
Tehopisteet: 0+0=0

Tasaisen varma suorittaja, joka pelasi aina kentällä oltuaan kolmen kallon arvoisesti. Ei pelannut erityisen hyvin, muttei erityisen huonostikaan. Tuttuun tapaan turkulaisen puolustuspeli oli todella hyvää, mutta pallollisena oli enemmän vaikeuksia.

Miko Kailiala 3,3,3,3,2,- = 2,8
Tehopisteet: 2+2=4

Kailialan syksy on ollut suurilta osin vaikea Salibandyliigassa, eikä parasta nähty MM-areenallakaan. Tehoja tuli muutaman pisteen verran, mutta usein vasta pelin oltu jo enemmän tai vähemmän ratkenneita. Pääsi lopulta lähelle omaa perustasoaan, mutta hieman parannettavaakin jäi.

Mika Kohonen 2,2,4,2,-,- = 2,5
Tehopisteet: 0+2=2

Pelasi pari varsin hyvää ottelua, mutta oli ajoittain myös vaikeuksissa. Harhasyöttöjä todella harvoin jakeleva konkari sortui niihin kisoissa yllättävissäkin paikoissa. Koska palloton puolustaminen ei ole kaikkien aikojen pelaajan suurimpia vahvuuksia, joutui senkin suhteen välillä hankaluuksiin.

Jussi Piha 1,3,4,2,-,- = 2,5
Tehopisteet: 2+0=2.

Onnistui Norja-pelissä tehojen valossa tehtyään kaksi ensimmäistä MM-maaliaan ja pystyi heikompia maita vastaan pelaamaan lähempänä omaa tasoaan. Muutamassa pelissä jäi kuitenkin parannettavaa. Jäi lopulta kuitenkin penkkimiehen rooliin välierässä ja finaalissa. Oli toki myös sinänsä tärkeässä roolissa kokonaisuutta ajatellen, että Pihan varmojen sentteritaitojen myötä voitiin piilotella loppuun asti Pylsyn käyttöä kolmantena keskushyökkääjänä.

Eero Kosonen 4,-,4,-,3,4 = 3,75
Torjunta-% 85,52, tehopisteet: 0+1=1

Kosonen torjui vakuuttavasti tärkeillä hetkillä. MM-finaalissa lähellä maailmanluokan suoritusta useine huippupelastuksineen. Pelasi niin hyvin, että oli varaa jopa hörpätä yksi. Alkusarjaesiintymisissä perustaso riitti antamaan tarvittavan tuen tolppien välissä joukkueelle.

Lassi Toriseva -,3,-,4,-,- = 3,5
Torjunta-% 90,9, tehopisteet: 0+0=0

Kisojen paras torjuntaprosentti, mutta vain kaksi pelattua peliä. Kaksi päästettyä maalia, joille kummallekaan Toriseva ei voinut mitään. Pelasi varmasti, muttei joutunut varsinaisesti venymään maailmanluokan pelastuksiin. Todella hyvä esitys silti tamperelaiselta. Hoiti kakkosvahdin tontin moitteitta.

5 kalloa = maailmanluokan suoritus
4 kalloa = keskitasoa parempi suoritus
3 kalloa = keskivertosuoritus, perustekemistä
2 kalloa = parannettavaa jäi
1 kallo = luokaton suoritus

Pääkallotodistukset:

Alkusarja
Ruotsi-peli – Pääkallotodistus: Veskari Kosonen piti Suomea pystyssä Classic-kentän kanssa – kolmosvitja alisuoriutui
Tanska-peli – Pääkallotodistus: Tanska-voitto irtosi rutiinilla – Lastikka Suomen paras pelaaja
Norja-peli – Pääkallotodistus: Kolmosviisikko Suomen keihäänkärkenä – ykköskentälle jäi parannettavaa

Puolivälierä vs Saksa –
Pääkallotodistus: Suomi välieriin tyydyttävällä suorituksella – parannettavaa jäi monille
Välierä vs Tshekki – Pääkallotodistus: Kaksi viiden kallon miestä välierässä – kakkoskentällä eniten haasteita
Finaali vs Ruotsi –
Pääkallotodistus: Suomen kakkosviisikko jatkoi hurjaa virettään – Kivilehto ilmiliekeissä