Ulkomaat

Ruotsin salibandykonflikti edelleen avoimena: ”Tilanne on todella tulehtunut”

22.03.
2019
Ulkomaat

Ruotsin ensi kauden salibandysarjojen tilanne on vieläkin varsin avoinna. Kuva: perwiklund.se

Uutisoimme helmikuussa Ruotsin salibandya kohautteneesta eripurasta, jonka seurauksena perustettiin uusi pääsarja Premier Floorball League.

Konfliktin alkujuuri nähtiin kylvettiin jo syksyllä ja tapaus paheni entisestään tämän vuoden puolella. Tilanne on edelleen varsin sekava ja vaikeaselkoinen.

Kansainvälisen Salibandyliiton IFF:n pääsihteeri John Liljelund on seurannut tapahtumia viime kuukausina, ja tietää missä tällä hetkellä mennään.

– Tilanne on nyt se, että on tehty periaatteellinen sopimus siitä, että joukkueet ilmottautuvat sarjaan ensi kaudelle. Tilanne on todella tulehtunut, Liljelund aloitti.

Koko väännössä on ollut kyse varsinkin rahasta, sponsoreista ja TV-oikeuksista. Seuraava Liljelundin kertoma tieto on yllättävä, kun sen pistää lajin yleiseen talousperspektiiviin.

– Ruotsin liitto on tänä vuonna maksanut erilaisia tukia ja korvauksia yli 25 000 euroa per joukkue (sisältäen kaiken, eli osa saa enemmän esimerkiksi palkintorahoja) miesten ja naisten liigajoukkueille. Joukkueet ovat sitä mieltä, että se ei ole riittävästi. Se on aikamoinen summa, mutta seurat ovat sitä mieltä, että lisää voisi tulla.

– Rahastahan tässä on ollut kyse, ja siitä että seurat voisivat omasta mielestään tuottaa sitä tehokkaammin. Siihen en ota kantaa. Se on se juurisyy. Neuvottelut ovat olleet aika hankalia ja tilanne on ajautunut melkoiseen kaaokseen, Liljelund kertoi.

Jossain vaiheessa päästiin sellaiseen yhteisymmärrykseen, että PFL:n edustajakin kehotti seuroja ilmoittautumaan Ruotsin liiton sarjoihin (SSL) ensi kaudeksi.

– Siellä on siinä mielessä hassu tilanne, että osa seuroista on jo valmiiksi ilmoittautuneet liigaan (SSL). Osa ei ole tehnyt sitä, ja se aiheuttaa pienoisen ongelman. Keskustelut jatkuvat edelleen sen tiimoilta.

SSL:n ja seurojen välisen konfliktin lisäksi Ruotsissa puhaltaa toisenlaisiakin muutoksen tuulia.

– Ruotsissa on kesäkuun puolivälissä liittokokous. Nyt on noussut esitys, että liittohallitusta täydennettäisiin kahdella henkilöllä. Siellä on vaihtumassa kolme henkilöä, ja esitetään, että sinne olisi tulossa vielä kaksi lisää. Tilanne on sellainen, että Ruotsissa valta saattaa vaihtua aika nopeasti, sillä myös puheenjohtaja Tomas Engholm on ilmoittanut, että hän ei ole enää ehdolla uudelleenvalittavaksi. Tämänkin suhteen on aikamoinen hässäkkä, Liljelund avasi.

Jossain vaiheessa Ruotsin liitolla, PFL:lla sekä seuroilla ei ollut lainkaan keskusteluyhteyttä ja väliin tarvittiin erillistä selvittelijää. Liljelundin mukaan siitä tilanteesta on päästy eteenpäin.

– Tilanne on parantunut siinä mielessä, että nyt nämä tahot ylipäänsä keskustelevat.

PFL ilmoitti helmikuussa melko isoon ääneen, että sarja käynnistyisi jo ensi kaudella. Tällä hetkellä tilanne senkin suhteen on avoin, eikä Liljelund toivo, että niin kävisi nykytilanteen valossa.

– Ei se nyt varmaan ainakaan syksyllä käynnisty. Siinä on sellainen tilanne, että jos se käynnistyy siten, että seurat ovat Ruotsin liiton ulkopuolella, niin pelaajista tulee ikään kuin ”villejä”. Se taas käynnistää ison määrän muita ongelmia esimerkiksi suhteessa maajoukkueisiin, siirtoihin, koulutuksiin ja erotuomareihin sekä kaikkeen muuhun. Se on vihoviimeinen tilanne kaikkien kannalta, jos niin pääsisi käymään.

Onko PFL ollut keskusteluyhteydessä IFF:n suuntaan?

– Ei kertaakaan vielä. En ole kuullut sanaakaan vielä siltä suunnalta.

Loppusummauksena voidaan todeta, että liiton sarjojen ilmoittautumispäivämäärää on siirretty jatkuvasti eteenpäin, mutta osa seuroista ei vieläkään ole halunnut ilmoittautua liiton sarjoihin. Siltäkin osin tilanne on edelleen avoin.

Lue myös:
Ruotsin uusi ”Valioliiga” jakaa joukkueita – hallitseva mestari menossa uuteen sarjaan

Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen