Ulkomaat

Jytky: Uusi salibandyn pääsarja käynnistyy ensi kaudella Ruotsissa – maajoukkueiden tilanne mielenkiintoinen

07.02.
2019
Ulkomaat

PFL käynnistyy ensi kaudella. Kuva: perwiklund.se

Joulukuussa kohistiin siitä, että Ruotsin Superliigan joukkueet sekä Ruotsin salibandyliitto ovat ajautuneet konfliktiin keskenään. Tällä viikolla kerrottiin, että uusi seurojen oma Premier Floorball League saattaa startata jo tulevalla kaudella.

Torstai-iltana Innbandymagazinet vahvisti, että PFL tulee toteutumaan ensi kaudella. Minimivaatimuksena oli, että yhdeksän miesten ja naisten Superliigan joukkuetta on mukana. Asiasta aiotaan tiedottaa tarkemmin perjantaina klo 17 Ruotsin aikaa.

Aiemmin torstaina haastattelin Innebandymagazinetin toimittajaa Henrik Janssonia ja hän selvensi asioita tapauksen taustalla. Seurojen kohdalta on kyse parempien taloudellisten etujen saavuttamisesta, ja Ruotsin Salibandyliiton kannalta kyse siitä, että liitto on pyrkinyt pitämään kaikki sarjat alaisuudessaan.

Erikoiseksi tapaus menee siinä mielessä, että Ruotsin naisten liigan kärkijoukkue IKSU ilmoitti jo aiemmin pelaavansa liiton alaisuudessa. Nähtäväksi jääkin mitä sopasta lopulta seuraa, ja onko maassa ensi kaudella jopa kaksi eri pääsarjaa.

Julkaisemme Janssonin haastattelun, vaikka osa tiedoista on jo vanhentunutta.

Mistä tässä kiistassa on ylipäänsä kyse?

– Kyse on Superliigan taloudellisista oikeuksista, jotka ovat nyt täysin Ruotsin liiton käsissä. Seurat haluavat omistaa ne kokonaan tai ainakin saada isomman siivun niistä.

Miksi tästä on tullut niin iso asia juuri nyt?

– Sunnuntai 10.2. on seurojen takaraja ilmoittautua ensi kauden Superliigaan. Perjantai 8.2. on taasen takaraja ilmoittautua uuteen Floorball Premier Leagueen. He tarvitsevat ainakin yhdeksän miesten ja yhdeksän naisten joukkuetta käynnistääkseen sarjan.

Mitä seurat uskovat saavuttavansa ”omalla” liigalla?

– Parempia yhteistyösopimuksia ja enemmän rahaa.

Mikä on Ruotsin liiton vastaus tähän asiaan?

– Ruotsin Salibandyliitto haluaa vastata koko ruotsalaisesta salibandysta. He ovat valmiita lisäämään taloudellisen tuen määrää seuroille, mutta eivät ole valmiita antamaan pois oikeuksia niissä asioissa, joita seurat ovat nyt ehdottaneet.

Naisten Superliigaa ylivoimaisesti johtava IKSU on jo ilmoittanut, että aikoo pysyä liiton sarjassa. Minkälainen vaikutus sillä on tähän asiaan?

– En osaa sanoa.

MM-kisat mitellään eri maiden liittojen välillä. Onko siitä keskusteltu miten tämä vaikuttaa Ruotsin osallistumiseen esimerkiksi MM-kisoissa, jos pelaajat eivät edusta Ruotsin Salibandyliittoa?

– Ruotsin Salibandyliitosta on ilmoitettu, että niiden seurojen pelaajat, jotka pelaavat mahdollisessa uudessa sarjassa, eivät saa edustaa Ruotsin salibandymaajoukkuetta.

Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen