Pääkalloennakko: Viime kauden mestari on NLA:n ennakkosuosikki runkosarjan osalta

Hallitseva mestari on runkosarjan ykkössuosikki. Kuva: Juhani Järvenpää

Hallitseva mestari on runkosarjan ykkössuosikki. Kuva: Juhani Järvenpää

Naisten Salibandyliiga käynnistyy lauantaina. Pääkallo.fi arvioi ohessa NLA:n runkosarjan voimasuhteet ja julkaisee vielä ennen lauantaita erillisen ennakon NLB:stä.

Naisten Salibandyliigassa pelaa 16 joukkuetta. Runkosarja pelataan kahdessa tasolohkossa NLA:ssa ja NLB:ssa, joissa molemissa pelaa kahdeksan joukkuetta. Runkosarjassa pelataan kolminkertainen sarja, eli jokainen joukkuen pelaa 21 ottelua. Edellisen kauden kilpailullisen menestyksen perusteella lohkon neljä parasta joukkuetta pelaa 11 kotiottelua, muilla kotiotteluita on 10.

Lue lisää sarjajärjestelmästä täältä

Ennakkoarviossa on otettu huomioon vain runkosarja uuden sarjajärjestelmän vuoksi.

1. SB-Pro, Nurmijärvi

SB-Pro pääsi viime kaudella vihdoin omaan kotiin, kun Klaukkalaan valmistui Arkadia-halli. Keväällä sinne saatiin mestaruusjuhlat edellisen vuoden SM-kullan jatkoksi.

Kahdesta peräkkäisestä mestaruudesta huolimatta SB-Pron valmentajarintamalla on ollut turbulenssia: Matti Kaipio sai lähteä kevään 2018 kullasta huolimatta, ja Vesa Pulkkinen sai potkut viime vuoden marraskuussa. Viime kauden luotsasi loppuun urakkamies Sami Saarikoski, ja nyt puikkoihin astuu Aki Vilander. Aiemmin muun muassa TPS:n naisia ja miehiä liigatasolla koutsannut Vilander on myös tyttöjen U19-maajoukkueen päävalmentaja, joten nurmijärveläisseuran toiveissa on varmasti useampivuotinen yhteistyö.

Penkin takana onkin tapahtunut kesän aikana SB-Pron suurin muutos, sillä pelaajisto jatkaa pitkälti ennallaan. Ainoa menetys on EräViikinkeihin suunnannut hyökkääjä Jenni Torkki, mutta SB-Pron materiaali on yhä tasoltaan naisten liigan levein. Joukkue pystyy paahtamaan kolmen tasokkaan ketjun voimin.

Pron oma erikoisuus ovat edelleen peräti kolme kaksosparia: Kujalat (Karoliina ja Elina), Hietamäet (Laura ja Mirja) sekä Lirkit (Jaana ja Heidi). Kaikki heistä ovat liigatasolle kovia tekijöitä. SB-Prolle on erittäin arvokasta, että viime kauden puolivälissä paluun kaukaloihin tehnyt Elina Kujala on edelleen mukana.
Kun maalin suulla jatkaa maajoukkuetason vahti Tiltu Siltanen, SB-Pro on alkavan kauden vahvin suosikki.

Päävalmentaja: Aki Vilander
Seuraa häntä: Elina Kujala
Nouseva nimi: Meri-Helmi Höynälä

2. PSS, Porvoo

Porvoolaiset nousivat viime kaudella finaalijoukkueeksi, ja ainekset menestykseen ovat tälläkin kaudella kasassa. PSS jatkaa pitkälti viime vuoden ryhmällä ja päävalmentaja Jukka Kouvalainen aloittaa jo viidennen peräkkäisen kauden PSS:n peräsimessä. Mitään mullistavaa uutta Porvoosta ei siis välttämättä kuulu, mutta miksi korjatakaan vanhaa, kun se ei ole rikki?

PSS on Kouvalaisen alaisuudessa kehittynyt nousujohteisesti. Puolustus lienee tulevallakin kaudella olemaan selkäranka, johon joukkue nojaa. Edellisillä kausilla PSS on päästänyt runkosarjassa vähiten maaleja, ja maalinteko PSS:aa vastaan tulee edelleen olemaan vastustajille hankalaa. Vahva oman pään pelaaminen auttaa porvoolaisia kääntämään myös tiukkoja otteluita edukseen.

Hyökkäyspäässä tulivoimasta huolehtivat etunenässä Holmbergin sisarukset Ella ja Fanny, mutta keskikaistan Ella Sundström on hyökkäyspään kokonaisvaltaisesti paras pelaaja.

PSS saa jalkeille kaksi vahvaa ketjua, mutta rosterin leveydessä voi olla pieni akilleenkantapää ainakin muihin kärkijoukkueisiin verrattuna. Joukkueella on kuitenkin vuosia hiottu pelitapa ja valmennus saa revittyä joukkueesta paljon irti, joten menestysmahdollisuudet ovat korkealla. Laakereille ei voi kuitenkaan jäädä lepäämään, sillä haastajat hengittävät niskaan. Mukavoituminen tuskin onkaan vaarana Kouvalaisen joukkueessa.

Päävalmentaja: Jukka Kouvalainen
Seuraa häntä: Ella Sundström
Nouseva nimi: Linda Törnqvist

Koovee ja ErVi ovat melko tasavahvoja kärkikaksikon takana. Kuva: Esa Takalo

3. EräViikingit, Helsinki

Viime keväänä EräViikingit jäi välierien ulkopuolelle äärimmäisen niukasti, kun se hävisi viidennessä puolivälierässä Kooveelle. Alkavaksi kaudeksi Mosanmäelle on koottu joukkue, jolla oven mitalipeleihin pitäisi aueta. EräViikingit on nuorentunut, kun lähtijät olivat joukkueen kokeneesta päästä, mutta tulijat ovatkin sitten pitkälti tyttöjen maajoukkuetasoa. Isoina kaloina EräViikinkien haaviin uivat muiden muassa SB-Prosta Jenni Torkki sekä Pelicansista U19-maajoukkueveskari Juulia Kataja ja viime kaudella läpimurron liigassa tehnyt hyökkääjä Sofia Mittentag.

Kun EräViikinkien rosterissa piisasi jo ennestään nuoria lahjakkuuksia, voidaan sanoa, että Markus Huhtimon ja muun valmennustiimin käsissä on hioutumassa todellisia naissalibandyn timantteja. Nähtäväksi jää, miten pitkälle se kantaa jo tänä vuonna. Taitoa joukkueessa riittää yllin kyllin, mutta joinakin päivinä nuorelle ryhmälle voi olla tarjolla vielä oppirahojen maksajan roolikin. Kokeneiden pelaajien mukana pukukopista poistui myös henkistä johtajuutta.

Kokoonpanon leveydestä EräViikinkien peli ei ainakaan jää kiinni. Joukkueen listoilla on kaksi maalivahtia, yhdeksän puolustajaa ja 16 hyökkääjää. Huonollakin lyhyellä matikalla voi ynnätä, että ottelukokoonpanon ulkopuolelle jää iso liuta nimiä. Kilpailutilanne potkii yksilöitä eteenpäin, mutta laaja rinki tuo myös haasteen: miten koko joukkue pidetään tyytyväisenä, kun osan peliaika jää väkisinkin erittäin vähiin?

Päävalmentaja: Markus Huhtimo
Seuraa häntä: Daniela Westerlund
Nouseva nimi: Sofia Mittentag

4. Koovee, Tampere

Koovee kuului viime kauden ehdottomiin yllättäjiin ja hyvä kausi palkittiin keväällä riemukkaalla pronssilla. Sarjasijoituksella mitattuna Koovee nousi myös paikalliskilpailija Classicin edelle ja otti Tampereen herruuden – joskin runkosarjassa derbyjen voitot menivät tasan 1–1.

Viime kaudella Kooveen kärki oli terävä, mutta hieman kapea. Kesän siirrot toivat tähän parannusta, kun joukkue sai muun muassa paluumuuttajana Sveitsistä hyökkääjä Senni Hietasen sekä Lahden Pelicansissa hyvän kauden pelanneet Veera Vileniuksen ja Ira Töyrylän. Myös välivuoden pitänyt oma kasvatti Hanna Puolakka on taas kehissä. Uudet nimet tuovat lisää vaihtoehtoja ja syvyyttä päävalmentajana jatkavan Kari Lehtisalon palapeliin.

Kooveen viime kauden yllätysmomentti on nyt syöty, ja joukkueella on odotuksia niskassa heti syksystä lähtien. Vahvistuneella joukkueella on kuitenkin kaikki mahdollisuudet toistaa temppu. Maajoukkuepuolustaja Mia Vallenius jatkaa, ja jos muut viime kauden onnistujat tehonainen Ellinoora Huotarin ja maalivahti Noora Laakson johdolla pitävät tasonsa, tamperelaisella perinneseuralla voi olla aihetta juhlaan myös tällä kaudella.

Päävalmentaja: Kari Lehtisalo
Seuraa häntä: Mia Vallenius
Nouseva nimi: Veera Vilenius

Vahvistunut SSRA on mielenkiintoinen joukkue tulevalla kaudella. Kuva: © Anssi Koskinen — www.twitter.com/ansik

5. SSRA, Oulu

Pohjois-Suomen naissalibandyvaltikan näppeihinsä ottanut Rankat Ankat kuuluu myös niihin joukkueisiin, jotka varmasti janoavat kauden päätteeksi arvometallia kaulaansa. Kaudeksi 2016–17 liigaan nousseilla Ankoilla on takana hyviä kausia, mutta toistaiseksi matkaan on tarttunut ”vain” yksi Suomen cupin hopea tammikuulta 2017. Viime vuonna SSRA oli runkosarjassa kolmas, mutta joutui taipumaan puolivälierissä TPS:lle viidennessä ottelussa.

Kesällä SSRA sai iloisia uutisia, kun aiemmin pohjoisessa komeita teholukemia nakuttanut Emmi Niemelä palasi Sveitsistä. Hän tulee antamaan tulitukea viime kauden tehopelaajille Sanna Ristelille ja siskolleen Hanna Niemelälle, jotka jatkavat joukkueessa.

Äärimmäisen mielenkiintoinen seurattava SSRA:ssa on sveitsiläinen maalivahti Flavia Rentch, joka siirtyi Emmi Niemelän viime kauden seurasta Unihockey Berner Oberlandista. Suomen naisten liigakentillä ei ole liioin ulkomaalaisia maalivahteja nähty.

SSRA:n päävalmentajana jatkaa Arttu Arffman, joka selvisi viime kauden tulikasteestaan liigatasolla. Oululaisten riveissä on paljon nuoria pelaajia, joiden tasonnosto kauden aikana voi siivittää ryhmää entisestään ylemmäs.
Joukkue on työteliäs vastustaja, joka on takuulla valmis taistelemaan pisteistä. Ja täytyy muistaa, että vierasjoukkueilla on Ouluun edelleen pirullisen pitkä matka.

Päävalmentaja: Arttu Arffman
Seuraa häntä: Sanna Risteli
Nouseva nimi: Sanni Uimarihuhta

6. Classic, Tampere

Kestomenestyjän elämässä alkoi vuosi sitten uusi aikakausi, kun pitkään joukkuetta kannatellut ”kultainen sukupolvi” vetäytyi ja joukkue koki kertalaakista ison nuorennusleikkauksen. Syksy oli vaikea, mutta vuodenvaihteen jälkeen Classic voitti enemmän kuin hävisi. Piinaavat pudotuspelikarsinnat ÅIF:ia vastaan joukkue selvisi puhtain paperein, ja puolivälierissä PSS:aa vastaan se nappasi yhden otteluvoiton. Vaikka kausi päättyi paljon aiemmin kuin Classicissa on totuttu, nousujohteinen trendi antoi lupauksia tulevasta.

Viime kaudella Classicin hyökkäyspelin piristysruiskeita olivat slovakialaiset Michaela Sponiarova ja Denisa Ferencikova. Heistä jäljellä on nyt Sponiarova, joka on saanut rinnalleen toisen maannaisensa Alzbeta Durikovan. Ferencikova lähti pelaamaan Tshekkiin.

Classic sai paluumuuttajana Sveitsin kentiltä maajoukkuepuolustaja Sanni Niemisen. Hän edustaa nyt viimeisimpien joukossa mestaruusvuosien muistoja, kun Kristiina Kauppilan ja Salla Suomelan kaltaiset luotettavat sotaratsutkin ovat poissa. Jo viime kauden loppua kohti Annu Selinummi ja Julia Woivalin murtautuivat esille, ja heiltä on lupa odottaa tasonnostoa entisestään.

Todellinen jokerikortti Classicilla piilee Alisa Pölläsessä. Pitkään polvivammaa parannelleelta hyökkääjältä on mennyt kaksi edellistä kautta käytännössä kokonaan sivu suun, vaikka hän oli mukana kokoonpanossa viime kevään neljässä playoff-ottelussa. Liigaurallaan runkosarjassa lähestulkoon maali per ottelu -tahtiin yltänyt hyökkääjä tietää, miten verkkoa heilutetaan, mutta kysymysmerkkejä on kosolti ilmassa. Pelikunnon ja -tuntuman lisäksi mietityttää se, kuka Pöllästä nyky-Classicissa ruokkii?

Päävalmentaja: Jami Herrala
Seuraa häntä: Alisa Pöllänen
Nouseva nimi: Natalia Pitkäkangas

TPS menetti tärkeän pelurin ja pääluotsinsa, mutta Turusta löytyy edelleen vankkaa salibandyosaamista. Kuva: © Anssi Koskinen — www.twitter.com/ansik

7. TPS, Turku

Viime kaudella TPS kampesi itsensä aina pronssiotteluun asti, vaikka rosterin ohuus vaivasi ajoittain myös turkulaisia. Kesän siirtomarkkinoilla Turun satamasta hyppäsi ruotsinlaivaan yksi iso palanen ja toinen tuli vastaavasti toiseen suuntaan. Naisten liigassa tähtiluokkaan kohonnut Jenna Saario pakkasi kamppeensa ja vaihtoi länsinaapuriin KAIS Mora IK:n paitaan. Endre IF:ää edustanut Milla Nordlund puolestaan palaa tuttuun TPS-nuttuun.

Molemmat ovat huippupelaajia ja tehokkaita hyökkääjiä, mutta Nordlundilla ja muulla Tepsin joukkueella on iso työ Saarion jättämien pelitossujen täyttämisessä, eikä se välttämättä onnistu sormia napsauttamalla. TPS:n onneksi joukkueen pitkäaikainen syömähammas Laura Rantanen jatkaa. Sofia Leino kuuluu niin ikään alleviivattaviin nimiin TPS:n rosterissa. Loukkaantumisen jälkeen paluuta tekevälle Noora Rantaselle sovitellaan myös isoa roolia.

Luottonainen turkulaisilta löytyy myös tolppien välistä: maajoukkuevahti Noora Vuorela.
Tuttujen nimien lisäksi turkulaiset tarvitsevat tehoja kuitenkin myös alemmista kentällisistä, mikäli joukkue aikoo pysyä entisestään vahvistuneiden muiden joukkueiden kyydissä.

Jenna Saarion lisäksi TPS menetti myös päävalmentaja Aki Vilanderin, joka lähti Nurmijärvelle mestarijoukkue SB-Pron luotsiksi. Tilalle tuli Vilanderin tiimissä aiemmin mukana ollut Lari Molkka. Nähtäväksi jää, mikä vaikutus tällä on TPS:n pelaamiseen.

Päävalmentaja: Lari Molkka
Seuraa häntä: Milla Nordlund
Nouseva nimi: Joanna Kaasalainen

8. Pelicans SB, Lahti

Jääkiekkoseuralta nimensä lainannut joukkue oli viime kauden liiganousijana pirteä ilmestys. Ennakkoluulottomat lahtelaiset näyttivät epäilijöille ja säilyttivät kirkkaasti paikkansa ylimmässä sarjassa. Puolivälierissä tuli lähtö suoraan kolmessa pelissä, mutta pakotti Pelicans sentään tulevan mestarin SB-Pron jatkoajalle Lahdessa.

Kauden jälkeen Pelicansille kävi se, mitä pirteille liiganousijoille turha usein käy. Joukkueen kärki vietiin muihin seuroihin. Radiomastojen juurelta häipyivät käytännössä ykkös- ja kakkoskentällinen sekä ykkösmaalivahti.
Lähtijöitä on paikattu uusilla pelaajilla, mutta tulijat ovat pääosin alemmista sarjoista, eikä taso lähtökohtaisesti vastaa menetyksiä. Tietynlainen kiinnostuksen kohde ovat virolaispelaajat: jo viime kaudella Pelicansia edustanut Kaie Sinor, aiemmin NST:ssä pelannut Kati Kütisaar sekä uusia haasteita nyt naapurimaasta hakeva Viron mestari Edith Pärnik.

Yksi huomioitava pelaaja voisi olla myös Pinja Jaakkola, joka on tahkonnut yli sata liigapeliä M-Teamissa ja EräViikingeissä, mutta toistaiseksi kohtuullisen pienessä roolissa. Emmi Pölönen saa nyt vastuuta ykkösmaalivahtina, ja hänen onnistumistaan tarvitaan tulevan kauden pallosateessa.

Jos tilanteesta haetaan positiivista, niin Pelicansissa on nyt tilaa uusille vastuunkantajille, mahdollisuus nousta esiin tuntemattomuudesta ja lyödä epäilijöille jauhot suuhun. Tämä tosin voi olla helpommin sanottu kuin tehty, kun tiedetään NLA-liigan entisestään koventunut taso. Tiedossa ei ole yhtään helppoa ottelua.

Pelikaani osuu turbiiniin, eikä jälki ole välttämättä kaunista. Lahtelaisille on luvassa matalalentoa läpi kauden ja NLA-paikan säilyttäminen on kiven takana.

Päävalmentaja: Kimmo Hyttinen
Seuraa häntä: Pinja Jaakkola
Nouseva nimi: Emmi Pölönen

Korjaus 20.9. klo 11.02: Classicin slovakit aluksi väärinpäin. Sponiarovs jatkaa, Ferencikova vaihtoi maisemaa.