Liigat

Kuntopuntari kymmenen viime pelin perusteella – kuumat ja kylmät sekä loppukauden povaukset

14.01.
2020
Liigat

”Ai menikö meillä välillä huonostikin?”. TPS on parantanut reippaasti kauden edetessä. Kuva: © Anssi Koskinen — www.twitter.com/ansik — www.instagram.com/ansik

Miesten Salibandyliigassa on pelattu 17-19 ottelua joukkueesta riippuen. Seuraavassa arvioidaan virettä viimeisen kymmenen pelin perusteella ja verrataan sitä kauteen kokonaisuutena.

Sijoilla 2-8 ja 11-14 on edelleen hyvinkin tasaista, joten kauden jatkosta ovat hyvin varovaisia uumoiluja suurimman osan joukkueista kohdalta. Sijoilta 1-8 mennään pudotuspeleihin siten, että neljä parhaiten sijoittunutta saa kotiedun. Sijat 9-11 aloittavat kesäloman runkosarjan jälkeen. Kolmanneksi ja toiseksi viimeinen jatkavat kauttaa playoutien merkeissä, joiden häviäjä pelaa liigakarsinnoissa. Pahnanpohjimmainen pelaa kaudella 2020-21 Divarissa. Runkosarja päättyy helmikuun lopussa.

Yli 20 pistettä:

Classic: 10 voittoa, 30 pistettä.
Koko kausi: 18 ottelua, 54 pistettä.

Classic on pisteiden valossa parhaassa vireessä ja johtaa sarjaa täysin puhtaalla pelillä. Pistekerskiarvo koko kauden osalta on siis tyly 3,0. Kauden toistaiseksi ainoa tappio tuli Champions Cupin välierissä, joka todennäköisesti vain antaa lisävirtaa liigakamppailuihin. Classicin loppukauden vastuksiakaan ei tarvitse sinällään erityisesti miettiä, sillä joukkue lähtee ennakkosuosikkina jokaiseen peliin.

Arvio: 15 pisteen ero sarjakakkoseen. Voittaa runkosarjan.

TPS: 9 voittoa, 27 pistettä.
Koko kausi: 19 ottelua, 37 pistettä.

SM-hopeamitalistin kausi lähti käyntiin yskähdellen Janne Kainulaisen alaisuudessa, mutta sittemmin joukkue on noussut kolmanneksi. Puolustuspelin parannus oli selkeä, mutta myös hyökkäyspäässä on tullut tulosta. Ensimmäiset yhdeksän peliä toivat plakkariin 10 pistettä, mutta viimeisestä kymmenestä on irronnut jo 27 pistettä. Koko kauden pistekeskiarvo on 1,95 pistettä, viimeisen kymmenen 2,7 per peli.

Arvio: TPS:n kone tuskin hyytyy pahemmin loppurunkosarjasta. Kohtaa kärkikahdeksikosta enää Classicin, KrP:n sekä SPV:n ja loput pelit on alemman tason joukkueita. Saa kotiedun ja hyvinkin mahdollisesti pitää paikkansa kolmen sakissa.

EräViikingit: 7 voittoa, 21 pistettä.
Koko kausi: 18 peliä, 39 pistettä.

Sarjakakkonen on ollut yksi kauden vakaimmista suorittajista. Koko kaudella OLS-tappiota voi pitää yllätyksenä, mutta muuten tappiot (5) ovat tulleet kärkikahdeksikon joukkueita vastaan. ErVin koko kauden pistekeskiarvo on 2,17, joten viimeisen kymmenen pelin 2,1 myötäilee sitä hyvin läheltä. Varsinkin hyökkäyspäässä ErVi on ollut viime kausia parempi.

Arvio: EräViikinkien runkosarjasijoituksen kannalta seuraavat viisi peliä ovat erittäin tärkeitä. Se kohtaa seuraavaksi kärkikahdeksikon Classicin, KrP:n, Indiansin, Oilersin ja Happeen. Runkosarjan lopun vierasputki Steelersiä, LASBia ja OLSia vastaan pitäisi olla muutaman asteen helpompi. Vaikeahkon loppuohjelman vuoksi voi arvioida, että joukkue saavuttaa kotiedun, mutta ei pidä kakkostilaansa.

Oilers: 7 voittoa, 21 pistettä.
Koko kausi: 17 peliä, 35 pistettä.

Oilers on tällä hetkellä viidentenä sarjataulukossa ja on parantanut asemiaan loka-marraskuun vaikeiden vaiheiden jälkeen. Koko kauden pistekeskiarvo on 2,06 ja viimeisen kymmenen pelin 2,1, joten Oilersinkaan osalta heitto ei ole tässä mielessä iso. Hyökkäyspään kovista nimistä huolimatta kausi ei ole ollut erityisen maalirikas.

Arvio: Oilersin otteissa on ollut paikoittaista heittelyä, mutta se on näkynyt enemmän pelien sisällä, kuin varsinaisissa lopputuloksissa. LASB- ja Tiikerit-tappiot olivat kuitenkin jonkinlaisia osoituksia siitä, että Oilers on yllätettävissä. Loppurunkosarjan peleistä viisi on kärkikahdeksikon joukkueita vastaan kuudesta seuraavasta ottelusta ja niissä joukkueen vire lopulta punnitaan. Oilers saavuttanee lopulta kotiedun, mutta kärkikolmikkoon se tuskin yltää.

KrP on vielä tällä hetkellä kiinni kotiedussa. Kuva: Esa Takalo

Yli 10 pistettä:

Nokian KrP 6 voittoa, 18 pistettä
Koko kausi: 18 peliä, 37 pistettä.

KrP on tätä kirjoittaessa sarjataukon neljäntenä. Alkukausi oli erittäin vahva, mutta sittemmin suorituksissa on ollut ailahtelevaisuutta. Koko kauden pistekeskiarvo on 2,06, ja joukkue keräsi kahdeksassa ensimmäisessä pelissä pisteen vähemmän kuin kymmenessä seuraavassa. KrP on parantanut puolustuspeliään pallon kanssa, eikä tällä kaudella ole nähty pelkästään ”näätärokkia”.

Arvio: Nokian suhteen tason heittely on ollut paikoin melkoista. Esimerkiksi Oilersia vastaan avauserän 8-1 -lukemat espoolaisille kertoi jotain kaikkein heikoimmista hetkistä. KrP kohtaa runkosarjassa vielä kärkikahdeksikon ErVin, SPV:n, TPS:n ja Classicin, joista kolme ensimmäistä peliä on loppusijoituksen kannalta todella olennaisia. Muut pelit ovat lähtökohtaisesti pakkovoittoja. Suomen Cupin finaali helmikuussa saattaa sekoittaa vielä joukkueen pakkaa. KrP:n viime aikojen otteiden perusteella arvio on vaikea tehdä, mutta kotietu jäänee sittenkin saavuttamatta.

SPV 6 voittoa, 18 pistettä
Koko kausi: 17 peliä, 32 pistettä

SPV on nykyisellään sijalla 7 sarjataulukossa, mutta ottelumäärien tasaantuessa se voi olla jopa kärkikolmikossa. Kauden pistekeskiarvo 1,88 ei ole erityisen hyvä. Varsinkin viimeiset kuusi peliä ovat olleet Pohjanmaan ylpeydelle tervanjuontia, sillä niistä se on kerännyt vain kaksi voittoa. Viime peleissä joukkue on turvautunut tarkempaan puolustuspeliin jatkuvan kovan prässin sijaan.

Arvio: SPV:n kausi on ollut melko haastava tähän asti. Viimeisissä peleissä se kohtaa vielä KrP:n, Classicin, TPS:n ja Oilersin kärkikahdeksikosta, jotka ovat kaikki SPV:n edellä. Loppuohjelma on jokseenkin helppo kilpakumppaneihin nähden, mutta neljän joukkoon on nyt viiden pisteen matka. Jos SPV:n peli-ilme kohenee niin se on neljän sakissa, mutta tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että pudotuspelit starttaavat vieraskentältä.

Indians 5 voittoa, 16 pistettä
Koko kausi: 19 peliä, 35 pistettä

Indians on sarjataulukon kuudentena. Viimeisen kymmenen pelin osalta sen pistekeskiarvo 1,6 alittaa koko kauden 1,84 pisteen keskiarvon. Joulukuu oli joukkueelle vaikea, sillä se kärsi peräti neljä tappiota kuudessa ottelussa. Viimeisestä kymmenestä ottelusta se on voittanut viisi ja sai yhden lisäpisteen rankkarikisatappiosta LASBia vastaan. Parhaimmillaan pelaa erittäin komeaa pallollista peliä, mutta pallottomana ollut paikoin haasteita.

Arvio: Indiansin loppuohjelma on verrattaen helppo. Espoon derby ja paikallispeli EräViikinkejä vastaan ovat kovimmat koitokset. Kahdeksantena oleva Happee on kolmas kärkikahdeksikon joukkue, mutta loput ryhmistä tulevat vastaan vielä alempaa taulukosta. Kotietuun on nyt matkaa kaksi pistettä, mutta pelimäärien tasaantuessa ero voi kasvaa. Jos pelit menevät Indiansin kannalta suotuisasti ja joukkue hoitaa ennakkoon heikommat ryhmät, niin kotietukin on vielä mahdollinen. Espoolaiset joutuvat kuitenkin melko varmasti aloittamaan vieraskentältä ratkaisupelit.

Happee 4 voittoa, 13 pistettä
Koko kausi: 19 peliä, 29 pistettä

Happeen kausi on ollut sitä niin kutsuttua ”vanhaa Happeeta”. Kymmenestä viime pelistä se on voittanut kolme peliä varsinaisella peliajalla, yhden rankkarikisassa ja kärsinyt kaksi rankkarikisatappioitakin, joista 13 pistettä ovat kerääntyneet. Koko kauden pistekeskiarvo 1,53 on parempi kuin viimeisen kymmenen pelin 1,3. Joukkue on kahdeksantena tällä hetkellä. Peter Kotilaisen paluu auttanee loppukaudesta viimeistelyssä, mutta oman suhteen riittäisi eniten kohennettavaa.

Arvio: Vaikka Happeen loppuohjelma on jokseenkin helppo niin kotiedusta se ei lähde enää taistelemaan. Pudotuspelipaikka on varma ellei ihmeitä tapahdu, mutta varsinkin ottelumäärien tasoittuessa on hyvin todennäköistä, että sarjasijoitus ei tuosta enää parane. Kärkikahdeksikosta Happee kohtaa enää ErVin, Oilersin ja Indiansin, joten ohjelma on kärkikahdeksikon helpoimmasta päästä. Happee on kuitenkin tällä kaudella menettänyt pistetä Welhoille kahdesti ja LASBille rankkaritappion muodossa. Kaikkien aikojen hirvirytke voi toki vielä muuttaa ennakkoarvioita.

OLS:n vire on erittäin huono tällä hetkellä. Kuva: Ari Arola

10 pistettä tai vähemmän:

LASB 4 voittoa, 10 pistettä
Koko kausi: 18 peliä, 22 pistettä

Joulukuussa näytti vahvasti siltä, että LASB taistelee pudotuspelipaikasta, mutta nyt alla on kolmen ottelun tappioputki ja seitsemän pisteen matka Happeeseen. Koko kauden ajan LASB on kerännyt pisteitä 1,22 peliä kohden ja viimeisestä kymmenestä pelistä pisteen ottelua kohden. LASB pelaa periaatteessa ihan hyvää salibandya, mutta on ruokottoman tehoton hyökkäyspäässä.

Arvio: LASBin kohdalla todennäköinen loppusijoitus on yhdeksäs ja pudotuspelipaikka jää haaveeksi. Top 8-joukkueista se tosin kaatoi syyskaudella Indiansin, Oilersin ja Happeen, jotka ovat kaikki vielä vastassa. Selkeällä ryhtiliikkeellä pudotuspelipaikan kaappaaminen on vielä matemaattisesti mahdollista, mutta se vaatii voittoa ainakin vähintään otteluista, joista yli puolet on ylempänä olevia joukkueita vastaan.

Tiikerit 3 voittoa, 9 pistettä
Koko kausi: 19 peliä, 15 pistettä

Sijalla 11 oleva Tiikerit on jokseenkin vakaassa asemassa varsinkin joulukuun lopun vuoksi, jolloin se kaatoi ylempänä olevat OLS:in ja LASBin. Koko kaudella se on kerännyt 0,79 pistettä ottelua kohden ja viimeisestä kymmenestä pelistä lukema on 0,9 peliä kohden. Se on nostanut Tiikerit pois akuuteimman putoamisuhan tieltä. Tiikerit on parantanut puolustuspeliään kauden edetessä, mutta sen suurimmat avut ovat hyökkäyksessä.

Arvio: Tiikerit kohtaa kellarijoukkueista vielä Welhot ja Steelersin. Loput pelit ovat ennakkoon vaikempia kärkikahdeksikon joukkueita vastaan. Jos se selvittää häntäpään taistot kunnialla niin sarjapaikka on varma. OLS:in alavireen vuoksi se voi vielä nousta sarjataulukossa. Ensi kauden sarjapaikka näyttää tällä hetkellä laminoidulta ja loppusijoitus tuskin heittää hirveästi nykyisestä.

ÅIF 2 voittoa, 8 pistettä
Koko kausi: 19 peliä, 10 pistettä

ÅIF:in kannalta erittäin paha tappio osui viikonlopulle, kun se hävisi kotonaan Welhoille ja on nyt toiseksi viimeisenä karsijan paikalla. Koko kaudella se on napsinut pisteitä peliä kohden 0,53, joten viimeisen kymmenen pelin 0,8 pistettä ottelua kohden on kohennusta. ÅIF osaa pelata todella inhottavasti ja puolustaa tarkasti. Hyökkäyspäässä se on pitkälti vahvimpien yksilöiden varassa.

Arvio: ÅIF:n loppurunkosarjan ohjelma on häntänelikon vaikein. OLS ja LASB ovat ennakkoon helpoimmat vastukset, mutta Indiansia, SPV:tä, Oilersia, Happeeta ja KrP:ta vastaan pisteodotukset ovat hyvin pienet. Näistä joukkueista se on kuitenkin saanut tällä kaudella KrP:lta ja OLS:lta yhteensä neljä pistettä, joten venymisiä saatetaan nähdä. Vaikean ohjelman vuoksi ÅIF:lle voi povata tässä vaiheessa suoraa putoamista, sillä tasapisteissäkin maaliero on sipoolaisilla selkeästi kehnoin tällä hetkellä.

Welhot 2 voittoa, 6 pistettä
Koko kausi: 18 ottelua, 10 pistettä

Welhojen kannalta ÅIF-voitto oli todellinen helpotus, sillä alla oli kuuden ottelun tappioputki. Voitto nosti kuopiolaiset myös pois jumbosijalta kolmanneksi viimeiseksi. Viimeisten kymmenen pelin 0,6 pistettä ottelua kohden ei juuri heitä koko kauden 0,56 pisteen suoritustasosta. Welhot on ollut hyvä viime kaudet sille tärkeissä häntäpään väännöissä. Kuopiolaiset tuntuvat saavaan melko nimettömästä kokoonpanostaan paljon irti kovimmissa paikoissa.

Arvio: Welhojen loppukauden tärkeimmät pelit ovat Tiikereitä, Steelersiä ja OLS:ia vastaan. Kaksi ensimmäistä se kohtaa helmikuun alussa. Welhot kohtaa pudotuspelijoukkueiden ulkopuolelta myös LASBin, joten kellarijoukkueista sen loppuohjelma on ennakkoon suotuisin. Karsii todennäköisesti sarjapaikastaan ja vieläpä kotiedun turvin.

Steelers 2 voittoa, 6 pistettä
Koko kausi: 17 peliä, 9 pistettä

Steelers vaihtoi valmentajaa joulukuussa ja sen myötä se nappasi heti tärkeän voiton OLS:aa vastaan. Viime viikon Oilers-tappio toi kuitenkin joukkueen takaisin lähtöruutuun ja jumbosijalle. Koko kaudella pisteitä on tullut 0,53 peliä kohden, joten 0,6 pistettä on siihen pieni parannus. Steelers on sarjataulukon viimeisenä. Joukkue on hyvä vastaiskuissa ja sen kärkiyksilöt ovat taitavia erittäin pallollisesti. Nuorta ryhmää testataan toden teolla loppukaudesta.

Arvio: Steelersillä on häntänelikosta eniten pelejä pelaamatta. Ennakkoon tärkeimmät pelit ovat Welhoja ja Tiikereitä vastaan. Seitsemän muuta vastusta tulevat pudotuspelijoukkueista, joten niissä pisteodotukset ovat matalammat ennakkoon. Steelers on pystynyt kohtalaisen hyvin haastamaan ennakkoon parempiaan, joten nuori ryhmä päässee pois suoran putoajan paikalta karsimaan. Matemaattisesti koko häntäkolmikolla on toki mahdollisuus säilyttää liigapaikka vielä ilman karsintojakin.

OLS 2 voittoa, 5 pistettä
Koko kausi: 18 ottelua, 17 pistettä

OLS:n pudotuspelihaaveet taisivat lakastua liian aikaisessa vaiheessa, sillä viime aikojen otteet ovat olleet heikkoja. Viimeisin voitto on marraskuulta ja sen jälkeen alla on viiden pelin tappioputki, jossa häviöitä on tullut muun muassa Tiikereitä ja Steelersiä vastaan. Koko kaudella pisteitä on irronnut 0,94 peliä kohden ja viimeisessä kymmenessä pelissä vain 0,5 ottelua kohden, joten oululaisten alavire on sarjan selkeästi räikein tällä hetkellä. OLS yrittää pelata alati paremmin pallon kanssa, mutta viimeisellä hyökkäyskolmannekselle joukkue on melko aseeton.

Arvio: OLS säilyttänee jälleen sarjapaikkansa suoraan, mutta saattaa tippua sijaa alemmas, jos kompurointi jatkuu. Karsijaviivalle on toistaiseksi turvallinen seitsemän pisteen matka. Alempina olevat Welhot ja ÅIF pitäisi ainakin kaataa, jos ei halua loppukaudeksi vielä lisäjännitystä peleihin. Ehkä alempana olevien pitää kerätä lisää pisteitä niin Oulussakin herätään vielä viimeistään helmikuun otteluihin.

Salibandyliigan sarjataulukko

Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen