Pääkalloparlamentti

Pääkalloparlamentti: Alkuvuoden tapahtumia, kuukauden pelaajan valinta, otsikkoehdotuksia ja koronavirus

31.01.
2020
Pääkalloparlamentti

Viikonlopun yllätyskierros oli jäänyt raadin mieleen. Kuva: Ari Arola

Vuoden ensimmäinen Pääkalloparlamentti on täällä. Jaakko Tiira, Iiro-Pekka Airola, Tuomo Reponen, Toni Lötjönen ja Joel Siltanen keskustelevat lajin päivänpolttavista aiheista.

Vuosi 2020 on posahtanut käyntiin mielenkiintoisesti sählyrintamalla. Mikä on jäänyt eniten mieleen positiivisessa valossa?

Jaakko: Kirjoitin syksyllä kriittiseen sävyyn Salibandyliigan olemattomasta brändistä ja maajoukkueen viestinnällisestä ylikorostamisesta. Nyt osat ovat kuitenkin vaihtuneet. Liiga on liiton ykköstuote, sillä liiga ei jää tauolle edes kansainvälisille peleille pyhitettynä viikonloppuna. Näin ollen kotikisoihin valmistautuvan maajoukkueen leiri lyheni puolikkaaseen alkuperäisestä. Hyvä liiga!

Iiro-Pekka: Viime sunnuntain miesten liigakierros muistutti taas hetkellisesti kunnon urheilusarjaa, kun lopputuloksia katsoessa piti hieraista silmiään. Welhojen, OLS:n ja LASB:n voitot ennakkosuosikeista samana päivänä olivat hyvä piristysruiske. Aika näyttää, oliko kyseessä vain säännön vahvistava poikkeus. Toivottavasti lisää altavastaajien voittoja nähdään jo ennen mahdollisesti panoksettomia päätöskierroksia.

Tuomo: Iiro-Pekan mainitsemat OLS:n ja Welhojen voitot yksittäisinä nostoina olivat mukavia piristysruiskeita. LASB:n voitto piti joukkueen pudotuspelitaistelussa mukana, mutta en laske sitä isoksi yllätykseksi. Edelleen se on positiivista, että taistelua on jokaisella sektorilla miesten salibandyliigassa. Käytännössä vain OLS ja Classic laskettelevat tällä hetkellä kohti runkosarjan loppua ilman sen isompaa panosta.

Toni: Norsumania. Ei kahta sanaa. Sosiaalinen media suorastaan kiehui kun Norsuluurannikko haastoi Sveitsin. Vaikka maanosien kolmosten kohtaaminen oli lähes tragikoominen näytös niin tavoitettiin jälleen iso kasa muitakin kuin laji-ihmisiä, ja breikattiin tutusti isoissakin medioissa.

Joel: Vastaan nyt tosi ison kuvan mukaisesti tähän. Mielestäni ollut paljon hyvää(kin) keskustelua lajin suhteen niin isossa kuin pienessäkin kuvassa. Annan foorumille posia siitä, että miesten liiga tapahtumineen tuntuu kiinnostavan viikosta toiseen ja askelmerkkejä haetaan myös kommentoijien osalta kevättä kohden. On ollut sitä kuuluisaa pöhinää ainakin pinnan alla.

Entä negatiivisessa?

Jaakko: EräViikinkien miesten edustusjoukkueen menestys. Se on ainoa asia, mikä muuten MAINIOSTI menneessä fuusiossa ei ole täyttänyt odotuksia.

Iiro-Pekka: Liiton yhteiskuntasuhdejohtaja Kinnunen kiertää kuntia kuin Eppu Normaali kuumimpina vuosinaan, mutta lajin olosuhdetyö hakkaa silti ajoittain päätään seiniin. Raumalle suunnitellaan uutta liikuntatilaa, jonne saisi kaksi kaukaloa, mutta vain 34,5-metrisinä. Salibandy tuntuu yhä jäävän päättäjien mielissä jalkoihin, kun kyseessä ovat metrit ja millit. Nähtäväksi jää, paljonko salibandya Helsingin Jätkäsaaren uudessa Royal-areenassa sitten joskus pelataan.

Tuomo: Vaikka MM-karsinnat saavat sosiaalisen median värjäilyssä hymyä huulille, ovat ne vakavasti ottaen surullinen muistutus homman järjettömyydestä nykymuodossaan.

Toni: Kulisseissa (ei siinä Reposen ohjelmassa) on todella pahaa verta aiheuttanut liigapelien ja maajoukkueleirin päällekkäisyys. Kilpailupäällikkö Ari Vehniäinen lienee yksi suurimmista syypäistä jos Suomi ei kotikisoissa nosta mestaruuskannua.

Joel: Ei mikään. Kaikki on hyvin.

Nyt kun Classic kompuroi, joten Nykyllä on vaihteeksi vaikea tilanne valita kuukauden paras miesten liigasta. Kenet sinä valitsisit?

Jaakko: Welhot ovat napanneet alkuvuodesta kaksi äärimmäisen tärkeää voittoa ja tehnyt hajurakoa suoran putoajan paikkaan. Keskeinen hahmo on ollut Riku Tuononen. Kookas Welhot-kippari on latonut pakin paikalta alati nöyrät 8+2=10 tehot. Valintani on siis Riku Tuononen.

Iiro-Pekka: Oilers on porskuttanut vahvassa voittoputkessa ja Rasmus Kainulainen nakuttanut tammikuussa 14 tehopistettä, kruununa Steelers-ottelun suonenveto (2+4). Laitetaan kuukauden pelaajan pysti siis Tapiolan suuntaan.

Tuomo: Tätä joutui miettimään vallan urakalla. Hyviä valintoja herroilla. Oilersilla oli vahva kuukausi ja nostan jokerina Sylvester Raikamon. Perustelen puhtaasti onnistumisilla päävastustajia (SPV x2, KrP ja ErVi) vastaan. Kyseisissä matseissa kahdeksan pojoa, viisi pykälää plussalla ja osana Oilersin hyvin toimivaa ylivoimaa.

Toni: Asla Veteläisen. Jos kaadat yksin yhden maailman parhaista seurajoukkueista niin valinta luulisi olevan selvä myös herra Nykyn papereissa.

Joel: Hyviä nostoja kaikki, mutta kallistun itsekin Rasmus Kainulaiseen.

Kuukauden päästä tiedetään jo miten runkosarja päättyi miesten liigassa. Mikä joukkue vakuuttaa eniten helmikuussa? Entä mikä mahdollisesti vielä yllättää?

Jaakko: Oilers on noussut vahvaan vireeseen. Espoolaisten tekemisestä ei löydy vahvaa pelillistä identiteettiä, vaan Heikki Luukkosen johtama valmennustiimi on kunnostautunut täsmällisten ottelusuunnitelmien kanssa. Pallovastuu ja kääntöpeli ovat kehittyneet valtavasti viime kaudesta. Casper Pfitznerin paluu kokoonpanoon on nostanut Oilersin ykköskentän vaarallisuutta ja muodostanut sitä kautta toisen tuloskentällisen. Näillä eväillä uskoisin, että Oilers valtaa runkosarjan kakkospaikan.

Iiro-Pekka: Heitetään tähän Nokian KrP. Joukkueella on hyppysissä avaimet runkosarjan kakkossijaan, minkä saavuttaminen motivoisi monellakin tavalla – ei vähiten mahdollisella välierien kotiedulla ja Classicin välttämisellä ennen mahdollisia finaaleja. Lisäksi runkosarjan loppusuoran otteluohjelma on “Näädille” suosiollinen.
Welhoilla on täysi mahdollisuus nostaa itsensä karsintaviivan paremmalle puolelle, mikä olisi kauden tiettyihin vaiheisiin peilaten kohtuullinen yllätys. Kuopiolaiset kohtaavat vielä mm. OLS:n, Tiikerit ja Steelersin, joten Tikkurilassakaan ei voida vielä huokaista helpotuksesta.

Tuomo: Welhot vakuuttaa hilaamalla jälleen itsensä kuiville ja sitten ihmetellään, miten se taas onnistui? Mahdollinen yllättäjä on hyvässä vireessä oleva LASB, joka saattaa kammeta itsensä kahdeksan joukkoon.

Toni: EräViikingit. Vakuuttanut tähänkin asti toki. Voittaa kohtalaisen kivuttomasti kaikki helmikuun ottelut ja lähtee Classicin jälkeen valitsemaan puolivälierävastustajaa. Yllätyksestä vastaa ÅIF. Joukkue keskittyi viime vuonna kuukauden sählyyn ja se riitti liiganousuun. Uskon että Sipoossa keskitytään sählyyn myös helmikuussa ja uusitaan sarjapaikka.

Joel: Tässä on nyt niin monta jo heitelty, että heitän johdonmukaisesti TPS:n. Kompuroi Welhoja vastaan, mutta löytää vireen loppurunkosarjan ajaksi. Hännillä on todella tiukkaa, mutta nostetaan ÅIF yllättäjäksi vielä siinä mielessä, että napsii ainakin kolme pistettä, eikä tipu ainakaan suoraan, vaikka ohjelma on haastava.

Kirjoita isoille medioille valmis otsikko salibandyn MM-karsinnoista?

Jaakko: Porilaishollantilainen Arvid Vonk pysäytti Tšekin – suomalaisvalmentajille potkut

Iiro-Pekka: Karsinnan häviäjillä onnen hetkiä – nämä joukkueet välttävät joulukuisen harmaan Helsingin (Eli mennään posin kautta!)

Tuomo: MM-karsintojen kulta-aika ohi: Sveitsi murskasi Norsunluurannikon

Toni: Ruotsin MM-kisapaikka jäi haaveksi – ”Ei olisi pitänyt seisoa vaihtopenkillä.”

Joel: Venäjälle jäi norsunluu käteen – Ogan voittomaali aloitti villit voitonjuhlat Yamoussoukron kaduilla

Uhkaako koronavirus salibandyn maailman ja eritoten Kiinan valloittamista?

Jaakko: Haasteitahan tämä kieltämättä heittää. Nyt kun Kiina kielsi ryhmämatkat, jäävät salibandyturistit kotimaisemiin. Onneksi imua piisaa Afrikasta, joten maailmanvalloitus on aikataulussa. Luotan Alakivenmäen Pinky and the Brain -mentaliteettiin.

Iiro-Pekka: Asiahan on äärimmäisen vakava, mutta muistatteko vielä sars-epidemian 2000-luvun alussa? Suomen urheilu kärsi silloinkin: Juhani Tamminen vaahtosi joskus julkisuudessa, että hänen päävalmentajakaudellaan jääkiekkonaiset olisivat voittaneet kultaa, ellei Kiinan MM-kisoja 2003 olisi peruttu sars-epidemian takia. Ehkä salibandyn sijasta kiinalaisen urheilumaailman valloittaa nyt korona. Muistaako sitä peliä kukaan?

Tuomo: Ei uhkaa.

Toni: Ei sählyn maailmanvalloitusta haasta yhtikäs mikään.

Joel: Uhkaa. Tällä hetkellä leviää Kiinassa nopeammin kuin sählyvirus.

Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen