Liigat

Harri Karjala hyppäsi SPV:n luottopakista apuvalmentajaksi: ”Tietyt pelaajat osaavat haastaa valmennusta”

02.07.
2020
Liigat

Harri Karjala (keskellä) jatkaa SPV:n valmennustiimissä ensi kaudella. Kuva: Juha Käenmäki

Harri Karjala, 35, päätti yli 400 liigapeliä ja kolme SM-kultaa sisältäneen liigauransa kaukalon puolella kevääseen 2019. Viime kaudella Karjala toimi Peliveljien apuvalmentajana ja jatkaa pestissä myös tulevalla kaudella.

Karjala sanoo Pääkallon kesähaastattelussa pohtineensa peliä jo pelaajaurallaan omaa puolustavan puolustajan ruutua laajemmin. Pelin taktisen puolen spekulointi on kiinnostanut.

– Kävin jo pelaajauran aikana paljon taktisia asioita läpi valmennuksen kanssa. Kun lopetin oman uran keväällä 2019, puhuttiin (Tommy) Koposen kanssa, että katsotaan kohtaako intressit. Kun itsellä oli halua ja joukkueella tarvetta, niin ei ollut haasteita miettiä lähdenkö mukaan. Valmennustiimiin liittyminen tuli lopulta luontaisesti, puhelimitse tavoitettu Karjala tuumaa.

SPV:n valmennustiimissä roolitukset on sovittu tarkasti. Päävalmentaja Koponen vastaa kokonaisuudesta. Karjalan vastuualuetta taas ovat oman alueen puolustuspeli ja matalan karvauksen pelaaminen. Eniten Karjalalla on kuitenkin vastuuta yksilöpalautteen kanssa.

– Jos esimerkiksi yhdellä ketjulla on haasteita jonkun pelin osa-alueen kanssa, niin pureudun siihen tutkimalla videoita. Sitä ei ollut niin paljon kun pelasin itse.

Itse pelissä ei roolin vaihtuessa tullut juurikaan yllätyksiä. Peli oli kaukalon ulkopuolelta pitkälti sellaista, mitä kokenut pelimies osasi odottaa. Isompi yllätys oli se, kuinka erilaisia jotkut pelaajat olivat valmennettavina kuin pelikavereina.

– Tietyt pelaajat osaavat haastaa valmennusta. Miettivät ja kysyvät paljon asioita, jotka tulevat ilmi keskusteluissa valmennuksen kanssa. Niitä taas ei ehkä pelikaverina huomannut.

– Se on ihmistyypistäkin kiinni. Hiljaisemmat tyypit eivät välttämättä uskalla ottaa asioita esille. Oma tehtävä on olla linkkinä valmennuksen ja pelaajien välissä ja sitä kautta madaltaa kynnystä valmennuksen ja pelaajien väliseen dialogiin.

Pelaajauralla Karjala tuli tunnetuksi roolipelaajana, oman pään eksperttinä, joka otti katkoja täsmällisellä ennakoinnilla ja oli erittäin viheliäinen taistelupari kulmaväännöissä.

SPV:n lisäksi myös TPS:aa Salibandyliigassa edustanut vaasalaislähtöinen ex-puolustaja sanoo, että on pystynyt jonkin verran hyödyntämään omaa kokemustaan valmentajana.

– Valmentaminen on niin kokonaisvaltaista, ettei voi sanoa, että valmentaisin vaan duunareita, kun olin itsekin duunaripelaaja. Nuoremmille pelaajille olen kyllä pystynyt opettamaan niitä asioita, miten olen itse pelannut: sijoittumista, ennakointia ja esimerkiksi AV-pelaajimista ja tiettyjä peliasentoja.

– Enemmän ne ovat detaljeja ja yksilövalmennusta. Paremmin pystyy kiinnittämään yksityiskohtiin huomiota, kun seuraa sivusta.

SPV:n seuraavaa päävalmentajaa Karjalasta ei kuitenkaan miehen omien sanojen mukaan tule. Siviiliammatilataan Karjala on poliisi. Hänestä tuli isä kesän alussa.

– Siviilielämänkuviot ovat sellaiset, että ei ole mahdollista olla liigajoukkueen tai vanhempien juniorien päävalmentaja. Tottakai aina kun lähtee mukaan, niin mennään täysillä.

– Nykyinen rooli on sopiva, Karjala päättää.

Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira