Tero Kotilainen ei ole muuttamassa Happeen identiteettiä: ”Aika paljon pyritään sitä rytkettä rytkimään”

Tero Kotilainen (kesk.) on ollut tyytyväinen Happeen tekemiseen. Kuva: Juhani Järvenpää

Tero Kotilainen (kesk.) on ollut tyytyväinen Happeen tekemiseen. Kuva: Juhani Järvenpää

Happeen viime kausi sujui runkosarjan osalta mollivoittoisesti. Kauden jälkeen apuvalmentajasta päävalmentajan pestiin noussut Tero Kotilainen kertaa hetken ajatuksiaan viime kaudesta. Sitä ei ole tullut juuri mietittyä. Fokus on ollut vajaan kuukauden päästä starttaavassa F-liigakaudessa.

– Runkosarjan puolella isompia haasteita toi muutamat kärkipelaajien loukkaantumiset. Sillä oli pitkässä juoksussa vaikutusta sijoitukseen ja se hankaloitti kauden läpivientiä, Kotilainen sanoo Pääkallon haastattelussa.

– Toinen haaste oli se, että ryhmä muuttui paljon. Ei pelkästään edelliskaudella vaan myös sitä edeltävänä kautena. En muista ulkoa, mutta jossain vaiheessa laskeskelin, että aika monta uutta pelaajaa on ajettu ryhmään sisään, jotka eivät olleet liigassa aiemmin pelanneet. Siinä on oma haasteensa.

Kotilainen on työskennellyt viime vuodet valmentamisen ohella Happeen junioripäällikkönä. Toimenkuva koostuu jatkossakin kahdesta tehtävästä. Täksi kaudeksi avautuneen päävalmentajapestin myötä hän sanoo saaneensa valmentamiseen aiempia kausia enemmän tunteja. Valmentaminen on Kotilaiselle intohimo.

– Kova polte on tehdä liigajoukkueen kanssa hommia ja auttaa pelaajia kehittymään sekä yleisesti ottaen kehittää Happeen junioripuolta ja auttaa valmentajia.

Kotilaisen mukaan jokainen päävalmentaja tuo joukkueeseen aina oman mausteensa. Joukkue on aina jossain määrin päävalmentajansa näköinen. Happeen identiteettiä Kotilainen ei kuitenkaan ole muuttamassa. Pelillisten muutosten sijaan hän on pyrkinyt tuomaan hirviryhmän toimintatapoihin uusia tuulia.

– Joukkueen koheesion ja ryhmädynamiikan suhteen on tehty paljon töitä. Sen lisäksi ollaan tehty kesän aikana hommia myös pelaajien omien henkisten voimavarojen kanssa ajatellen koko tulevaa kautta.

Kaukalon puolella Happee on tullut tunnetuksi ”hirvirytkeestä”. Sitä on luvassa myös tulevalla kaudella, Kotilainen lupaa.

– Aika paljon pyritään sitä rytkettä rytkimään tulevankin kauden aikana. Välillä peli huutaa tiettyjä asioita, milloin voidaan olla järkeviäkin siellä pelissä. Halutaan nekin tilanteet tunnistaa. Paljon ollaan käyty peliä läpi puolustuspelin kautta.

– Tarkoitus on kuitenkin laittaa paljon efforttia hirvirytkeeseen. Identieettiä ei olla muuttamassa.

Happee koki jonkin verran muutoksia kesän aikana. Kotilainen kertoo olevansa tyytyväinen jalkeilla olevaan ryhmään ja siihen hankittuihin vahvistuksiin.

– Loistavia monipuolisia pelaajia. Kaikki pelaajat ovat luonteeltaan äärimmäisen hyvin tähän juttuun sopivia, tykkäävät harjoitella kovaa ja kehittää joukkueen lisäksi myös itseään salibandypelaajina.

Happee on pelannut tähän mennessä neljä harjoitusottelua. LASB kaatui selvin 8–2 numeroin. Nousija Jymyä vastaan Happee lepuutti tähtipelaajiaan ja koki 6–7 jatkoaikatappion. Viime viikon ottelut Nokiaa vastaan päättyivät niukkoihin tappioihin. Raholassa rangaistuslaukausten jälkeen 5–6 ja Jyväskylässä 7–8 varsinaisen peliajan puitteissa.

Kotilainen sanoo olleensa tyytyväinen pelillisiin aihioihin. Muutamia pienempiä kolhuja on tullut, mutta isommilta loukkaantumisilta Happee on toistaiseksi välttynyt.

– Äärimmäisen paljon on näkynyt hyviä asioita ja sellaisia, joiden perässä ollaan. Paljon on vielä tehtävää mutta suunta on lupauksia antava.

– Kokoajan on tavoite kehittää joukkuetta ja koko ryhmälle on annettu suht tasavertaisesti mahdollisuuksia näyttää osaamistaan. Sillä tavalla jatketaan myös preseasonin loppuun.

Kysyttäessä Happeen tulevan kauden tavoitteista, Kotilainen kertoo niiden liittyvän enemmän joukkueena toimimiseen. Esimerkiksi runkosarjasijoituksen suhteen tavoitetta ei ole vielä määritetty. Se tarkentuu vielä ennen kauden alkua.

– Ensimmäinen tavoitepalaveri oli eilen. Lopullisia tavoitteita ei ole vielä määritelty, mutta runkosarjan osalta suurimmat tavoitteet tulee oman toiminnan kautta. Miten tehdään arjessa hommia joukkueena, oli ne mitä tahansa hommia.

Näillä näkymin Kotilaisen pitäisi debytoida liigajoukkueen päävalmentajana syyskuun 20. päivä, kun Happee isännöi Monnarilla Indiansia. Koronatilanne on kuitenkin nostanut päätään.

Kotilainen sanoo seuranneensa tartuntatilannetta huolestuneena. Tilanne on mietityttänyt. Ei liene täysin poissuljettu vaihtoehto, että kausi alkaisi tyhjien katsomoiden edessä.

– Lähtökohtaisesti se on huono tilanne, jos joudutaan pelaamaan tyhjille katsomoille, mutta huono on sekin jos ei pelata ollenkaan, Kotilainen tuumii.