Liigat

ErVi:stä potkut saanut Huhtimo: ”Ei kukaan tule hallille ja muutu sormia napsauttamalla vastuunkantajaksi”

14.10.
2020
Liigat

Markus Huhtimosta tuli ensimmäinen potkut saanut F-liigavalmentaja. Kuva: Esa Takalo


EräViikinkien päävalmentajan paikalta vapautetusta Markus Huhtimosta tuli F-liigan lyhyen historian ensimmäinen potkut saanut valmentaja. Huhtimo avasi mietteitään Pääkallolle.

EräViikingit kertoi tiedotteessaan, ettei naisten F-liigan A-sarjan viimeisenä oleva joukkue päässyt urheilullisiin ja toiminnallisiin tavoitteisiinsa. Huhtimo sanoo Pääkallolle, että lopullinen keskustelu seurajohdon kanssa on vielä käymättä, mutta tämän hetkisen tiedon mukaan potkut tulivat juuri tiedotteessa mainitusta syistä.

– Mihin se toiminnallisuus sitten yhdistetään, sitä on hankala sanoa. Joukkueen ryhmädynamiikka suhteessa valmennukseen oli kuitenkin mainio. Kävin joukkueen kanssa asiasta palaverin ja se oli erittäin lämminhenkinen keskustelu, Huhtimo sanoo Pääkallolle.

– Aika vähän oli matkaa takana tällä kaudella. Elän itsekin vielä varovaisen kysymysmerkin päällä. Nyt on vähän vielä sellainen fiilis, että on tultu kulman takaa ja lyöty otsaan.

ErVi:n alkukausi on ollut heikko, eikä Huhtimo lähde sitä tosiasiaa kumoamaan. Avausvoittoa seurasi neljä tappiota sarjassa ja putoaminen Cupista.

Nopeat potkut alle kuukausi kauden startin jälkeen ovat kuitenkin siinä mielessä tyly ratkaisu, että ErVi menetti paljon kärkiosaamista. MM-kisoissa pelanneet Trine Sällström (Ruotsi) ja Milja-Maria Saarikoski (PSS) lähtivät muualla, samoin viime kauden kolmanneksi paras pistehai Daniela Westerlund (Ruotsi). Myös koko sarjan pistepörssin viime kaudella voittanut Taru Nordman on uupunut alkukaudesta.

Huhtimo näkee, että naisten puolella johtavilla pelaajilla on vielä miesten pelejä suurempi merkitys.

– Tässäkin olisi hyvä pitää mielessä realismi. Meillä oli valtavan lahjakas joukkue, mutta suurimmat vastuunkantajat ovat siirtyneet muualle tai on tapahtunut muuta muutosta. Ei kukaan tule hallille ja muutu sormia napsauttamalla vastuunkantajaksi. Joukkueessa on paljon nuoria pelaajia, joille täytyy antaa aikaa.

ErVi:n urakkaa ei myöskään helpottanut haastava alkuohjelma.

– Kauden avaus Classicia vastaan oli meiltä loistava peli. Seuraavassa pelissä Loisto oli pikkaisen edellä. Loiston prosessi on meidän prosessia selvästi edellä.

– Sen jälkeen pelattiin Prota vastaan, joka ei kuulu EräViikinkien päävastustajiin. Siinä pitää olla realistinen. Koovee-peli olisi pitänyt voittaa. Koovee pelasi edellispäivänä PSS:ää vastaan 12 pelaajalla ja meillä tuoreet jalat, mutta ei saatu itsestämme tarpeeksi irti. Sitten tuli PSS, jossa oltiin selvästi takana.

– Tätä vasten jos ajatellaan, niin meillä oli kova startti ja käytännössä PSS-peli oli ainoa, jossa ei tokan erän jälkeen pelattu voitosta.

Huhtimon mielestä joukkueen pelaaminen antoi edellytyksiä voittoihin, mutta lisää joukkueelta uupuneen rutiinia ja sitä kautta selkäranka oli vielä liian hutera. Seuraavissa peleissä vastaan asettuvat TPS ja SSRA taas kuuluvat ErVin päävastustajiin.

– Jos mietitään sarjajärjestelmää, vähän tökerösti sanoen, voit hävitä kaikki pelit, jonka jälkeen menet karsintoihin ja ne voittamalla pääset pleijareihin.

– Aika tasainen sarjahan tämä on ja tulee sitä olemaan. EräViikingeillä olisi tälläkin valmennuksella ollut sanansa sanottavana. Tässä kohtaa täytyy kuitenkin kunniottaa seuran päätöstä.

Huhtimo ei kiellä harmitustaan, mutta ei vaikuta erityisen katkeralta. Hän sanoo odottavansa viimeistä keskustelua ja asioiden halki puhumista.

– Siellä on hyviä mimmejä ja uskon että laiva saadaan kääntymään. Tietysti itsellä on nyt suhteellisen tyhjä fiilis. Tähän asti on ollut aika selkeät linjaukset, miten viedään asioita uralla eteenpäin, kun vuodesta -96 on rimpuiltu mukana salibandykuvioissa.

Ennen potkujaan Huhtimo ehti toimia reilut kolme kautta ErVin naisten joukkueen päävalmentajana. Sitä ennen hän oli kauden ErVi:n miesten valmennustiimissä ja ennen fuusiota Mika Ahosen adjutanttina Viikingeissä.

Huhtimo sanoo palon valmennukseen olevan edelleen kova. Jahka keuhkot saa puhallettua tyhjiksi, on hän avoin uusille haasteille.

– Se on osin tuuristakin kiinni, minkälaisia positioita avautuu. PK-seudulla tiimit rupeaa olemaan aika hyvässä kuosissa ja niissä on laadukasta toimintaa. Aukeaako sieltä paikkoja on tuuripeliä. En tietenkään toivo kenellekkään samanlaista kohtaloa, minkä jouduin itse kokemaan.

Pääkaupunkiseudulla on Huhtimon mielestä useampi kiinnostava organisaatio – niin miesten kuin naistenkin puolella – joissa hän voisi kuvitella valmentavansa.

– Paljon on hienoa salibandya ympärillä. Täytyy vetäistä yksi siideri ja miettiä mikä olisi seuraava paikka. Kyllä ”Mahufix” kampeaa itsensä vielä takaisin.

Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira