Ulkomaat

Sveitsin liiga jatkumassa tammikuussa – lainasiirtojen osalta katseita kannattaa kääntää NLB-pelaajiin

18.11.
2020
Ulkomaat

Kuvituskuva: Iiro Karesniemi

Sveitsin liiga pysyy tauolla loppuvuoden. Pelejä olisi tarkoitus jatkaa tammikuun alussa, Sveitsin liitto tiedottaa.

Sveitsin liittohallitus päätti lokakuun lopussa kieltää kaikki kontaktia sisältävät amatöörilajit määrittämättömäksi ajaksi. Kielto ei koske alle 16-vuotiaita, eikä ammattilaissarjoja.

Salibandyssa miesten ja naisten pääsarjat (NLA) katsottiin puoliammattilaissarjoiksi Sveitsin viranomaisten taholta. NLB, jossa pelaa monia suomalaisia, taas on statukseltaan amatöörisarja.

Näin ollen maanantain kokoontunut koronatyöryhmä pui nimenomaan pääsarjojen tilannetta. Alempia sarjoja ei voida jatkaa ilman viranomaispäätöstä. Pääsarjoja taas voidaan pelata liiton päätöksellä.

Koronatyöryhmä kuuli myös pelaajia ja päätti NLA-sarjojen jatkuvan tammikuun alussa.

– Koronatartuntojen määrät ovat tasaantumassa Sveitsissä, mutta luvut ovat edelleen korkeita. Siksi koimme tämän olevan oikea ratkaisu tällä hetkellä. Toivottavasti tilanne rauhoittuu seuraavien päivien ja viikkojen aikana liittohallituksen tiukennettua linjauksiaan ja pelit voisivat jatkua tammikuussa, Sveitsin liiton presidentti Daniel Bareiss sanoi tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan liitto jätti vielä takaportin auki pelien jatkumiselle joulukuun viimeisellä viikolla. Tapoja jatkaa pelejä selvitetään tulevina viikkoina. Tiedotteessa kerrottiin myös, että cup on tältä kaudelta peruttu.

Tunnelma NLA:ssa odottava, katseet kannattaa suunnata NLB-pelaajiin

Pääkallo on setvinyt Sveitsin tilannetta etenkin pelaajaliikenteen näkökulmasta. Jami Manninen palasi perhesyiden vuoksi pysyvällä sopimuksella Happeeseen. Jyrki Holopainen taas siirtyi lainalle SPV:n paitaan.

Kalle Keskitalo vaihtoi NLB:stä OLS:an, Iiro Kinnunen ja Juha Rautiainen O2-Jyväskylään. Kaikkien pestit ovat tauon mittaisia lainoja.

Mahdollisen pelaajaliikenteen näkökulmasta on keskeistä ymmärtää, että NLA- ja NLB-seurat ovat eri asemassa. NLA kausi jatkuu todennäköisesti tammikuussa. Ne myös pystyvät kantonin rajoituksista riippuen harjoittelemaan normaalisti.

Amatööreiksi luettavat NLB-seurat taas joutuvat noudattamaan harjoituksissaan tiukkoja turvallisuusmääräyksiä. Harjoituksiin saa ottaa korkeintaan 15 pelaajaa. Turvavälien pitää olla jatkuvasti vähintään 1,5 metriä. Näiden päälle saattaa vielä tulla kantonikohtaisia rajoituksia, kuten maskipakko.

Näin ollen normaaliin harjoitteluun pystyvän NLA-seuran ei välttämättä ole järkevää lähettää pelaajiaan lainalle – sikäli, kun niiden kirstu kestää pelaajien pitämisen.

Esimerkiksi Suomen maajoukkuepelaajien Krister Savosen, Joonas Pylsyn ja Tatu Väänäsen edustama Wiler harjoittelee normaalisti. Myös Iivo Pantzarin valmentama Chur, jossa pelaavat Kim Hyrkkönen ja Miro Lehtinen, harjoitukset pyörivät tavalliseen tapaan. Sen sijaan Jyri Korsmanin valmentaman Könizin harjoituksia on pidetty erityisjärjestelyin, vajaalla kokooonpanolla.

Yleisesti ottaen NLA-seurojen harjoittelu on ollut hyvin vaihtelevaa. Osalla on ollut suuria haasteita, osa taas on pystynyt jopa nostamaan harjoitusmääriä. Ulkomaalaisvahvistusten suhteen tunnelma on edelleen odottava.

Mahdollisten lainasiirtojen suhteen kannattaa kiinnittää katseita etenkin NLB-pelaajiin. Esimerkiksi sarjaa puhtaalla pelillä johtavassa Thurgaussa pelaavat Valtteri Viitakoski, Joonas Föhr, Sami Saarinen ja Niko Einiö. Myös Baselin Pieti Alatalo on kiintoisa nimi.

Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira