Oilers on pelannut vahvan syyskauden, jota karanteeni hieman sotki: ”Classic-tappiota on tällä turha jossitella”

Oilersin ykkösviisikko on esittänyt syyskauden hyviä otteita. Kuva: Esa Takalo

Oilersin ykkösviisikko on esittänyt syyskauden hyviä otteita. Kuva: Esa Takalo

Esport Oilers on esittänyt tällä kaudella tuloksellisesti vahvoja otteita. Karanteeninkin kärsinyt joukkue on hävinnyt vain kaksi peliä, joista toinen oli tappio Classicille heti karanteenin jälkeen. Pääkallon haastattelussa Oilersin päävalmentaja Heikki Luukkonen analysoi joukkueensa syyskauden tekemistä.

Oilersin kausi alkoi kahdeksalla perättäisellä voitolla. Luukkonen kokee, ettei vahva vire ollut sattumaa. Viime kausi päättyi kesken kiihkeän pudotuspelisarjan Indiansia vastaan, ja siitä lähtien joukkue on tehnyt vahvaa työtä ja oli valmiina kauden alkuun.

– Sanotaan niin, että kaikki kehitys pelissä tai muussa toiminnassa on aika usein johdonmukaista. Viime kaudelle tuli aika tyly lopetus, mutta hoidimme sen jälkeiset tapahtumat todella hyvin joukkueena. Kokoontumisrajoitusten aikoihin pelaajat ottivat hienosti vastuuta ja tekivät myös itse itseään ohjaten hyvää työtä. Sitä kautta saimme hyvät lähtökohdat yhdessä tapahtuvalle harjoittelulle. Pääsimme asioihin hyvin kiinni.

Koko ryhmä pääsi treenaamaan ennen kauden alkua paljon yhdessä, kun koronan takia matkustaminen on jäänyt vähemmälle. Tämän myötä rutiini on noussut korkealle tasolle.

– Valmistava kausi oli aika ehjä, kun jätkillä ei ollut ulkomaanreissujakaan. Olimme aikaisessa ja peli oli jo hyvällä mallilla, kun sarjakausi alkoi. Mitään timanttisia suorituksia ei nähty, mutta perustaso oli korkealla. Vaikka olemme hävinneetkin, olemme pelitapahtumia kuitenkin hallinneet.

Luukkonen näkee, että voitoista huolimatta täysi pistepotti kahdeksan pelin jälkeen oli otettavissa. Kauden ensimmäinen tappio tuli Happeeta vastaan Espoossa lukemin 6-10 Peter Kotilaisen johdolla, kun pistepörssin ykkönen takoi Oilersin verkkoon tehot 5+1.

– Olisimme voineet enemmänkin pisteitä tuolta ajanjaksolta ottaa. Erityisesti LASB-pelin jatkoaikavoitto oli meiltä vähän hukattu piste, mutta näitä tietysti aina sattuu välillä. Yksittäisiä iltoja tulee, kun pienet asiat ratkaisevat, esimerkiksi kun Peter Kotilaisen suonenveto osui meitä vastaan. En näe, että muutamasta tappiosta huolimatta mitään suurta notkahdusta olisi ollut.

– Toki pelissä on vielä paljon tekemistä, niin kuin varmasti kaikilla. Meidän rutiinitasomme on kuitenkin noussut.

Pian Happee-tappion jälkeen Oilersissa todettiin koronavirustartunta ja joukkue oli karanteenissa 10 päivää. Luukkonen laati muun valmennusryhmän kanssa harjoitusohjelman ja toivoo tämän ajan olleen myös satsaus tulevaisuuteen. Karanteenissa kun on hyvin aikaa harjoitella perusfysiikkaa.

– Valmennus laati harjoituspaketin, jota pelaajat toteuttivat kotona. Moni pelaaja joutui olemaan töistä pois tai etätöissä, niin odotusarvo oli se, että kaikki pystyisi treenaamaan pari kertaa päivässä. Sisältö oli pitkälti perustreenaamista kotona ja ulkona juoksentelua, kun ei mihinkään voinut mennä.

– Karanteenin jälkeen saimme muutaman treenin alle ennen peliä. Varsinkin ensimmäisissä treeneissä oli paljon intoa ja fiilistä, mutta viisikkotason pelillinen punainen lanka siitä ehkä puuttui.

Happee pelistä oli kulunut 20 päivää, kun Oilers seuraavan kerran pääsi pelaamaan. Vastus oli kovin mahdollinen, kun joukkue kohtasi Classicin karanteenin jälkeen. Oilers on yksi Classicin suurimpia haastajia. Luukkonen ei laita 5-3 tappiota mitenkään erikoisemman valmistautumisen piikkiin.

– Classic-tappiota on tällä turha jossitella, vaikeaa sanoa, että olisiko normaali valmistautuminen muuttanut mitään tai jos olisimme saaneet jonkun pelin alle. Valmentajana tietysti aina toivoo joukkueelle haasteita ja karikoita, ne ovat kuitenkin aina kasvun paikkoja hyviä opetuksia pudotuspeleihin, jos joudumme tulemaan peliin vaikeista lähtökohdista joukkue- tai yksilötasollakin.

Seuraavakin peli oli kärkikamppailu, kun Oilers voitti TPS:n maanantaina 11-6. Ottelu pelattiin ilman yleisöä ja Oilers oli käyttänyt aikaa tämän asian käsittelyyn joukkueen sisällä.

– Sekin oli uusi tilanne. Valmistauduimme siihen ja käsittelimme asiaa yhdessä ja katselimme kun maailmalla on vähän isommissakin liigoissa, ja muissakin lajeissa pelattu tyhjille katsomoille. Loimme pelaajille sellaisen mielikuvan tyhjästä stadionista, jossa on näitä pahvipäitä ja muistuttelimme, että kaikista tärkeintä on pelaaminen omalle joukkueelle.

– Ja, että muistaisimme kuitenkin sen, että fanit, läheiset ja muut ihmiset, jotka ovat tästä meidän jutustamme kiinnostuneita haluavaisivat paikalla olla ja ansaitsevat parasta. Tämän maailman kautta lähestyimme asiaa ja tiedettiin mitä tuleman pitää.

Runsasmaalinen peli jätti mietittävää Luukkoselle, vaikka voitto tulikin. Oilers päästi TPS:n peliin mukaan päästämällä helppoja maaleja, Luukkonen koki.

– Ottelu itsessään oli aika vuoristoratamainen peli. Hyvä valmistautuminen ja lähtö, mutta tuli sellainen fiilis, että vähän annoimme turhan heppoisia maaleja TPS:lle. Puolustuspeliä ja oman maalin suojelemista pystymme tosi paljon parantamaan.

Oilersin ykkösviisikko (Rasmus Kainulainen, Justus Kainulainen, Markus Markkola, Matias Veikkola ja Antti Suomela) on lukeutunut koko F-Liigan parhaimmistoon. Luukkonen on hyvillään TPS-pelissä erityisesti siitä, että jokainen viisikko sai onnistumisia.

– Valmentajana lämmittää se, että kaikki viisikot onnistuivat maalinteossa. Se on tärkeä asia, menestyvä joukkue tarvitsee kolme kentällistä, jotka pystyvät suhteessa vastustajaan pelaamaan voittavaa peliä.

Oilersilta löytyy viisi pelaajaa, jotka ovat tehneet yli 15 pistettä, kaksi näistä, Tuomas ja Heikki Iiskola ovat ykkösviisikon ulkopuolelta. Esimerkiksi Classicissa yli 15 pisteen pelaajia on neljä ja Oilers on pelannut yhden ottelun vähemmän. Luukkonen on hyvillään ryhmänsä leveydestä.

– Meillä on hyvä ja leveä ryhmä. Poissaolojakin on ollut ja se ei ole suuremmin näkynyt, nuoria ja ennakkoluulottomia jätkiä on päässyt pelaamaan ja tuomaan positiivista energiaa ja kilpailua.