Liitolla pähkinä purtavana: mitä tehdä F-liigan karsintojen kanssa?

Lohjan Salibandyn (Tuisku Saarinen, vasemmalla) ja Steelersin (Mari Seppänen) pitäisi kohdata F-liigan putoamiskarsinnassa. Kuva: Juhani Järvenpää

Lohjan Salibandyn (Tuisku Saarinen, vasemmalla) ja Steelersin (Mari Seppänen) pitäisi kohdata runkosarjan jälkeen F-liigan putoamiskarsinnassa. Kuva: Juhani Järvenpää

Naisten F-liigan B-lohkon runkosarja päättyy 13. helmikuuta, mutta putoamiskarsintojen pelaaminen on auki.

F-liigan putoamiskarsinnan 1. vaiheeseen joutuvat B-lohkon 6:s ja 7:s. Jo hyvän aikaa on ollut tiedossa, että nuo joukkueet ovat Hämeenlinnan Steelers ja Lohjan Salibandy.

Joukkueiden keskinäiset kohtaamiset runkosarjassa ovat olleet tuloksellisesti pääosin tiukkoja: Steelers on voittanut 8-3, 5-4 ja 6-5.

LoSB on kerännyt sarjataulukkoon toistaiseksi vain kolme pistettä. Kun otetaan huomioon sekä viime että tämä kausi, lohjalaiset ovat voittaneet 37 liigaottelustaan vaivaiset kaksi.

Alun perin B-lohkon viimeisen piti pudota suoraan, mutta sarjajärjestelmää muutettiin ennen kauden alkua, kun Pelicans SB luopui sarjapaikastaan ja B-lohkoon jäi vain seitsemän joukkuetta.

Tämän hetken sarjajärjestelmässä naisten 1. divisioonasta on yhdelle joukkueelle tarjolla varma nousu F-liigan B-lohkoon, ja toinen joukkue pääsisi karsimaan 1. vaiheen häviäjää vastaan.

Molempien liigakarsinnan vaiheiden ottelusarjat on tarkoitus pelata paras viidestä -periaatteella eli kolmesta voitosta.

Nyt on kuitenkin epävarmaa, pelataanko Steelersin ja LoSB:n välistä karsintasarjaa lainkaan.

– Tällä hetkellä ajatus olisi, että B-lohkon runkosarja päättyessä olisi tietoa siltä osin, pelataanko sitä, Salibandyliiton pääsarjapäällikkö Jani Holopainen sanoo.

Divarin ongelmat tuovat mutkia matkaan

Ongelma on ennen kaikkea naisten 1. divisioonan tilanne. Sieltä pitäisi saada joukkueita nousukarsintaan, mutta sarja on koronarajoitteiden vuoksi aivan alkutekijöissään.

Divarijoukkueille on kertynyt lohkosta riippuen vain 2–6 ottelua. Osa on siis päässyt pelaamaan vain yhden turnauspäivän.

Liitto on reagoinut tilanteeseen ja sarjajärjestelmiä on väännetty uuteen uskoon, mutta tällä hetkellä on täysin epävarmaa, milloin otteluita päästään jatkamaan. Alueittain on eroja siinäkin, saavatko naisten 1. divisioonan joukkueet edes harjoitella.

– Tällä hetkellä on epävarmaa, pystytäänkö naisten divaria pelaamaan sarjajärjestelmän mukaan. Jos divarissa päästään eteenpäin, siinä tapauksessa uskaltaisin spekuloida, että todennäköisesti liigan kuudennen ja seitsemännen välinen karsinta pelataan, Holopainen pureskelee.

– Sarjajärjestäjän ja uskon että joukkueidenkin näkökulmasta olennainen asia olisi, että divari saataisi jotenkin pelattua niin, että saisimme ainakin yhden nousijan selville. Urheilullisesti olisi hyvä, että lisäksi olisi myös tasonmittaus seuraavien joukkueiden välillä.

Holopaisen mukaan tilanteeseen saadaan valaistusta lähiviikkojen aikana. Hän muistuttaa, että jos sarjajärjestelmiä ja karsintaa joudutaan muuttamaan, päätökset niistä tekee joka tapauksessa liittohallitus.

Urheilullisuus puntarissa

Yksi kysymys asiassa on vielä urheilullinen puoli ja se, miten pitkää epävarmuutta kauden jatkumisesta voidaan pitää kohtuullisena.

Eritoten tämä koskee Steelersiä, jonka runkosarja päättyy jo tällä viikolla 28.1., koska se ei pelaa runkosarjan päätöskierroksella. Steelersille tulisi yli kuukauden pelitauko, sillä karsinnat on merkitty alkavaksi 6.3.

– Tämä aikataulu on joukkueilla ollut tiedossa jo kauden alkaessa, Holopainen muistuttaa.

Hän myöntää, että myös näitä seikkoja joudutaan punnitsemaan kauden jatkumista mietittäessä. Koronatilanne aiheuttaa kysymysmerkkejä kaikille.

– Nyt ollaan poikkeustilanteessa, jolloin näissä ovat mahdollisia erilaiset asiat kuin olisi normaalitilanteessa. Olemme vuorovaikutuksessa joukkueiden kanssa, kun asioita mietitään.