Liigat

Roni Tuononen pysäytti ErVi:n 28 torjunnallaan: ”Sormi on kuntoutunut ja kuten näkyy, niin pelikin kulkee”

11.01.
2021
Liigat

Roni Tuononen pelasi huippupelin EräViikinkien vieraana. Kuva: Jarmo Koskela

Welhot tehtaili jättiyllätyksen sunnuntaina Mosahallissa, kun se kaatoi EräViikingit lukemin 3–2. Voiton takuumiehenä hääri huippupelin torjunut Roni Tuononen. Welhojen torjuja arveli Pääkallon haastattelussa, että Taikureilla on vielä hyvä mahdollisuus välttää putoamispeikko.

Savolaisjoukkue nappasi Helsingistä kauden ensimmäiset vieraspisteensä, kahdeksannella yrittämällä. Tuononen nostaa tärkeimmäksi tekijäksi loistavan tuloksen taustalla sen, että Welhot saivat niin sanotusti hengen päälle.

– Treeneistä ja peleistä olen saanut kuvan, että osataan kyllä pelata ja pystytään pelaamaan ehjiä 60-minuuttisia. Henki piti kuitenkin saada hyväksi, että päästään paremmin pimeistä hetkistä yli, Tuononen analysoi.

Henkisen latauksen ohella Welhot pudotti karvaustaan aavistuksen matalammaksi. Se toimi.

– Karvaus oli vielä vähän matalampi. Se helpotti, kun vastustajalla ei ollut niin paljon tilaa temmeltää.

Voiton pääarkkitehti löytyi kuitenkin maalinsuulta. Welhot olivat päästäneet viidessä viime pelissä neljästi kaksinumeroisen maalimäärän. ErVi:n vieraana omiin upposi vain kaksi maalia. Tuononen venyi pallon tielle 28 kertaa, eli koppi tarttui yli 93-prosenttisella varmuudella.

– Eilen oli aika hyvä päivä. En tiedä, miten pääsi sillä lailla käymään. Alkukaudestakin oli hyviä pelejä, ennen kuin loukkaannuin. Olen kehittynyt hyvin vuosien varrella ja pärjään tällä tasolla.

Yhdeksi syyksi kuopiolaisten heikon kauden taustalla voi nostaa juuri Tuonosen rikkonaisen kauden. Welhojen aiemmilla liigakausilla tehopakki Riku Tuonosen pikkuveli on ollut paljon vartijana tolppien välissä ja osoittanut olevansa hyvää liigatasoa.

Tällä kaudella Tuononen, 26, on pelannut vain yhdeksän peliä, eli alle puolet Welhojen 19 ottelusta.

– Kauden viidennessä pelissä SPV:tä vastaan tuli isku pikkurilliin, josta tuli luumustelma. Sormi oli monta kuukautta kipeä, enkä pystynyt käymään lajitreeneissä tai peleissä. Nyt sormi on kuntoutunut ja kuten näkyy, niin pelikin kulkee.

Voitto nosti Welhot iskuetäisyydelle Jymystä, mutta ei vielä pois suoran putoajan paikalta. Eroa nurmolaisiin on enää kaksi pistettä, kun sunnuntain otteluun lähtiessä sitä oli vielä viisi pinnaa. Taikureiden ykköstorjuja näkee, että juuri joukkuehenki on kriittinen, mikäli joukkue mielii pois kellarista.

– Taisteluhengen kautta se lähtee. Viisikkopuolustaminen on myös tärkeä. Se pitää saada toimimaan paremmin.

Welhot on päästänyt lähes yhdeksää maalia peliä kohden. Huomionarvoista on ollut etenkin omalla kenttäpuoliskolla tehtyjen pallollisten virheiden määrä. Sunnuntaina pahimmat näppäilyvirheet oli saatu karsittua pois.

– Ollaan aika paljon yritetty miettiä, miksi tulee noin raakoja henkilökohtaisia virheitä. Toinenkin maali tuli eilen omasta virheestä, vaikka vastustaja antoikin hyvän korkean karvauksen.

– Porukka on sanonut, että ne ovat puhtaasti henkilökohtaisia virheitä. Pitää vaan olla varmempi ja saada etenkin syöttölaatu paremmaksi. Ei siinä ole sen kummempaa.

Jo kuopatulta näyttänyt Welhot ei noussut vielä pinnalle, mutta riuhtaisi itsensä syvistä vesistä lähemmäs pintaa. Kuopiolaisille on ollut viime vuosina ominaista venyminen tiukoissa paikoissa. Päätöskierroksella se kohtaa juuri tähtäimessä olevan Jymyn. Sitä ennen ainakin kotipelit OLS:ia ja Steelersiä vastaan ovat hyviä saumoja kerätä äärimmäisen tärkeitä pisteitä.

– Juteltiin eilen porukalla pelin jälkeen, että voitto helpotti aika paljon meidän tekemistä ja antoi meille itsevarmuutta. Suoraan säilymiseen ei taideta enää yltää, mutta kyllä meillä on hyvät mahdollisuudet nousta ainakin karsintoihin.

Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira