Pääkalloennakko: Tuttu kaksikko kohtaa naisten finaaleissa – joko PSS:n pitkä odotus päättyy?

PSS (Ella Sundström) ja SB-Pro (Elina Kujala) aloittavat lauantaina väännön SM-kullasta. Kuva: Jarmo Koskela

PSS (Ella Sundström) ja SB-Pro (Elina Kujala) aloittavat lauantaina väännön SM-kullasta. Kuva: Jarmo Koskela

Ei uutta kevätauringon alla: SB-Pro ja Porvoon Salibandyseura kohtaavat jälleen keskenään naisten finaaleissa. Mutta kumpi vie mestaruuden?

Lähtökohdat:

Jos syksyllä ennen kautta olisi kysytty, ketkä epäilevät, että finaalissa ei pelaa SB-Pro, PSS tai molemmat, epäilijöiden muodostamasta parijonosta ei olisi tullut kovin pitkä.

Nurmijärveläiset ja porvoolaiset lähtivät F-liigakauteen selvinä ennakkosuosikkeina, ja ne pitivät pintansa. Nyt ne kohtaavat finaalisarjassa, joka alkaa lauantaina Nurmijärvellä. Aiemmista naisten F-liigan ottelusarjoista poiketen nyt pelataan paras seitsemästä -periaatteella eli mestaruuteen vaaditaan neljä voittoa.

Joukkueet kohtasivat myös toistaiseksi viimeisimmässä finaalissa keväällä 2019. Kotietu oli PSS:lla, mutta SB-Pro haki sen heti alkajaisiksi ja karkasi ottelusarjassa jo 3-0-johtoon. Lopulta Pro ratkaisi mestaruuden edukseen jatkoajalla Arkadia-hallissa, jossa se pelasi tuolloin ensimmäistä kauttaan. Finaalisarja päättyi Prolle voitoin 4-1, ja PSS:lle jäi luu käteen.

Viime kaudellakin PSS ja SB-Pro kohtasivat Suomen cupin finaalissa, jonka Pro voitti 4-3, ja erottuivat selvänä kärkikaksikkona runko- ja sijoitussarjojen jälkeen. PSS:lla olisi ollut silloinkin kotietu loppuun asti, mutta playoffsit jäivät kokonaan pelaamatta koronaepidemian vuoksi. Näin ollen PSS on saanut odottaa revanssiaan tähän kevääseen asti.

SB-Pron pääsy loppuotteluun teki yllättävän tiukkaa. Puolivälierät TPS:aa vastaan Pro voitti 3-0, mutta kaksi viimeistä ottelua meni ylitöiksi: TPS-sarjan toinen ottelu ratkesi jatkoajalla ja kolmas vasta rankkarikisassa.

Välierissä Pro joutui tahkoamaan Classicia vastaan täyden viiden ottelun sarjan, eikä viideskään ottelu päättynyt kuin maalin erolla.

PSS teki puolivälierissä Kooveeta vastaan PSS teki vakuuttavaa jälkeä, vaikka sarjan toinen peli menikin tamperelaisten nimiin. Kolme voittoaan PSS otti päivänselvin lukemin.

Välierissä PSS hävisi ensimmäisen ottelun Rankkoja Ankkoja vastaan Oulussa, mutta seuraavat kolme peliä PSS vei selvin numeroin. Kesken välierien tapahtunut, paljon puhuttu SSRA:n valmentajavaihdos ei ainakaan tuntunut porvoolaisten tahtia.

PSS:n saldosta tekee erityisen vakuuttavan se, että se päästi runko- ja sijoitussarjassa eniten maaleja tehnyttä Rankkoja Ankkoja vastaan viimeisessä kolmessa ottelussa ainoastaan yhden maalin kussakin. Tappiollisessa avauspelissäkään PSS:n verkko ei soinut kuin kolmesti. PSS-maalivahti Arla Salon torjuntaprosentti kahdeksassa playoff-ottelussa on yli 84. PSS:n tavaramerkki eli vahva puolustaminen on siis näyttänyt voimansa.

On selvää, että finaalisarjassa katseet kääntyvät kummankin joukkueen ykkösvitjoihin, joista löytyy taitoa ja ratkaisuvoimaa.

SB-Pron ykkönen, jossa pelaavat Elina ja Karoliina Kujala sekä Jaana Lirkki, on iskenyt pudotuspeleissä yhteensä 34 pistettä. Ketjun teholukema pudotuspeleissä on +15.

Fanny ja Ella Holmbergin sekä Ella Sundströmin muodostama PSS:n ykkönen on taas netonnut pudotuspeleissä yhteispisteet 31. Plus/miinus-tilasto näyttää lukemaa +13.

Pallon kanssa PSS:n Ella Holmberg, kannoilla SB-Pron Jaana Lirkki ja Juulianna Sotala. Kuva: Jarmo Koskela

Tärkeää onkin nähdä, mitä tapahtuu ykkösketjujen takana. SB-Pro on totuttu näkemään vahvalla, leveällä materiaalilla vyöryttävänä joukkueena, ja nurmijärveläisillä löytyykin vankkaa kokemusta jopa vilttiketjuun asti, mutta mikä on iskukyky tosipaikassa? Esimerkiksi kokeneet Hietamäen sisarukset ovat pudotuspelien plus/miinus-tilastossa useamman maalin pakkasella.

Lähtökohdat huomioon ottaen PSS ei leveydessä Prolle häviä, ja esimerkiksi kolmosketjun nuoret Alisa Kettunen ja Aada Heikkinen ovat olleet pudotuspeleissä hyviä.

Kun esiin nousee se vaikeasti mitattava henkinen kyky, moni on valmis liputtamaan SB-Pron puolesta. Joukkue on naisten liigan kestomenestyjä. Se on PSS:lle tietokonepelikielellä se loppuvastus, viimeinen mörkö, joka porvoolaisten on kukistettava päästäkseen seuraavalle askelmalle – joka tässä tapauksessa merkitsisi suomenmestaruutta.

Joskus se steppi on otettava. Parempaa mahdollisuutta kultamitaleihin PSS:lle ei välttämättä ihan heti tule. Nyt mitataan, onko joukkue kypsä mestariksi – vai osoittaako SB-Pro kovuutensa jälleen kerran.

Knopit:

SB-Pron mitaliputki on vakuuttava. Se alkoi keväällä 2010 ja on jatkunut katkeamattomana – ja jatkuu tänäkin vuonna.

Noista mitaleista kolme on kultaisia, jonka värisen perinnön päävalmentaja Aki Vilander haluaisi varmasti jättää. Viime kaudella Vilander valmensi Pron Suomen cupin voittoon, mutta tämän kauden cup-finaalissa Pro taipui FBC Loistolle.

Vastaavasti Porvoon salibandyhallin seinään on kiinnitetty mestaruusplakaatit naisten Suomen cupin voitoista kausilla 2007-08, 2008-09 sekä 2018-19, mutta yhtään suomenmestaruutta PSS:lle ei ole vielä aikuisten tasolla tullut. Lähimmäksi on päästy 2008 ja 2019, jolloin tuli hopeaa.

Tyttöjen puolella salibandykultaa on Porvoonjoessa huuhdottu, joten saman toistamista aikuisten tasolla on kaupungissa odotettu.

Taistelupari:

Juulianna Sotala, SB-Pro – Annina Levälampi, PSS

Vuonna 1999 syntynyt puolustajakaksikko on isossa roolissa omien joukkueidensa ykköskentällisissä. Finaaleissa korostuu virheiden välttely, mutta samaan aikaan on kyettävä pitämään tasonsa ja olemaan oikeilla hetkillä rohkea. Puolustajia mitataan tässä. Erityisen luupin alla on Levälampi, joka pudotettiin täksi kaudeksi puolustajan paikalle hyökkäyksestä. Hän on osoittanut kyvykkyyttään kauden mittaan, mutta nyt edessä on lopullinen testi.

Kauden aiemmat kohtaamiset:

4.10.2020 SB-Pro – PSS 8-3
8.11.2020 SB-Pro – PSS 4-2
29.11.2020 PSS – SB-Pro 8-2
13.2.2021 PSS – SB-Pro 7-4
14.2.2021 SB-Pro – PSS 7-3

Näin pelataan:

La 17.4.2021 klo 17.00 SB-Pro – PSS, Arkadia-halli
Su 18.4.2021 klo 17.00 PSS – SB-Pro , Porvoo SBH
Ke 21.4.2021 klo 18.30 SB-Pro – PSS, , Arkadia-halli
La 24.4.2021 klo 17.00 PSS – SB-Pro , Porvoo SBH

Tarvittaessa:

Su 25.4.2021 klo 17.00 SB-Pro – PSS, Arkadia-halli
Ti 27.4.2021 klo 18.30 PSS – SB-Pro , Porvoo SBH
To 29.4.2021 klo 18.30 SB-Pro – PSS, Arkadia-halli

Ottelut nähdään Ruutu+-palvelussa studioilla höystettynä.

Kumpi voittaa?

Joukkueen tämän kauden kohtaamisissa kotietu on ollut valttia isolla veellä. Joukkueet ovat ottaneet toisistaan välillä selviäkin voittoja, mutta kaikki viisi kohtaamista – kolme runkosarjassa ja kaksi sijoitussarjasa – ovat päättyneet kotijoukkueen hyväksi. Finaalisarjassa on kaikki ainekset täyteen seitsemän ottelun sarjaan. Ennakoidaan, että kotiedun merkitys painaa näiden joukkueiden välillä kauden loppuun asti: SB-Pro mestariksi otteluvoitoin 4-3.